Život : Zdravlje

Objavljeno: 5.4.2019. u 14:45
Prikaza: 2904
|
Autor: Željka Gavranović

Cilj - što prije iz bolničkog kreveta

Prije se nakon operacije žuči ležalo 2 tjedna, sada tek dan

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Što se više, nakon bilo kakve bolesti pa i operacije, razvlačimo po krevetu, znamo to iz vlastitog iskustva, to će nam oporavak trajati duže. Slavonskobrodski liječnici, stoga, trude se svoje pacijente motivirati da što brže ustanu iz bolesničke postelje, a razmjenom iskustava s kolegama uče novosti s područja 'ubrzanog oporavka'.

SLAVONSKI BROD - Još jedan u nizu zanimljivih simpozija otvorila je danas Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" u novoj zgradi Poliklinike u Slavonskom Brodu, pod naslovom „Ubrzani oporavak pacijenata - Metode liječenja i iskustvo". Simpozij će trajati dva dana, a osim 'domaćih' na njemu sudjeluju i brojni gostujući stručnjaci koji će razmjenom iskustava i usvajanjem novih znanja pokušati usavršiti pristup pacijentima.

- Ubrzani oporavak pacijenata jedan je od parametara i pokazatelja kvalitete zdravstvene usluge koju određena ustanova pruža. Mislim da brodska Bolnica, zahvaljujući kadrovima koji već dugi niz godina rade svoj posao na izuzetno kvalitetan način, pripada samom vrhu praćenja tih trendova. Uspoređivao sam stanje u zadnjih 20 godina otkad sam specijalist i dužina liječenja značajno je skraćena. Trenutno, na nivou cijele Bolnice, hospitalizacija svih pacijenata u prosjeku traje preko šest dana, dok je 1990. to bilo preko devet. Postoje odjeli koji imaju to značajno skraćeno. Recimo, ortopedski Odjel; gdje je prosjek prije tri desetljeća bio dvanaest dana, a sada je ispod pet, očni Odjel je također bio oko deset dana, a sad je 2,5. Interni i kirurgija također su skratili vrijeme oporavka pacijenata u bolnici nakon zahvata.- kazao je ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević", Josip Samardžić koji je na Simpoziju obradio teme „Ubrzani oporavak - stvaranje uvjeta" i „ERAS best practice: nacionalni projekt praćenja bolesnika sa kolorektalnim karcinomom".

Glavni je fokus dvodnevnog skupa bio na razmatranju i procjeni provođenja principa ubrzanog oporavka pacijenta nakon pojedinih zahvata. Sudionici simpozija posebno će se usredotočiti na radnje koje vrše nad pacijentima kako bi se pospješili tretman i dijagnostiku pacijenata u dnevnim bolnicama. Kako i slavonskobrodska Bolnica uvodi sustav jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice, upoznat će se i s nekim aktualnostima i novostima u odnosu na dosadašnju praksu.

„Što je ERAS", „Poboljšanje ishoda kirurškog liječenja uz ERAS" i „Čimbenici ubrzanog oporavka" teme su koje je kolegama predstavio slavonskobrodski kirurg Boris Hrečkovski, voditelj Službe za kirurške djelatnosti.

- ERAS je ubrzani oporavak pacijenata nakon kirurškog zahvata. To je program standardiziranih protokola u kirurgiji koji se primjenjuje uz multidisciplinarni pristup drugih specijalnosti da bi se ostvarili pomaci u liječenju pacijenata, kako bi se oni što brže oporavljali nakon velikih ili malih zahvata. Smanjuju se hospitalni troškovi liječenja do 30 posto, a oporavak je brži za pedeset posto. To je znanstveno dokazano. U civilnoj se medicini to provlači posljednjih petnaest do dvadeset godina, a u vojnoj zadnja tri desetljeća. Pacijenta treba pripremiti za operativni zahvat i sugerirati mu da nikad nije kasno za promjenu životnih i prehrambenih navika. Što je on više 'fit', lakše će podnijeti operativne zahvate koji su određena vrsta stresa za organizam. Dugi oporavak znači ležanje, a kod starijih i brže propadanje mišićnog tkiva i tako se operacije koje su prošle uredno zakompliciraju postoperativnim problemima pa ljudi koji to nisu trebali, završe u dugotrajnom liječenju. - upozorio je doktor Hrečkovski te dodao kako u ERAS-u, zajedno s liječnikom, mora aktivno sudjelovati i pacijent, slušajući savjete i preporuke.

Hrečkovski je naglasio kako rješenje za pacijente nije slanje od specijalista do specijalista, nego je potrebno udruživanje više stručnjaka kako bi multidisciplinarni timovi razmotrili jednog pacijenta i zajedno za njega odabrali najbolje liječenje. Osim velike ekonomske dobiti za zdravstveni sustav, takav način funkcioniranja donosi i veliku korist te dobrobit za pacijente.

O iskustvu videoasistirane torakoskopske kirurgije u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, više je kazao još jedan poznati slavonskobrodski kirurg u čije ruke dolaze brojni teški i hitni slučajevi na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

- Videoasistiranu torakoskopsku kirurgiju primjenjujemo u brodskoj Bolnici od 2006. godine. Jedna smo od rijetkih ustanova u Hrvatskoj u kojoj se radi taj rutinski zahvat. Radi se još u nekoliko klinika te u zadarskoj i našoj bolnici. To je minimalno invazivni zahvat koji se uz pomoć torakoskopa radi na plućima, što u kasnijem tijeku liječenja znatno utječe na brži oporavak pacijenata i manje komplikacija. Primjenjujemo to kod kirurškog liječenja spontanog pneumotoraksa, zatim u nekim biopsijama pluća, traumi prsišta i kod rješavanja izljeva, ali i u drugim slučajevima. Za neke je zahvate to zlatni standard u liječenju. - pojasnio je Ante Lukenda, kirurg i voditelj Centra za hitnu medicinu OHBP koji se u svakodnevnom radu susreće sa slučajevima kod kojih je potrebna žurna reakcija koja kasnije itekako može utjecati na duljinu oporavka pacijenata.

Onaj tko se nađe na slavonskobrodskom Odjelu kirurgije, čini se, bit će u dobrim rukama, a pacijentima je svakako u interesu da se što prije vrate u staru formu i svakodnevnim obavezama jer današnji ritam života rijetko komu dopušta duže izbivanje. Upravo zbog takvog tempa mnogi se inađu na operacijskom stolu.

- Naši djelatnici prate trendove i to pokazuju statistički parametri. Jedan od parametara koji mjeri HZZO i Ministarstvo je broj operacija ingvinalne kile u dnevnoj kirurgiji. Mi na tome još moramo poraditi. No, primjerice, prije se nakon operacije žučnog mjehura koja je svakodnevna na kirurškom odjelu, ležalo osam do deset dana, a prije nego što sam počeo raditi i duže od dva tjedna, no sada su pacijenti nakon 24 do 48 sati već kod kuće. Dječja kirurgija je sva ubrzana i sva se gotovo obavlja u okviru dnevne kirurgije. Na očnom je Odjelu raritet pronaći dijagnozu koja treba dugotrajniji ostanak u bolnici nakon operativnog zahvata, tako da je akceleracija oporavka i brzog vraćanja u svakodnevicu dosegnula nivo koji se mi trudimo dohvatiti. - kazao je Samardžić, naglasivši da se u razvijenijim zemljama Europe 60 do 70 posto svih operacija rješava jednodnevnom kirurgijom.

Ovim su dvodnevnim simpozijem, još jednim u nizu međunarodnih okupljanja stručnjaka, slavonskobrodski liječnici kao i vodstvo Opće bolnice, pokazali kako se trude pratiti trendove u liječenju i novosti u suvremenoj medicini.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

Kako se zaštititi?

Meso zaraženo salmonelom povučeno iz prodaje

31.7.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

Stigao novi uređaj

Od sada do rezultata testiranja na COVID-19 za tri sata

30.7.2020. | 14:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

Reagiranje ogorčenog liječnika

"Sad ću ti ja objasniti zašto korona u biti NE postoji."

29.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

Iz Cekina podsjećaju roditelje

Pravo na besplatan privremeni smještaj najmlađih

29.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

Stiže uređaj vrijedan više od 800.000 kn

Analiza briseva na koronu od sada i u Slavonskom Brodu

28.7.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiH

Akcijama se odazvalo oko 2000 osoba

Kod njih ne možete ni ako ste u zadnjih 14 dana bili u BiH

28.7.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

Dovršetkom 'Kraćeg puta do zdravlja'

Manje prijema na akutne odjele - jeftinije i brže liječenje

17.7.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

Ukras centra, ali i koristan 'punkt'

Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

4.7.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

Zbog poštivanja protuepidemijskih mjera

Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

10.6.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

Ulaganjem u sebe i tim, došli do uspjeha

'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

1.6.2020. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajnje je vrijeme za branje bazge

Prije nego je kiša ubije

Krajnje je vrijeme za branje bazge

31.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

Korona uzrok problemima s alkoholom?

Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

11.5.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

Velike gužve cijeli dan

Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

5.5.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

30.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

Uz pomoć, pa i virtualnu, sve je lakše

One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

14.4.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

Ovako su im zahvalili brodski učenici

Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

7.4.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :