Život : Okoliš

Objavljeno: 11.8.2019. u 14:57
Prikaza: 610
|
Autor: Viktor Simončić/ZG magazin

Bez energijske oporabe dijela otpada

'Model kružnog gospodarenja otpadom je neprovediv'

root : 'Model kružnog gospodarenja otpadom je neprovediv'Prikaz kružnog gospodarenja otapdom i Viktor Simončić u krugu(Foto: ZG magazin)

Viktor Simončić "Moj izračun prikupljanja komunalnog otpada u tri kante na izvoru pokazuje da je okolišni trag, samo s razine doprinosa stakleničkim plinovima čak do 15 puta veći, u odnosu na prikupljanje komunalnog otpada u jednoj posudi."

Donosimo zanimljiv tekst dr. sc. Viktora Simončića o gospodarenju otpadom, a koji je objavljen na portalu ZG magazin.

Bivši ministar okoliša, sveučilišni profesor Slaven Dobrović je na jednoj TV, po „n-ti puta" objasnio da je ključ rješenja otpada u Hrvatskoj u cirkularnoj ekonomiji – kružnom gospodarenju otpadom. Suvereno je, iako je to suprotno okolišnoj politici EU, pojasnio kako energijska oporaba (recikliranje) dijela otpada ne spada u cirkularnu ekonomiju. Ovaj pristup podržava i većina „zelenih", bilo nevladinih organizacija, bilo dijela akademske zajednice.

I ja podržavam princip, iskoristi sve što se može, kojeg od pamtivijeka znaju svaka „dobra domaćica i zdrav seljak". Protiv sam, da se svim sredinama nameće isti model, koji nije jednostavan i izuzetno zahtijevan infrastrukturno, logistički i financijski. Od prikazanog na slici mi od svega izgleda imamo samo kantu i neki malo stariji kamion!

Nedavno sam pročitao, kako se u svijetu proizvede 2,1 milijarde tona otpada na godinu. Amerikanci proizvode najviše otpada – 773 kilograma po stanovniku ili 12 % ukupnog otpada, od čega recikliraju nekih 35 %. Kao glavni uzrok loših američkih pokazatelja navodi se nedostatak političke volje i infrastrukture za održivo gospodarenje otpadom. Za ilustraciju, Njemačka reciklira ili energetski (!) iskoristi, za poznavaoce realnog svijeta, velikih 68 posto otpada, što je sa stajališta profesorske katedre vjerojatno 32 % premalo.

Fakultetski model

Prije par mjeseci na skupu u Dubrovniku, komentirao sam s bivšim ministrom kako smatram da nije korektno bezrezervno lobirati za kružno gospodarenjem otpadom u Hrvatskoj na način najrazvijenijih. Odgovorio je da za to na fakultetu imaju neki model. Zamolio sam ga, neka javnosti otkrije prednosti kružnog gospodarstva preko modela. Neka pojasni kako se isplati oporaba svega, da je u otpadu novac i kako se sve rješava bez energijske oporabe.

Koliki je okolišni i financijski trag (otisak) takvog pristupa? Za materijalnu oporabu najvećeg dijela prikupljenih sirovina nemamo niti potreba u industriji niti dovoljno prerađivačkih kapaciteta. Osim toga treba voditi računa da se oporaba mora dogoditi dovoljno blizu od mjesta nastanka, kako gubitak okolišnog traga zbog transporta ne bi bio veći od prednosti prerade sekundarnih sirovina.

Za ilustraciju često upotrebljavam primjer, temeljen na sofisticiranom izračunu po metodi „π x palac" kako se iz Komiže, preko brda do luke u Visu, pa onda brodom do obale i kamionima 700 km do tvornice kartona u Belišću ne isplati, niti okolišno niti ekonomski, prevoziti ni marihuana u rinfuzi, a kamo li otpadni papir. Moj izračun prikupljanja komunalnog otpada u tri kante na izvoru pokazuje da je okolišni trag, samo s razine doprinosa stakleničkim plinovima čak do 15 puta veći, u odnosu na prikupljanje komunalnog otpada u jednoj posudi. Ovdje se i ja po „n-ti puta" ponavljam, kako postoje tehnologije koje iz kante s mješovitim otpadom mogu odvojiti čiste sve frakcije koje se mogu biološki, materijalno i/ili energijski oporabiti. Trenutno najbolja od svih je, barem prema onome što sam ja vidio, MO-BO-TO tehnologija tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Ono što razvijenim zemljama Europe nije skupo, nama jest

Može li se trošak postupanja po matrici najrazvijenijih podnijeti u svakom našem kućnom budžetu. Načelo Europske unije svi prema istim standardima, znači, jednostavno, iste operativne troškove. Ako su prosječni troškovi gospodarenja komunalnim otpadom u EU oko 30 eura mjesečno po domaćinstvu, onda je to za realni prosječni kućni prihod u Luxembourgu (od 5000 €) 0,06 %, u Njemačkoj (na 2300 €) 1,2 %, a kod nas (na 850 €) velikih 3,4 %

Poseban problem je financijski trag. Može li se trošak postupanja po matrici najrazvijenijih podnijeti u svakom našem kućnom budžetu. Načelo Europske unije svi prema istim standardima, znači, jednostavno, iste operativne troškove. Ako su prosječni troškovi gospodarenja komunalnim otpadom u EU oko 30 eura mjesečno po domaćinstvu, onda je to za realni prosječni kućni prihod u Luxembourgu (od 5000 €) 0,06 %, u Njemačkoj (na 2300 €) 1,2 %, a kod nas (na 850 €) velikih 3,4 %. Doda li se tome sličan iznos za vodu eto nas na 5 – 6 % izdvajanja. Malo? Mislim da toliko u prosjeku ne izdvajamo iz kućnih prihoda niti za školovanje djece.

Naravno da neprihvatljivo visokim izdvajanjem za postupanje s otpadom posebno osiromašujemo najugroženiji dio stanovništva, pa i to doprinosi odlascima bez povratka. Osim toga, treba naglasiti da na području okoliša, unatoč moćnim domaćim tehnologijama, opremu i znanje uglavnom uvozimo. U pojednostavljenom prijevodu, mi za neproizvodnu i nisko kumulativnu komunalnu infrastrukturu, plaćamo drugima. Izdvajanja za okoliš kod nas ne doprinose povećanju bruto društvenog proizvoda (BDP), dapače umanjujemo ga. U Sloveniji je to drugačije. Puno toga proizvode i primjenjuju kod sebe, a u zadnje vrijeme smo svjedoci da i nama grade skupe centre za gospodarenje otpadom, čime doprinosimo rastu njihovog BDP. Naravno da nisam ljubomoran na njihov uspjeh, pa (i) njihov sam, ali jesam ljut na našu glupost, pa (i) naš sam.

Hrvatska – jedina EU zemlja koja u 30 g. nije povećala BDP za najmanje 10 %

Kako okoliš nije jedini primjer neodgovornog ponašanja prema nacionalnom gospodarstvu, ne čudi rezultat istraživanja Centra za rast i razvoj Sveučilišta u Groningenu koji pokazuju da je Hrvatska jedina u EU čiji se BDP u posljednja tri desetljeća nije povećao za najmanje deset posto. Hrvatski BDP porastao je za 6,5 ​​posto, Slovenije za 48 posto, Češke za 58, a Poljske i Slovačke više od 100 posto. U vrijeme neovisnosti hrvatski je BDP po stanovniku bio malo niži od slovenskog, a danas je dvostruko manji.

I lako bi za BDP, da to nije povezano (i) s natalitetom. U mnogim demografskim prognozama za regiju do sredine stoljeća će se udvostručiti broj starijih, a do kraja stoljeća na jednog zaposlenog bila bi dva umirovljenika. Tao Zhang, zamjenik direktora MMF-a, smatra da će regija ostarjeti prije nego što se stigne obogatiti, odnosno prije nego što dostigne određenu razinu ekonomskog razvoja koja će njezinim građanima osigurati pristojan standard. Da znamo gospodariti resursima, da nismo uveli uhljebljivački način vladanja, Hrvatska je već mogla biti blizu 80 posto prosječnog razvoja EU-a. Godine 2007. bili smo na 61 % od prosjeka EU, a i danas smo tu negdje (na 63 %), za razliku od Poljske koja je tada bila bitno ispod nas na 53 %, a danas je na 71 %!

Javno pozivam zagovarače šarenih kanti i kružnog gospodarenja otpadom, recite koliko to što predlažete košta i kakav je utjecaj na okoliš! Za početak pokažite kako se okolišno i financijski isplati voziti otpadni papir iz Komiže do Belišća, stakla iz Konovala do Huma na Sutli, otpadne plastike i mnogih drugih materijala do postrojenja za materijalnu oporabu koje nemamo,…

Demantirajte me da je okolišni i financijski trag, bez energijske oporabe dijela koji se okolišno i financijski ne isplati materijalno oporabiti, neprovediv. Ako me demantirate, ja ću se i ispričati i „poklopiti po ušima", a ako nemate argumenata, ako je model kojeg imate više samo za demonstraciju studentima, onda pokušajte dati doprinos za realan način gospodarenja otpadom, kako bi građanima olakšali život i pokušali izbjeći visoke novčane kazne, koje su pred vratima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra praćenje i suzbijanje na čak 23 lokacije u gradu

Poloj prvi na redu

Sutra praćenje i suzbijanje na čak 23 lokacije u gradu

22.8.2019. | 10:00
Larvicidni tretman kojim se suzbijaju ličinke komaraca daleko je učinkovitiji od adulticidnog, poznatog kao 'zaprašivanje', jer potonji uništava samo odrasle komarce, dok ličinke preživljavaju i nastavljaju se razvijati.
Larvicidni tretman kojim se suzbijaju ličinke komaraca daleko je učinkovitiji od adulticidnog, poznatog kao 'zaprašivanje', jer potonji uništava samo odrasle komarce, dok ličinke preživljavaju i nastavljaju se razvijati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posebna Brođanka koja ne proizvodi otpad

Kad bi svi, ljudi na svijetu...

Posebna Brođanka koja ne proizvodi otpad

22.8.2019. | 9:30
Kada bi svi živjeli kao Anamarija, ovoj planeti koja se sve više guši u otpadu kojeg svake minute proizvodimo, možda bi i bilo spasa.
Kada bi svi živjeli kao Anamarija, ovoj planeti koja se sve više guši u otpadu kojeg svake minute proizvodimo, možda bi i bilo spasa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je pošteno zatreslo Slavonski Brod

Građani čuli eksploziju i podrhtavanje

Nešto je pošteno zatreslo Slavonski Brod

21.8.2019. | 12:50
„Na Jelasu se pošteno zatreslo.“, „Uznemirili su se psi u Brodskom Varošu, svi laju.“ - samo su neki od komentara građana koji su odgovore potražili od SBplus-a.
„Na Jelasu se pošteno zatreslo.“, „Uznemirili su se psi u Brodskom Varošu, svi laju.“ - samo su neki od komentara građana koji su odgovore potražili od SBplus-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ništa od sanacije Rafinerije nafte Brod?

Jedni se raduju, drugi strahuju

Ništa od sanacije Rafinerije nafte Brod?

19.8.2019. | 11:00
Rafinerija nafte proizvodnju je obustavila 9. siječnja 2019. godine, nakon što je tri mjeseca ranije u jednom od postrojenja došlo do eksplozije i velikog požara.
Rafinerija nafte proizvodnju je obustavila 9. siječnja 2019. godine, nakon što je tri mjeseca ranije u jednom od postrojenja došlo do eksplozije i velikog požara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kiša koja je pala, zlato je za zemlju'

Nekima su temperaturne razlike prevelike

'Kiša koja je pala, zlato je za zemlju'

15.8.2019. | 11:00
Nakon toplinskog vala, temperature su u Slavoniji i diljem Lijepe Naše naglo pale. Ponegdje su danas niže i za dvadesetak stupnjeva u odnosu na početak tjedna. Provjerili smo koliko su kiše dobro došle poljoprivrednicima.
Nakon toplinskog vala, temperature su u Slavoniji i diljem Lijepe Naše naglo pale. Ponegdje su danas niže i za dvadesetak stupnjeva u odnosu na početak tjedna. Provjerili smo koliko su kiše dobro došle poljoprivrednicima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasanje za hrvatsko 'najstablo' moguće još danas i sutra

Hrast lužnjak iz prašume Prašnik

Glasanje za hrvatsko 'najstablo' moguće još danas i sutra

14.8.2019. | 18:45
Promovirajući stabla kao bitan element kulturnog i prirodnog bogatstva na taj je način moguće približiti sve veći broj zaljubljenika u kontinentalni turizam, a glasanje za hrast lužnjak u Prašniku za Hrvatsko stablo 2019. godine moguće je još danas i sutra.
Promovirajući stabla kao bitan element kulturnog i prirodnog bogatstva na taj je način moguće približiti sve veći broj zaljubljenika u kontinentalni turizam, a glasanje za hrast lužnjak u Prašniku za Hrvatsko stablo 2019. godine moguće je još danas i sutra.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ujutro planina, popodne more i kupanje

Kad je netko planinar u duši

Ujutro planina, popodne more i kupanje

13.8.2019. | 20:15
Doista, složili bi se mnogi, lijep i raznovrstan a ne preskup godišnji odmor koji bi vrijedilo ponoviti.
Doista, složili bi se mnogi, lijep i raznovrstan a ne preskup godišnji odmor koji bi vrijedilo ponoviti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgorjela površina od pola hektra

Novi požari na otvorenom

Izgorjela površina od pola hektra

13.8.2019. | 13:15
Zasad nije utvrđen način na koji je došlo do požara u kojemu je gorjela suha trava i nisko raslinje uz rijeku Orljavu. Požar je ugašen od strane vatrogasaca oko 20.30 sati.
Zasad nije utvrđen način na koji je došlo do požara u kojemu je gorjela suha trava i nisko raslinje uz rijeku Orljavu. Požar je ugašen od strane vatrogasaca oko 20.30 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posljednji toplinski val

Meteorološki kutak

Posljednji toplinski val

13.8.2019. | 12:00
Jučer je u Brodu izmjereno 36,5º C
Jučer je u Brodu izmjereno 36,5º C
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako nije uništena na vrijeme, alergičarima nema spasa

Vrhunac cvatnje

Ako nije uništena na vrijeme, alergičarima nema spasa

10.8.2019. | 15:40
Vrhunac je cvatnje ambrozije koja tijekom samo pet sati 'proizvede' čak osam milijuna peludnih zrnaca. S druge strane, alergičarima će probleme stvoriti već 20 do 30 njih u kubnom metru zraka.
Vrhunac je cvatnje ambrozije koja tijekom samo pet sati 'proizvede' čak osam milijuna peludnih zrnaca. S druge strane, alergičarima će probleme stvoriti već 20 do 30 njih u kubnom metru zraka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S planinskih vrhova dotaknite nebo

Želite li se aktivno odmarati?

S planinskih vrhova dotaknite nebo

8.8.2019. | 22:00
Povelika i šarolika ekipa od 25 članova Planinarskog društva Dilj Gora, odlučila je nedavni produženi vikend, od 1. do 5. kolovoza, provesti iznimno aktivno, pohodeći Durmitor, planinski masiv, koji je zbog iznimne ljepote svrstan na UNESCO-vu listu Svjetskog prirodnog i kulturno
Povelika i šarolika ekipa od 25 članova Planinarskog društva Dilj Gora, odlučila je nedavni produženi vikend, od 1. do 5. kolovoza, provesti iznimno aktivno, pohodeći Durmitor, planinski masiv, koji je zbog iznimne ljepote svrstan na UNESCO-vu listu Svjetskog prirodnog i kulturno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preferiraju izležavanje u debeloj hladovini

Puno prinova u Ruščici

Preferiraju izležavanje u debeloj hladovini

7.8.2019. | 22:00
Konačni je cilj i svrha Centra da se udomljene i osposobljene životinje, te mladunci, vrate u prirodno stanište. Za to je pak potrebna posebna priprema i duži proces „podivljavanja“
Konačni je cilj i svrha Centra da se udomljene i osposobljene životinje, te mladunci, vrate u prirodno stanište. Za to je pak potrebna posebna priprema i duži proces „podivljavanja“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teški ljetni dani ove godine kulminiraju grmljavinom

Nova najava nevremena

Teški ljetni dani ove godine kulminiraju grmljavinom

2.8.2019. | 15:10
Ovo ljeto obilježile su glasne i brojne grmljavine i udari gromova koji su obično uslijedili nakon sparnih i, posebice za meteoropate, teških dana.
Ovo ljeto obilježile su glasne i brojne grmljavine i udari gromova koji su obično uslijedili nakon sparnih i, posebice za meteoropate, teških dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani se oglušuju na pravila i preporuke

Policija ponavlja upozorenja

Građani se oglušuju na pravila i preporuke

31.7.2019. | 15:30
Posljednjih dana brojni, uglavnom stariji, građani, na sve strane pale korov i suho granje, ne uzimajući pritom u obzir faktore koji bi mogli dovesti do širenja požara.
Posljednjih dana brojni, uglavnom stariji, građani, na sve strane pale korov i suho granje, ne uzimajući pritom u obzir faktore koji bi mogli dovesti do širenja požara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog izlivene nafte 23 godine se bori s moćnom kompanijom

Zbog puknuća cijevi došlo do havarije

Zbog izlivene nafte 23 godine se bori s moćnom kompanijom

21.7.2019. | 9:05
Obitelj Mendelski imala je nesreću da trasa Jadranskog naftovoda prolazi neposredno uz njihovu kuću. Još 1996., nakon obilnih proljetnih kiša, osjetili su kako njihova bašča zaudara po nafti. U početku su mislili da je netko od susjeda nešto radio i prolio naftu, no ubrzo su shva
Obitelj Mendelski imala je nesreću da trasa Jadranskog naftovoda prolazi neposredno uz njihovu kuću. Još 1996., nakon obilnih proljetnih kiša, osjetili su kako njihova bašča zaudara po nafti. U početku su mislili da je netko od susjeda nešto radio i prolio naftu, no ubrzo su shva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte kako izgleda Jezero Petnja nakon pražnjenja

Priroda je uistinu čudo

Pogledajte kako izgleda Jezero Petnja nakon pražnjenja

20.7.2019. | 19:30
Pet mjeseci nakon pražnjenja Jezera Petnja, korito je prekrila bujna vegetacija i stvorila prelijep prizor koji je dostojno zamijenio pogled na odraz drveća na površini vode.
Pet mjeseci nakon pražnjenja Jezera Petnja, korito je prekrila bujna vegetacija i stvorila prelijep prizor koji je dostojno zamijenio pogled na odraz drveća na površini vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ovo gledaju već dva dana

Zbog nemara svojih susjeda

Brođani ovo gledaju već dva dana

14.7.2019. | 17:20
Usprkos opetovanim uputama Komunalca o tomu kako postupati s glomaznim otpadom poput madraca prikazanog na fotografiji, Brođani i dalje 'rade po svom'. Sam centar grada, Mesićevu ulicu uz 'Malu crkvu' već dva dana, stoga, krasi taj prizor. Sutra će sve, dakako, riješiti Komunalče
Usprkos opetovanim uputama Komunalca o tomu kako postupati s glomaznim otpadom poput madraca prikazanog na fotografiji, Brođani i dalje 'rade po svom'. Sam centar grada, Mesićevu ulicu uz 'Malu crkvu' već dva dana, stoga, krasi taj prizor. Sutra će sve, dakako, riješiti Komunalče
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

Suzbijanjem partizanke pomažete drugima

Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

11.7.2019. | 16:00
Ambrozija, poznata još i pod nazivom 'partizanka', alergičarima uzrokuje brojne tegobe. Osim uobičajenih simptoma kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja, svrbeža i peckanja očiju, ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, čija visina može dosegnut
Ambrozija, poznata još i pod nazivom 'partizanka', alergičarima uzrokuje brojne tegobe. Osim uobičajenih simptoma kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja, svrbeža i peckanja očiju, ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, čija visina može dosegnut
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

Općina upozorila mještane:

'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

10.7.2019. | 11:40
Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je
Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući Slavoncu, Velebit pristupačan svim hodačima

Priznanja brodskim planinarima

Zahvaljujući Slavoncu, Velebit pristupačan svim hodačima

8.7.2019. | 20:15
Dionica Premužićke pripala je za održavanje i brodskim planinarima koji svake godine „naoružani“ s motorkama, mačetama, raznim alatom, bojom, kistovima…obnavljaju markacije, režu i miču s puta srušena stabla, čiste put od makije… I ove godine su iskoristili nedavna dva blagdana,
Dionica Premužićke pripala je za održavanje i brodskim planinarima koji svake godine „naoružani“ s motorkama, mačetama, raznim alatom, bojom, kistovima…obnavljaju markacije, režu i miču s puta srušena stabla, čiste put od makije… I ove godine su iskoristili nedavna dva blagdana,