Život : In Memoriam

Objavljeno: 25.1.2020. u 16:00
Prikaza: 5406
|
Autor: I.C./SBplus

In memoriam

Jutros preminuo Josip Joža Prudeus

root : Jutros preminuo Josip Joža PrudeusJosip Prudeus.(Foto: SBplus/arhiva)

U 76. godini života preminuo je jutros učitelj, književnik i novinar - Josip Joža Prudeus.

JUTROS je u 76. godini života preminuo ugledni hrvatski književnik Josip Joža Prudeus. Kao uspomenu i trajno sjećanje na njegov rad i djelovanje, u nastavku donosimo nekoliko crtica iz njegovog bogatog života.

Josip Prudeus, najprije učitelj, a "pjesnik pod malim odmorom” – kako je sam za sebe volio govoriti, te književnik i novinar, rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine u kući na uglu Zagrebačke i Perkovčeve ulice, od oca Ivana i majke Milke rođene Runtas. Iako rođeni i kršteni Samoborac, poradi neprilika nakon takozvanog "preokreta”, s roditeljima napušta zavičaj te osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji.
Kao nastavnik službovao je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru – u koji se "ipak” vraća, kako bi mu vratio "zavičajni dug”. U Samoboru je radio u tri osnovne škole: Samobor, Bogumila Tonija i Milana Langa, no surađivao je sa svima. Radio je kao član brojnih prosudbenih povjerenstava Lidrana i drugih literarnih natjecanja. Svoj učiteljski radni vijek završio je u Osnovnoj školi Samobor, kojoj je darovao životnu zbirku: 380 slika, 230 keramika, 80 batika, 500 DVD-a i 3000 knjiga. Također je 33 godine radio kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, a zadnjih je 18 godina bio imenovan za glavnog koordinatora Škole, u čiji je rad uvrstio i mnoge druge kreativne Samoborce kao mentore.
Josip Prudeus, učitelj, pjesnik, književnik, novinar, no, najprije – čovjek, vjeran sebi i vjeran Bogu, 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve, između ostaloga, autor je Hrvatske pučke mise u čast blaženog Alojzija Stepinca i svečane pjesme svetoj Anastaziji – zaštitnici Samobora.
Bio je član Društva hrvatskih književnika. Uvršten je u Antologiju hrvatske haiku poezije, Antologiju hrvatske usrkšnje poezije, Antologiju hrvatske ljubavne poezije, Antologiju 800 godina Franje Asiškoga, Antologiju haiku Ivanić Grada, zastupljen je pjesmama u zbornicima: Ljubica, Pri svetem Mihalu, Zelinskim bregima i mnogim drugim zbirkama pjesama.
Bio je, isto tako, član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva. S ljubavlju je pratio i podupirao mnogobrojna kulturna događanja. Na Jožin rođendan i imendan, 21. ožujka 2015. godine, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru je u čast Josipa Prudeusa, u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Tamburaškim društvom Ferdo Livadić i Pučkim otvorenim učilištem Samobor, organizirao "Josipovo s Jožom”, na kojem su sudjelovali mnogobrojni umjetnici, prijatelji i suradnici s kojima je Joža surađivao tijekom svog bogatog stvaralačkog života. U samoborskom tisku pisao je punih 25 godina – ponekad kao Josip, a ponekad kao Ivek iz Langove, Štef zi Starogradske, Vladek z Vrhovčaka… Od 1965. godine svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti, Pogledu te u tom smislu surađivao s radio postajama Zagreb, Sljeme, Sarajevo. U svom bogatom i opsežnom djelovanju, Josip Prudeus stvorio je stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Jedan je od utemeljitelja Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu i urednik prvih zbirki ljubavnih pjesama hrvatskih književnika "Ljubica”. Autor je naziva "Ponosnica” za branitelje, pisao je ratne reportaže, tijekom Domovinskog rata pokrenuo je akciju "Samobor otvara srce” za Hrvatski Ćuntić. Također, autor je imena "Vatreni” za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Josip Prudeus bio je inicijator i sudionik postavljanja mnogih spomen – obilježja, suimenovatelj samoborskih ulica, inicijator obnove samoborske Kalvarije, scenarist filmova o Samoboru, autor pjesama u mjuziklu Lady Šram, aktivni sudionik Samoborskog fašnika koji je osmislio i uveo fašnički lik Štefa Fiškala, sudionik mnogobrojnih festivala. Joža je sudjelovao na 18 Krapinskih festivala, gdje je osvojio i 1. nagradu za tekst o Samoborčeku.
Nagradu za životno djelo Grada Samobora dobio je 2004. godine, a 2009. godine, odlukom Hrvatskog sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo. Josip Prudeus o Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama od kojih su mnoge i uglazbljene. Do listopada 2013. godine uglazbljeno je ukupno 156 Jožinih pjesma, a skladali su ih mnogi: Željko Bradić, Arsen Dedić, Siniša Leopold, Pero Gotovac, Emilio Kutleša, Nikica Kalogjera, Josip Degl Ivellio, Vlado Kos, Julije Njikoš, Igor Jaić, Željko Luka Balvan, Miroslav Berta, Sjepan Srpak, Marijan Makar, Mirjana Žužić, Mario Mihaljević i Tomislav Jozić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.1.2020. | 17:30

1

Počivao u miru!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros preminuo Zdravko Tomac

In memoriam

Jutros preminuo Zdravko Tomac

4.1.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čovjek je mrtav kad ga se više nitko ne sjeća

U smrti svi se izjednačujemo (A.B.Š.)

Čovjek je mrtav kad ga se više nitko ne sjeća

15.8.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :