Život : Zdravlje

Objavljeno: 4.2.2021. u 8:10
Prikaza: 1084
|
Autor: A. Primorac

Svjetski dan borbe protiv raka

Bez obzira na koronavirus, rak ne miruje

Slavonski Brod : Bez obzira na koronavirus, rak ne mirujeIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: lbrbpz)

Kako ne postoji skupina simptoma koji su generalno jednaki za sve skupine raka, važno je da svatko 'prati' i 'osluškuje' svoje tijelo te se za sve izrazito neuobičajene promjene, javi svom liječniku obiteljske medicine koji će ga potom, ovisno o potrebi, uputiti na dijagnostičke preglede. I još važnije je, odazivati se na besplatne preglede u sklopu nacionalnih programa za rano otkrivanje raka. Pa i sada kada vlada epidemija koronavirusa, zbog koje smo mnogi zanemarili svoje zdravlje.

SLAVONSKI BROD - Četvrti dan veljače svjetski je dan borbe protiv raka. Dan u kojem je cilj građane osvijestiti o nužnosti zdravog načina življenja kao jednog od oblika prevencije, ali i usmjeriti na važnost preventivnih pregleda zahvaljujući kojima se zloćudna bolest može otkriti na vrijeme, u stadiju kada je izlječivost gotovo 99-postotna.

Broj oboljelih u Brodsko-posavskoj županiji odgovara državnoj statistici

- Nažalost u svijetu broj oboljelih od raka u stalnom je porastu, zašto uzroci leže, između ostaloga i u produljenju životne dobi. Poznato je, naime, da je u starijoj životnoj dobi veća učestalost pojavnosti svih oblika raka. No, ovdje valja upozoriti i na to da se rak, nažalost, javlja i u puno mlađoj životnoj dobi. Čimbenici pojavnosti raka osim u genetici leže i u načinu življenja. I to je ono gdje mi sami možemo donekle prevenirati njegovu pojavnost. Dakle truditi se voditi zdrav život, voditi računa o tjelesnoj težini, biti fizički aktivni, izbjegavati alkohol, cigarete, kod izlaganja suncu koristiti kreme visokog zaštitnog faktora, voditi računa o odgovornom spolnom ponašanju s ciljem izbjegavanja HPV infekcije. To su sve rizični čimbenici koji pridonose razvoju karcinoma, a na koje mi sami možemo utjecati - kazala je uz ostalo, povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv raka, Matea Kršan, dr. med., specijalizant internističke onkologije.

Broj oboljelih od karcinoma na području Brodsko-posavske županije, prema riječima dr. Kršan, odgovara brojčanoj statistici na državnom nivou. Kada su u pitanju žene na prvom mjestu je rak dojke, slijedi rak debelog crijeva te pluća. Kod muškaraca je rak pluća na prvom mjestu, a slijede rak debelog crijeva i rak prostate.

Na globalnoj razini, rak vrata maternice je četvrti najučestaliji karcinom u žena s oko 604 000 novih slučaja u 2020. godini. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a s kojima su izašli za nedavnog obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, u Republici Hrvatskoj je u 2018. godini bilo 274 novooboljelih žena, a iste godine njih 125 je umrlo od ove maligne bolesti.

Od raka vrata maternice u 2018. evidentirano 12 novih slučajeva

U Brodsko-posavskoj županiji tijekom 2018. godine evidentirano je 12 novih slučaja invazivnog raka maternice, dok je pet žena umrlo od posljedica istog. Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja nastaje uslijed nekotroliranog rasta prethodno promijenjenih stanica na dijelu ulaza maternice iz rodnice. Rak vrata maternice je u više od 99% slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Trenutno je otkriveno više od 200 tipova HPV-a, a njih 50-ak inficira genitalno područje. Najčešći način infekcije je spolnim putem (odnosom), ali se virus može prenijeti i kožnim kontaktom u genitalnom području.

"U većini slučaja infekcija HPV-om prolazi u asimptomatskom stadiju te većina nosilaca i ne zna da je zaražena. Uz djelovanje imunološkog sustava većina infekcija prolazi spontano. Međutim, kod manjeg broja žena, infekcija može trajati duži niz godina (10-15) što može dovesti do pojave premalignih promjena vrata maternice, a u slučaju da se promjene ne liječe i rak. Važno je napomenuti da premaligne i maligne promjene uzrokuju HPV tipovi visokog rizika (16,18,31,33,35,39,45,…) Tipovi 16 i 18 su odgovorni za oko 70% slučaja raka vrata maternice. U slučaju da zamijetite simptome poput nepravilnog krvarenja (nakon spolnog odnosa, između menstrualnog ciklusa), neuobičajen iscjedak, bolove i pritisak u donjem dijelu abdomena, javite se Vašem ginekologu i dogovorite ginekološki pregled. Organizirani probir (ginekološki pregled, testiranje) i cijepljenje protiv HPV-a su glavne preventivne aktivnosti u prevenciji ove maligne bolesti. Cijepljenje protiv HPV infekcije smanjuje pojavu, ali i štetne posljedice razvoja HPV infekcije. Redovitim ginekološkim pregledima rak vrata maternice se može spriječiti otkrivanjem premalignih lezija, a time i omogućiti uspješno pravovremeno liječenje. Dobro organiziran probir smanjuje smrtnost od ove bolesti za 80%. Trenutno je reorganizacija Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka maternice.", naglasio je Ivan Štivić, dr. med. specijalist epidemiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Nužno je odazvati se pregledima u sklopu nacionalnih programa ranog otkrivanja raka

Upravo je cijepljenje protiv HPV za djevojčice i dječak jedan od glavnih aktivnosti koje se provode i brodsko-posavskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo s ciljem prevencije ovog oblika raka. Kada su u pitanju učestaliji rak dojke i debelog crijeva tu su Nacionalni programi ranog otkrivanja raka. - Uz Nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke, debeloga crijeva, vrata maternice prošle godine predstavljen je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Tako prema tim programima kod raka dojke žene u dobi od 50 do 69 godina života dobivaju na kućne adrese pozive za preventivne preglede, svi u odbio od 50 do 74. godine života dobivaju pozive za rano otkrivanje raka debelog crijeva, dok će se kod prevencije raka pluća pozivati pušači i bivši pušači u dobi od 50 do 75 godina života. Važno je na ove pozive se odazivati jer rano otkrivanje znači u pravilu iznimno visoki postotak izlječenja - poručila je dr. Kršan.

Kako ne postoji skupina simptoma koji su generalno jednaki za sve skupine raka, važno je da svatko 'prati' i 'osluškuje' svoje tijelo te se za sve izrazito neuobičajene promjene, javi svom liječniku obiteljske medicine koji će ga potom, ovisno o potrebi, uputiti na dijagnostičke preglede. I još važnije je, odazivati se na besplatne preglede u sklopu nacionalnih programa za rano otkrivanje raka. Pa i sada kada vlada epidemija koronavirusa, zbog koje smo mnogi zanemarili svoje zdravlje i opravdane odlaske liječnicima. Zapravo posebno sada, jer bez obzira na kororonavirus rak ne miruje. A uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Ako ne ide tako onda barem na vrijeme otkriti kako bismo bili dio pozitivne statistike.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obogaćeni novom opremom za liječenje oboljelih od COVID-a

Dobra vijest iz brodske Bolnice

Obogaćeni novom opremom za liječenje oboljelih od COVID-a

9.4.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li pacijentima u Slavonskom Brodu nestašica lijekova

Pitali smo ravnatelja brodske Bolnice:

Prijeti li pacijentima u Slavonskom Brodu nestašica lijekova

8.4.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedostaje ih u svakom gradu, a fakultet želi smanjiti kvotu

Kako se s tim bori Slavonski Brod?

Nedostaje ih u svakom gradu, a fakultet želi smanjiti kvotu

14.3.2021. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Liječnicima bih poručila: Nije sramota ne znati!'

Brođanka s rijetkom bolešću:

'Liječnicima bih poručila: Nije sramota ne znati!'

27.2.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada smo najbolja verzija sebe, onda smo i mentalno zdraviji

Kako spojiti zdravlje i ljepotu?

Kada smo najbolja verzija sebe, onda smo i mentalno zdraviji

15.2.2021. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je nogometaš koji im je donirao 10.000 eura

Zlatni cekin i dalje treba pomoć ljudi

Evo tko je nogometaš koji im je donirao 10.000 eura

7.2.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijetnje samoubojstvom treba uvijek shvatiti najozbiljnije

Društvo psihologa o samoubojstvu

Prijetnje samoubojstvom treba uvijek shvatiti najozbiljnije

5.2.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakva je situacija s oboljelima od gripe?

Provjerili smo

Kakva je situacija s oboljelima od gripe?

29.1.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krovove objekata Opće bolnice prekrili solarni paneli

Proradile dvije velike elektrane

Krovove objekata Opće bolnice prekrili solarni paneli

27.1.2021. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li COVID-19 nešto jača gripa?

Brojke ipak govore najjasnije

Je li COVID-19 nešto jača gripa?

7.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nemara liječnika Bolnica treba isplatiti 5,1 mil kuna

Temeljem nepravomoćne sudske presude

Zbog nemara liječnika Bolnica treba isplatiti 5,1 mil kuna

26.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dr. Samardžić: Donacija je podstrek i dokaz da dobro radimo

Liga donirala Bolnici tri uređaja

Dr. Samardžić: Donacija je podstrek i dokaz da dobro radimo

10.12.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krajem tjedna stiže cjepivo

Obznanjeno danas

Krajem tjedna stiže cjepivo

9.12.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stožer donio odluku o promjeni testiranja na COVID19

Nakon pisanja SBplus-a

Stožer donio odluku o promjeni testiranja na COVID19

6.12.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz suprugu je bio punih 11 godina dok se borila s karcinomom

Prava je ljubav nepobjediva

Uz suprugu je bio punih 11 godina dok se borila s karcinomom

25.11.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda u svom dvorištu imate prirodni lijek protiv korone

Nova otkrića njemačkih znanstvenika

Možda u svom dvorištu imate prirodni lijek protiv korone

19.11.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko ćete na ovaj pregled čekati u brodskoj Bolnici?

Tko može 'preko reda'?

Koliko ćete na ovaj pregled čekati u brodskoj Bolnici?

13.11.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U stručnom timu Cekina u budućnosti i doktor medicine

Širenje stručnog kadra brodske ustanove

U stručnom timu Cekina u budućnosti i doktor medicine

10.11.2020. | 16:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :