Život : Udruge građana

Objavljeno: 14.7.2020. u 14:05
Prikaza: 3426
|
Autor: A. Primorac

Dio članova HVIDR-e

"Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusLuka Krijan
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

"Pudić kaže da je on uzdigao HVIDR-u i podigao ju na viši nivo. Ja sam morao donijeti biografiju, ratni put i potvrdu o nekažnjavanju kad sam se kandidirao kao potpredsjednik. Sada to očito ne treba jer za potpredsjednika biraju 73-godišnjaka koji je u BiH osuđen za ratni zločin."

SLAVONSKI BROD - Ukoliko u roku od nekoliko dana ne dobijemo očitovanje koje smo tražili od središnjice HVIDR-e, nezadovoljni članovi slavonskobrodske Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, temeljem preporuke Odjela za Opću upravu čije smo mišljenje tražili, podnijet će tužbu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu a koja se odnosi na nelegalnost nedavno održane Skupštine HVIDR-e", istaknuo je, na medijskoj konferenciji ,ovoga utorka, 14. srpnja, Luka Krijan, jedan od onih koji je, kako tvrdi, i sam nezadovoljan situacijom u HVIDR-i, ali i jedan od onih koji se, kako poručuju, tek pokušao kandidirati za predsjednika. No bezuspješno.

M. Peić: "Moja je želja da se kandidiram za predsjednika vođena je željom da se borim protiv nepravde i nepotizma. Pudić je predsjednik HVIDR-e, ali HVIDR-a nije njegova i ne može se ponašati kao da sve pripada njemu. Poznato je kako ima cijeli niz financijskih osobnih problema, a i poslovanje u HVIDR-i je, blago rečeno, vrlo sumnjivo, jer primjerice samo za uredski materijal je 2018. potrošio 61, a za materijalne troškove još 36 tisuća kuna."

- Kada se pogledaju zakonski akti, pravilnici, Statut...jasno je kako je sve išlo u tom smjeru da Mato Pudić, aktualni predsjednik HVIDR-e, nema protukandidata te d bude ponovno izabran na tu funkciju, iako su njegovim dosadašnjim radom i odnosom prema poslovanju HVIDR-e nezadovoljni brojni članovi. Od toga da se prema članku 47 Statuta i poslovnika HVIDR-e,  izbori za sva tijela obavljaju tajnim glasovanjem uz isticanje više kandidata nego li ih se bira, do toga da glasovanje mora biti tajno. Što se na redovnoj izvještajno izbornoj skupštini održanoj 30. lipnja, nije dogodilo - kazao je Krijan, rekapitulirajući ukratko cijeli događaj.

Prvotno je, naime, Skupština trebala biti održana 17. travnja, o čemu je obavijest bila postavljena i na oglasnoj ploči HVIDR-e mjesec dana ranije. Ono, na što su, Pudićevi protukandidati, upozorili danas, je - uz ostalo - i podatak kako o Skupštini, iako je to inače uobičajeno, nitko od članova nije obaviješten i SMS porukom. - No, SMS poruku smo svi dobili 18. ožujka kada smo obaviješteni da se zbog epidemije koronavirusa u prostore dolazi samo u Hitnim slučajevima. A dan kasnije i da, iz istog razloga, HVIDR-a do daljnjeg ne radi. I dalje o Skupštini putem SMS poruka nije bilo govora. - istaknuo je Krijan. Kada se konačno doznao novi datum održavanja Skupštine, kažu, doznali su kako je su rokovi prošli u korona krizi. - Svi koji smo bili zainteresirani za podnošenje kandidature kada smo to pokušali učiniti, doznali smo da su rokovi prošli tijekom krize s epidemijom koronavirusa, te da su samo Mato Pudić i njegovi 'drugovi' svoje kandidature pravovremeno predali - podsjetio je Krijan, napominjući kako se svaki dokument koji se donese u tajništvo HVIDR-e mora zaprimiti, urudžbirati te kasnije odlučiti o valjanosti, no, naglasio je, "Ovaj puta tajnica je bila vrijeđanja i izrijekom joj je gospodin Mato Pudić zabranio primanje bilo kakvih akata i pisama".

Pudića prozivaju i za namjerno isticanje kandidature samo jedne osobe za svaku pojedinu funkciju, čime im je izbijena mogućnost kandidature na skupštini. - Da su, kako nalaže Statut imali primjerice dva kandidata za predsjednika, onda bi na Skupštini mogli predložiti polovicu tog broja, znači još jednog. Nažalost, na jednog kandidata mi ne može predložiti pola čovjeka. Ljude koji su odlazili bez poziva i osobne nisu puštali u dvoranu, iako nigdje nisu naglasili da se bez toga ne može doći, one koji su ranije najavili da neće moći nazočiti ako su iskazali stav da će svoj glas dati Pudiću i njegovima tražili su da to ovjere kod javnog bilježnika i na kraju te glasove pribojavali sebi, a one koji su bili neodlučni na sve su načine pokušali onemogućiti. Otišli smo sa Skupštine, nas 70/80 jer nismo htjeli stvoriti neprimjerenu sliku, a i sada reagiramo s vremenskim odmakom jer smo o svemu tražili očitovanje Odjela za opću upravu i središnjice HVIDR-e - - poručio je Krijan.

S njim se slaže i Marijan Peić, bivši dopredsjednik HVIDR-e i čovjek koji se želio ovaj puta kandidirati za čelnu poziciju. - Ja sam u mandatu kada sam bio dopredsjednik i kada sam bio u Predsjedništvu HVIDR-e za tadašnjeg mandata Mate Pudića pred kraj dao ostavku jer se nisam slagao s određenim postupcima koji su se počeli događati. Moja je želja da se kandidiram za predsjednika vođena je željom da se borim protiv nepravde i nepotizma. Pudić je predsjednik HVIDR-e, ali HVIDR-a nije njegova i ne može se ponašati kao da sve pripada njemu. Poznato je kako ima cijeli niz financijskih osobnih problema, a i poslovanje u HVIDR-i je, blago rečeno, vrlo sumnjivo, jer primjerice samo za uredski materijal je 2018. potrošio 61, a za materijalne troškove još 36 tisuća kuna. Pa koja HVIDR-a troši toliko novaca na papir? Ova je garnitura doduše obavila reviziju, ali kada dovedete sami revizorsku kuću i platite joj, jasno je kakav će nalaz donijeti. O svim malverzacijama koje je Pudić radio sv eje znao i Štef Paun, ali iz svojih osobnih interesa nije želio ništa poduzeti i zato i on mora dati ostavku- kazao je Peić, ističući kako trenutno HVIDR-a u Slavonskom Brodu nije ono što bi trebala biti, a niti prema van ne ide lijepa slika. - Branitelji su se borili za ovu našu Domovinu i oni moraju ostati časni ljudi, a ne da kradu od ove zemlje. Ne smiju biti lopovi i moraju biti transparentni. A ovdje ima malverzacija da bi i DORH imao što raditi. On kaže da je on uzdigao HVIDR-u i podigao ju na viši nivo. Ja sam morao donijeti biografiju, ratni put i potvrdu o nekažnjavanju kad sam se kandidirao kao potpredsjednik. Sada to očito ne treba jer za potpredsjednika biraju 73-godišnjaka koji je u BiH osuđen za ratni zločin. To se ne smije događati - ogorčen je Peić, koji kaže kako je njegova kandidatura za predsjednika, koju je podnio 14. svibnja, odbijena.

- Mato Pudić je nas koji smo se pobunili protiv takvog načina rada kojim smo nezadovoljni i koji se kosi sa Statutom i pravilnikom, u svom intervjuu nazvao 'pučistima'. On očito ne zna što su puč i pučisti. Kandidatura je naše legalno i legitimno pravo, a ne puč. On nas je spriječio u tome i pri tome je prekršio puno toga zbog čega ćemo, ako bude potrebno, odnosno ako u roku od nekoliko dana ne dobijemo reakciju središnjice HVIDR-e otići u Zagreb i tamo održati presicu na kojoj ćemo najaviti tužbu - poručio je Krijan, prozivajući Pudića i da je ideju o Veteranskom centru ukrao od njega, kao svog potencijalnog protukandidata.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 15.7.2020. | 13:20

  1

  Ja sam isto branitelj, to nije bitno ljmeđutim neki dan me pita jedan prijatelj da li znaš čiji je to dom i da smo mi jedina mjesna zajednica koja nema svoj dom, nisam imao odgovor na to pitanje u stvari čiji je to dom
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 15.7.2020. | 0:13

  2

  Tako je to kad pojedinci imaju previše vremena, a nikakvog pametnog posla. Horde džabalebaroša.
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 14.7.2020. | 17:53

  3

  Bože mili, došlo se dotle da se ne zna tko su pravi predstavnici, zastupatelji branitelja u HVIDRA-i. Neki tvrde da je "pučista" bilo tek tridesetak. Zanimljivo je da se svemu tome pridružiše i generali...Što im to treba? Narod se sa strane smije ...Žalosno!

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

  O snazi i moći medija:

  'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

  26.9.2020. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

  Budućnost - maske zbog lošeg zraka?

  Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

  22.9.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Budim se i spavam s kazalištem'

  Brodska glumica Darija Vlajnić:

  'Budim se i spavam s kazalištem'

  21.9.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

  Brođani imaju tu privilegiju

  'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

  19.9.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

  Iznad grada letjeli smo s Lukom

  On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

  17.9.2020. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

  Ovi veliki Brođani otkrili su nam

  Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

  12.9.2020. | 19:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

  Na odjelu godišnje 18 tisuća pregleda

  Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

  8.9.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

  Veliki radovi za najmlađe

  'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

  29.8.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

  Riječka ekipa ove godine najbrojnija

  Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

  22.8.2020. | 14:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

  Nova umjetnička djela

  Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

  20.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

  Ljetna kriza sa zalihama

  Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

  16.8.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

  Ultramaraton u znak sjećanja

  ‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

  5.8.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

  Spas za napuštene - i zgradu i ljude

  'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

  8.7.2020. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

  Oni su to, uistinu, zaslužili

  Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

  3.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

  Drama u Udruzi HVIDR-a Slavonski Brod

  General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

  30.6.2020. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S planinarskog vrha spašavali ozlijeđenog motociklista

  Ovaj vikend nema odmora za brodski HGSS

  S planinarskog vrha spašavali ozlijeđenog motociklista

  28.6.2020. | 18:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogima su prezimena danas jedina poveznica s rodnim krajem

  Davno su doselili u Slavonski Brod

  Mnogima su prezimena danas jedina poveznica s rodnim krajem

  25.6.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :