Život : Udruge građana

Objavljeno: 5.10.2019. u 9:00
Prikaza: 1942
|
Autor: Željka Gavranović

Novost u gradu

Osim sporta, djeca sada u Slav. Brodu mogu trenirati i mozak

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Program mentalne aritmetike za klince stigao je i u Slavonski Brod. Provjerili smo o čemu se radi, tko ga može pohađati, koji su benefiti te, ništa manje bitno, koliko košta.

SLAVONSKI BROD - Centar Niteo jučer je u svojem prostoru na brodskoj adresi, Pavla Štoosa 8, organizirao besplatnu prezentaciju za roditelje i radionicu za djecu ALOHA Mentalne aritmetike. S obzirom na to da se radi o jedinstvenom i neobičnom programu u gradu, otišli smo provjeriti o čemu se tu radi.

ALOHA Mentalna aritmetika je program u koji se djeca mogu upisati od navršene četvrte do navršenih 13 godina. 'ALOHA', stoga, nije tek havajski pozdrav, nego i kratica za 'abacus learning of higher arithmetic'. Upravo je abakus, ta stara i svima nam dobro znana naprava za računanje, najčešće načinjena od drveta i šarenih kuglica, glavno oruđe za bavljenje mentalnom aritmetikom.

- Radi se o vodećem programu mentalne aritmetike u svijetu koji u Hrvatskoj postoji već petu godinu. U svijetu je poznat već 25 godina i provodi se u 47 zemalja. Osmišljen je oko rada na abakusu, najpoznatijoj spravi za računanje. To nam je glavni alat u radu pomoću kojeg djeca u krucijalnoj dobi, od četiri do 13 godina, razvijaju svoj mozak. Od ALOHA programa koristi mogu imati sva djeca i ne moraju pritom biti genijalci. Jedini je preduvjet da imaju određenu ulaznu dob kako bi mogli iskoristiti sve prednosti programa. Kada je u pitanju potrebno aritmetičko znanje., to su brojevi od nule do devet i, nešto kasnije, tablica množenja. To nije program za darovitu djecu, nego program pomoću kojeg svi mogu steći određene vještine i pogodnosti kao što su poboljšana pažnja i koncentracija, poboljšan kapacitet pamćenja, uočavanje detalja, razvijanje sposobnosti slušanja, vizualizacije i slično. - kazao je Karlo Novosel, master trener ALOHA Mentalne aritmetike koji obučava druge trenere diljem Lijepe Naše.

Benefiti ovakvog programa u suvremeno doba svakako bi dobro došli u odgojno-obrazovnom procesu u kojemu se učitelji sve više bore s načinom pridobivanja i zadržavanja dječje pažnje jer njihovu maštu odavno ne pokreću samo igre koje samo smišljaju, nego i čitav jedan novi virtualni svijet. Mnogi misle kako je cilj programa naučiti koristiti abakus, no ALOHA nije program samo za računanje i matematiku. Priča je, zapravo, krenula pitanjem „Kako djeci pomoći izgraditi jači mozak?".

- Danas je djeci dostupno puno stvari. Dobro je da su informatički pismeni, no to dolazi s nekim zamkama. Par klikova je dovoljno da pristupe mnogočemu pa je ponekad teško raditi nešto što je, komparativno gledano, dosadnije. Tu nastaju problemi s koncentracijom. S nama koncentraciju vježbaju kroz niz različitih zadataka. Poboljšanje u pažnji i koncentraciji, roditelji najprije primijete nakon mjesec ili dva pohađanja ovog programa. Ostale pogodnosti dođu kasnije, kroz rad. - dodao je Novosel.

Osim pohađanja programa, djeca moraju napraviti i 'zadaću' za koju je potrebno pet do deset minuta, a nerijetko je odrade u pauzi između dva puna sata ALOHA-e koji se održavaju jednom tjedno.

- Grupe su nam do desetero djece. Prosjek je od šestero do osmero, kako bi se moglo raditi u parovima i grupama, a da nije prevelika gužva kao u razredima. Program je podijeljen prema dobi, na predškolski (Tiny Tots) i đački (Kids). Imaju neke zasebne, ali i zajedničke knjige, nazovimo ih, udžbenicima. Ipak, dinamika rada je drukčija. - pojasnio je Novosel, dodavši kako je cijena ALOHA programa jednaka u svih 47 zemalja te iznosi 1920 kuna (cijena za jednu razinu, 14 tjedana).

Nakon potrebne prvostupanjske edukacije i Slavonski je Brod dobio ALOHA trenerice.

- Na predstavljanje programa, odnosno, prezentaciju, došlo je dvadesetak roditelja, a grupe ćemo formirati prema tomu koliko djece bude upisano. Uglavnom se nastava organizira jednom tjedno kroz dva puna sata, a edukaciju za ALOHA trenera prošla sam u Zagrebu s još tri kolegice iz Slavonskog Broda. Nadam se da će roditelji, nešto višoj cijeni usprkos, prepoznati vrednote ovoga programa. - za SBplus kazala je Mihaela Mataić, diplomirana učiteljica razredne nastave i trenerica koja će, uz edukacijske rehabilitatorice, Andreu Gašpar, Antoniju Maričević i Nikolinu Sentić, činiti slavonskobrodski 'ALOHA tim'.

Fokus programa, naglasili su treneri, je na usvajanju dugoročnih vještina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja 'ALOHA-i' je također dalo pozitivno mišljenje, a samim time i potvrdu da program doprinosi povećanju uspjeha djece. Puno je studija napravljeno o pozitivnom utjecaju abakusa na dječji mozak, a mnogi program nazivaju 'treningom za mozak'. Po završetku programa, svakako ćemo provjeriti kakav je napredak djece koja su, žešće no svoji vršnjaci, izvodili te vježbe za mozak.

Program ALOHA postoji od 1993. godine, korijeni programa su u Maleziji, a od 2009. se program po prvi puta pojavio u Europi, točnije u Španjolskoj. Pristup poduci i edukativni materijal prilagođeni su za europsko školstvo i europske norme. Budući da su prepoznale velik potencijal ALOHA mentalne aritmetike, programu su se pridružile i mnoge druge zemlje poput Irske, Njemačke, Portugala i Hrvatske. ALOHA mentalna aritmetika krenula je kao ideja da se djeci pruži nešto više i nešto drugačije. Tijekom više od 20 godina optimizacije i konstantnog rada na programu, kvalitetu programa prepoznavalo je sve više i više ljudi diljem svijeta. Danas ALOHA broji tisuće centara diljem svijeta, kroz koje su već prošli milijuni polaznika i vodeći je program mentalne aritmetike. Mentalna aritmetika ne pomaže samo u računanju, već omogućava da iskoristimo veći dio svog mozga u svakom aspektu života! Kako djeci samo računanje ne bi dosadilo, za njih su osmišljene edukativne, kreativne i didaktičke igre koje pomažu u razvoju različitih vještina. Zapravo se uz glavnu korist programa, građenje jače neuronske mreže, istovremeno radi i na jačanju mnogih drugih sposobnosti koje nam pomažu i koriste u svakodnevici. Na taj način djeci nikada nije dosadno, a svaki tjedan odrade svoj mentalni trening kroz igru te razvijaju dodatne sposobnosti. (izvor: sretnamama.hr)

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I studenti žele pomoći djelatnicima Đure Đakovića

  Sudjelovati mogu svi

  I studenti žele pomoći djelatnicima Đure Đakovića

  5.12.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra je cijeli Slavonski Brod opet uz 'Đurince'

  Najavljeno veliko okupljanje

  Sutra je cijeli Slavonski Brod opet uz 'Đurince'

  1.12.2019. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi smatraju kako nasilje treba ostati unutar četiri zida

  Ne budimo 'gluho i slijepo' društvo

  Mnogi smatraju kako nasilje treba ostati unutar četiri zida

  27.11.2019. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najbolje smo mrtve'

  Brođani progovorili o nasilju

  'Najbolje smo mrtve'

  25.11.2019. | 13:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

  Julio o teškoj ovisnosti:

  'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

  16.11.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

  Žurne službe slavonskih županija

  Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

  11.11.2019. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

  Odradili ga 'svjetski'

  Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

  5.11.2019. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U školskim će dvorištima niknuti i banane

  Županija bogatija za više od 800 stabala

  U školskim će dvorištima niknuti i banane

  4.11.2019. | 22:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

  Maketarski kup u tijeku

  Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

  26.10.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

  Današnji dan pamtit će mnogi Brođani

  Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

  25.10.2019. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

  Sutra će tu niknuti 200 novih stabala

  'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

  24.10.2019. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako se odgajaju generacije

  Brodski planinari posebna su sorta

  Tako se odgajaju generacije

  23.10.2019. | 22:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

  Oni mogu trčati i skakati i veseliti se

  'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

  23.10.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

  Svjetski dan pješačenja

  Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

  20.10.2019. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

  Susjede joj u pomoć pozvale volontere

  'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

  20.10.2019. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Samo se stavi u tuđe cipele i nema razloga da ne pomogneš'

  'Zeleni' volonteri okupirali grad

  'Samo se stavi u tuđe cipele i nema razloga da ne pomogneš'

  18.10.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija na red će doći tek krajem tjedna

  Preostaju četvrtak ili petak

  Brodsko-posavska županija na red će doći tek krajem tjedna

  15.10.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prikupljenu pomoć Crveni križ dijelit će tijekom godine

  "Vaš dar za pravu stvar"

  Prikupljenu pomoć Crveni križ dijelit će tijekom godine

  14.10.2019. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, uključite se u tri beskompromisna dana!

  Sl. Brod među 11 'gradova dobrote'

  Mladi, uključite se u tri beskompromisna dana!

  13.10.2019. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :