Život : Vjerski život

Objavljeno: 3.12.2020. u 8:00
Prikaza: 6292
|
Autor: A. P./SBplus

Iz pisma biskupa Škvorčevića:

Poznato kako će ispovijedati i svetiti kuće

Slavonski Brod : Poznato kako će ispovijedati i svetiti kućeIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanima u članku)(Foto: Glas Koncila)

"Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa“ ili drugih prikladnih materijala te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed."

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA/POŽEGA - S epidemijom korona-virusa susreli smo se početkom godine, a upravo u vrijeme uskršnjih blagdana Hrvatska je bila u općoj karanteni. Izostao je blagoslov jela, a medijske stupce punili su napisi o onim svećenicima i vjernicima koji su kršili propisane epidemiološke mjere i preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Uslijedilo je ljeto, mjere su popustile, a onda, nakon osrednjeg listopada došao je studeni u kojima je broj zaraženih naglo skočio, kao i broj umrlih koji su bili zaraženi koroanvirusom. Zbog svega toga Stožer je donio pooštrene mjere koje su na snagu stupile u subotu, uoči prva adventske nedjelje. Jasno je kako ni vjernička priprava za Božić neće biti ista kao i ranijih godina. Za mise je jasno. Više od 25 vjernika, uz obvezu da svaki od njih ima četiri kvadrata neto površine za sebe, ne smije nazočiti misama. Svećenici su se tome prilagodili svako na svoj način, a sve s ciljem kako bi 'pomirili' potrebu vjernika za duhovnim, ali i obvezu poštivanja mjera s ciljem zaštite svih, pa tako i svećenika i vjernika.

Mnogi se, približavanjem blagdana Božića, pitaju što će biti s ispovijedima, ali i blagoslovom kuća. Biskup Antun Škovrčević, iz Požeško-slavonske biskupije

"Poštovana i draga braćo svećenici!

Na nedavnim jesenskim arhiđakonatskim susretima trajne formacije svećenika Požeške biskupije predmet rasprave bilo je i pitanje predbožićnih tzv. „velikih" ispovijedi vjernika i božićnog blagoslova domova u okolnostima pandemije. U zaključcima razgovora o navedenim pitanjima očitovala se svećenička svijest kako ne bi bilo u skladu s vašim poslanjem izostaviti određene pastoralne programe u sadašnjem stanju ugroze koronavirusom te duhovno isprazniti proslavu Božića, nego da je potrebno i ovom prigodom primijeniti naše biskupijsko načelo „ne dokidati nego prilagoditi". Prilagodba epidemiološkoj situaciji traži od nas poštivanje propisanih ili preporučenih mjera zaštite od zaraze kako sebe, tako onih kojima služimo te da pastoralno učinimo ono što je u tim okolnostima moguće. Na temelju zaključaka razgovora svećenika na susretima trajne formacije donosimo upute prema kojima se trebamo ravnati i o njima na prikladan način  upoznati vjernike.

1. S obzirom na adventsku ispovijed i pričest bolesnih i starijih osoba u njihovim kućama razložno je da ih svećenik pohodi na početku došašća o čemu će se s njima dogovoriti te slaviti svete sakramente tako da nitko ne bude izložen opasnosti zaraze.

2. Svaki župnik i drugi svećenici gdje ih ima, napose u većim župama cijelog će adventa prije misa zornica i nedjeljnih svetih slavlja omogućiti vjernicima da pristupe sakramentu svete ispovijedi kako bi na taj način smanjili broj onih koji će se ispovijedati na dan župne „velike" ispovijedi. Za tu prigodu župnik će oblikovati raspored ispovijedanja u svojoj župi po grupama tako da se izbjegnu veća istovremena okupljanja u crkvama i vremenski će nastojati produžiti mogućnost ispovijedanja, ako treba i na dva dana u većim župama. Uz nošenje zaštitne maske na licu i dezinfekciju ruku valja obratiti pozornost i na higijensko održavanje crkve, prozračivanje prostora te razmak između svećenika i vjernika. Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa" ili drugih prikladnih materijala, kao što smo imali na ljetnim hodočašćima u Voćin i Pleternicu, te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed.

3. U vrijeme pandemije župnici neće tražiti strane svećenike za pomoć u blagoslovu obitelji koji ne poznaju župu i prilike u kojima se nalaze vjernici, nego će u vlastitoj župi ako treba produžiti vrijeme pohoda obiteljima te svjedočiti svojim župljanima kršćansku blizinu, molitvom donijeti ohrabrenje, učvršćivati svoju povezanosti s njima i produbljivati župno zajedništvo vjere, nade i ljubavi. U župama Požeške biskupije nema većih gradova s visokogradnjama i opasnosti da se neposrednim ulaskom i izlaskom iz malog prostora jednog stana u drugi izloži većoj opasnosti zaraze, nego većina vjernika stanuje u obiteljskim kućama, što omogućuje da blagoslov domova obavimo na redovit način, uz sljedeće napomene.

4. Osim održavanja epidemioloških mjera, za blagoslov obitelji neće sa svećenikom ulaziti u kuće veći broj ministranata, nego samo jedan odrasli pratitelj, po mogućnosti član Župnog pastoralnog vijeća. Osim toga, oni će izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i održati slavlje blagoslova na ulaznom dijelu kuće ili u nekom drugom prikladnom prostoru. Članovi kućanstva iskazat će svoje poštovanje Isusu Kristu poljupcem vlastitog križa koji imaju u svome obiteljskom domu ili na neki drugi primjeren način. Svećenik će imati svoje škropilo s blagoslovljenom vodom, koju će čuvati čistom i izbjegavati škropljenje po nazočnim osobama. Valja u najavi blagoslova kuća protumačiti vjernicima kako je blagoslovljena voda sakramental koji služi njihovoj vjeri i krsnoj pripadnosti Isusu Kristu, te ona nije zarazno opasna, kao što bi mogla biti ona koju bi stavili u škropionicu na ulazu u crkvu u koju bi brojne osobe stavljale svoje ruke prije znaka križa. Ukoliko bi se u nekoj župi pojavilo ozbiljnije žarište epidemije u vrijeme blagoslova domova, valja ga odgoditi a ne dokinuti.

Zahvaljujem svim svećenicima što i u sadašnjim izvanrednim okolnostima nastoje vjerno vršiti svoje poslanje i pomažu vjernicima da po svetim slavljima budu što dublje dionici božićnog otajstva.", piše u priopćenju koje je svećenicima i vjernicima uputio biskup Škvorčević.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 16:19

1

Crkva je postojalla i opstala i prije ove i ovakve vlasti, opstala je i u Komunizmu koji ju je želio iskorijeniti, a nevladine udruge nemaju baš veliku povijesnu tradiciju, bar ne na ovakoav način. Što ne znači da one pojedine nemaju svoju svrhu, ali ne baš sve.A sama vlada prizlazi iz demokratskog procesa upravljanja. Izbori, Sabor, Vlada. Ali neznam zašto vama smeztaju "dađžbine" koje mi dobrovoljno dajemo da naša "nevladina" udruga opstane. Mene ne zanimaju udruge tipa BABA kako i zašto njihovi članovi plaćaju , ili kako se Antifašisti financiraju.
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 12:27

2

Ja plaćam sve to što ste nabrojili, ali dobrovoljno, i još dodatno dajem prilog za gradnju crkve. Nije obavezno kao što su bile članarine u SKJ-u ili danas u političkim strankama. Oprostite ali kod nas je primjerena riječ svećenik a ne pop. A gospođu pitam kakav posao rade ljudi u kojekakvim nevladinim udrugama a žive dobro od tod nerada, npr g-đa Tešelić, udruga BABE i slični.
raport

raport

Komentirano: 4.12.2020. | 9:06

3

A zašto mržnja prema svećenicima? Pa i oni su dio crkve, bez njih ne bi bilo ni crkve. Kako vi to zamišljate crkvu bez svećenika. Tko bi onda taj posao radio?
raport

raport

Komentirano: 3.12.2020. | 15:47

4

Da li Vas netko tjera silom da moraš primiti svećenika ? Što bi Vi zabranili ? Čemu ta mržnja prema crkvi ?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treća mlada misa u Slavonskom Brodu u kratkom vremenu

Grad dao tri nova mlada svećenika

Treća mlada misa u Slavonskom Brodu u kratkom vremenu

18.7.2021. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala dragom Bogu neka je stigao.'

Vjernici dočekali trometarski kip:

'Hvala dragom Bogu neka je stigao.'

10.7.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi ove brodske crkve ponovno izlaze na ulice

Ne zatvaraju se u bogomolje

Članovi ove brodske crkve ponovno izlaze na ulice

6.7.2021. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin fra Mislav proslavio mladu misu

Uz geslo 'Ljubav nije ljubljena'

Brođanin fra Mislav proslavio mladu misu

28.6.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo u što će biti pretvorena ova kuća

Novi početak u romskoj zajednici

Saznali smo u što će biti pretvorena ova kuća

27.6.2021. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Netko je odlučio da više ne smiju postojati pa su zatirani'

Brodski župnik o antifašizmu:

'Netko je odlučio da više ne smiju postojati pa su zatirani'

22.6.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez radnih mjesta ove će stolice ostati prazne

Pater Ivan Tolj

Bez radnih mjesta ove će stolice ostati prazne

13.6.2021. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine brojni su se vjernici molili svetom Anti

Fotografijom kroz Podvinje

I ove godine brojni su se vjernici molili svetom Anti

13.6.2021. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog njega smo bili u Bosanskoj Posavini

Trostruki slavljenik

Zbog njega smo bili u Bosanskoj Posavini

13.6.2021. | 16:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podvinjci spremni za brojne hodočasnike

Blagdan je Svetog Antuna Padovanskog

Podvinjci spremni za brojne hodočasnike

13.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Daj gas za istinske promjene na vašoj strani

Bajramska čestitka Husreta Hasanovića

Daj gas za istinske promjene na vašoj strani

13.5.2021. | 7:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Podijelite radost sa svim ljudima'

Brodski paroh Gatarević povodom Uskrsa:

'Podijelite radost sa svim ljudima'

2.5.2021. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala Bogu da zbog teškog iskustva nismo izgubili vjeru'

Uskrsna čestitka iz brodske župe

'Hvala Bogu da zbog teškog iskustva nismo izgubili vjeru'

4.4.2021. | 7:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čitamo za sve one koji to ne mogu'

Kroz pojedinca žele razvijati društvo

'Čitamo za sve one koji to ne mogu'

10.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Daruj metar, dva, tri za ogradu'

Velika korizmena akcija

'Daruj metar, dva, tri za ogradu'

23.2.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovani novi župnici i župni upravitelji

Vjerski život

Imenovani novi župnici i župni upravitelji

11.2.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uz Njegovu pomoć do društva solidarnosti i poštovanja'

Čestitka svima koji Božić slave danas

'Uz Njegovu pomoć do društva solidarnosti i poštovanja'

7.1.2021. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan Badnjak u nedovršenom hramu

Tri desetljeća nakon rušenja objekta

Još jedan Badnjak u nedovršenom hramu

6.1.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne bojte se! Evo, javljam vam radosnu vijest!'

Topla božićna čestitka Brođanima

'Ne bojte se! Evo, javljam vam radosnu vijest!'

25.12.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :