Život : In Memoriam

Objavljeno: 4.1.2020. u 14:30
Prikaza: 7865
|
Autor: Ž.G./SBplus

In memoriam

Jutros preminuo Zdravko Tomac

root : Jutros preminuo Zdravko TomacZdravko Tomac(Foto: Roberta F.)

U devet sati ujutro, četvrtog dana nove 2020. godine, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je hrvatski političar i pisac - Zdravko Tomac.

JUTROS u devet sati, u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon kratke i teške bolesti, nekoliko mjeseci uoči 83. rođendana, preminuo je hrvatski političar i pisac, Zdravko Tomac. Kao uspomenu i trajno sjećanje na njegov rad te političko i svako drugo djelovanje, u nastavku donosimo nekoliko crtica iz njegovog bogatog života.

Dr.sc. Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. godine u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor. Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske, obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine. U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge zbog neslaganja s politikom vodstva SDP-a, a u studenom se kandidrao na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, postao je marljivi publicist, objavljujući približno jednu knjigu godišnje. Sukladno svojem znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i povijesna. Mnogi ga smatraju jednim od glavnih javnih intelektualaca koji je razobličio transformacije bivših komunista u tranzicijskim postsocijalističkim društvima. Zdravko Tomac istaknut je kao političar od sudjelovanja u oblikovanju Ustava iz 1974. godine do osnutka stranke Hrvatski socijaldemokrati. No, njegova glavna djelatnost ipak leži u sferi političke publicistike, javne artikulacije nezadovoljstva mnogim pojavama u hrvatskom društvu (servilnost, korupcija, medijske manipulacije,..) i memoarsko-biografskoga spisateljstva u kojem je dao niz uspješnica. Tomac je objavio više od dvadeset knjiga, uglavnom na hrvatskom jeziku, ali i dvije na engleskom i njemačkom.
Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros preminuo Josip Joža Prudeus

In memoriam

Jutros preminuo Josip Joža Prudeus

25.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čovjek je mrtav kad ga se više nitko ne sjeća

U smrti svi se izjednačujemo (A.B.Š.)

Čovjek je mrtav kad ga se više nitko ne sjeća

15.8.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :