Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 11.2.2020. u 14:35
Prikaza: 21406
|

Nakon intenzivne istrage SBplus-a

Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

  • sb
  • Željko Jekavić

I iz ovog slučaja, vidljivo je kako je ozbiljnim istraživačkim novinarstvom - i na malom lokalnom mediju - moguće biti učinkovit i društveno koristan.

Zbog nesposobnosti ili koruptivnosti ovo još nije riješeno, pisali smo zadnjeg dana 2019. godine s ciljem podsjećanja takozvanih 'institucija' kako nismo mi, ako jesu oni, zaboravili pet najvažnijih svinjarija koje su godinama ostale takve - neriješene kriminalne svinjarije - u Slavonskom Brodu. Tko ih je trebao rješavati znaju svi - od struke preko inspekcije i Državnog odvjetništva, koji imaju zadaću štititi društvo od neznanja i kriminala -  do poreznih obveznika, građana koji čine to društvo.

„Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog upravljanja resursima Grada i očuvanja njegovih povijesnih vrijednosti"

Izgleda, shvativši kako mi šutjeti nećemo sve dok i zadnja od tih velikih tamnih mrlja ne budu materijalno i kadrovski sanirane; konačno prihvativši relevantnim naše istraživanje i permanentno pisanje o nepravilnostima i protuzakonitostima koje su se godinama događale i tijekom izgradnje Drvenog mosta u Tvrđavi Brod - samo deset dana nakon objave našeg podsjetnika - viša građevinska inspektorica, Inoslava Šimović, dipl. ing. građ., donijela je Rješenje kojim investitoru, Turističkoj zajednici Slavonski Brod, „naređuje uklanjanje dijela izgrađenog drvenog tzv. 'vodenog mosta', izgrađenog protivno ishođenom Rješenju za građenje … od 1. lipnja 2012. godine".

Iz obrazloženja tog Rješenje razvidno je kako inspektorica, ustvari, investitoru naređuje  neka, sukladno 'projektu uklanjanja', most sruši do ispod temelja, a potom sve izgradi ispočetka, prema važećoj projektnoj dokumentaciji, a ne po diletantskim i protuzakonitim napucima Željke Perković, dipl. ing. arh., pročelnice brodskog Konzervatorskog odjela  Ministarstva kulture.

Aleluja.

Na što smo, opetovano, podsjetili institucije i javnost

Pišući o pet svinjarija, podsjetili smo kako je jedna od njih i rekonstrukcija Drvenog mosta u Tvrđavi Brod. Pritom, ustvrdili smo da se radi i o kriminalnom, a ne samo nestručnom i/ili aljkavo obavljenom poslu koji je ostao bez odgovarajućeg stručnog i pravnog epiloga. Osim toga, istaknuli smo kako je građevinska inspektorica Šimović najavila da će "nastaviti s inspekcijskim postupkom" kojega je, evo, okončala Rješenjem o rušenju mosta.

Za razliku od državne inspektorice, a nakon našeg službenog upita o Mostu, kojeg smo joj uputili 10. listopada 2017., županijska državna odvjetnica, Mirela Šmital, "izvijestila" je SBplus kako "Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu nema u radu predmet vezan za upit".

Dakle, nakon našeg višegodišnjeg iscrpnog i kvalificiranog pisanja i upozoravanja, jedina za to nadležna institucija nije željela provjeriti je li tijekom rekonstrukcije Drvenog mosta, pored nestručnih, bilo i kriminalnih postupanja. Nimalo ih, na primjer, nije interesiralo zašto je cijena radova predviđena projektnim troškovnikom, postignuta natječajem i ugovorena, a potom bezmalo udvostručena, dok je most tehnički izveden toliko kriminalno da je sam nadzorni organ, u svom završnom Izvješću, utvrdio kako ga je moguće „koristiti na vlastitu odgovornost".

Što je, ustvari, naredila inspektorica Šimović?

Očito, odlučivši čuvati ugled struke i živote poštenih ljudi, a ne zanatski švindleraj i skupe karijere polusvijeta koji društvenu elitu glume, inspektorica Šimović je investitoru, Turističkoj zajednici, naredila neka, ustvari, ukloni gornju drvenu konstrukciju, potom neka to isto učine sa starom ciglom kojom su obloženi nazovi armirano betonski stupovi. Potom, neka potpuno sruše i uklone amorfnu masu od betona i čeličnih žica koji su glumili nosače mosta te na istom mjestu, a sukladno važećem projektu, izgrade armirano betonske stupove, oblože ih ciglom i na sve to ponovo vrate završnu drvenu konstrukciju.

„Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog upravljanja resursima Grada i očuvanja njegovih povijesnih vrijednosti", pisali smo prije tri godine.

I iz ovog slučaja, vidljivo je kako je ozbiljnim istraživačkim novinarstvom - i na malom lokalnom mediju - moguće biti učinkovit i društveno koristan. Ako imaš mozak s jajima koje si spreman staviti u funkciju općeg dobra i pod cijenu da te, zbog toga, žele zgaziti kriminalni lobiji koji upravljaju dijelovima 'institucija društva'.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.2.2020. | 20:13

1

https://www.telegram.hr/price/zrinka-paladino-genijalno-jednostavno-objasnjava-u-cemu-je-zapravo-stvar-s-bandicevim-gup-om/ - vrlo se lako primijeni na gotovo svaki grad u RH.
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 13.2.2020. | 10:47

2

Sigurno je žena školovanija i bolje pozna zakon od gradske uprave. Pa pogledajte Gupčevu ulicu kopaju i stavljaju ivičnjake ponovo, tko je kriv za novu grešku! Dom na livadi lijepe stiropol na mokru ciglu, dom još ni krova nema. Onda će žbuka otpadati u objektu kao i na novom domu livada, sramota . Zarobi se vlaga i onda izbija u objekt. Dali to netko iz poglavarstva uopće nadgleda!
12345

12345

Komentirano: 12.2.2020. | 23:56

3

gigo@.... rupa u zrinskoj i dalje nije pokrpana, a mostić još stoji, nitko za ništa još odgovarao nije... tako bi i te tvoje kamere snimile samo onoga koga smiju... slično kao i presretač, pa ako i snime sjetiš se da si na službenom putu... i da, ne želiš samo ti da ova mahala postane grad, ima nas više... sjećam se vremena kada ti uz dobrog susjeda nije kamera bila potreban, osim što je tada nije ni bilo... danas ni susjede ne znamo, tako i MD samo za svoje naselje brine... šta mu ovi iz koteksa nisu donirali stan u centru broda, a ne u osijeku kako ga optužuju anonimusi, možda bi se nešto i napravilo...
Gigo

Gigo

Komentirano: 12.2.2020. | 22:12

4

I da. Jal i zavist su jako zanimljivi. Zašto bi on imao nešto, a ja ne. Idem mu probat malo napakostit. "Obožavam" takve ljude. Izjedaju sami sebe umjesto da i sami sebi naprave nešto da im bude ljepše. Uživaj i pusti druge da uživaju, a nemoj gledati samo kako bi nekom napakostio. Život je lijep ako nisi nikome zavidan i ne guraš nos u tuđi život. Odi se bavi sportom, plesom, pa i pecanjem radije nego sjediti ispred TV-a lokat pivu i razmišljat kako netko nešto ima, a ti nemaš, pa bi eto bilo lijepo napakostiti mu.
Gigo

Gigo

Komentirano: 12.2.2020. | 21:59

5

Kao što već napisah. Treba dozvola i ista postoji od 08.06.2015. I ne, ne smije se snimati cesta/javna površina, nego samo ulaz u vlastiti objekt i vlastiti objekt, a na recorderu/kamerama se mora "maskirati" dio koji se ne snima. I ne, nemam milion eura u svakom ormaru i ne nisam bogat osim duhom, jer se o tome dobro brine ova država da ti uzme 99% onog što zaradiš, no pošto mi se firma bavi i prodajom opreme za video nadzor, mogao sam si relatino povoljno nabaviti i postaviti tu opremu, te isto ujedno služi i za prezentaciju kvalitete i mogućnosti kupcima. I stvarno ne znam zbog čega nekog normalnog čovjeka osim ako nije provalnik ili kriminalac to treba zabrinjavati. Moje osobno mišljenje je da bi zbog idiota trebalo svugdje po gradu postaviti kamere i snimati javno. Čak bih se usudio ići i do one mjere do koje je Georg Orwell išao u svom romanu "1984.". Naravno unutar tvog privatnog prostora ne bih stavljao javni nadzor, ali vani bez ikakvih dilema. U 10. mjesecu prošle godine bio sam u Rusiji u Saint Petersburgu. Sve je pokriveno kamerama, ali je grad siguran, čist, toliko čist da s ulica možeš jesti (jer probaj bacit nešto na ulicu, snimljen si i kazna ti ne gine). Nema kriminal, nema bacanja opušaka po cesti nema genijalaca koji grafitima okite novo okrečene kuće, jer je eto vlasnik to okrečio/ožbukao samo da bi oni po tome šarali. Nema pišanja po zidovima, nema ... Ajmo još malo i do Kineza. Ta najbrže rastuća nacija i ekonomija svijeta isto je većina pod video nadzorom. Kome kod nas smeta video nadzor? Ako si pošten i ako ne radiš svinjarije po cesti, gradu, ulici, ... ne smeta ti. Ako nisi, naravno da ti smeta, jer bi te se moglo snimiti. Znaš onu narodnu: "Ne laje đukela sela radi, nego sebe radi."
12345

12345

Komentirano: 12.2.2020. | 20:10

6

Gigo@... Nadam se da u svakom ormaru imate milijun eura... U suprotnom ne vidim razlog za snimanje javne površine pored interfona... Planiram i ja sebi jednu stavit u dvorište, pa me sad zanima ova što bi snimala cestu... Smije li se to ili treba neka dozvola, jer banku nemam, a nisam ni javna ustanova... Tko zna nek odgovori... Samo neka ne odgovara ona koja je ovaj mostić bespravno bapravila.
Gigo

Gigo

Komentirano: 12.2.2020. | 16:37

7

Znači, po Vama i banke i osiguranja i ostale ustanove koje imaju video nadzore svojih ulaza i objekata ne rade to radi sigurnosti nego radi voajerizma? Osiguranja vam ne daju popuste na police osiguranja zato što imate video nadzor, nego zato što ste voajer. Ehhh, da mi je Vaše pameti da se malo odmorim i Vašeg slobodnog vremena pa da sjedim i pregledavam nadzorne kamere onako radi voajerizma. Inače obožavam kad naš narod laprda bez brige i pameti, samo neka se laprda.
12345

12345

Komentirano: 12.2.2020. | 15:41

8

Ne živim u toj zgradi, a za snimanje postoji interfon, sve ostalo snimanje slučajnih prolaznika na javnoj površini je voajerizam.... Ako nitko u 40 godina nije reagirao na stanje zgrade i u njezin projekt nije bilo sumnje pri izgradnji... svi sadašnji, prijašnji i budući njezini susjedi neće promjenit ništa... Gotovo sve građevine uz obalu su legalizirane tako da ako se nešto ne odreagira odmah poput ovog mostića, pojeo vuk magare... Eno rupa na početku zrinske još stoji, a kamenje frca uokolo... I koga briga.. Nikoga... Nije vijest za klikove...
Gigo

Gigo

Komentirano: 12.2.2020. | 13:47

9

U pravnoj državi ta "mala maca" bi davno bila iza rešetaka, no u našoj i dalje je na poziciji i dalje će skrivati onu dokumentaciju koja joj ne odgovara ili onu koja treba zastaru. Što se tiče kamera, tu isto tako niste u pravu i pričate gluposti. Ali na gluposti od nekih stanara vaše zgrade sam već navikao, pa stoga ... Što se tiče nadzornih kamera, grad je o njima obavješten dopisom od 04.05.2015. godine, zajedno s upitom o suglasnosti i za njih, za klima uređaj i za postavljanje okapnice na zid koji graniči s gradskom parcelom, a za koju ste mi vi tvrdili da je vaša parcela, te kako je to vaš zid. Ujedno je nedvojbeno utvrđena činjenica da je zid na mojoj parceli, ali i rješenjem grada od 08.06.2015. godine (u kojem je i odgovor za kamere i klima uređaj) dodatno utvrđeno: "Smatramo kako se u navedenom slučaju ne radi o zajedničkoj, već o vlastitoj ogradi s obzirom da se ista nalazi s desne strane međe gledano s puta. Naime, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine RH, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14), člankom 102. stavak 2. je propisano da je svaki vlasnik dužan s desne strane glavnog ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor i razdvojiti ga od susjedovog prostora, ako nije drugačije propisano, niti je drugi mjesni običaj." Kao što rekoh, zbog hrpe idiota, čast iznimkama, iz te zgrade, a i onima koji misle da su moćnici pa da mogu skrivati dokumentaciju i sl. svaki građevinski pothvat koji sam radio sam dobro proučio i zakonski i za sve tražio odobrenje, jer su neki vaši pametnjakovići čitaj suvlasnici stanova u vašoj zgradi pokušali iz čiste zlobe obstruirati svaki pokušaj uljepšavanja i renoviranja moje imovine. Stoga molim vas da prvo pometete pred svojim vratima, pa se onda zapitate zašto vam se nešto vraća s kamatama.
12345

12345

Komentirano: 12.2.2020. | 10:12

10

IŠ je mala maca za specifičnog joj susjeda koji je stavio kamere i ilegalno ocrtao parkirna mjesta... Ak se ne varam kat je tamo postojao i prije 2011 godine, tako da je to sigurno riješeno kao i sve ostale nelegalne građevine do tada... Tko bi normalan uopće htio biti građevinski inspektor u SB... Ili komunalni redar... Ako idete zrinskom pogledajte kako je sanirana rupa na cesti nasuprot una... Baš me zanima koliko je naplaćeno... I ostaje još jedno vječito pitanje, tko dozvoli iznajmljivanje prostora bivšeg kekeca, a znamo da cigle padaju s fasade, a po tom pitanju se ništa ne riješava..

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi most možete koristiti - na vlastitu odgovornost!

Preziranje struke, zakona i građana

Novi most možete koristiti - na vlastitu odgovornost!

21.6.2017.
"Korištenje mosta moguće je samo na vlastitu odgovornost", glasi posljednja rečenica Završnog izvješća glavnog nadzornog inženjera, Dražena Leke, direktora Alfa inženjeringa iz Slavonskog Broda, dostavljenog 'investitoru', Turističkoj zajednici Grada Slavonskog Broda, koja je "ob
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

'Ko to tamo peva'

Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

1.7.2017.
Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog up
SBplus.hr, Slavonski Brod : Agresija na zakone, struku i zdrav razum bit će dopuštena

Ako tako odluče institucije države

Agresija na zakone, struku i zdrav razum bit će dopuštena

14.11.2017.
Mada ne bi sasvim korektno bilo tvrditi kako zbog ovakvog postupanja hrvatskih institucija mladi ljudi odlaze u Njemačku, sasvim sigurno, moguće je tvrditi kako njemačke institucije, niti u ovakvom slučaju, ne bi se ponašale kao hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :