Život : Medijsko smeće

Objavljeno: 1.8.2013. u 12:03
Prikaza: 2389
|
Autor: SBplus

Medijsko smeće br. 4

Hrvati su sumnjivi prodavači svega i svačega

root : Hrvati su sumnjivi prodavači svega i svačegaHrvatski, srpski, bosanski, hercegovački, crnogorski...?(Foto: luc / Večernji list)

Hrvati, iz Jugoslavije koju simbolizira naslikana zastava, sinonim su za "sumnjive prodavače svega i svačega", a posebno "satova, ogrlica, tkanina, tranzistora itd."

Na parkiralištu crpke koja vodi prema svjetski poznatim skijalištima u Alpama stoji veliki znak s upozorenjima na sumnjive prodavače svega i svačega, piše revnosni novinar Večernjeg lista.

Na parkiralištu jedne benzinske crpke kod talijanskog grada Udina smještenoj uz autocestu koja vodi prema svjetski poznatim skijalištima u Alpama stoji veliki znak s upozorenjima na sumnjive prodavače svega i svačega.

I to ne bi bilo ništa čudno da se uz upozorenje na hrvatskom jeziku ne nalazi zastava SFRJ, države koja ne postoji već pune 22 godine!

Zbog čega je potpis ispod fotografije medijsko smeće?

Prvo. Iz ove, po formi i sadržaju, proste rečenice nije vidljivo na kojem jeziku je napisana - hrvatskom, srpskom, bosansko-hercegovačkom, crnogorskom, hrvatsko-srpskom, srpsko-hrvatskom… Posljedično, nije jasno temeljem čega je autor fotografije, i umnog teksta ispod nje, zaključio kako se radi baš o hrvatskom jeziku.

Drugo. Budući da iz ove nepismene ('čuvaite"), a vulgarne (proste), rečenice nije jasno kojem jeziku pripada (Vukovi Jugoslaveni će kazati - jednom) autor je, očito, po sadržaju poruke zaključio kako se radi o Hrvatima, pa, dakle i o hrvatskom jeziku jer, opće poznata je činjenica kako su Hrvati, iz Jugoslavije koju simbolizira naslikana zastava, sinonim za "sumnjive prodavače svega i svačega", a posebno "satova, ogrlica, tkanina, tranzistora itd.".

Dakle, hoće reći autor 'luc', građani iz zemalja koje simboliziraju prve tri zastave, upozoreni su na postupke Hrvata, koji su - kao "sumnjivi prodavači svega i svačega", još uvijek predstavljeni 'omrznutom nam', jelte, YU zastavom.

Jerko Zovak
Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 8.8.2013. | 13:04

1

Poruke ni na jednom jeziku nisu napisane državljanima određene države niti pripadnicima određene nacije, odnosno, zastave ispred poruka, iako jesu službene zastave konkretnih država, postojećih i nepostojećih - drugačije od ovoga, samo na prvi pogled sugeriraju. Britanska zastava upućuje na govornike engleskog jezika ma iz koje države dolazili, i koje nacije bili. Nitko ne može reći da njemačka zastava uz natpis-poruku neće privući pozornost i Austrijanaca. Isto je i sa zastavom pokojne SFRJ. Ona je tu kako bi privukla pozornost svih koji su, kao stanovnici s područja koje je obuhvaćala bivša SFRJ, u najmanju ruku poznavali jezik i pismo, ako ne i bili govornici jezika kojim je poruka napisana. Nije točno da se ne može jasno zaključiti kojim jezikom je poruka napisana. Napisana je hrvatskim jezikom (unatoč 'tipgeleru' ? na početku poruke). Riječ sat (arap. sa'at) je standardna riječ hrvatskoga jezika za razliku od časovnik koja je srpska, ili bošnjačkoga sahat (također arap. sa'at, ali gdje se, za razliku od hrvatskog jezika, u kojem se, u procesu gubljenja konsonanata faringal ajn, u ovoj i sličnim riječima izgubio, a u bošnjačkom, jer nema parnjaka, prešao je e u glas h i tako je nastao sahat). Riječ prodavač je hrvatska riječ, a srpski se kaže prodavac. Ogrlica, kao riječ koristi se i u hrvatskom kojem tvorbeno i pripada, i u srpskom i u bošnjačkom jeziku, no premda i Jakov Gotovac koristi turcizam đerdan (tur. gerdan derivat perzijskoga gardan) on je u suvremenoj uporabi češći u srpskom i bošnjačkom jeziku.
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 8.8.2013. | 12:18

2

Ja mislim da je taj ajd recimo Jugoslovenski jezik na toj ploči zato jer misle da samo iz tih država neznaju niti jedan od ona gore tri pa ajd da i njih obavijeste :D
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 1.8.2013. | 16:45

3

Petre slažem se. upravo zbog toga i govorim da im ovaj prostor uvelike nepoznat, ali ipak ako bi se određenim područjem bavio nastojao bih barem naučiti osnove.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 1.8.2013. | 15:38

4

Pa ovo je upozorenje nama o postojanju švercera , a ne upozorenje da smo mi šverceri!? Novinar očito nema tri klikera... Zastava je tu vjerojatno zato što im je lakše predstaviti 4-5 "različitih" jezika nego za svaki staviti njihovu zastavu... A @gerilac, koliko ti poznaješ osnove Tutsi-Hutu sukoba (ili čak barem genezu Norvežani-Šveđani sukoba), tko što zastupa i tko je od njih u pravu u čemu? :)
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 1.8.2013. | 14:53

5

Upozorenje se odnosi na prodavače "svega i svačega" koji dolaze iz zemalja trećeg svijeta i kojih u Italiji stvarno ima mnogo, posebno u blizini turističkih mjesta a poruka je upućena govornicima ovih jezika. Što se tiče zastave, vjerovatno im je bilo lakše staviti jednu nego više njih, iako ovim putem najviše prolaze Slovenci i Hrvati a jezik upozorenja je sličniji hrvatskom pa je možda zbog toga zaključak novinara takav. Inače glede jugoslavenske zastave bilo je i većih gafova, Umbro je za svjetsko nogometno prvenstvo 2006. izdao seriju sportskih ruksaka sa zastavama svih zemalja sudionica, na hrvatskoj torbi je opet stajala zastava SFRJ. Gaf se dogodi i velikim tvrtkama a Đokovića su predstavljali i kao hrvatskog tenisača, ignorantski odnos prema ovom prostoru je konstanta.
walter

walter

Komentirano: 1.8.2013. | 12:27

6

Hrvatski nije garant. Kolko ja znajem na rvackom se ne kaže pažnja već pozor. A-ha vidite da se i iz vake male rečenice da utvrdit nješta?

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zoran Grgić nije kriv za smrt trogodišnjeg Aylana Kurdija

Mada izbjeglice drži smećem

Zoran Grgić nije kriv za smrt trogodišnjeg Aylana Kurdija

20.8.2018. | 20:00
Nažalost, trogodišnji dječak, Aylan Kurdi i 14.700 poginule sirijske djece neće moći vidjeti fotomontažu o 28 ubijenih im vršnjaka iz Slavonskog Broda - danas objavljenu na jednom od brodskih portala - jer su te male pretežno Muslimane pobili dva Georga W. Busha, Barac Obama...,
Nažalost, trogodišnji dječak, Aylan Kurdi i 650 sirijske djece poginule samo 2016. neće moći vidjeti opskurnu fotomontažu o 28 ubijenih im vršnjaka iz Slavonskog Broda - danas objavljenu na jednom od brodskih portala - jer su ih pobili dva Georga W. Busha, Barac Obama, a nastavlj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrhunski novinar, ili ljigavi lešinar?

Za neke moguće i dilema

Vrhunski novinar, ili ljigavi lešinar?

23.3.2018. | 13:15
Dakako, ne pada mi na pamet tvrditi kako je Robert Zuber "onaj koji svojim karakterom ili ponašanjem izaziva odbojnost i gađenje". Tek njegova, kao i djela drugih, mogu biti u rasponu od vrhunskih do gadljivih, a kakva su Zuberova u slučaju 'Hrabro dijete - Šitum/Atanasovska', sv
Dakako, ne pada mi na pamet tvrditi kako je Robert Zuber "onaj koji svojim karakterom ili ponašanjem izaziva odbojnost i gađenje". Tek njegova, kao i djela drugih, mogu biti u rasponu od vrhunskih do gadljivih, a kakva su Zuberova u slučaju 'Hrabro dijete - Šitum/Atanasovska', sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čovjek ne prestaje pljuvati u vlastito zrcalo

Šteta za zajednicu

Čovjek ne prestaje pljuvati u vlastito zrcalo

24.10.2017. | 0:01
A, kako Stribor Uzelac Schwendeman pljuje u vlastito ogledalo kompromitirajući "političkog analitičar i savjetnika, diplomatu, novinara i publicistu, kroničara i pisaca, član Hrvatskog novinarskog društava i P.E.N.-a" dok se u njemu zrcali, moguće je vidjeti (i) u njegovoj
Kako Stribor Uzelac Schwendeman pljuje u ogledalo kompromitirajući "političkog analitičar i savjetnika, diplomatu, novinara i publicistu, kroničara i pisaca, član Hrvatskog novinarskog društava i P.E.N.-a" dok se u njemu zrcali, moguće je vidjeti (i) u izvatku iz njegove zadnje k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito je bio naredbodavac masovnih pokolja u Zagrebu!

Narod razotkrio:

Tito je bio naredbodavac masovnih pokolja u Zagrebu!

20.8.2017. | 12:45
Tito je u Ljubljani 28. svibnja, nakon govora i cjelodnevne proslave pobjede partizanske paravojske, osobno naredio otvaranje novog masovnog stratišta na Kočevskom Rogu, koje je trebalo ubrzati likvidaciju preostalih 200.000 zarobljenih 'bandita'.
Tito je u Ljubljani 28. svibnja, nakon govora i cjelodnevne proslave pobjede partizanske paravojske, osobno naredio otvaranje novog masovnog stratišta na Kočevskom Rogu, koje je trebalo ubrzati likvidaciju preostalih 200.000 zarobljenih 'bandita'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti napadaju žene, a maltretiranje počelo i u Zagrebu!

Medijsko huškačko smeće

Migranti napadaju žene, a maltretiranje počelo i u Zagrebu!

15.8.2017. | 20:20
Bravo Europo, bravo mediji, bravo zaštitnici za ljudskh prava – upravo ovo su plodovi vašeg rada i šutnje o zvjerstvima, a sve u cilju izgradnje – svijeta blagostanja! Samo vi šutite jer plan za prisilnu integraciju i pokoravanje Europe neće se zaustaviti samo na Njemačkoj.
Bravo Europo, bravo mediji, bravo zaštitnici za ljudskh prava – upravo ovo su plodovi vašeg rada i šutnje o zvjerstvima, a sve u cilju izgradnje – svijeta blagostanja! Samo vi šutite jer plan za prisilnu integraciju i pokoravanje Europe neće se zaustaviti samo na Njemačkoj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neznalice, mirnodopske kukavice, ratne pičkice, ubojice...

Ratnohuškačko medijsko smeće

Neznalice, mirnodopske kukavice, ratne pičkice, ubojice...

12.8.2017. | 18:00
Onaj tko u Hrvatskoj - 25 godina nakon Domovinskog rata - kliče ustaški pozdrav: 'Za dom spremni!', 'pomodna' je neznalica, mizerna mirnodopska kukavica, ratna vojna pičkica ili kriminalni ubojica, a svoj status krije iza nadmoći većinskog naroda koji, svojom nedovoljnom kritično
Onaj tko u Hrvatskoj - 25 godina nakon Domovinskog rata - kliče ustaški pozdrav: 'Za dom spremni!', 'pomodna' je neznalica, mizerna mirnodopska kukavica, ratna vojna pičkica ili kriminalni ubojica, a svoj status krije iza nadmoći većinskog naroda koji, svojom nedovoljnom kritično
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije sramota biti kurva, ali novinarska jest

Medijsko smeće

Nije sramota biti kurva, ali novinarska jest

21.1.2017. | 21:45
Biti u funkciji poslodavca i za to primati plaću općeprihvaćena je kapitalistička norma, sve dok najamni radnik ne počne, zbog svoje plaće, ugrožavati druge ljude i/ili njihovu imovinu. A upravo to učinio je novinar Večernjeg lista Davor Ivanković. Iz pozicije režimskog novinara,
Biti u funkciji poslodavca i za to primati plaću općeprihvaćena je kapitalistička norma, sve dok najamni radnik ne počne, zbog svoje plaće, ugrožavati druge ljude i/ili njihovu imovinu. A upravo to učinio je novinar Večernjeg lista Davor Ivanković. Iz pozicije režimskog novinara,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomo Opačak organizirao zločinačku organizaciju

Pod okriljem SDP-a

Tomo Opačak organizirao zločinačku organizaciju

19.9.2016. | 21:00
Kad bi tek jedan posto bilo istina od onoga što pišu, desetine poslovnih, političkih i pravosudnih lidera moralo bi završiti u zatvoru - ma koliko Hrvatska bila deficitarna kao pravna država. Ako pak, barem toliko, istine u članku nema, onda je njegov autor poluinteligent koji kl
Kad bi tek jedan posto bilo istina od onoga što piše dnevno.hr, desetine poslovnih, političkih i pravosudnih lidera moralo bi završiti u zatvoru - ma koliko Hrvatska bila deficitarna kao pravna država. Ako pak, barem toliko, istine u članku nema, onda je njegov autor poluintelige
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medijsko smeće iz Jutarnjeg lista

Ovako radi korporativno novinarstvo

Medijsko smeće iz Jutarnjeg lista

25.7.2016. | 19:47
Zdravko Mamić povukao se iz struktura HNS-a. U ponedjeljak poslijepodne podnio je ostavku na mjesto prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Pogledajte kako je to objavio Jutarnji list.
Zdravko Mamić povukao se iz struktura HNS-a. U ponedjeljak poslijepodne podnio je ostavku na mjesto prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Pogledajte kako je to objavio Jutarnji list.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ov portal direktno.hr Milanovića uspoređuje s Breivikom

Medijsko smeće

HDZ-ov portal direktno.hr Milanovića uspoređuje s Breivikom

8.4.2016. | 22:40
Navodno HDZ-ov portal, "Direktno" objavio je fotografiju Zorana Milanovića sa stranačkog, motivacijskog, predizbornog skupa na kojem pesnicu desne ruke drži u zraku na način kako je to činio (i) neofašistički masovni ubojica Andres Breivik u sudnici.
Navodno HDZ-ov portal, "Direktno" objavio je fotografiju Zorana Milanovića sa stranačkog, motivacijskog, predizbornog skupa na kojem pesnicu desne ruke drži u zraku na način kako je to činio (i) neofašistički masovni ubojica Andres Breivik u sudnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačna istina o Jasenovcu - na Brodportalu

Za bolju prošlost

Konačna istina o Jasenovcu - na Brodportalu

28.11.2015. | 14:00
Goldstein nije mogao naći ni jednu objektivnu zamjerku i sada mantra da je Stepinac „mogao učiniti više". Zanimljivo, istu mantru ima i Tomislav Nikolić, deklarirani četnički vojvoda, aktualni srbijanski predsjednik.
Goldstein nije mogao naći ni jednu objektivnu zamjerku i sada mantra da je Stepinac „mogao učiniti više". Zanimljivo, istu mantru ima i Tomislav Nikolić, deklarirani četnički vojvoda, aktualni srbijanski predsjednik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo veliko medijsko smeće

Prenosimo

Novo veliko medijsko smeće

21.6.2015. | 21:10
Budući da se o smeću radi, osvrtali se ne bi da to, medijsko smeće, nije koristan prilog ilustraciji monstruozne kampanje koju veliki hrvatski mediji vode protiv male novogradiške humanitarne udruge.
Budući da se o smeću radi, osvrtali se ne bi da to, medijsko smeće, nije koristan prilog ilustraciji monstruozne kampanje koju veliki hrvatski mediji vode protiv male novogradiške humanitarne udruge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I klevetama pokušavaju sprati vlastitu sramotu

Medijsko podmetanje

I klevetama pokušavaju sprati vlastitu sramotu

16.6.2015. | 12:30
Do čega su te medijske klevete i laži dovele vidljivo je i iz otvorenih prijetnji članovima udruge, a do čega još dovesti, ostaje vidjeti.
Do čega su te medijske klevete i laži dovele vidljivo je i iz otvorenih prijetnji članovima udruge, a do čega još dovesti, ostaje vidjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su '24sata', 'RTL' i dr. blatili 'Hrabro dijete'?

Medijsko smeće

Zašto su '24sata', 'RTL' i dr. blatili 'Hrabro dijete'?

4.4.2015. | 11:00
Permanentna bestijalna kampanja, koju 24 sata provodi protiv Udruge Hrabro dijete, zaslužuje svoje mjesto u SBplus-ovoj rubrici - medijsko smeće.
Permanentna bestijalna kampanja, koju 24 sata provodi protiv Udruge Hrabro dijete, zaslužuje svoje mjesto u SBplus-ovoj rubrici - medijsko smeće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Medijsko smeće od najboljih u Hrvatskoj

Tako to rade veliki

Medijsko smeće od najboljih u Hrvatskoj

8.2.2015. | 21:05
Članak nije uvršten u rubriku 'Medijsko smeće' tek zbog toga što pozitivno piše o negativnom, nego zbog toga što može poslužiti kao primjer sponzoriranog članka kojim se zlo predstavlja dobrim - argumentom sile. Snagom velikog medija.
Članak nije uvršten u rubriku 'Medijsko smeće' tek zbog toga što pozitivno piše o negativnom, nego zbog toga što može poslužiti kao primjer sponzoriranog članka kojim se zlo predstavlja dobrim - argumentom sile. Snagom velikog medija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primjer zanatskog i karakternog ništavila

Jad i bijeda novinarstva

Primjer zanatskog i karakternog ništavila

23.11.2014. | 13:00
to se fatalno oboljenje ne može liječiti konzervativnim metodama već samo radikalnim operativnim zahvatima kojima će se ukloniti bolesno tkivo kako među navijačima, tako i među onima koji vladaju klubovima i nogometnom organizacijom.
to se fatalno oboljenje ne može liječiti konzervativnim metodama već samo radikalnim operativnim zahvatima kojima će se ukloniti bolesno tkivo kako među navijačima, tako i među onima koji vladaju klubovima i nogometnom organizacijom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne ostavljajte vaše smeće u našem dvorištu

Prste k sebi

Ne ostavljajte vaše smeće u našem dvorištu

12.11.2014. | 16:20
Dakako, na smeće ukazivati nećemo, ako ne bude ostavljano u našem dvorištu.
Dakako, na smeće ukazivati nećemo, ako ne bude ostavljano u našem dvorištu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesni pamflet fantomskog 'novinara'

Kukavičko medijsko smeće

Bolesni pamflet fantomskog 'novinara'

17.11.2013. | 21:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sramotan komentar Jutarnjeg lista

Medijsko smeće

Sramotan komentar Jutarnjeg lista

5.11.2013. | 10:30
Današnji redakcijski komentar Juratnjeg lista, objavljen pod naslovom: „Sramotan istup ministra Matića - Srbi u Vukovaru nisu lojalni Hrvatskoj“, medijsko je smeće.
Današnji redakcijski komentar Juratnjeg lista, objavljen pod naslovom: „Sramotan istup ministra Matića - Srbi u Vukovaru nisu lojalni Hrvatskoj“, medijsko je smeće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova TV korporativni primjer licemjerja

Medijsko smeće

Nova TV korporativni primjer licemjerja

22.10.2013. | 0:04
Kako biste bili sigurni što sam vam poručio, skinite prašinu s Riječnika hrvatskog jezika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Školska knjiga, Zagreb 2000, otvorite 72. stranicu i pročitajte što, u stvari, znače riječi: bijeda, bijedan, bijednik i bijedno.
Kako biste bili sigurni što sam vam poručio, skinite prašinu s Riječnika hrvatskog jezika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Školska knjiga, Zagreb 2000, otvorite 72. stranicu i pročitajte što, u stvari, znače riječi: bijeda, bijedan, bijednik i bijedno.