Život : Gastronomija

Objavljeno: 12.10.2018. u 14:37
Prikaza: 1070
|
Autor: Jelenko Topić

Nova gastro manifestacija

Pile i patka s ražnja specijaliteti prve "Iššijade"

Uz pile i patku s ražnja specijalitet prve "Iššijade" u Ruševu, 20. listopada, bit će i pileći paprikaš. Bit će to zanimljivo okupljanje sa sve ljubitelje starih jela, a očekuje se i dolazak Brođana.

RUŠEVO – Želeći poticati uzgoj domaće peradi i spravljanje nekadašnjih jela toga kraja članovi Udruge „Put-istina i život" iz ovog sela pripremaju 20. ovog mjeseca na lokaciji Dudinjak pokraj tamošnjeg Vatrogasnog doma prvu gastronomsku priredbu „Iššijada", koja će imati i neke sportske sadržaje. Očekuje se više stotina posjetitelja među kojima će ih biti i iz brodskog kraja.

„Svako selo ima svoga jadu, a Ruševo prvu Iššijadu" – slogan je koji su smislili Ruševljani o toj priredbi u sklopu koje će se kušati nekoliko domaćih specijaliteta pripremljenih od mesa peradi.

- Od 10 sati bi bilo natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša, svaki natjecatelj bi od organizatora dobio pile težine oko dva kilograma, a on bi dopremio kotlić i začine, te bi oko13 sati odlukom ocjenjivačkog suda proglasili pobjednika – kaže inicijator priredbe Ivan Brkanovićiz Udruge „Put", te dodaje da bi se usporedo s time na ražnju pekli pilići i patke što bi posjetitelji mogli degustirati zajedno sa domaćom rakijom i kruhom iz krušne peći.

Tijekom dana tu bi svirala glazba uživo, a u sportskom dijelu bi imali turnir u samostrelu kojemu bi nazočili državni reprezentativci u tom sportu, te upoznali sudionike sa načinom gađanja, a organizirali bi i natjecanje u obaranju ruku i to na profesionalnom stolu za tu namjenu.

Donacijom za aktivnosti Udruge u iznosu od deset kuna posjetitelji će kušati pileći paprikaš, a za 15 kuna dobivaju četvrtinu pečenog pileta u što je uključena degustacija domaće rakije.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
12345

12345

Komentirano: 12.10.2018. | 22:55

1

Kad će majmunijada, da sve politicare u svim opcijama na njihovoj manifestaciji okupimo...
Svit_sokacki

Svit_sokacki

Komentirano: 12.10.2018. | 18:30

2

Bravo tako treba

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građane očekuje 1.000 porcija perkelta od soma s tijestom

Posni ručak na veliki petak za sve

Građane očekuje 1.000 porcija perkelta od soma s tijestom

15.4.2019. | 20:15
"Povodom Uskrsa petu godinu za redom, na veliki petak 19. travnja od 11 sati, organiziramo i pripremamo 1.000 porcija perkelta od soma s tijestom i srimuša s jajima."
"Povodom Uskrsa petu godinu za redom, na veliki petak 19. travnja od 11 sati, organiziramo i pripremamo 1.000 porcija perkelta od soma s tijestom i srimuša s jajima."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više ni sirnice nema za kupiti bez aditiva

Umjetna hrana

Više ni sirnice nema za kupiti bez aditiva

8.3.2019. | 9:30
Industrijske sirnice su toliko privlačne i mirisne jer u sebi sadrže pregršt aditiva kako bi tijesto održali svježim i mjesec dana. Svaka domaćica zna da nije baš lako napraviti domaću sirnicu, i kako ona brzo gubi svoja svojstva, dakle okus i tekstura joj se mijenjaju jer je to
Industrijske sirnice su toliko privlačne i mirisne jer u sebi sadrže pregršt aditiva kako bi tijesto održali svježim i mjesec dana. Svaka domaćica zna da nije baš lako napraviti domaću sirnicu, i kako ona brzo gubi svoja svojstva, dakle okus i tekstura joj se mijenjaju jer je to
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava Vinkova uz plodove mora

Tradicija

Proslava Vinkova uz plodove mora

20.1.2019. | 10:30
Blagdan svetog Vinka je 22. siječnja, no već ovoga vikenda zaredala su brojna druženja uz bogatu trpezu i kvalitetnu vinsku kapljicu. Evo kako to izgleda kada se Vinkovo u Slavoniji obilježava uz plodove mora.
Blagdan svetog Vinka je 22. siječnja, no već ovoga vikenda zaredala su brojna druženja uz bogatu trpezu i kvalitetnu vinsku kapljicu. Evo kako to izgleda kada se Vinkovo u Slavoniji obilježava uz plodove mora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnici Grada i ove godine radili zapršku za grah

Uz Međunarodno priznanje Hrvatske

Predstavnici Grada i ove godine radili zapršku za grah

14.1.2019. | 9:25
Naučio je ovaj naš narod biti zadovoljan s malim. Daš mu kruha i igara i on je sretan. I dok igara imamo na svakom koraku, od lokalnih sredina do državnog vrha, valja nam ponekad dati i kruha da nam kruljenje u želucu ne bi doprlo do mozga. Eto neki uz kruh dobiše i grah, jer kad
Naučio je ovaj naš narod biti zadovoljan s malim. Daš mu kruha i igara i on je sretan. I dok igara imamo na svakom koraku, od lokalnih sredina do državnog vrha, valja nam ponekad dati i kruha da nam kruljenje u želucu ne bi doprlo do mozga. Eto neki uz kruh dobiše i grah, jer kad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

Nakon odluke žirija uslijedila rasčlamba

Za razliku od brodskih, požeški novinari to rade drukčije

13.1.2019. | 16:00
Nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.
Nakon što su sudionici 'raščlambi' - koje uslijede poslije svake iole vrijedne manifestacije - uvjerili se o kakvoj atmosferi i poslovno-zabavnoj potentnosti je riječ, odlučili su neke od novinara potaknuti neka i sami organiziraju kulinarske večeri.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

Specijalitet s ražnja

Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

11.1.2017. | 22:30
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1. Kolo Hrvatskog kuharskog kupa

Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1.12.2016. | 16:30
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolja bosanska sarma

6. “Sarmijada i provijada”

Najbolja bosanska sarma

4.4.2016. | 9:35
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00