Život : Zdravlje

Objavljeno: 1.9.2017. u 13:05
Prikaza: 4784
|
Autor: A.P./SBplus

Kazne i do deset tisuća kuna

Izdano 250 opomena za uklanjanje ambrozije

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusBlaženka Kljajić Bukvić
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

Sve je veći broj onih koji imaju problema s ambrozijom. Najgore je najmlađima, kojima je ove godine posebno teško jer je dugo, sušno razdoblje pogodovalo razmnožavanju ovog korova koji stvara toliko zdravstvenih poteškoća.

SLAVONSKI BROD - Prije dva dana smo stigli s mora, a moj sin uopće ne izlazi iz kuće. Nos i oči ga neizrecivo svrbe, non-stop kiše i kvaliteta života mu je iznimno narušena - kaže Daria Mataić Agičić čiji se 16-godišnji sin Karlo od svoje druge godine bori s alergijskom astmom koja mu kvalitetu života uvelike narušava u vrijeme cvjetanja ambrozije.

Alergijske bolesti nisu bolesti koje, bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života. 

Iako svake godine, u vrijeme ambrozije, odlaze na more kako bi izbjegli ove zdravstvene probleme, povratak u Slavonski Brod donosi nove muke. - Čini mi se kako se iz godine u godinu produljuje vrijeme djelovanja ambrozije. Evo sada smo morali doći jer počinje škola, a njegovo zdravstveno stanje, unatoč lijekovima, loše je. Njegov život u ovom periodu je jako ograničen. Van ne izlazi, ali ima sreću što ima prijatelje koji prihvaćaju njegov problem pa dolaze kod nas doma praviti mu društvo - govori Darija, naglašavajući kako bi se cijeli problem možda mogao riješiti kada bi svi ambroziju očistili ispred svojih kuća. Ne samo zato što je to i zakonska obveza, nego iz prostog razloga što time čuvamo i sebe. Jer ukoliko ove godine nismo alergični na ambroziju to ne znači kako nas iduće godine alergija neće pogoditi.

Jer ono što je opće poznato je, potvrđuje i liječnica slavonskobrodske Opće bolnice "Dr. Josip Benčević", dr. Blaženka Kljajić Bukvić, da problem postoji, ali - kako naglašava - nije dovoljno prepoznat.

- Razlog za to leži u činjenici što alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života. Postoje čak neka svjetska istraživanja koja su pokazala kako učenici u doba problema s alergenima postižu puno slabije rezultate - pojašnjava dr. Kljajić Bukvić, dodajući kako je i kod ambrozije, kao i kod ostalih alergija, osnovni postulat izbjegavanje alergena.

- Naš je savjet neka idu na more ili u planine, no  oni čim dođu s mora simptomi kreću. Kod težih oblika, unatoč primjeni terapije, simptomi se tek ublažavaju. A sada  počinje i školska godina, a ambrozija, obzriom na dugo sušno razdoblje i dalje stvara velike probleme - zaključuje liječnica apelirajući na važnost podizanja svijesti o ovom problemu i iskorijenjivanju i košnji ambrozije.

No i u tu treba biti oprezan. Jer kositi ambroziju sada u vrijeme cvatnje znači širiti alergene. S toga je nužno kositi ju u petom, šestom mjesecu na što građani imaju i zakonsku obvezu. U suprotnom čekaju ih financijske sankcije.

"Kada komunalni redar uoči neodržavano zemljište, odnosno ambroziju, izdaje rješenje vlasniku za uklanjanje ambrozije s rokom od pet dana. Propisane kazne za neodržavanje privatnih zemljišta za pravne osobe iznose do 10 000 kuna, a za fizičke osobe do 2 000 kuna. Ove godine izdano je više od 250 upozorenja te su u većini slučajeva vlasnici zemljišta postupili sukladno nalogu. U slučaju kada se ne može utvrditi vlasnik zemljišta, uklanjanje ambrozije se provodi izdavanjem rješenja putem treće osobe, a kada se utvrdi vlasnik, upućuje mu se novčana kazna ovisno o veličini samog zemljišta.", odgovorili su iz Gradske uprave Slavonskog Broda o tome koliko su intervencija ove sezone imali kada je u pitanju ambrozija. 

Unatoč njihovom reagiranju, ambrozije i dalje ima. Gotovo u svim dijelovima grada. U Podvinju su ju čak nedavno i kosili iako joj sada nije vrijeme za košnju, no bilo je toliko da je smetala nesmetanom odvijanju prometa zbog čega se moralo ići na njeno uklanjanje. Kod Gradskih bazena, u blizini sportskih sprava i staze za rekreaciju Brođana, unatoč ranijem tretiranju površine ipak se 'izborila' za opstanak i cvjetanjem predstavlja prijetnju alergičarima.

"Osim podizanja svijesti kod građana, mišljenja smo da bi se, obzirom da se s njime bore svi gradovi u Hrvatskoj, trebao osmisliti određeni plan kojim bi se, na državnoj razini, riješio taj problem. Nažalost, kao Grad zajedno s TD Komunalac nemamo dovoljno kapaciteta i nismo u mogućnosti ukloniti apsolutno svu ambroziju na području grada, i to iz razloga jer je dio toga preusmjeren na uklanjanje ambrozije na privatnim površinama, koje su zapuštene od vlasnika, a upravo je njihova obveza svoja zemljišta održavati urednim. Stoga, koristimo ovu priliku da apeliramo na građane da redovno uklanjaju ambroziju sa svojih zemljišta kako bi svi zajedno doprinijeli rješenju ovog problema, a ono što je najvažnije, pomogli sugrađanima koji su osjetljivi na njenu pelud.", poručuju iz Grada.

Apel će, nadamo se, doprijeti do svih nas. Ne zato što nas za neuništavanje ambrozije očekuju novčane kazne, već iz jednostavnog razloga što tako pomažemo svima koji imaju problema s alergijom na ambroziju s kojom se sutra i sami možemo suočiti. A svi jako dobro znamo onu staru narodnu 'bolje spriječiti nego liječiti'. Ove godine je već kasno, ali neka nam škola bude za iduću sezonu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
abcabc

abcabc

Komentirano: 1.9.2017. | 14:47

1

Samo 250 umjesto 2500 !
TheCroFox

TheCroFox

Komentirano: 1.9.2017. | 13:38

2

Idući tjedan vraćam se u SB i krećem u detaljnu ophodnju kroz grad. Gdje ugledam ambroziju i općenito travu veću od 20-30cm prijavljujem! Vrijeme je da se ozbiljno krene kažnjavati vlasnike jer ovako dalje nema smisla, kako zbog ambrozije, tako i zbog sâmog izgleda i slike grada.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

Nastavni zavod za javno zdravstvo

Prve količine cjepiva 'planule', stižu nove doze

25.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

Svi zaslužujemo jednake uvjete

On svijet oko sebe doživljava drugačije od nas

15.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

Potrebni su prilagodba i ustrajnost

Kada sazna za dijagnozu svaki je roditelj u šoku

13.11.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

Pristiglo gotovo osam tisuća doza

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe

25.10.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

Ohrabrujuća priča o borbi za život

Kako je brodski palčić preskočio sve prepreke i pobijedio

17.10.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

Do kraja godine

Za njih je sada plivanje na bazenima besplatno

16.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

Epidemija koronavirusa

Promijenjene lokacije punktova za cijeplljenje

12.10.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

U uglednom Dječjem centru Logos

Ozbiljan incident ili neozbiljna prijava?

9.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

Magdalena (24) o životu sa shizofrenijom

'Moj život promijenio se u posljednje četiri godine'

9.10.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

Očajna majka tinejdžera:

'Strahujem za njegovo zdravlje. Odluka je prepuštena meni.'

1.10.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

Mudre životinje

U gradu sve više lisica. Ima li razloga za strah?

25.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

Mjesec i pol dana bila je na rubu smrti

'Za razliku od nas, vi danas imate izbor'

17.9.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

Nastavljaju obavljati zadaću države

Saznali smo u što će biti pretvoreno ovo mjesto

15.9.2021. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

Službeni naputak još nije stigao

Brodska bolnica neće imati problema s organizacijom rada

14.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

Dr. Mahovne o važnosti prevencije

Ako je ova bolest otkrivena na početku ona je 100% izlječiva

12.9.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša briga je skrb o najmlađima'

33. simpozij pedijatara pulmologa

'Naša briga je skrb o najmlađima'

10.9.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

Donacijskom utrkom protiv raka

'Bolest se dogodi u trenutku i može napasti svakog od nas'

4.9.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :