Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 1.5.2012. u 10:15
Prikaza: 3004
|
Autor: Nikola Knežević

Sedamnaesti put

Jesu li se borili za ovakvu Hrvatsku?

Izvor:
Foto: Izvor: "Do smrti i natrag"Zapovjednik 4. bojne 121. br. HV, Adam Tomičić
 • Izvor:
 • radiong
Gornji Bogićevci : Jesu li se borili za ovakvu Hrvatsku? Zapovjednik 4. bojne 121. br. HV, Adam Tomičić (lijevo)(Foto: "Do smrti i natrag")

Sedamnaest godina je prošlo od Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, maestralno provedene akcije s kojom se mogu ponositi ne samo hrvatski branitelji, nego i cijela Hrvatska, što dokazuje i činjenica kako se ova akcija uz „Oluju“ detaljno proučava na vojnim studijima u cijelom svijetu.

GORNJI BOGIĆEVCI - Operacija "Bljesak" - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno redarstvena operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja" koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području. (Izvor: "Novogradiški žrtvoslov")

Jeslu li se borili za ovakvu državu?

Nakon što smo iznijeli nekoliko činjenica vezanih za operaciju „Bljesak", moramo se zapitati, a to su isto učinili hrvatski branitelji na obilježavanju „Bljeska" danas (ponedjeljak 30. travanj 2012. godine) u Gornjim Bogićevcima, jesu li se hrvatski branitelji borili i ginuli za današnju Hrvatsku!?

Nezaposlenost, odlazak mladih, gospodarstvo na niskoj razini, nerazvijenost mjesta, samo su neke od činjenica s kojima se bore današnji stanovnici Gornjih Bogićevaca, Okučana, Stare Gradiške, Dragalića i ostalih mjesta u kojima se provodila Vojno-redarstvena akcija „Bljesak".

„Na ove dane, kad bolje pogledam, sve nas je manje. Kad vidimo spomenik pred crkvom u centru Gornjih Bogićevaca, vidi se koliko je ovo mjesto plaćalo ceh u svim ratovima do sada, a mislim da je najpogubnija bila 1945. godina što su im napravili antifašisti, odnosno, nepismeni partizani koji su sudili na licu mjesta bez ikakvog obrazloženja i objašnjavanja istraga", rekao je predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade hrvatske vojske i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata, pukovnik Adam Tomičić na obilježavanju Vojno-redarstvene akcije „Bljesak" u Gornjim Bogićevcima

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  IvanaBrlicMazuranic

  IvanaBrlicMazuranic

  Komentirano: 4.5.2012. | 16:28

  1

  isključila sam ga :D i dalje pričam :D :D
  slon

  slon

  Komentirano: 3.5.2012. | 23:41

  2

  Štaš, IBM - manje pričaj na mobitel :P
  IvanaBrlicMazuranic

  IvanaBrlicMazuranic

  Komentirano: 3.5.2012. | 23:03

  3

  J'bmu mater Komunalcu i ovršitelju zbog duga od 150 kn puj propali da bog da. Za to smo se borili
  slon

  slon

  Komentirano: 3.5.2012. | 22:49

  4

  Jest, nekom brat :(
  robro

  robro

  Komentirano: 1.5.2012. | 19:36

  5

  Borba je bila za opstojnost i da budeš svoj na svome, nitko nije znao za plan "upravljanja" državom kao samoposlugom, a nekima je sam rat prošao uz devizu "nekom rat nekom brat".

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U

  Značajna godišnjica

  U

  16.8.2014. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak srpske agresije na zapadnu Slavoniju

  Prošla je 21 godina

  Početak srpske agresije na zapadnu Slavoniju

  16.8.2012. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :