Život : Zdravlje

Objavljeno: 31.10.2019. u 22:00
Prikaza: 4506
|
Autor: Marija Radošević

Hoće li ikada izaći na svjetlo dana?

Pacijenti i fizioterapeuti brodske bolnice uvijek u podrumu

M.R./SBplus
Foto: M.R./SBplus
 • M.R./SBplus
 • M.R./SBplus
 • M.R./SBplus
 • M.R./SBplus

Za oko pola milijuna pacijenata koji godišnje prođu kroz ovu županijsku bolnicu kao i medicinskom osoblju, neophodni su primjereniji prostori. Hoće li se obistiniti najave ravnatelja Josipa Samardžića o gradnji nove polikliničke zgrade u kojoj bi bila smještena fizikalna medicina i rehabilitacija, pokazat će vrijeme koje dolazi.

SLAVONSKI BROD - Da je hrvatski zdravstveni sustav poprilično osiromašen to već i ptice na grani znaju, a sva opravdanja teške situacije kao i obećanja kako će se naći rješenja za prezaduženost HZZO-u ili za popunjavanje osiromašenih kadrova kao i za gradnju novih prostora te nabavku potrebne opreme…nekako čujemo i nepovjerljivo odmahnemo rukom. Kao da se, uz sva ostala prazna obećanja, navikavamo na zavaravanja i rezignaciju.

Oni koji su na žalost prinuđeni boraviti u bolnici zbog raznoraznih tegoba svjedoci su kojekakvih nedostataka. Tako sam i sama dolazeći svakodnevno na fizioterapije bila svjedokom nepromijenjenog stanja dugogodišnjih podrumskih sumornih prostora slavonskobrodske bolnice u kojima su terapije za terapeute još zahtjevnije a za pacijente neugodnije. Premda su terapeuti doista požrtvovani (o čemu sam pisala ovdje) dok obavljaju brojne terapije u skučenom, godinama ne obnavljanom prostoru, situaciju čini još težom činjenica da to rade u većini na zastarjelim aparatima, ponekad i bez osnovnog potrošnog materijala poput papirnih ubrusa koji bi se barem trebali staviti ispod glave svakog sljedećeg pacijenta, pa sve do nekakvih često potrebnih i ne preskupih aparata, poput TENS-a. 

Ponekad se i na njihovim licima može zamijetiti nelagoda zbog sličnih situacija iako zaposlenici u pravilu ne žele ništa komentirati. Tek neki koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u podrumu priznaju kako su uzalud vjerovali da će se nakon nekih godina izvući iz tih prostorija na svjetlo dana. A znale su se, moglo se od nekih čuti, nakon olujnog nevremena događati i prave poplave u cijelom podrumskom prostoru kada su se osjećali poput miševa.

Pacijenti su, uz poneki komentar, posebice ako je gužva, uglavnom sretni da završe terapije, da se koliko toliko osjećaju bolje i da više ne moraju dolaziti. 

U ime onih koji vrijedno rade i onih koji dolaze na fizioterapije, upitala sam ravnatelja Bolnice, prim.dr.sc. Josipa Samardžića, dr.med., postoji li u nekoj bližoj budućnosti plan za detaljniju rekonstrukciju toga bolničkog prostora što bi osim bojanja zidova i promjene pločica značilo i novije aparate ili možda, što bi sigurno sve obradovalo, premještanje fizioterapije u neku novu zgradu, a njegov odgovor prenosim u cijelosti. 

„Opća bolnica „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod je do kraja 2014.godine za potrebe rada jednog dijela Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koristila prostor na Trgu pobjede u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Temeljem zahtjeva za iseljenjem upućen od strane HZZO-a, za vrijeme provođenja postupka sanacije, rad dijela Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju preseljen je i organiziran u prostoru Bolnice. Za potrebe rada i preseljenje dijela Odjela s Trga pobjede, preuređen je i proširen dio podrumskog prostora, koji je već koristio Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kako bi se mogao smjestiti dio Odjela, dislociran od bolničkog prostora. Za vrijeme provođenja postupka sanacije u Općoj bolnici „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod, Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ukinute su postelje, a sam Odjel pripojen je Službi za internističke djelatnosti. Dakle, u tom razdoblju sanacije i promjene „Nacionalnog plana razvoja bolnica u Republici Hrvatskoj" Odjel je izgubio samostalnost i ostao bez postelja.

Opća bolnica „Dr.Josip Benčević" Slavonski Brod, zaključila je u veljači 2017.godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Kraći put do zdravlja"u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020" odnosno Poziva MRRFEU za dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama". Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nije se deklarirao odnosno nije želio ući u program „dnevnih bolnica" te nije aplicirao u projekt „Kraći put do zdravlja" čime bi se poboljšao rad, uvjeti rada i nabavila nova oprema.

Uočavajući nedostatke po već završenom planu i realizaciji navedenog projekta, Uprava ove bolnice u suradnji s osnivačem Brodsko posavskom županijom, odlučila se za izgradnju nove polikliničke zgrade u kojoj je predviđen prostor za smještaj fizikalne medicine i rehabilitacije.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije s građevinskom dozvolom za izgradnju nove polikliničke zgrade u kojoj će biti smještena fizikalna medicina i rehabilitacija.

Početkom 2020. planira se i nabavka nove opreme za potrebe rada fizikalne medicine i rehabilitacije, koja će biti financirana iz vlastitih sredstava", stoji u odgovoru ravnatelja Bolnice, prim.dr.sc. Josipa Samardžića, dr.med. 

Iz ravnateljeva odgovora zaključujemo kako je brodska fizijatrija donekle već mogla imati bolje uvjete rada, što bi bilo ugodnije kako pacijentima tako i zaposlenom osoblju, no zbog propuštene prilike to nije tako.

Za oko pola milijuna pacijenata koji godišnje prođu kroz ovu županijsku bolnicu kao i medicinskom osoblju, neophodni su primjereniji prostori. Hoće li se obistiniti najave ravnatelja Samardžića o gradnji nove polikliničke zgrade (premda ne navodi kada će se to dogoditi) u kojoj bi bila smještena fizikalna medicina i rehabilitacija, pokazat će vrijeme koje dolazi, no vjerujemo kako se neće ponoviti slučaj s gradnjom Poliklinike koja je otvorena 2015.godine, a čiji je rok završetka bio godinu i pol duži od najavljivanog i ugovorenog.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

  Ukras centra, ali i koristan 'punkt'

  Još jedno mjesto za osvježenje u samom centru grada

  4.7.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

  Zbog poštivanja protuepidemijskih mjera

  Brođani će do daljnjeg morati čekati ispred Doma zdravlja

  10.6.2020. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

  Ulaganjem u sebe i tim, došli do uspjeha

  'U ovom poslu nema stajanja. Učimo svaki dan.'

  1.6.2020. | 21:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajnje je vrijeme za branje bazge

  Prije nego je kiša ubije

  Krajnje je vrijeme za branje bazge

  31.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

  Korona uzrok problemima s alkoholom?

  Bez povoda i sa 3,16‰ alkohola napao mladića

  11.5.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

  Velike gužve cijeli dan

  Ljekarničke usluge i dalje među najpotrebnijima

  5.5.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

  Nacionalni dan hitne medicinske službe

  Ukupno su imali više od 22 tisuće intervencija

  30.4.2020. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

  Uz pomoć, pa i virtualnu, sve je lakše

  One u bolnicu moraju bez obzira na epidemiju koronavirusa

  14.4.2020. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

  Ovako su im zahvalili brodski učenici

  Današnji dan posvećen zdravstvenim djelatnicima

  7.4.2020. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu

  Pazimo li dovoljno na svoj vid?

  Glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu

  14.3.2020. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rast cijena bio bi jednak ratnom profiterstvu

  Gužve u brodskim trgovačkim centrima

  Rast cijena bio bi jednak ratnom profiterstvu

  14.3.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima će odati priznanje za rad i zalaganje

  Uz Dan Brodsko-posavske županije

  Njima će odati priznanje za rad i zalaganje

  6.3.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoću svinjskih pluća prikazali rad respiratora

  Međunarodni tečaj u brodskoj Bolnici

  Pomoću svinjskih pluća prikazali rad respiratora

  5.3.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatnom cekinu nedostaje prostor za rad s autističnom djecom

  Društvo segregira djecu

  Zlatnom cekinu nedostaje prostor za rad s autističnom djecom

  3.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : „To nisam ja - to je moja štitnjača"

  Edukativno zdravstveno predavanje

  „To nisam ja - to je moja štitnjača"

  2.3.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možete li pogoditi što će 'niknuti' na ovom mjestu?

  Oplemenit će lijepu rutu uz Glogovicu

  Možete li pogoditi što će 'niknuti' na ovom mjestu?

  27.2.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :