Život : Zdravlje

Objavljeno: 17.9.2019. u 18:15
Prikaza: 3257
|
Autor: Ina Cirkveni

Kako ne bi do komplikacija došlo

'Sami moramo preuzeti dio odgovornosti i boriti se'

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus

Svakih 20 sekundi je u svijetu izvršena jedna amputacija povezana sa šećernom bolešću gdje je glavni uzrok dijabetičko stopalo. Amputacija jednog ekstremiteta povećava rizik za gubitak i drugog za otprilike jednu do tri godine.

SLAVONSKI BROD - U svijetu ima preko 400 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, dok je ta brojka u Hrvatskoj oko 400 tisuća. No, predviđeno je kako će do 2040. godine te brojke porasti za 200 milijuna u svijetu, odnosno 200 tisuća u Hrvatskoj. Bitno je napomenuti kako od tih 400 tisuća oboljelih u Hrvatskoj, svi i ne znaju kako imaju šećernu bolest, dok većina ima barem jednu razvijenu komplikaciju. Šećerna bolest, naime, dovodi do groznih komplikacija. Preko 75 posto oboljelih umire od bolesti srca i krvnih žila, dijabetička retinopatija značajan je uzrok sljepoće, nefropatija uzrok zatajenja bubrega, a dijabetičko stopalo je glavni uzrok amputacije donjih okrajina i značajan uzrok invalidnosti u oboljelih. - kazala je, između ostalog, dr.med. Anica Badanjak, internistica, endokrinologinja i dijabetologinja u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, prilikom održanog predavanja o dijabetičkom stopalu u slavonskobrodskom Domu za starije i nemoćne.

"Tema o dijabetičkom stopalu čini mi se mračna i tužna kada pokazujem fotografije i govorim podatke o broju amputacija, ali tako ne mora biti jer se ranom identifikacijom stopala s povećanim rizikom za razvoj ulkusa, pravovremenim liječenjem rane i edukacijom pacijenata  može puno postići."

Kao rezultat dijabetesa i njegovih dugotrajnih komplikacija, kod oboljelih od šećerne bolesti se nerijetko pojavljuje dijabetičko stopalo. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sindrom dijabetičkog stopala je rana (ulkus) na stopalu povezan s oštećenjem živaca (dijabetička neuropatija), različitim stupnjevima oštećenja arterijske cirkulacije na nogama (periferna arterijska bolest) i infekcije. Najveći rizični čimbenik za razvoj rane je oštećenje perifernih živaca, čiji znakovi uključuju bol, žarenje, trnjenje ili obamrlost u području prstiju ili cijelog stopala te pojačanu osjetljivost na lagani dodir u tom području. Bol se noću i tijekom odmora može pojačavati, a za vrijeme hodanja smanjiti. Progresijom bolesti može doći do gubitka osjeta bola i osjeta toplo-hladno, što značajno povećava rizik od ozljeda. Oštećenja živaca, kao i druge komplikacije šećerne bolesti, razvijaju se najčešće zbog visokih vrijednosti šećera u krvi kroz duži period.

Kada do oštećenja u području stopala dođe, bez odgovarajućeg ili, pak, zakašnjelim liječenjem razvija se infekcija. Oštećena cirkulacija onemogućava cijeljenje rane i izaziva odumiranje tkiva koje postaje crno - razvila se gangrena, koja se kirurški liječi amputacijom zahvaćenog područja (prst, stopalo, noga). Svakih 20 sekundi je u svijetu izvršena jedna amputacija povezana sa šećernom bolešću gdje je glavni uzrok dijabetičko stopalo. Amputacija jednog ekstremiteta povećava rizik za gubitak i drugog za otprilike jednu do tri godine.

- Tema o dijabetičkom stopalu čini mi se mračna i tužna kada pokazujem fotografije i govorim podatke o broju amputacija, ali tako ne mora biti jer se ranom identifikacijom stopala s povećanim rizikom za razvoj ulkusa, pravovremenim liječenjem rane i edukacijom pacijenata može puno postići. - istaknula je dr.med. Badanjak tijekom predavanja dodavši kako "sami moramo preuzeti dio odgovornosti i boriti se kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija, a ako već mora do toga doći, da to bude što kasnije i što blaže te da se one pravovremeno otkriju".

Redovitom brigom o stopalima moguće je spriječiti ili ublažiti razvoj niza ozbiljnih komplikacija što uključuje svakodnevni pregled stopala. Važno je obratiti pozornost na promjene u boji kože, temperaturi, promjene kao što su natisci, žuljevi, rane. Ako osoba nije u mogućnosti sama napraviti pregled stopala, može se poslužiti ogledalom ili zatražiti pomoć druge osobe. Ako pak osoba zapazi promjenu, mora se javiti liječniku jer nestručna intervencija može dovesti do brzog pogoršanja s razvojem vrijeda ili infekcije, gdje u najtežim slučajevima može doći do amputacije. No, bez panike jer se najveći broj komplikacija vezanih za stopalo može izbjeći te ozbiljne komplikacije značajno ublažiti usvajanjem sljedećih preporuka.

Noge je potrebno svakodnevno prati u toploj vodi s blagim sapunom, no prethodno je važno uroniti lakat kako bi odredili odgovarajuću temperaturu jer osobe koje su uslijed komplikacija šećerne bolesti izgubile osjet za bol i temperaturu u stopalima, mogu zadobiti opekline pranjem u vrućoj vodi. Nakon pranja potrebno je obrisati stopala mekanim ručnikom, pazeći na dijelove između prstiju jer na tim mjestima, uz vlažnost, postoji povećana opasnost razvoja gljivičnih infekcija. I kod njege noktiju je nužno biti oprezan ako osoba slabo vidi i nema osjeta za bol, stoga treba potražiti pomoć druge osobe/pedikera. Budući da je koža nogu u oboljelih nerijetko suha, nakon pranja je potrebno namazati stopala kremom, izostavivši područja između prstiju. Noge treba zaštititi od hladnoće, kao i od topline, a čarape moraju biti čiste i suhe te ne smiju stezati nogu. Izbor cipela ovisi o stanju stopala, ali moraju štititi od razvoja komplikacija - dovoljno velike s dovoljno prostora za prste. Osobama koje boluju od šećerne bolesti, pogotovo s razvijenim komplikacijama, ne preporuča se hodati bos, čak ni po kući. Kod sjedenja treba izbjegavati prekriženih nogu, a kod dužeg stajanja dobro je povremene promijeniti položaj. Za uklanjanje tvrde kože i natisaka ne smiju se upotrebljavati agresivna sredstva.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

  Ukras centra, ali i koristan 'punkt'

  Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

  4.7.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

  Zbog poštivanja protuepidemijskih mjera

  Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

  10.6.2020. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

  Ulaganjem u sebe i tim, došli do uspjeha

  'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

  1.6.2020. | 21:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajnje je vrijeme za branje bazge

  Prije nego je kiša ubije

  Krajnje je vrijeme za branje bazge

  31.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

  Korona uzrok problemima s alkoholom?

  Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

  11.5.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

  Velike gužve cijeli dan

  Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

  5.5.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

  Nacionalni dan hitne medicinske službe

  Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

  30.4.2020. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

  Uz pomoć, pa i virtualnu, sve je lakše

  One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

  14.4.2020. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

  Ovako su im zahvalili brodski učenici

  Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

  7.4.2020. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu

  Pazimo li dovoljno na svoj vid?

  Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu

  14.3.2020. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rast cijena bio bi jednak ratnom profiterstvu

  Gužve u brodskim trgovačkim centrima

  Rast cijena bio bi jednak ratnom profiterstvu

  14.3.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima će odati priznanje za rad i zalaganje

  Uz Dan Brodsko-posavske županije

  Njima će odati priznanje za rad i zalaganje

  6.3.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoću svinjskih pluća prikazali rad respiratora

  Međunarodni tečaj u brodskoj Bolnici

  Pomoću svinjskih pluća prikazali rad respiratora

  5.3.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatnom cekinu nedostaje prostor za rad s autističnom djecom

  Društvo segregira djecu

  Zlatnom cekinu nedostaje prostor za rad s autističnom djecom

  3.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : „To nisam ja - to je moja štitnjača"

  Edukativno zdravstveno predavanje

  „To nisam ja - to je moja štitnjača"

  2.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možete li pogoditi što će 'niknuti' na ovom mjestu?

  Oplemenit će lijepu rutu uz Glogovicu

  Možete li pogoditi što će 'niknuti' na ovom mjestu?

  27.2.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :