Život : Udruge građana

Objavljeno: 23.10.2019. u 22:45
Prikaza: 1678
|
Autor: Marija Radošević

Brodski planinari posebna su sorta

Tako se odgajaju generacije

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • M.R./SBplus
 • M.R./SBplus
 • SBplus
 • M.R./SBplus
 • SBplus
 • M.R./SBplus
 • SBplus
 • M.R./SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Kada neka udruga gotovo cijelo stoljeće čuva sjećanja na drevnu prošlost a da ničim nije narušila značaj svog postojanja, kada generacije koje se smjenjuju s jednakim entuzijazmom nastavljaju davno započeto a istovremeno odgajaju mlađe na koje prenose stečena iskustva…, onda doista zaslužuju pohvale. Je li doista tako pogledajte u video prilogu.

SLAVONSKI BROD - Prije gotovo jednog stoljeća, točnije već davne 1924.godine, u Brodu na Savi nekolicina zaljubljenika u prirodu predvođena ljekarnikom Eugenom Šrepelom, odlučila je osnovati planinarsku organizaciju. Bili su među prvima u Hrvatskoj pa je do danas doista ostao začudan taj planinarski entuzijazam u ravnoj Slavoniji. No, od tada traje traganje za ljepotama prirode ne samo šireg brodskog područja nego i brojnih udaljenih krajeva, u Hrvatskoj i puno dalje.

Godinu dana nakon osnivanja, 1925.godine, društvo je već  brojalo 22 člana, a organizirani su zanimljivi izleti na obližnju Pljuskaru, Vidovo brdo, Psunj, Lipovicu  pa i puno udaljenije Julijske i Kamniške Alpe, Jahorinu...

Još prije II Svjetskog rata javila se  ideja u Planinarskom društvu da na obroncima Dilja, točnije na Pljuskari, koju su često pohodili, nikne  svojevrsni turistički centar, sa skloništem, bazenom i raznim zanimljivim sadržajima…, no prekinula su je predratna  i ratna zbivanja.

Najbrojniju organizaciju od čak 526 članova, zabilježili su brodski planinari 1984.godine pa nije ni čudo što su baš tada, gotovo pola stoljeća od prvotne ideje, na Pljuskari postavljeni temelji za brvnaru. Na žalost, ona tada nije sagrađena, a tek 1999.. godine samoprijegornim radom tad već nekih novih  brodskih planinara, niknula je planinarska kućica s terasom.

Tu dolaze konstantno, tijekom cijele godine, vraćajući se ljepoti prekrasnih kanjona, vidikovaca, „izvoru života" , zanimljivim fosilima školjkaša, koralja, ježinaca, puževa…, nekadašnjih „stanovnika" Panonskog mora od prije 15 -17 milijuna godina. Na Pljuskari je najbogatije nalazište okamina ježinaca u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Kako sam, kao članica Društva u svemu također sudjelovala, sjećam se nevjerojatnog entuzijazma koji je vladao i danima vodio planinare prema konačnom cilju. Uz financijsku potporu  sponzora, ništa ipak ne bi bilo bez posebne volje i energije ponajviše pravih majstora poput Marka Rubila, Ace Đakovića, Mije Šoša, Zlatka Goreca, Dare Vujnovića, Davora Molnara, Đuke Kneževića, brojnih pomoćnika poput „kuma" Štefa Safundžića, Dražena Smoljana, Vinka Đakovića, Tone Balića, Vinka Kljenka, Ivana Salantića, Josipa Činkla, Matias Kormandy, Tome Kovačeca, Mladena Ratkovića…od kojih neki, na žalost više nisu među živima. Posao ni blizu ne bi bio uspješan bez podrške planinarki,Marice, Zdene, Mare, Dragice, Ivanke, Jelene, Blanke, Rozike, Mice, Đurđe, Ruže, … koje su osim pripremanja dobre klope uvijek donosile i dobre vibracije. Sve je to i još puno štošta, video kamerom vrijedno bilježio dugogodišnji član PD-a Karlo Franceško, zahvaljujući kojem današnji planinari imaju pravu filmsku arhivu raznoraznih pohoda na Velebit, Alpe, Tatre, na Vlašić, Bjelašnicu…,kroniku nezaboravnih druženja uvijek ispunjenih pjesmom i smijehom, što je, u moru svakodnevnih crnih vijesti, uvjereni su odreda planinari, pravi „sedativ".

I dok neki  danas na žalost „oru nebeske njive" neki drugi, nešto mlađi i mladi, s jednakim entuzijazmom nastavljaju njihov rad. Tako je u znak davnih sjećanja  na mnoge bivše planinare koji su utkali svoje želje i dobre ideje za život u skladu s prirodom, obnovljen krov prije dva desetljeća izgrađene planinarske kuće na Pljuskari, najčešćoj destinaciji brodskih planinara, gljivara,  dobronamjernika i zaljubljenika u čistu, netaknutu prirodu.

Ove su jeseni, naime, nakon točno dva desetljeća, ponovo s istim entuzijazmom, nekih starih ali i novih planinara, uz promijenjen dotrajali krov, obojani unutrašnji i vanjski zidovi, uređen okoliš…Ponovo su glavni majstori, već umirovljeni Marko, Aca, Zlatko, Đuka, Branislav Popović-Pop, Vinko Mališa, Milan Martić,Tomislav Bevardi, Boris Drašković, …ali i oni mlađi poput Pere Grubića, Dražena Ivakovića, Darka Devčića, Dubravka Novakovića, Željka Markovića, Josipa Ćosića, Josipa Krešića, Zrine Alilovića, Branimira Županića, Ilije Martinovića, Damjana Petričevića, Krešimira Gaže, Dražena Lazića….i današnjeg podpredsjednika PD Dilj Gora, Gorana Bašića, koji se planinarskoj ekipi priključio prije desetak godina. I sam je, kako kaže volio boraviti u prirodi, ali kako je zanimljivije provoditi vrijeme s društvom, logičan su izbor bili planinari. „Od tada smo svake nedjelje zajedno, hodamo, radimo…" potvrđuje Goran nesvakidašnji i neuobičajeni  poriv da se slobodne subote i nedjelje nerijetko provode pa i na dosta zahtjevnim fizičkim poslovima kako bi se očuvala neka planinarska stečevina. „Sav rad u planinarskom društvu je volonterski. Ja sam inače i vodič i bez naknade vodim grupe, a sada smo renovirali kuću na Pljuskari koja je nakon 20 godina bila zrela za takav zahvat" veli Goran uvjeren kako će kućica ponovo biti u funkciji barem naredna dva desetljeća. „Uključili su se i stari i mladi…U stvari mi se i ne dijelimo. Svi koji dolaze i svi koji hoće raditi i hodati, u Planinarsko društvo Dilj Gora, uvijek su dobro došli", poručuje tajnik Društva.

Među mladim planinarima je i 40-godišnji Siniša Damjančić, koji od prije dvije godine, kada se priključio Društvu nastoji ne propustiti ni jedan izlet niti radnu akciju. „Uz dobro društvo, planinarima me privukao boravak u prirodi i fizička aktivnost. Sav trud i napor koji se uloži da se stigne do nekakvog vrha, zaboravi se, a ono što je lijepo pamti se", naglašava Siniša koji je s planinarima pohodio, Alpe, Dolomite…Ljubav prema planinarenju i boravku u čistoj prirodi pokušava kao nastavnik prenijeti i na svoje učenike, za koje u skoroj budućnosti planira organizirati i malu planinarsku školu u okviru PD Dilj Gora.

Sve spomenute i slične akcije zasigurno zaslužuju iznimno priznanje i pohvale planinarima koji uvijek mogu poslužiti kao dobar primjer ostalim udrugama. Za potonju akciju na Pljuskari ne samo da su skupili potrebna sredstva, od sponzora i iz vlastitog džepa, nego su ponovo danima mijenjali ruho staroj kućici koja je „velikodušno" dva desetljeća držala otvorena vrata unutrašnjosti, sa kaminom koji se može naložiti i zagrijati prostoriju u kojoj su stolovi, klupe… svim dobronamjernicima. No među pravim gostima više puta su se našli i oni nezvani, posjetitelji loših namjera koji ne prepoznaju i ne osjete ljepotu, pa su devastirali kućicu, porazbijali prozore…Planinari su sa žaljenjem konstatirali svaku takvu situaciju, izvijestili policiju i sami kućicu vraćali u prvobitno stanje. Jer tu dolaze konstantno, tijekom cijele godine, vraćajući se ljepoti prekrasnih kanjona, vidikovaca, „izvoru života" , zanimljivim fosilima školjkaša, koralja, ježinaca, puževa…, nekadašnjih „stanovnika" Panonskog mora od prije 15 -17 milijuna godina. Na Pljuskari je naime najbogatije nalazište okamina ježinaca u kontinentalnoj Hrvatskoj a njezini kanjoni značajan su geološko-paleontološki lokalitet. Zbog toga je Pljuskaru  nužno zaštititi, ne samo kategorizacijom vrijednosti njezinih kanjona, nego i fizički jer se često događa devastacija fosilnih ostataka u njezinim stijenama.

 

I današnji brodski planinari, kao i oni od prije gotovo cijelog stoljeća, markiraju staze, uređuju okoliš,  grade i održavaju planinarske objekte, promičući na najbolji način davno začetu ideju o značaju  vraćanja prirodi i života u skladu s prirodom. Broj od oko 170 onih koji plaćaju članarinu, održava se od Domovinskog rata iako se, što je i prirodno smjenjuju generacije. „To možda možemo zahvaliti i Općoj planinarskoj školi koju smo organizirali prije godinu dana kada smo privukli četrdesetak mlađih ljudi, od kojih je ostalo dvadesetak aktivnih koji dolaze na sve naše aktivnosti, dok ostali dođu povremeno. Sada smo svi tu, stari i mladi, iako budućnost uvijek ostaje na mlađima, kojima moramo pružiti neke zanimljive sadržaje, organizirati aktivnosti što će ih privući, a onda ih usput uspijemo dobiti i na ovakvim akcijama", navodi Goran. A sadržaja doista ima". Samo ove godine, upravo ta nešto mlađa ekipa, pohodila je Durmitor u Crnoj Gori, slovenske Karavanke, bosanske planine…a uključili su se i u radove na uređenju oko Planinarskog doma, na Pljuskari...

Premda je za planinare najveća radost susret s planinom i njezinom ljepotom, privlačenje mladih koji će usvajati i neke druge vrijednosti poput volonterskog rada, međusobnog pomaganja, čuvanja prirode od devastacije…također je zadatak onih koji su u ovom trenutku u punoj energiji, a sudeći prema njihovim planovima, pred brodskim Planinarskim društvom Dilj Gora stoji barem još jedno stoljeće života.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

  Julio o teškoj ovisnosti:

  'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

  16.11.2019. | 19:30
  - Od rođenja pa do smrti, sve je obilježeno alkoholom. No, kada čovjek postane pravi alkoholičar, kad ti organizam traži i ne možeš više bez toga, onda je to propast. Onda svjesno radiš samoubojstvo. Rijetki su oni koji su snagom volje i sami uspjeli održati obećanje da neće više
  - Od rođenja pa do smrti, sve je obilježeno alkoholom. No, kada čovjek postane pravi alkoholičar, kad ti organizam traži i ne možeš više bez toga, onda je to propast. Onda svjesno radiš samoubojstvo. Rijetki su oni koji su snagom volje i sami uspjeli održati obećanje da neće više
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

  Žurne službe slavonskih županija

  Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

  11.11.2019. | 10:50
  Pogledajte kako izgledaju spašavanje u prometu iz vozila na kosini, masovna nesreća na autocesti, spašavanje osoba u prometnoj nesreći iz vozila koje je ispod autobusa te taktike gašenja požara vozila na alternativna goriva.
  Pogledajte kako izgledaju spašavanje u prometu iz vozila na kosini, masovna nesreća na autocesti, spašavanje osoba u prometnoj nesreći iz vozila koje je ispod autobusa te taktike gašenja požara vozila na alternativna goriva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

  Odradili ga 'svjetski'

  Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

  5.11.2019. | 16:15
  Vidjeli smo mnoge odgovore na 'Tetris Challenge', ali moramo priznati kako su se vatrogasci s područja Brodsko-posavske županije uistinu potrudili i tako ponudili neke od najboljih fotografija koje je jedan od najpopularnijih virtualnih izazova dosad ponudio.
  Vidjeli smo mnoge odgovore na 'Tetris Challenge', ali moramo priznati kako su se vatrogasci s područja Brodsko-posavske županije uistinu potrudili i tako ponudili neke od najboljih fotografija koje je jedan od najpopularnijih virtualnih izazova dosad ponudio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U školskim će dvorištima niknuti i banane

  Županija bogatija za više od 800 stabala

  U školskim će dvorištima niknuti i banane

  4.11.2019. | 22:10
  Buduće će se generacije imati čime osladiti jer su učenici i nastavnici Područne škole Laze u školskom dvorištu zasadili trešnje, šljive, kajsije, višnje, breskve pa čak i - banane.
  Buduće će se generacije imati čime osladiti jer su učenici i nastavnici Područne škole Laze u školskom dvorištu zasadili trešnje, šljive, kajsije, višnje, breskve pa čak i - banane.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

  Maketarski kup u tijeku

  Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

  26.10.2019. | 14:00
  Osim maketarskog natjecanja, u slavonskobrodskoj je Tvrđavi danas moguće vidjeti i sudjelovati u brojnim maketarskim radionicama, izložbi airsoft opreme te automobilima vlasnika iz oldtimer kluba „Brod na Savi“.
  Osim maketarskog natjecanja, u slavonskobrodskoj je Tvrđavi danas moguće vidjeti i sudjelovati u brojnim maketarskim radionicama, izložbi airsoft opreme te automobilima vlasnika iz oldtimer kluba „Brod na Savi“.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

  Današnji dan pamtit će mnogi Brođani

  Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

  25.10.2019. | 18:10
  Ovako ujedinjeno građani Slavonskog Broda - veliki i mali, stari i mladi, aktivni i neaktivni - dugo nisu izgledali. U plodovima njihova današnjeg truda, uživat će generacije njihovih sugrađana.
  Ovako ujedinjeno građani Slavonskog Broda - veliki i mali, stari i mladi, aktivni i neaktivni - dugo nisu izgledali. U plodovima njihova današnjeg truda, uživat će generacije njihovih sugrađana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

  Sutra će tu niknuti 200 novih stabala

  'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

  24.10.2019. | 18:10
  Gledajući kako danima gore 'pluća svijeta', nekad bogata Amazonska prašuma, pojedinci iz Brodsko-posavske županije odlučili su ne zadovoljiti se negodovanjem na društvenim mrežama. Uzeli su stvari u svoje ruke, poručivši i drugima da 'ne budu panjevi'.
  Gledajući kako danima gore 'pluća svijeta', nekad bogata Amazonska prašuma, pojedinci iz Brodsko-posavske županije odlučili su ne zadovoljiti se negodovanjem na društvenim mrežama. Uzeli su stvari u svoje ruke, poručivši i drugima da 'ne budu panjevi'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

  Oni mogu trčati i skakati i veseliti se

  'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

  23.10.2019. | 9:15
  Sreću da je ostvarila odličnu komunikaciju s onima koji skrbe o njenom sinu dok je ona na poslu imala je i Ivana Baričević. Sinu ove medicinske sestre dijabetes je dijagnosticiran vrlo rano. Bartol je tada imao deset i pol mjeseci, a rutinska pretraga zbog viroze donijela je dija
  Sreću da je ostvarila odličnu komunikaciju s onima koji skrbe o njenom sinu dok je ona na poslu imala je i Ivana Baričević. Sinu ove medicinske sestre dijabetes je dijagnosticiran vrlo rano. Bartol je tada imao deset i pol mjeseci, a rutinska pretraga zbog viroze donijela je dija
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

  Svjetski dan pješačenja

  Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

  20.10.2019. | 16:30
  U jednom savršenom zajedničkom danu, kakva bi zapravo trebala biti i preostala 364 u godini, Brođani su još jednom pokazali kako znaju i žele biti 'različiti, a jednaki'.
  U jednom savršenom zajedničkom danu, kakva bi zapravo trebala biti i preostala 364 u godini, Brođani su još jednom pokazali kako znaju i žele biti 'različiti, a jednaki'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

  Susjede joj u pomoć pozvale volontere

  'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

  20.10.2019. | 9:00
  Brođanki koja često cijeli dan nema s kime popričati osim sa svojim životinjama, niti u blizini ima koga od 'rođenih' za zagrliti, ovaj su tjedan dvorište i kuću ispunili mladi ljudi otvorena srca, spremni pomoći.
  Brođanki koja često cijeli dan nema s kime popričati osim sa svojim životinjama, niti u blizini ima koga od 'rođenih' za zagrliti, ovaj su tjedan dvorište i kuću ispunili mladi ljudi otvorena srca, spremni pomoći.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Samo se stavi u tuđe cipele i nema razloga da ne pomogneš'

  'Zeleni' volonteri okupirali grad

  'Samo se stavi u tuđe cipele i nema razloga da ne pomogneš'

  18.10.2019. | 14:00
  Stariji Brođani plaču kada ih mladi volonteri obiđu i posjete te im pruže pomoć. Više od svega, nedostaje im društvo i topla ljudska riječ. Sve to i puno više, pružat će im po cijelom gradu oni uključeni u ovogodišnja '72 sata bez kompromisa'.
  Stariji Brođani plaču kada ih mladi volonteri obiđu i posjete te im pruže pomoć. Više od svega, nedostaje im društvo i topla ljudska riječ. Sve to i puno više, pružat će im po cijelom gradu oni uključeni u ovogodišnja '72 sata bez kompromisa'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija na red će doći tek krajem tjedna

  Preostaju četvrtak ili petak

  Brodsko-posavska županija na red će doći tek krajem tjedna

  15.10.2019. | 12:30
  Na konferenciji za medije koja je u tijeku, sindikati su objavili kako će sutra kod kuće ostati samo učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.
  Na konferenciji za medije koja je u tijeku, sindikati su objavili kako će sutra kod kuće ostati samo učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prikupljenu pomoć Crveni križ dijelit će tijekom godine

  "Vaš dar za pravu stvar"

  Prikupljenu pomoć Crveni križ dijelit će tijekom godine

  14.10.2019. | 20:00
  Gradsko društvo Crv- Zahvaljujemo Vam na suradnji s nadom da ćemo zajedno i najsiromašnijima među nama donijeti u srca i domove radost spoznaje da nisu sami, nadu i vjeru u bolji život i pravednije društvo. - poručili su prilikom početka akcije iz Gradskog društva Crvenog križa S
  - Zahvaljujemo Vam na suradnji s nadom da ćemo zajedno i najsiromašnijima među nama donijeti u srca i domove radost spoznaje da nisu sami, nadu i vjeru u bolji život i pravednije društvo. - poručili su prilikom početka akcije iz Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod, čiji
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, uključite se u tri beskompromisna dana!

  Sl. Brod među 11 'gradova dobrote'

  Mladi, uključite se u tri beskompromisna dana!

  13.10.2019. | 11:40
  Najveći volonterski događaj Lijepe Naše, „72 sata bez kompromisa“ ove će godine biti održan od 17. do 20. listopada. Uz Slavonski Brod, volonteri će tri luda dana odraditi u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Suhopolju, Zadru, Zagrebu i Splitu.
  Najveći volonterski događaj Lijepe Naše, „72 sata bez kompromisa“ ove će godine biti održan od 17. do 20. listopada. Uz Slavonski Brod, volonteri će tri luda dana odraditi u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Suhopolju, Zadru, Zagrebu i Splitu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi smo kao mladi lavovi, svako malo netko rikne'

  Sportaši treće dobi šaljivo o sebi:

  'Mi smo kao mladi lavovi, svako malo netko rikne'

  5.10.2019. | 18:00
  'Sportska događanja naših umirovljenika organizirali smo kako bismo ih vratili u vrijeme kada su bili aktivni u različitim sportskim aktivnostima.'
  'Sportska događanja naših umirovljenika organizirali smo kako bismo ih vratili u vrijeme kada su bili aktivni u različitim sportskim aktivnostima.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osim sporta, djeca sada u Slav. Brodu mogu trenirati i mozak

  Novost u gradu

  Osim sporta, djeca sada u Slav. Brodu mogu trenirati i mozak

  5.10.2019. | 9:00
  Program mentalne aritmetike za klince stigao je i u Slavonski Brod. Provjerili smo o čemu se radi, tko ga može pohađati, koji su benefiti te, ništa manje bitno, koliko košta.
  Program mentalne aritmetike za klince stigao je i u Slavonski Brod. Provjerili smo o čemu se radi, tko ga može pohađati, koji su benefiti te, ništa manje bitno, koliko košta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uz dijagnozu, oboljeli obično dobiju i otkaz'

  Brođani šetnjom podržali oboljele

  'Uz dijagnozu, oboljeli obično dobiju i otkaz'

  26.9.2019. | 17:30
  Ovogodišnja 'šetnja' za sve oboljele od multiple skleroze, na Nacionalni dan te 'bolesti s tisuću lica', preselila se na slavonskobrodsko korzo. Velika podrška koju su borbi za prava oboljelih dali Brođani, dirnula je sve članove Udruge.
  Ovogodišnja 'šetnja' za sve oboljele od multiple skleroze, na Nacionalni dan te 'bolesti s tisuću lica', preselila se na slavonskobrodsko korzo. Velika podrška koju su borbi za prava oboljelih dali Brođani, dirnula je sve članove Udruge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stotinjak 'mladih glava' na jednom mjestu

  Konferencija u Slavonskom Brodu

  Stotinjak 'mladih glava' na jednom mjestu

  24.9.2019. | 17:00
  U nastavku donosimo sažetak trodnevne Nacionalne konferencije savjeta mladih, održane u Slavonskom Brodu.
  U nastavku donosimo sažetak trodnevne Nacionalne konferencije savjeta mladih, održane u Slavonskom Brodu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri sata u šumi tragali za 'blagom'

  Pun stol gljiva za slasni ručak

  Tri sata u šumi tragali za 'blagom'

  23.9.2019. | 17:40
  Po povratku iz šume sve pronađene gljive postavljene su na jedan stol, a ulogu determinatora imao je Zvonko Vuk, predsjednik najstarijeg gljivarskog društva u Hrvatskoj, kojega su okupljeni često prekidali u njegovom izlaganju, postavljajući pitanja i pokazujući istinski interes
  Po povratku iz šume sve pronađene gljive postavljene su na jedan stol, a ulogu determinatora imao je Zvonko Vuk, predsjednik najstarijeg gljivarskog društva u Hrvatskoj, kojega su okupljeni često prekidali u njegovom izlaganju, postavljajući pitanja i pokazujući istinski interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Više hodajte. Ljepše je i zdravije i za vas i za okoliš.'

  Teova poruka:

  'Više hodajte. Ljepše je i zdravije i za vas i za okoliš.'

  16.9.2019. | 14:00
  Jer i danas, kada Rafinerija ne radi, u zraku je veliki broj lebdećih čestica koje ga onečišćuju, a koje stručnjaci pripisuju kako velikom broju ložišta na kruta goriva tako i velikom prometu.
  Jer i danas, kada Rafinerija ne radi, u zraku je veliki broj lebdećih čestica koje ga onečišćuju, a koje stručnjaci pripisuju kako velikom broju ložišta na kruta goriva tako i velikom prometu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :