Život : Udruge građana

Objavljeno: 3.7.2020. u 16:30
Prikaza: 2539
|
Autor: Ž.G./SBplus

Oni su to, uistinu, zaslužili

Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

Slavonski Brod : Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kunaFra Ilija Jerković sa saborskom zastupnicom Ljubicom Maksimčuk i pomoćnicom Katicom Mišković(Foto: FB)

Svaki je dan u Zlatnom cekinu prisutno preko 200 djece s teškoćama u razvoju koja dolaze na preglede, terapije ili su uključeni u neke programe. S njima radi oko 60 djelatnika. Mali pacijenti ne dolaze samo iz Brodsko-posavske, nego i iz nekoliko okolnih županija.

SLAVONSKI BROD - Na Facebook stranici slavonskobrodskog Centra za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama u razvoju „Zlatni cekin", objavljena je danas dobra vijest. Naime, danas je potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja za sredstva iz europskih fondova. Ugovor je vrijedan 300 tisuća kuna, a sredstva će biti utrošena za postavljanje zvučne izolacije u 17 kabineta, dvije ambulante, dvije učionice i tri kancelarije.

- Roditelji djece s teškoćama koji dovode djecu u Zlatni cekin, kao i naši djelatnici, uskoro će se obradovati kad postavimo unutarnju zvučnu izolaciju na zidove kabineta u kojima se rade individualne vježbe s našim pacijentima. Zlatni cekin je sagrađen od montažnih elemenata s tankim unutarnjim pregradama, odnosno, limenim panelima koji su debljine pet centimetara i ispunjeni purpen-pjenom. U sklopu ovih radova bit će također ugrađena i bolja vrata jer su sadašnja tanka i od aluminijskih profila pa se čuje plač djece, što znatno ometa rad u drugim kabinetima. Nekoj djeci glas mame na hodniku dok s nekim razgovara, kao i plač druge djece u susjednom kabinetu koji čuju dok rade vježbe, ometa koncentraciju pa to i našem stručnom osoblju koje radi s ovakvom djecom, predstavlja dodatni napor u radu. Radosni smo zato što je nakon 27 godina našeg rada u ovakvim uvjetima konačno došao na red naš Centar da se u njemu poboljšaju prostor i uvjeti rada. - poručili su iz Centra.

Među onima kojima su posebno zahvalni za potporu njihovu radu su i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk te ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić.

- Zahvalni smo puno firmi Soling d.o.o. Slavonski Brod za projekt i Razvojnoj agenciji Brodsko-posavske županije d.o.o. (CTR-u) za dobro obrazložen i sastavljen projekat za pomoć našem Centru, a posebno gospođi Katici Mišković, pomoćnici nadležnog ministarstva, koja je posjetila naš Centar i vidjela gdje pomoć ide. Također jako puno zahvaljujemo članu našeg Upravnog vijeća doc. dr. sc. prim. Josipu Samardžiću, dr. med. i ravnatelju Opće bolnice u Slavonskom Brodu. Zahvaljujemo i gospođi Ljubici Maksimčuk, saborskoj zastupnici, koja se također zauzimala za pomoć Zlatnom cekinu. U ime djece s teškoćama i njihovih roditelja također iskreno zahvaljujemo i brojnim drugim dobrim ljudima za njihovu pomoć i podršku radu našega Centra, ali i našem osoblju za njihov stručan rad i veliku strpljivost. Sva imena ne možemo spomenuti, ali svi oni mogu biti ponosni za doprinos i uspjehe Zlatnoga cekina. - poručili su zadovoljno iz Cekina.

No, tu nije kraj dobrim vijestima. Uz ugovorenih tristo tisuća, za pomoć stiže dodatnih 200 tisuća kuna.

- Ova pomoć unaprijedit će kvalitetu našega rada. Posebno smo radosni što je humanost i dobrota pomogla također da se krene i s nadogradnjom sjevernog dijela našega prostora kako bismo mogli, uz pacijente koji nam sada dolaze, što prije uključiti i veći broj djece sa znakovima autizma, koja su na listi čekanja. Na tu nakanu dobili smo još početna sredstva u iznosu 200.000 kuna da krenemo s gradnjom. Neke se stvari u životu mogu odgoditi pa kasnije nadoknaditi, ali ako se djeci s teškoćama na vrijeme ne pruži stručna pomoć to se više ne može nadoknaditi. Projekt i dozvolu za gradnju (520 kvadratnih metara) imamo, tako da uskoro možemo krenuti i s gradnjom. Malen je ovo iznos, ali smo zahvalni jer što god se započne i završit će se, a što se ne započne neće se ni završiti. Da nismo prije 27 godina krenuli s ovim radom, ne bismo danas imali ni ovo što imamo. - zaključili su.

Svaki je dan u Zlatnom cekinu prisutno preko 200 djece s teškoćama u razvoju koja dolaze na preglede, terapije ili su uključeni u neke programe. S njima radi oko 60 djelatnika. Mali pacijenti ne dolaze samo iz Brodsko-posavske, nego i iz nekoliko okolnih županija. Rijetke su u Hrvatskoj ovakve ustanove iako su potrebe za takvim radom s djecom izrazito velike. Zlatni cekin naglasak stavlja na ranu dijagnozu, ranu rehabilitaciju i ranu socijalizaciju djece s teškoćama u razvoju kako bi djecu s teškoćama što bolje pripremili za školu i život i, na taj način, što bolje pomogli njihovim roditeljima. Kroz 27 godina rada Cekin je pružio ruku pomoći za više od tisuće djece. Međutim, lista onih kojima i dalje trebaju nastaviti pomagati je dugačka. Primjerice, mnoga djeca sa znakovima autizma čekaju na uključenje u vježbe. Današnjim sredstvima i oni su korak bliže potpunoj rehabilitaciji.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : To je, uistinu, njihov drugi dom

Ne žele da itko ostane prepušten sebi

To je, uistinu, njihov drugi dom

19.10.2020. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski fratar novi je FIDE-majstor

Svećenik postao u četrdesetoj

Brodski fratar novi je FIDE-majstor

8.10.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je lakše nego ikad prodati maglu, kupiti mačka u vreći

Pripovjedačica s 11 godina iskustva:

Danas je lakše nego ikad prodati maglu, kupiti mačka u vreći

3.10.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

O snazi i moći medija:

'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

26.9.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

Budućnost - maske zbog lošeg zraka?

Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

22.9.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Budim se i spavam s kazalištem'

Brodska glumica Darija Vlajnić:

'Budim se i spavam s kazalištem'

21.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

Brođani imaju tu privilegiju

'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

19.9.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

Iznad grada letjeli smo s Lukom

On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

17.9.2020. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

Na odjelu godišnje 18 tisuća pregleda

Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

8.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

Veliki radovi za najmlađe

'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

29.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

Riječka ekipa ove godine najbrojnija

Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

22.8.2020. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

Nova umjetnička djela

Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

20.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

Ljetna kriza sa zalihama

Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

16.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

Ultramaraton u znak sjećanja

‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

5.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

Dio članova HVIDR-e

"Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

14.7.2020. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :