Život : Udruge građana

Objavljeno: 5.10.2019. u 9:00
Prikaza: 3664
|
Autor: Željka Gavranović

Novost u gradu

Osim sporta, djeca sada u Slav. Brodu mogu trenirati i mozak

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Program mentalne aritmetike za klince stigao je i u Slavonski Brod. Provjerili smo o čemu se radi, tko ga može pohađati, koji su benefiti te, ništa manje bitno, koliko košta.

SLAVONSKI BROD - Centar Niteo jučer je u svojem prostoru na brodskoj adresi, Pavla Štoosa 8, organizirao besplatnu prezentaciju za roditelje i radionicu za djecu ALOHA Mentalne aritmetike. S obzirom na to da se radi o jedinstvenom i neobičnom programu u gradu, otišli smo provjeriti o čemu se tu radi.

ALOHA Mentalna aritmetika je program u koji se djeca mogu upisati od navršene četvrte do navršenih 13 godina. 'ALOHA', stoga, nije tek havajski pozdrav, nego i kratica za 'abacus learning of higher arithmetic'. Upravo je abakus, ta stara i svima nam dobro znana naprava za računanje, najčešće načinjena od drveta i šarenih kuglica, glavno oruđe za bavljenje mentalnom aritmetikom.

- Radi se o vodećem programu mentalne aritmetike u svijetu koji u Hrvatskoj postoji već petu godinu. U svijetu je poznat već 25 godina i provodi se u 47 zemalja. Osmišljen je oko rada na abakusu, najpoznatijoj spravi za računanje. To nam je glavni alat u radu pomoću kojeg djeca u krucijalnoj dobi, od četiri do 13 godina, razvijaju svoj mozak. Od ALOHA programa koristi mogu imati sva djeca i ne moraju pritom biti genijalci. Jedini je preduvjet da imaju određenu ulaznu dob kako bi mogli iskoristiti sve prednosti programa. Kada je u pitanju potrebno aritmetičko znanje., to su brojevi od nule do devet i, nešto kasnije, tablica množenja. To nije program za darovitu djecu, nego program pomoću kojeg svi mogu steći određene vještine i pogodnosti kao što su poboljšana pažnja i koncentracija, poboljšan kapacitet pamćenja, uočavanje detalja, razvijanje sposobnosti slušanja, vizualizacije i slično. - kazao je Karlo Novosel, master trener ALOHA Mentalne aritmetike koji obučava druge trenere diljem Lijepe Naše.

Benefiti ovakvog programa u suvremeno doba svakako bi dobro došli u odgojno-obrazovnom procesu u kojemu se učitelji sve više bore s načinom pridobivanja i zadržavanja dječje pažnje jer njihovu maštu odavno ne pokreću samo igre koje samo smišljaju, nego i čitav jedan novi virtualni svijet. Mnogi misle kako je cilj programa naučiti koristiti abakus, no ALOHA nije program samo za računanje i matematiku. Priča je, zapravo, krenula pitanjem „Kako djeci pomoći izgraditi jači mozak?".

- Danas je djeci dostupno puno stvari. Dobro je da su informatički pismeni, no to dolazi s nekim zamkama. Par klikova je dovoljno da pristupe mnogočemu pa je ponekad teško raditi nešto što je, komparativno gledano, dosadnije. Tu nastaju problemi s koncentracijom. S nama koncentraciju vježbaju kroz niz različitih zadataka. Poboljšanje u pažnji i koncentraciji, roditelji najprije primijete nakon mjesec ili dva pohađanja ovog programa. Ostale pogodnosti dođu kasnije, kroz rad. - dodao je Novosel.

Osim pohađanja programa, djeca moraju napraviti i 'zadaću' za koju je potrebno pet do deset minuta, a nerijetko je odrade u pauzi između dva puna sata ALOHA-e koji se održavaju jednom tjedno.

- Grupe su nam do desetero djece. Prosjek je od šestero do osmero, kako bi se moglo raditi u parovima i grupama, a da nije prevelika gužva kao u razredima. Program je podijeljen prema dobi, na predškolski (Tiny Tots) i đački (Kids). Imaju neke zasebne, ali i zajedničke knjige, nazovimo ih, udžbenicima. Ipak, dinamika rada je drukčija. - pojasnio je Novosel, dodavši kako je cijena ALOHA programa jednaka u svih 47 zemalja te iznosi 1920 kuna (cijena za jednu razinu, 14 tjedana).

Nakon potrebne prvostupanjske edukacije i Slavonski je Brod dobio ALOHA trenerice.

- Na predstavljanje programa, odnosno, prezentaciju, došlo je dvadesetak roditelja, a grupe ćemo formirati prema tomu koliko djece bude upisano. Uglavnom se nastava organizira jednom tjedno kroz dva puna sata, a edukaciju za ALOHA trenera prošla sam u Zagrebu s još tri kolegice iz Slavonskog Broda. Nadam se da će roditelji, nešto višoj cijeni usprkos, prepoznati vrednote ovoga programa. - za SBplus kazala je Mihaela Mataić, diplomirana učiteljica razredne nastave i trenerica koja će, uz edukacijske rehabilitatorice, Andreu Gašpar, Antoniju Maričević i Nikolinu Sentić, činiti slavonskobrodski 'ALOHA tim'.

Fokus programa, naglasili su treneri, je na usvajanju dugoročnih vještina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja 'ALOHA-i' je također dalo pozitivno mišljenje, a samim time i potvrdu da program doprinosi povećanju uspjeha djece. Puno je studija napravljeno o pozitivnom utjecaju abakusa na dječji mozak, a mnogi program nazivaju 'treningom za mozak'. Po završetku programa, svakako ćemo provjeriti kakav je napredak djece koja su, žešće no svoji vršnjaci, izvodili te vježbe za mozak.

Program ALOHA postoji od 1993. godine, korijeni programa su u Maleziji, a od 2009. se program po prvi puta pojavio u Europi, točnije u Španjolskoj. Pristup poduci i edukativni materijal prilagođeni su za europsko školstvo i europske norme. Budući da su prepoznale velik potencijal ALOHA mentalne aritmetike, programu su se pridružile i mnoge druge zemlje poput Irske, Njemačke, Portugala i Hrvatske. ALOHA mentalna aritmetika krenula je kao ideja da se djeci pruži nešto više i nešto drugačije. Tijekom više od 20 godina optimizacije i konstantnog rada na programu, kvalitetu programa prepoznavalo je sve više i više ljudi diljem svijeta. Danas ALOHA broji tisuće centara diljem svijeta, kroz koje su već prošli milijuni polaznika i vodeći je program mentalne aritmetike. Mentalna aritmetika ne pomaže samo u računanju, već omogućava da iskoristimo veći dio svog mozga u svakom aspektu života! Kako djeci samo računanje ne bi dosadilo, za njih su osmišljene edukativne, kreativne i didaktičke igre koje pomažu u razvoju različitih vještina. Zapravo se uz glavnu korist programa, građenje jače neuronske mreže, istovremeno radi i na jačanju mnogih drugih sposobnosti koje nam pomažu i koriste u svakodnevici. Na taj način djeci nikada nije dosadno, a svaki tjedan odrade svoj mentalni trening kroz igru te razvijaju dodatne sposobnosti. (izvor: sretnamama.hr)

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

  Dio članova HVIDR-e

  "Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

  14.7.2020. | 14:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

  Spas za napuštene - i zgradu i ljude

  'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

  8.7.2020. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

  Oni su to, uistinu, zaslužili

  Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

  3.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

  Drama u Udruzi HVIDR-a Slavonski Brod

  General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

  30.6.2020. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S planinarskog vrha spašavali ozlijeđenog motociklista

  Ovaj vikend nema odmora za brodski HGSS

  S planinarskog vrha spašavali ozlijeđenog motociklista

  28.6.2020. | 18:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogima su prezimena danas jedina poveznica s rodnim krajem

  Davno su doselili u Slavonski Brod

  Mnogima su prezimena danas jedina poveznica s rodnim krajem

  25.6.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuda moramo raditi svi zajedno

  Mirni prosvjed na brodskom korzu

  Čuda moramo raditi svi zajedno

  20.6.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su uvijek na prvoj crti obrane

  Kako u ratu, tako i tijekom koronakrize

  Oni su uvijek na prvoj crti obrane

  19.6.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do informacija o ruti kroz županiju gotovo je nemoguće doći

  Izbjeglice kao glavna tema ovog mjeseca

  Do informacija o ruti kroz županiju gotovo je nemoguće doći

  16.6.2020. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši zmijolovci jedini se u Hrvatskoj bave ovom aktivnošću

  Kada će im konačno pomoći zajednica?

  Naši zmijolovci jedini se u Hrvatskoj bave ovom aktivnošću

  24.5.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Teško je objasniti što im i koliko plivanje znači u životu'

  Njih se tijekom 'korone' malotko sjetio

  'Teško je objasniti što im i koliko plivanje znači u životu'

  20.5.2020. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski novinari sudjelovali u minikonferenciji

  Kako je Europa odgovorila na koronavirus

  Slavonskobrodski novinari sudjelovali u minikonferenciji

  14.5.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mijo Šoš preko šest desetljeća pohodio planinske gorostase

  Otišao najstariji brodski planinar

  Mijo Šoš preko šest desetljeća pohodio planinske gorostase

  11.5.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HGSS-ovci posljednjih 40 dana obilaze izletišta

  Lijepo vrijeme i topliji dani

  HGSS-ovci posljednjih 40 dana obilaze izletišta

  5.5.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je produkt 'štancanja' pojedinih pasmina'

  Još jedan primjer ljudske bešćutnosti

  'Ovo je produkt 'štancanja' pojedinih pasmina'

  6.4.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako su igrališta zatvorena, na njima se događaju promjene

  Građani sretni zbog poboljšanja

  Iako su igrališta zatvorena, na njima se događaju promjene

  2.4.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako oni vraćaju društvu koje ih ne prihvaća baš uvijek

  Tu su za sve koji trebaju pomoć

  Ovako oni vraćaju društvu koje ih ne prihvaća baš uvijek

  1.4.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednoj će brodskoj udruzi pripasti ovaj gradski prostor

  Nova stara aktivnost u centru grada?

  Jednoj će brodskoj udruzi pripasti ovaj gradski prostor

  9.3.2020. | 18:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :