Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 20.2.2022. u 14:00
Prikaza: 1450
|

Piše Drago Hedl

Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

root : Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuroIlustracija(Foto: Shutterstock)

Eto, dragi prijatelji, na putu smo ne samo da spasimo naš lijep hrvatski jezik, već da ga učinimo još različitijim od onih na koje, navodno, sliči: srpskog, bosanskog, crnogorskog… Hrvatski jezik napokon će postati hrvatski, jedan i jedinstven, očišćen od stoljetnih natruha, da ne kažem kojekakvog jezičnog smeća.

GLAVNA urednica časopisa ''Jezik za zube'', profesorica Šunkić, sjedi uz stol prepun omotnica: plavih, bijelih, žućkastih; većih i manjih, na kojima, poput ukrasa na božićnoj jelki, svjetlucaju raznobojne marke Hrvatske pošte.

- Za današnji sastanak predvidjela sam tri točke - govori profesorica Šunkić. - Prvo bismo razmotrili novosti u pripremi Zakona o hrvatskom jeziku. Imam dobrih vijesti. Drugo, vidite ovu gomilu kuverti, pardon, ovaj, oprostite, omotnica. U svakoj od njih je najmanje jedna nova hrvatska riječ pa bih vas danas informirala, izvinite, to jest oprostite, izvijestila o nekoliko sjajnih novih riječi koje će temeljem Zakona o hrvatskom jeziku zamijeniti mrske nam tuđice, osobito srbizme, turcizme i one koje nam nameće englesko govorno područje. I treće, možda i najvažnije, prijedlog za službeni naziv nove hrvatske valute, sorry, oprostite, nove hrvatske novčane jedinice koju - kakve li strašne pogreške - od prvi januara, oh bože odakle mi to?!, od prvi siječnja, umjesto naše divne kune, uvodimo u hrvatski platni promet. Pitam članove naše komisije, oprostite, našeg povjerenstva, žele li još nešto dodati?

Sedmero članova, četiri žene i tri muškarca pilje u prazno i odsutno kimaju glavom.

- Slažemo se dakle, kaže profesorica Šunkić zadovoljno, pa nastavi: S veseljem vam mogu reći da je u izradi aplikacija - oprostite što upotrebljavam tu ružnu riječ, ali nismo još našli adekvatnu, oprostite, odgovarajuću hrvatsku zamjenu za tu odvratnu englesku riječ. Vidite ta aplikacija instalirala bi se, pardon, postavila na sve smartfone, oprostite, pametne brzoglase, ili da upotrijebim našu lijepu hrvatsku riječ za mobitel - nosiglas. Ta aplikacija - a Zakon o hrvatskom jeziku to će precizirati, oprostite, točno utvrditi - bilježit će svaku upotrebu tuđice u komunikaciji, oprostite u prijenosu poruka, pisanih ili verbalnih, oprostite, usmenih. Svaka uporaba tuđice bit će dakle registrirana, oprostite, zabilježena i strogo penalizirana, oprostite, htjedoh reći, kažnjena. Naravno, novčano. Sankcije, oprostite, kazne, moraju biti drakonske, oprostite, mislila sam reći: stroge.

Sedmero članova povjerenstva, četiri žene i tri muškarca, pilje u prazno i povremeno kimaju glavom.

- Vidite, drage kolege, kako i meni, kao nedvojbenom ekspertu za čistoću hrvatskog jezika svako malo izleti neka strana riječ, uljez u našem lijepom hrvatskom jeziku. To samo govori koliko je naš jezik kontaminiran, oprostite, zagađen, tim odvrtanim tuđicama.

- Vidite, drage kolege, kako i meni, kao nedvojbenom ekspertu za čistoću hrvatskog jezika svako malo izleti neka strana riječ, uljez u našem lijepom hrvatskom jeziku. To samo govori koliko je naš jezik kontaminiran, oprostite, zagađen, tim odvrtanim tuđicama. Zato nam se nameće imperativ, oprostite, nužnost, donošenje Zakona o hrvatskom jeziku, kako bismo ga jednom za vazda, dekontaminirali, oprostite, očistili.

- Ali, nastavi u zanosu profesorica Šunkić, glavna urednica časopisa ''Jezik za zube'', sva je sreća da je hrvatski narod silno inovativan, uh, kako bih to prevela na hrvatski, kreativan… dobro, znadete već na što mislim…, stvaralački raspoložen pa smišlja nove hrvatske riječi kako bismo ih zamijenili tuđicama. Pogledajte ovu gomilu omotnica na stolu. Kao što rekoh u svakoj je najmanje jedna nova hrvatska riječ. Pročitat ću vam samo neke da vidite koliko su dražesne. Poslušajte pažljivo: umjesto, u posljednje vrijeme, toliko često spominjane riječi pandemija, dobili smo novu hrvatsku riječ: velepošast; komorbiditet zamijenit ćemo riječju subolest; respirator će postati dišnik ili disajnik, a lockdown društvostaj ili obustavka. Samoizolacija po novom će se zvati samoosama. Onaj odvratni izraz screenshotati, kada uvedemo Zakon o hrvatskom jeziku, bit će zamijenjen s preklikati, tabu će postati zabranjenica, a korektor prebrisač ili prebrisnik. Kakva divota!

Sedmero članova povjerenstva, četiri žene i tri muškarca snažno zapljeskaše, a na licu profesorice Šunkić pojavi se izraz oduševljenja.

- Eto, dragi prijatelji, na putu smo ne samo da spasimo naš lijep hrvatski jezik, već da ga učinimo još različitijim od onih na koje, navodno, sliči: srpskog, bosanskog, crnogorskog… Hrvatski jezik napokon će postati hrvatski, jedan i jedinstven, očišćen od stoljetnih natruha, da ne kažem kojekakvog jezičnog smeća.

- Ali, drage kolege, nastavi profesorica Šunkić, glavna urednica časopisa ''Jezik za zube'', prije nego što pređem na posljednju točku, novi naziv hrvatske valute, tek da vam bacim bubicu u uho, da malo razmislite. Mislim da bi valjalo promijeniti naziv našeg stručnog časopisa i dodati pridjev hrvatski, tako da glasi ''Hrvatski jezik za zube'' Promislite, odluku ne moramo donijeti odmah.

Sedmero članova povjerenstva istodobno kimnuše glavom u znak odobravanje.

- Ostalo nam je još da riješimo naziv nove hrvatske novčane jedinice, s obzirom da -  na moju veliku žalost - naša draga kuna, odlazi u povijest. Ipak, ako može biti utjeha, trajala je znatno duže od one prve. Uvode nam euro. Ali predložit ćemo u Zakonu o hrvatskom jeziku da u Hrvatskoj ta valuta, u službenoj uporabi ima hrvatski naziv. Dugo sam razmišljala, prebirala i prevrtala po glavi i čini mi se, oprostite na neskromnosti, pronašla idealno, to jest savršeno rješenje. Uzela sam prva dva slova naše drage kune i posljednja dva slova valute koju nam uvode sljedeće godine. Poštovane kolegice i kolege, ud kune smo uzeli KU, a od eura RO. Tako sam smislila novi naziv na naš novac. Zvat će se: KURO.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

Piše Drago Hedl

Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

3.7.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod je glupav, ali nije blesav

Piše Drago Hedl

Narod je glupav, ali nije blesav

26.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakon koji će izvozati vozače

Piše Drago Hedl

Zakon koji će izvozati vozače

12.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča u Saboru iz vedra neba

Piše Drago Hedl

Tuča u Saboru iz vedra neba

5.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razred koji je uvijek spreman

Piše Drago Hedl

Razred koji je uvijek spreman

29.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noćna mora ministra zdravstva

Piše Drago Hedl

Noćna mora ministra zdravstva

15.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kuna podvila rep

Piše Drago Hedl

Zašto je kuna podvila rep

8.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kokain u Saboru

Piše Drago Hedl

Kokain u Saboru

1.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje golub u ruci nego šunka na grani

Piše: Drago Hedl

Bolje golub u ruci nego šunka na grani

17.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

Piše Drago Hedl

Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

10.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

Piše Drago Hedl

Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

3.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

Piše Drago Hedl

Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

27.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

Piše Drago Hedl

Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

20.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je palo, ali nije Vlada

Piše Drago Hedl

Nešto je palo, ali nije Vlada

13.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se ministru ostvario san

Piše Drago Hedl

Jutro kad se ministru ostvario san

27.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuna kuni grize rep

Piše Drago Hedl

Kuna kuni grize rep

13.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

Piše Drago Hedl

Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

6.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jajan i pavijan na kavi kod premijera

Piše Drago Hedl

Jajan i pavijan na kavi kod premijera

30.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :