Život : Udruge građana

Objavljeno: 22.6.2019. u 8:30
Prikaza: 2481
|
Autor: SBplus

78 godina od početka otpora u Hrvatskoj

Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana

Slavonski Brod : Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana Ilustracija(Foto: FB UABA Sl. Brod)

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško–domobranske i četničkih postrojbi.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, povijesno pravo hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost se očitovalo i u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.). U povodu Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slavonski Brod objavila je na svom facebook profilu tekst koji prenosimo u cijelosti:


Dan antifašističke borbe proglašen je 22. lipnja jer se tada u šumi Brezovica formirao prvi sisački partizanski odred i time je počeo otpor okupatoru na području RH. To je dan kada bismo se trebali objektivno podsjetiti na značaj NOB-a u našoj novijoj povijesti.

Da bismo to mogli moramo se vratiti još malo u povijest, sve do 1915. godine kada je u Londonu 26.4.1915. donesen Londonski tajni ugovor između Velike Britanije, Francuske i Rusije s jedne strane i Italije s druge strane. Članice Antante ustupile su Italiji, u namjeri da je privuku u rat protiv Njemačke i Austro-Ugarske Monarhije područja naseljena uglavnom Hrvatima, Srbima, Grcima, Turcima i Arapima. Italija je dobila Trentino, južni Tirol, Goricu, Gradišku, dio Koruške, Trst, jugozapadnu Kranjsku, Istru, otoke Cres, Lošinj, veliki dio Dalmacije, da ne nabrajam dalje južnije od naših granica, bilo bi preopširno za ovaj tekst.

Rapallskim ugovorom 12.11.1920. (na osnovi Londonskog ugovora) između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, Italiji su pripojeni Trst, Gorica, Gradiška, dio Kranjske, Istra (osim Kastva), Zadar, otoci Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža i stvorena je slobodna država Rijeka.

Proglašenjem NDH komadanje Hrvatske se nastavlja. Rimskim ugovorom 18.4.1941. koji potpisuju Benito Mussolini i Ante Pavelić Italiji pripadaju: dijelovi Hrvatskog Primorja, Gorskog Kotara, Sušak, Kastav, Čabar, dio Delničkog Kotara, Bakar, otoci Krk, Rab, zadarski arhipelag, obala od Novigradskog mora do istočno od Splita, sa zaleđem od rijeke Zrmanje do Drniša te svi srednjodalmatinski otoci osim Brača i Hvara, te Korčula, Mljet i Boka Kotorska.

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško – dobranske i četničkih postrojbi. Već u kasno proljeće i rano ljeto 1943. godine brojne britanske vojne misije uvjerile su se da se na području Jugoslavije jedino partizani bore protiv okupatora, a ne četnici (prema njihovim ranijim informacijama). Unatoč tim saznanjima Velika Britanija je zahtijevala da u novu vladu Jugoslavije uđu kralj Petar II. i vrhovni četnički vojvoda Draža Mihajlović čiji je politički cilj bio stvaranje velike Srbije sa zapadnom granicom Virovitica, Karlovac, Karlobag.

Paralelno s uspješnom obranom zemlje Tito i najbliži suradnici donosili su političke odluke koje su im pred međunarodnom javnošću davale legitimitet, a politički autoritet su ostvarili uspješnom obranom zemlje, ušavši tako u klub zemalja pobjednica u II. svjetskom ratu.

Zahvaljujući partizanima i NOB-u mi smo vratili Istru, Rijeku, dijelove Hrvatskog primorja s otocima, Dalmaciju s otocima i Međimurje.

Neka im je vječna slava i hvala im!

Predsjednica UABA grada Slav. Broda Zvjezdana Grčević Ćurković

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Crvena_marama

Crvena_marama

Komentirano: 22.6.2020. | 16:15

1

Najveća slava našem Drugu Titu i partizanima, Po šumama i gorama Po šumama i gorama naše zemlje ponosne idu čete partizana, Slavu borbe pronose! Neka znade dušman kleti da će kod nas slomit vrat, Prije ćemo mi umrijeti Nego svoje zemlje dat'! Crne horde nas ne plaše, Krv herojska u nam vri, Mi ne damo zemlje naše Da je gaze fašisti! Zgazit ćemo izdajice, i prihvatit ljuti boj, spasit kuće, oranice, oslobodit narod svoj.
veles

veles

Komentirano: 22.6.2020. | 10:39

2

Ha ha...vi ste još samo jedan relikt prošlosti. Fosil.
Drug

Drug

Komentirano: 22.6.2020. | 10:27

3

Drugovi Partizani i Drugarice Partizane srećan Vam današnji dan,dan kada smo krenuli u borbu protiv bande i zla fašizma i na kraju ga pobijedili. Smrt fašizmu sloboda narodu.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 20.12.2019. | 14:08

4

Obori samo dobro obori, https://kamenjar.com/serbedzija-i-nobilo-pjevaju-po-sumama-i-gorama-lete-euri/?
Drug

Drug

Komentirano: 11.10.2019. | 18:17

5

Drugovi i Drugarice smrt fašizmu, https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/americkom-donacijom-obnovljen-mjesni-dom-u-srbu-spomen-dom-boraca-nob-a-foto-20191011
Taubek

Taubek

Komentirano: 24.6.2019. | 9:00

6

@MENTALIST ovaj komentar o @dara ti je odlican.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 15:40

7

VILSONE,,kažeš da je došla demokracija, gdje je ti vidiš ,zbog krvlju stečene domovine je trebala doči ali sa ljudima iz tri kamenita zaseoka umjesto nje je stigao ortački kapitalizam koji je duboko ušao u sve sfere društva Htv je postalo javno glasilo tih ljudi ,znaš ti dobro koji su likovi u pitanju,Lijepo mi odgov , gdje ti vidiš demokraciju , ja vidim jednoumlje kao i onom prošlom sistemu
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 13:50

8

TAUBEK taj dara je debela budala a sa budalama je lako a priče njegove bake u drugom svijetskom ratu i priče o domuljublju 1990. 1995 koje je proveo u podrumu ii sad je obolio od ptsp od podrumaškog rata i fobije od parcova ,lamata bez veze
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.6.2019. | 10:42

9

Vilsone, a ti to znaš iz prve ruke ili ti je to pričala Mara koja je to čula od Franje jer je njegov pajdo čuo to od nekoga?! Manite se filozofiranja i nacionalizma, ustaštva i ostalih mržnji i svijet će biti puno lijepše mjesto!
Vilson

Vilson

Komentirano: 23.6.2019. | 9:57

10

"Puna hrvatska suverenost zajamčena ZAVNOH-om"...kakva šarena laž za vrijeme boljševičke revolucije, a ne oslobodilačkog rata, kako bi se privuklo što više lakovjernih u svoje redove. A nakon 1945-te, ne "oslobođenja", nego preokreta (kako naš pametni narod oduvijek ispravno govori), kada je jedan totalitarizam samo zamijenjen drugim - još gorim i genocidnijim, osjetili smo na svojim leđima dobro kakav "suverenizam" i "demokracija" je to bila. Tom boljševičkom pokretu se je sve poklopilo, tj. našli su se igrom slučaja na antiosovinskoj strani u tom svjetskom obračunu velikih sila, pa sada kroz rusku kovanicu "antifašizam" anakrono nastoje rehabilitirati komunizam. Pravo oslobođenje i prava demokracija došla je u Hrvatsku tek 1990. - 1995. godine. Nakon toga je radi turlog političkog taktiziranja i još trulijih kompromisa izbjegnuto iznošenje cjelovite istine o svemu tome. To treba učiniti sada, nije još kasno reći: "Car je gol..." i prekinkuti sa obilježavanjima i veličanjima čistog boljševizma kroz pojam "antifašizma", koji u medijima poprima tako odiozan značaj. Veles, nakon što se to dogodi, ostaviti ćemo povjest (bez koje niti jedno normalno društvo ne može funkcionirati) povjesničarima, učenicima i studentima, kao što je tako u svim drugim europskim zemljama. A onaj tko tako ogorčeno govori protiv istinite povijesti, taj je očiti zarobljenik boljševičkih "istina" i treba ga kroz pravu istinu prosvijetliti i otrijezniti.

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

O snazi i moći medija:

'Pojavimo li se u medijima, sutradan padamo s nogu od posla'

26.9.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

Budućnost - maske zbog lošeg zraka?

Dio 'Široke' zatvoren, vožnja gradskim biciklima besplatna

22.9.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Budim se i spavam s kazalištem'

Brodska glumica Darija Vlajnić:

'Budim se i spavam s kazalištem'

21.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

Brođani imaju tu privilegiju

'Hoću li i ja ove godine biti jedan od njih?'

19.9.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

Iznad grada letjeli smo s Lukom

On je u 'cugu' u zraku proveo više od osam sati

17.9.2020. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

Ovi veliki Brođani otkrili su nam

Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

12.9.2020. | 19:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

Na odjelu godišnje 18 tisuća pregleda

Nizozemski model psihijatrijskog liječenja stigao u S. Brod

8.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

Veliki radovi za najmlađe

'Naši zidovi više nisu hladni i metalni'

29.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

Riječka ekipa ove godine najbrojnija

Usprkos visokim temperaturama, 'na podvožnjaku' je gužva

22.8.2020. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

Nova umjetnička djela

Saznali smo kako će ove godine oslikati zidove podvožnjaka

20.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

Ljetna kriza sa zalihama

Provjerili smo koliko je doza prikupljeno ovotjednom akcijom

16.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

Ultramaraton u znak sjećanja

‘Tamo ćemo sami, nazad ćemo s Njima’

5.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

Dio članova HVIDR-e

"Idemo s tužbom zbog nelegalnosti Skupštine HVIDR-e"

14.7.2020. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

Spas za napuštene - i zgradu i ljude

'Ovdje želimo otvoriti Veteranski centar za naše branitelje'

8.7.2020. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

Oni su to, uistinu, zaslužili

Zlatnom cekinu pomoć vrijedna pola milijuna kuna

3.7.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

Drama u Udruzi HVIDR-a Slavonski Brod

General Mladen Kruljac: 'Nemojte da ovdje danas bude Budva'

30.6.2020. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :