Život : Potrošači

Objavljeno: 28.5.2019. u 20:00
Prikaza: 1855
|
Autor: I.C./SBplus

Jeftiniji razgovori s nekim u Australiji

Građane u pograničnom području skupo stoje kratki razgovori

root : Građane u pograničnom području skupo stoje kratki razgovoriIlustracija(Foto: Internet)

- Šetajući uz Savu vrlo često mi se zna dogoditi da 'upadnem' u rooming. Ako me netko u tom trenutku nazove i javim se poziv mi 'pojede' novac. A svaka mi je kuna bitna jer sam umirovljenik s ne baš zavidnim primanjima - priča nam Brođanin svoja iskustva koja su ga više puta dobro koštala. No, žaliti se nema kome. Zato sve rjeđe u šetnju kraj Save nosi mobitel.

 UNATRAG desetak godina izdana su brojna upozorenja o problemima s roamingom u pograničnim područjima, ali taj problem i dalje postoji. Još se uvijek nemali broj korisnika koji žive u Slavoniji i Baranji i u blizini granice sa Srbijom neugodno iznenade kada im stigne račun njihova mobilnog operatera, kako zbog osjetno viših cijena poziva, tako i zbog podatkovnog prometa koji također, blago rečeno, nije jeftin. 

Taj problem na svome džepu jako dobro osjete stanovnici Baranje čiji se mobiteli, zbog loše pokrivenosti hrvatskih mobilnih operatera i zbog karakterističnog širenja mobilnih signala koji ne 'poznaju' državne granice, prebacuju na mreže srpskih mobilnih operatera, što im stvara goleme troškove.

Požalila se tako 75-godišnja čitateljica Glasa Slavonije iz Batine koja ima mobitel, jer živi sama na izoliranom mjestu.

- Nažalost, već ga neko vrijeme ne mogu koristiti jer ovdje nema signala hrvatskog operatera, a srpski, na koji mi se mobitel prebacuje, stvara mi jako velike troškove. - rekla je ova gospođa.

Slična je sudbina njezina 21-godišnjeg sumještanina koji mora isključiti primanje mobilnih podataka čim se približi svojoj kući, što znači da mu je uskraćena i usluga telefoniranja mobitelom, ali i upotreba interneta.

Međunarodne roaming usluge u Batini, gdje je jedne travanjske nedjelje bila u gostima, ne znajući za to, koristila je i Osječanka koja je za to saznala kada joj je u svibnju stigao račun Hrvatskog telekoma.

- U jednom mi je trenutku zazvonio mobitel i obavila sam kraći telefonski razgovor s osobom koja me je nazvala iz Osijeka. Obje smo, dakle, bile na teritoriju Republike Hrvatske. U svibnju mi stiže račun s 85 kuna troška, znači ispostavilo se da sam telefonirala dok sam bila u inozemstvu. Budući da do 10. svibnja ni minutu nisam bila izvan hrvatskih granica, jasno je kako sam oštećena. - ispričala je Osječanka svoje neugodno iskustvo.

Ništa bolja situacija nije ni na području slavonske općine Erdut, a posebice u naselju Aljmaš koje je smješteno u dolini, pa je pokrivenost signalom hrvatskih mobilnih operatera izuzetno loša.

- Stanovnici Aljmaša gotovo nikad nemaju hrvatsku mrežu te su konstantno u roamingu. Recimo, ako tamo imamo neke radove i ljude na terenu, oni su nedostupni i jednostavno ih ne možemo dobiti. U odnosu na ostale, loša je pokrivenost na području cijele naše općine. Kako bi zaobišli cijelu ovu priču, mnogi ljudi koji imaju rodbinu u Srbiji imaju i kartice srpskih telekoma, pa se snalaze. Kroz razne projekte i programe nastojimo osigurati da imamo što više hotspot točaka kako bi naši građani i turisti imali bar besplatan Wi-Fi. Situacija je vrlo loša jer je roaming sa Srbijom izrazito skup, primjerice, jeftiniji je razgovor s nekim tko je u Australiji. - situaciju je približio načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Slična je situacija i kada su pitanja mjesta koja se nalaze uz granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Vrlo slične probleme imaju i stanovnici Slavonskog Broda.

- Šetajući se uz Savu vrlo često mi se zna dogoditi da 'upadnem' u rooming. Ako me netko u tom trenutku nazove i javim se poziv mi 'pojede' novac. A svaka mi je kuna bitna jer sam umirovljenik s ne baš zavidnim primanjima - priča nam Brođanin svoja iskustva koja su ga više puta dobro koštala. No, žaliti se nema kome. Zato sve rjeđe u šetnju kraj Save nosi mobitel.

Svim korisnicima koji žive i borave u pograničnim područjima, iz Hrvatskog telekoma savjetuju da, ako se na zaslonu njihova mobilnog uređaja pojavi mreža stranog operatora, namjeste ručni umjesto automatskog izbora mreže i potom odaberu mrežu svog operatora, piše Glas Slavonije.

- Hrvatski, kao i svi drugi operatori, nastoje što bolje pokriti svoje korisnike uz maksimalno poštivanje regulative, u ovom slučaju međunarodnog sporazuma o koordinaciji frekvencija. Zbog prirodnog širenja signala uspostavljena je i procedura ograničavanja frekvencija i razina signala uz pogranična područja, kroz preporuke Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) i međunarodne sporazume prema kojima je dopušteno da signali prelaze granicu do određene dubine i s određenom snagom. Iako se navedeni sporazumi poštuju, ponekad se događa da pojedini korisnici koriste usluge mreže operatora iz susjednih zemalja. Ručni odabir predstavlja najsigurniji način za odabir željene mreže u pograničnim područjima, jer će na taj način korisnici spriječiti prelazak svojeg mobilnog uređaja na mreže stranih operatora. - poručili su iz HT-a.

Svojim korisnicima u pograničnim područjima isto savjetuju i iz telekomunikacijske tvrtke Tele2 te napominju kako, na njihovo zadovoljstvo, kontinuirano rade na povećanju svoje pokrivenosti kako bi smanjili poteškoće.

Nađete li se u roamingu sa Srbijom, ako ste HT-ov korisnik, minutu odlaznog poziva prema Hrvatskoj platit ćete 12,69 kuna, dok će vas dolazni pozivi koštati 8,11 kuna. Jeftinije će proći korisnici usluga tvrtke Tele2, čija je cijena odlaznog poziva u tom slučaju 7,50 kuna, dok se dolazni pozivi naplaćuju 3,45 kuna po minuti. Ako se 'uhvate' u roaming sa Srbijom, na svom će džepu to najjače osjetiti korisnici A1 usluga, koji će minutu odlaznog poziva platiti 18,99 kuna, a dolaznog 10,99 kune.


 

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 28.5.2019. | 21:18

1

Setajuci prema Poloju usao sam u roaming a da nisam zna ( moja greska je bila sto nisam stavio opciju "samo nacionalni roaming") i napravio selfie i ooslao sliku preko Wap i kostalo me oko 300 kn jedna slika od 5Mb. Sreca pa su se u Tele 2 zeznuli pa mi oprostili to. Od onda opcija na mobu samo nacionalni roaming.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li veće cijene potaknuti građane na prestanak pušenja?

Na udaru i alternativni proizvodi

Hoće li veće cijene potaknuti građane na prestanak pušenja?

27.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

Bogata ponuda

Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

25.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novogradiščanka skupila račune, poslala i osvojila nagradu

„Bez računa se ne računa“

Novogradiščanka skupila račune, poslala i osvojila nagradu

22.1.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

'Zelena špica'

Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

18.1.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

Muči ih što i druge

Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

13.1.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

Kao i ranijih godina

Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

9.1.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

Donosimo savjete i prijedloge

Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

26.12.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

Predblagdanska kupovina preko Save

Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

23.12.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

Pravo je vrijeme za izbor božićnog drvca

Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

21.12.2019. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

I druge kriptovalute

Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

15.12.2019. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

Sve je teže 'prezimiti'

Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

13.12.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

Suhomesnata delikatesa

'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

7.12.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Krivi ste za propust. Želim povrat novca'

Korisnici bijesni na Netflix

'Krivi ste za propust. Želim povrat novca'

28.11.2019. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

Kako ne bi došlo do zapaljenja

Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

28.11.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plastika istjerala ružmarin iz svatova

Zašto robujemo lošim novotarijama?

Plastika istjerala ružmarin iz svatova

23.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerite isplativost promjene opskrbljivača

Kako do nižih računa?

Provjerite isplativost promjene opskrbljivača

19.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?

Građani pitaju komu se obratiti

Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?

16.11.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Privremeno se zatvara cesta Sibinj - Jakačina Mala

Obavijest ŽUC-a

Privremeno se zatvara cesta Sibinj - Jakačina Mala

13.9.2019. | 12:36
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :