Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 31.12.2019. u 16:00
Prikaza: 5610
|

Piše Jerko Zovak

Zbog nesposobnosti ili koruptivnosti ovo još nije riješeno

root : Zbog nesposobnosti ili koruptivnosti ovo još nije riješenoMirela Šmital, Mirko Duspara, Darko Krušlin, Ivan Rimac, Željka Perković(Foto: sbplus/montaža)

Donosimo pet priloga s područja Brodsko-posavske županije koji pokazuju kako zaduženi za čuvanje pravnog poretka, namjerno ili iz neznanja, ne rade dobro posao za koji im je Država dala velike ovlasti i takve plaće. Posljedično toj činjenici, pojedinci se materijalno bogate, a zajednica kolektivno siromaši.

KRAJEM svake godine, ljudi prave završne bilance svoje (ne)uspješnosti. I, dok jedni to čine (ne)primjerenim javnim predstavljanjem svojih uspjeha, drugi u miru svoga okruženja trude se spoznati gdje su pogriješili kako bi iduće godini i sami krenuli uzlaznom putanjom.

Dakle, još jednom, sudac s imenom i prezimenom, demonstrirao je svoju besramnu korumpiranost, a Država još jednom potvrdila kako su upravo takvi neuglednici njezin temelj.

Pored ove dvije vrste ljudi, postoje i treći. Oni koji su potpuno svjesni svojih nominalnih neuspjeha, ali ništa u svome načinu rada ne žele, ili ne smiju mijenjati. Ne žele, jer im je to honorirano funkcijom i/ili društvenim statusom, odnosno ne smiju jer bi profesionalnim i zakonitim djelovanjem ugrozili svoju funkciju i/ili društveni status. Pritom, potpuno je irelevantno jesu li u pitanju običan oportunizam ili lukrativan materijalizam.

Budući da ih držim eklatantnim primjerima oportunizma i izvorom lukrativnog materijalizma, donosim pet priloga s područja Brodsko-posavske županije koji pokazuju kako zaduženi za čuvanje pravnog poretka, namjerno ili iz neznanja, ne rade dobro posao za koji im je Država dala velike ovlasti i takve plaće, što im, u svakoj civiliziranoj državi, osigurava status društvenih uglednika. Posljedično toj činjenici, pojedinci se materijalno bogate, a zajednica kolektivno siromaši. Materijalno i duhovno.

Prilog prvi
Suspektno izbjegavanje Države da Gradu Slavonskom Brodu pravično nadoknadi oduzeto zemljište

Podsjećam, za potrebe Luke Brod, Grad je Državi prenio vlasništvo nad zemljištem iz tog prostora, a sve poslije obećanja Države kako će ih obeštetiti - kao i druge - prijenosom zemljišta iz portfelja Države u vlasništvo Grada Slavonskog Borda.

Nažalost, u to vrijeme, Zdravku Sočkoviću otvorila se mogućnost od Ivana Rimca 'posuditi' 3.000.000.00 kuna. Vjerojatno, pod uvjetom da svog predsjednika Vlade, Ivu Sanadera, nagovori neka poništi odluku Vlade kojom je državno zemljište, na zapadnom prilazu Gradu, dodijeljeno Slavonskom Brodu kao obeštećenje za zemljište koje je Grad prethodno predao Državi za potrebe Luke Brod. Na njegovu sreću, a nesreću građana Sibinja i Slavonskog Borda, Sočković je u tome uspio.

Pritom, dakako, poništenje Vladine odluke nije imalo tek sladunjavi okus od 'zajeba Duspare', nego, prije svega, veliku korist za unaprijed poznate aktere besramne preprodaje tog zemljišta, prije svih, notornom Ivanu Rimcu.

Prilog drugi
Povrat državnog zemljišta kojeg su Zdravko Sočković, Ivica Batinić, Ivan Rimac, i drugi pripadnici tog zločinačkog poduhvata, zloupotrijebili za osobno bogaćenje

Podsjećam na članak „Umjesto gospodarske zona sumraka", u kojem sam opisao tu političko-poslovno-kriminalnu svinjariju koju je osmislio Ivan Rimac, političku realizaciju osigurao Zdravko Sočković, a brutalno kriminalno realizirao Ivica Batinić.

Već u tom članku bilo je toliko materijalnih dokaza o kriminalnom postupanju da institucije države nisu morale puno se znojiti kao bi dokazali protuzakonitost postupanja aktera u 'Operaciji Sibinj'.

Umjesto toga, osječki županijski sudac, Darko Krušlin, po završetku ponovljenog suđenja, nepravomoćno, proglasio je krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu okrivljenika, koje je Uskok teretio da su koruptivnim kaznenim dijelima općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, te ih osudio na blaže kazne nego na prvom suđenju, dok je poduzetnika Ivana Rimca oslobodio optužbi (sic!).

Netom potom, zamjenik ravnateljice Uskoka, Darko Dodig, novinarima je izjavio kako 'ovakvom presudom povrijeđen je zakon', jer je vještačenje, na koje se Sud pozvao u ponovljenom postupku, nezakonito, budući da ga nije proveo ovlašteni sudski vještak. S obzirom da na temelju takvog vještačenja i današnje presude proizlazi da štete za općinu Sibinj zapravo nema, Dodig je upozorio kako je optuženi Rimac, koji je oslobođen, nakon spornih transakcija, na svoj račun inkasirao 27 milijuna kuna.

Dakle, još jednom, sudac s imenom i prezimenom, demonstrirao je svoju besramnu korumpiranost, a Država još jednom potvrdila kako su upravo takvi neuglednici njezin temelj.

A zbog čega ovdašnje Državno odvjetništvo - sukladno odredbi Ugovora o darovanju državnog zemljišta Općini Sibinj - nije željelo Državi koju zastupa (sic!) vratiti zemljište zloupotrijebljeno za bogaćenje pojedinaca, pisao sam (i) OVDJE.

Prilog treći
Nevjerojatna lakoća nečinjenja

Ekološki incident na prilazu Slavonskom Brodu, kojeg je 28. ožujka 2018. uzrokovala tvrtka generalaIvana Čermaka, Crodux, ovdašnja stručna i represivna državna tijela apsolvirala su na način svojstven državama utemeljenim na kriminalu i korupciji. Dok je sanacija zagađenog tla potpuno ignorirana, još uvijek misteriozno zagađenje vode u brodskom Vodovodu potpuno je zataškano. Točno tako, službeno, institucionalno - zataškano.

O tome sam pisao OVDJE s konkretnim zaključkom:U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost državnih službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi".

Prilog četvrti
Kriminalna rekonstrukcija drvenog mosta u Tvrđavi Brod

Da, kriminalna, a ne nestručna i/ili aljkava rekonstrukcija drvenog mosta u brodskoj Tvrđavi, zasad, ostala je bez odgovarajućeg stručnog i pravnog epiloga.

Za razliku od Građevinske inspektorice, Inoslave Šimović, koja je onomad najavila kako će, "ukoliko bude osnove, nastaviti s inspekcijskim postupkom" ali to dosad nije učinila, županijska državna odvjetnica, Mirela Šmital, "izvijestila" nas je kako "u vezi upita od 10. listopada 2017. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu nema u radu predmet vezan za upit". Dakle, jedina za to nadležna institucija, neće provjeriti je li tijekom rekonstrukcije drvenog mosta, pored stručnih svinjarija, bilo i kriminalnog postupanja. Nimalo ih ne interesira zašto je cijena radova predviđena projektnim troškovnikom i postignuta natječajem, bezmalo udvostručena, a most, tehnički, izveden toliko kriminalno da je sam nadzorni organ utvrdio kako ga je moguće „koristiti na vlastitu odgovornost".

Prilog peti
Kriminalna rekonstrukcija ceste u brodskoj Osječkoj ulici

Povodom tog zločinačkog poduhvata, jučer sam napisao rekapitulirajući članak s porukom: „Istina će na vidjelo, neovisno o tome tko je kriminalac, a tko žrtva.

Tako nam sloboda medija pomogla, jer nemamo namjeru čekati 'Božju kaznu' za odgovorne.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 1.1.2020. | 11:00

1

Sve ovo malo koga više zanima osim možda institucije za koje možda još zaista ima posla, i one koji su uključeni u sve ovo i oko toga.
2cv2cv

2cv2cv

Komentirano: 31.12.2019. | 16:18

2

imal nesto od tih pet da nije vezano uz Rimca...Moj obracun šnjima, ili kako se to već zvalo...
korupcija1

korupcija1

Komentirano: 31.12.2019. | 16:12

3

Pa što ne pišeš o Đuri Đakoviću i tvojim vrlim sposobnjakovićima koji su napokon podvukli refu i završili partiju? Tamo je zamračeno preko MILIJARDU kuna, bar su tako ti isti izjavljivali i nikom ništa.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :