Život : Udruge građana

Objavljeno: 22.6.2019. u 8:30
Prikaza: 1530
|
Autor: SBplus

78 godina od početka otpora u Hrvatskoj

Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana

Slavonski Brod : Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana Ilustracija(Foto: FB UABA Sl. Brod)

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško–domobranske i četničkih postrojbi.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, povijesno pravo hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost se očitovalo i u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.). U povodu Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slavonski Brod objavila je na svom facebook profilu tekst koji prenosimo u cijelosti:


Dan antifašističke borbe proglašen je 22. lipnja jer se tada u šumi Brezovica formirao prvi sisački partizanski odred i time je počeo otpor okupatoru na području RH. To je dan kada bismo se trebali objektivno podsjetiti na značaj NOB-a u našoj novijoj povijesti.

Da bismo to mogli moramo se vratiti još malo u povijest, sve do 1915. godine kada je u Londonu 26.4.1915. donesen Londonski tajni ugovor između Velike Britanije, Francuske i Rusije s jedne strane i Italije s druge strane. Članice Antante ustupile su Italiji, u namjeri da je privuku u rat protiv Njemačke i Austro-Ugarske Monarhije područja naseljena uglavnom Hrvatima, Srbima, Grcima, Turcima i Arapima. Italija je dobila Trentino, južni Tirol, Goricu, Gradišku, dio Koruške, Trst, jugozapadnu Kranjsku, Istru, otoke Cres, Lošinj, veliki dio Dalmacije, da ne nabrajam dalje južnije od naših granica, bilo bi preopširno za ovaj tekst.

Rapallskim ugovorom 12.11.1920. (na osnovi Londonskog ugovora) između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, Italiji su pripojeni Trst, Gorica, Gradiška, dio Kranjske, Istra (osim Kastva), Zadar, otoci Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža i stvorena je slobodna država Rijeka.

Proglašenjem NDH komadanje Hrvatske se nastavlja. Rimskim ugovorom 18.4.1941. koji potpisuju Benito Mussolini i Ante Pavelić Italiji pripadaju: dijelovi Hrvatskog Primorja, Gorskog Kotara, Sušak, Kastav, Čabar, dio Delničkog Kotara, Bakar, otoci Krk, Rab, zadarski arhipelag, obala od Novigradskog mora do istočno od Splita, sa zaleđem od rijeke Zrmanje do Drniša te svi srednjodalmatinski otoci osim Brača i Hvara, te Korčula, Mljet i Boka Kotorska.

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško – dobranske i četničkih postrojbi. Već u kasno proljeće i rano ljeto 1943. godine brojne britanske vojne misije uvjerile su se da se na području Jugoslavije jedino partizani bore protiv okupatora, a ne četnici (prema njihovim ranijim informacijama). Unatoč tim saznanjima Velika Britanija je zahtijevala da u novu vladu Jugoslavije uđu kralj Petar II. i vrhovni četnički vojvoda Draža Mihajlović čiji je politički cilj bio stvaranje velike Srbije sa zapadnom granicom Virovitica, Karlovac, Karlobag.

Paralelno s uspješnom obranom zemlje Tito i najbliži suradnici donosili su političke odluke koje su im pred međunarodnom javnošću davale legitimitet, a politički autoritet su ostvarili uspješnom obranom zemlje, ušavši tako u klub zemalja pobjednica u II. svjetskom ratu.

Zahvaljujući partizanima i NOB-u mi smo vratili Istru, Rijeku, dijelove Hrvatskog primorja s otocima, Dalmaciju s otocima i Međimurje.

Neka im je vječna slava i hvala im!

Predsjednica UABA grada Slav. Broda Zvjezdana Grčević Ćurković

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Taubek

Taubek

Komentirano: 24.6.2019. | 9:00

1

@MENTALIST ovaj komentar o @dara ti je odlican.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 15:40

2

VILSONE,,kažeš da je došla demokracija, gdje je ti vidiš ,zbog krvlju stečene domovine je trebala doči ali sa ljudima iz tri kamenita zaseoka umjesto nje je stigao ortački kapitalizam koji je duboko ušao u sve sfere društva Htv je postalo javno glasilo tih ljudi ,znaš ti dobro koji su likovi u pitanju,Lijepo mi odgov , gdje ti vidiš demokraciju , ja vidim jednoumlje kao i onom prošlom sistemu
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 13:50

3

TAUBEK taj dara je debela budala a sa budalama je lako a priče njegove bake u drugom svijetskom ratu i priče o domuljublju 1990. 1995 koje je proveo u podrumu ii sad je obolio od ptsp od podrumaškog rata i fobije od parcova ,lamata bez veze
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.6.2019. | 10:42

4

Vilsone, a ti to znaš iz prve ruke ili ti je to pričala Mara koja je to čula od Franje jer je njegov pajdo čuo to od nekoga?! Manite se filozofiranja i nacionalizma, ustaštva i ostalih mržnji i svijet će biti puno lijepše mjesto!
Vilson

Vilson

Komentirano: 23.6.2019. | 9:57

5

"Puna hrvatska suverenost zajamčena ZAVNOH-om"...kakva šarena laž za vrijeme boljševičke revolucije, a ne oslobodilačkog rata, kako bi se privuklo što više lakovjernih u svoje redove. A nakon 1945-te, ne "oslobođenja", nego preokreta (kako naš pametni narod oduvijek ispravno govori), kada je jedan totalitarizam samo zamijenjen drugim - još gorim i genocidnijim, osjetili smo na svojim leđima dobro kakav "suverenizam" i "demokracija" je to bila. Tom boljševičkom pokretu se je sve poklopilo, tj. našli su se igrom slučaja na antiosovinskoj strani u tom svjetskom obračunu velikih sila, pa sada kroz rusku kovanicu "antifašizam" anakrono nastoje rehabilitirati komunizam. Pravo oslobođenje i prava demokracija došla je u Hrvatsku tek 1990. - 1995. godine. Nakon toga je radi turlog političkog taktiziranja i još trulijih kompromisa izbjegnuto iznošenje cjelovite istine o svemu tome. To treba učiniti sada, nije još kasno reći: "Car je gol..." i prekinkuti sa obilježavanjima i veličanjima čistog boljševizma kroz pojam "antifašizma", koji u medijima poprima tako odiozan značaj. Veles, nakon što se to dogodi, ostaviti ćemo povjest (bez koje niti jedno normalno društvo ne može funkcionirati) povjesničarima, učenicima i studentima, kao što je tako u svim drugim europskim zemljama. A onaj tko tako ogorčeno govori protiv istinite povijesti, taj je očiti zarobljenik boljševičkih "istina" i treba ga kroz pravu istinu prosvijetliti i otrijezniti.
Taubek

Taubek

Komentirano: 22.6.2019. | 19:57

6

Admin se moli sa intervenira na prijetece komentare od @dara. Hvala!
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 22.6.2019. | 19:45

7

@dara čovjek je u pravu a pripaziti se trebaš ti. Ovo što si napisao se tretira kao prijetnja što je zabranjeno.
dara

dara

Komentirano: 22.6.2019. | 16:55

8

veles.pazi se ti onog starog brke bivšeg nog.suca.U formi je on.U Jaraću se je lagano ušuljati.Budi ti na oprezu.Mani se partizana i domobrana.Svaki tvoj komentar prepoznam.
veles

veles

Komentirano: 22.6.2019. | 16:01

9

Dosadni ste više s tim avetim prošlosti...partizanima, ustašama, antifašistima, fašistima, Udbašima, Kosovcima...četnicima, čerkezima....itd.... Kosturima koji truju ovaj narod...kad i kako odgovara političarima... Gonite se u prošlost i tamo ostanite... Da samo trunku vremena, truda, i energije ovi tupani iz svih naših političkih stranaka posvete napretku i budućnosti zemlje, umjesto da rovare po prošlosti i zasipaju nas ovim glupostima, svima bi nam bilo bolje... Ali, ne..ne.... Mi se i dalje bavimo duhovima prošlosti.. jeb... nas oni.
dara

dara

Komentirano: 22.6.2019. | 15:18

10

Lažete.Borili su se ti lažni osloboditelji (partizani ) i protiv čerkeza.Kako kaže stariji svijet kod nas.U partizane su išli bitange i neradnici.Neka se napravi prava i istinita analiza koliko je u postocima bilo partizana u Slavonskom Brodu i okolici od 1941.g. do 1942.g.Neznata šaka jada.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pobuđene su emocije žalosti, ali i nadahnuća'

Odavanjem počasti i prigodnom molitvom

'Pobuđene su emocije žalosti, ali i nadahnuća'

18.8.2019. | 17:00
- Ova nam obljetnica svake godine pobudi nekakve emocije zato što ih više nema, zato što ne konzumiraju ovaj današnji život. S druge strane, zbog toga osjećamo čast jer su upravo oni bili spremni žrtvovati se za ovo što danas imamo. Pobuđene su emocije žalosti, ali i nadahnuća. –
- Ova nam obljetnica svake godine pobudi nekakve emocije zato što ih više nema, zato što ne konzumiraju ovaj današnji život. S druge strane, zbog toga osjećamo čast jer su upravo oni bili spremni žrtvovati se za ovo što danas imamo. Pobuđene su emocije žalosti, ali i nadahnuća. –
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za još dvije 'domaćice' u Brodsko-posavskoj županiji

Dobiju posao, a pružaju podršku

Prilika za još dvije 'domaćice' u Brodsko-posavskoj županiji

13.8.2019. | 8:00
Krajnji su korisnici sedamdesetero osoba s invaliditetom na području Brodsko-posavske županije o kojima, od kraja siječnja prošle godine, skrbe 17 zaposlene žene.
Krajnji su korisnici sedamdesetero osoba s invaliditetom na području Brodsko-posavske županije o kojima, od kraja siječnja prošle godine, skrbe 34 zaposlene žene.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadamo se kako ćemo ove godine oboriti rekord prijavljenih'

U donacijskoj utrci Lige protiv raka

'Nadamo se kako ćemo ove godine oboriti rekord prijavljenih'

9.8.2019. | 22:00
Liga protiv raka Brodsko-posavske županije već treću godinu za redom organizira hvalevrijednu javno-zdravstvenu akciju - donacijsku utrku, od koje će sav prihod, prikupljen od kotizacija, biti iskorišten za kupnju instrumenata za dijagnostiku i liječenje malignih bolesti na Odjel
Liga protiv raka Brodsko-posavske županije već treću godinu za redom organizira hvalevrijednu javno-zdravstvenu akciju - donacijsku utrku, od koje će sav prihod, prikupljen od kotizacija, biti iskorišten za kupnju instrumenata za dijagnostiku i liječenje malignih bolesti na Odjel
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Ommenu će se 'vratiti osnovama'

Pet slavonskobrodskih djevojaka

U Ommenu će se 'vratiti osnovama'

1.8.2019. | 18:50
Odlazak u Nizozemsku više će biti usmjeren na rast svakog pojedinca, nego na konkretne pokazatelje uspješnosti ovakvih i sličnih projekata. Komunikacija i suradnja fokus su tog programa, a sudionici će si postavljati pitanja o tomu jesu li dobri suradnici, jesu li društveni kolik
Odlazak u Nizozemsku više će biti usmjeren na rast svakog pojedinca, nego na konkretne pokazatelje uspješnosti ovakvih i sličnih projekata. Komunikacija i suradnja fokus su tog programa, a sudionici će si postavljati pitanja o tomu jesu li dobri suradnici, jesu li društveni kolik
SBplus.hr, Slavonski Brod : I dalje mislite kako u ovom gradu nemate što raditi?

Ne mora vam biti dosadno

I dalje mislite kako u ovom gradu nemate što raditi?

28.7.2019. | 9:00
- Tko neće, nađe izliku, Tko hoće, nađe način. - tako glasi mudra misao primjenjiva i na one koji se neprestano žale kako je Slavonski Brod dosadan grad u kojemu se 'nema što raditi'.
- Tko neće, nađe izliku, Tko hoće, nađe način. - tako glasi mudra misao primjenjiva i na one koji se neprestano žale kako je Slavonski Brod dosadan grad u kojemu se 'nema što raditi'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz tri će dana i ove godine pomagati onima u potrebi

Besplatan rad za druge

Kroz tri će dana i ove godine pomagati onima u potrebi

22.7.2019. | 8:00
Trodnevna se akcija prošle godine pretvorila u veličanstven događaj, kada je više od stotinu mladih Brođana odlučilo besplatno svojim sugrađanima krečiti zidove kuće, farbati ograde, popravljati uništeno, uređivati i čistiti prostor, cijepati drva,... Jedina plaća koju su pritom
Trodnevna se akcija prošle godine pretvorila u veličanstven događaj, kada je više od stotinu mladih Brođana odlučilo besplatno svojim sugrađanima krečiti zidove kuće, farbati ograde, popravljati uništeno, uređivati i čistiti prostor, cijepati drva,... Jedina plaća koju su pritom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li žene sigurne samo uz policijsku zaštitu?

I dalje prevelik broj nasilja u vezama

Jesu li žene sigurne samo uz policijsku zaštitu?

19.7.2019. | 20:30
„Svaki dan novi naslov, svaki dan nova priča, pretukao suprugu nakon prekomjernog pića,…“ čulo se danas na slavonskobrodskom korzu iz glasnih zvučnika.
„Svaki dan novi naslov, svaki dan nova priča, pretukao suprugu nakon prekomjernog pića,…“ čulo se danas na slavonskobrodskom korzu iz glasnih zvučnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenska obitelj svakako je bolja opcija od institucije'

Vrlo je lako postati udomitelj

'Zamjenska obitelj svakako je bolja opcija od institucije'

6.7.2019. | 13:00
Na predstavljanju hvalevrijedne kampanje senzibiliziranja javnosti kako udomiti djecu bez roditeljske skrbi, o svom iskustvu progovorila je i Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, koja je udomiteljica već deset godina.
Na predstavljanju hvalevrijedne kampanje senzibiliziranja javnosti kako udomiti djecu bez roditeljske skrbi, o svom iskustvu progovorila je i Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, koja je udomiteljica već deset godina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka je išla na posao kad je čula psa kako laje

Kujica je dozivala u pomoć

Brođanka je išla na posao kad je čula psa kako laje

13.6.2019. | 9:45
Šest štenaca zapaljeno je kod Slavonskog Broda, dva nisu preživjela. Ostavljeni su s mamom koja je očajnički lajala.
Šest štenaca zapaljeno je kod Slavonskog Broda, dva nisu preživjela. Ostavljeni su s mamom koja je očajnički lajala.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Naselje ih vežu brojne lijepe uspomene iz mladosti

'Starosjedioci' - čuvari tradicije

Za Naselje ih vežu brojne lijepe uspomene iz mladosti

4.6.2019. | 19:00
Da je život najljepši upravo u slavonskobrodskom naselju nadomak središtu grada koje se nerijetko, zbog drveća, vrtova i travnatih površina, naziva njegovim 'zelenim srcem', tvrde i njegovi najstariji stanari koji su se i ove godine okupili na tradicionalnom susretu starosjedioca
Da je život najljepši upravo u slavonskobrodskom naselju nadomak središtu grada koje se nerijetko, zbog drveća, vrtova i travnatih površina, naziva njegovim 'zelenim srcem', tvrde i njegovi najstariji stanari koji su se i ove godine okupili na tradicionalnom susretu starosjedioca
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski ronioci sudjelovali u još jednoj eko akciji

Gdje Zrmanja ljubi more

Brodski ronioci sudjelovali u još jednoj eko akciji

4.6.2019. | 10:41
Slavonskobrodski ronioci su uz program čišćenja obišli kanjon Zrmanje do Novigradskog mora, kanjon Bijela Voda i gornji tok rijeke Zrmanje.
Slavonskobrodski ronioci su uz program čišćenja obišli kanjon Zrmanje do Novigradskog mora, kanjon Bijela Voda i gornji tok rijeke Zrmanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bez razloga su nam spalili hranilište'

Nakon još jednog slučaja zlostavljanja

'Bez razloga su nam spalili hranilište'

27.5.2019. | 12:45
Nenametljivu želju slavonskobrodskih volontera da pomognu lutalicama, zaustavili su nepoznati počinitelji divljačkim paljenjem hranilišta koje, do nedavnog incidenta s uginulim psom, nikomu nije smetalo.
Nenametljivu želju slavonskobrodskih volontera da pomognu lutalicama, zaustavili su nepoznati počinitelji divljačkim paljenjem hranilišta koje, do nedavnog incidenta s uginulim psom, nikomu nije smetalo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski ronioci sudjelovali u čišćenju podmorja

Izvađeno više od 15 tona otpada

Brodski ronioci sudjelovali u čišćenju podmorja

27.5.2019. | 12:10
Unatoč lošem vremenu i preklapanjem s drugim ronilačkim događanjima, akcija je uspjela te je izvađeno više od 15 tona otpada od čega je najviše staklenih boca, čaša, automobilskih guma i stolica.
Unatoč lošem vremenu i preklapanjem s drugim ronilačkim događanjima, akcija je uspjela te je izvađeno više od 15 tona otpada od čega je najviše staklenih boca, čaša, automobilskih guma i stolica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio ispita odradili u Gornjoj Vrbi na umjetnom jezeru

Novih šest 'Tendera'

Dio ispita odradili u Gornjoj Vrbi na umjetnom jezeru

25.5.2019. | 10:30
Brodsko-posavska županija, sada je još sigurnija jer je dodatnih šest članova slavonskobrodskog HGSS-a položilo za 'Tendera', što znači kreiranje dodatna dva ronilačka tima za spašavanje.
Brodsko-posavska županija, sada je još sigurnija jer je dodatnih šest članova slavonskobrodskog HGSS-a položilo za 'Tendera', što znači kreiranje dodatna dva ronilačka tima za spašavanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove nedjelje uživajte u izvedbi afro-američkog zbora

Koncert gospel i duhovne glazbe

Ove nedjelje uživajte u izvedbi afro-američkog zbora

23.5.2019. | 12:45
Udruga Slap organizirala je s partnerima turneje donacijski koncert gospel i duhovne glazbe koju će ove nedjelje, 26. svibnja, izvesti afro-američki zbor 'Sounds of joy' s početkom u 19.30 sati. U nastavku pogledajte na kojim sve mjestima možete nabaviti ulaznice.
Udruga Slap organizirala je s partnerima turneje donacijski koncert gospel i duhovne glazbe koju će ove nedjelje, 26. svibnja, izvesti afro-američki zbor 'Sounds of joy' s početkom u 19.30 sati. U nastavku pogledajte na kojim sve mjestima možete nabaviti ulaznice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uništimo li ovaj dom, drugi nećemo pronaći

Podsjetili na surovu stvarnost:

Uništimo li ovaj dom, drugi nećemo pronaći

17.5.2019. | 8:00
Jedan od najljepših govora o nužnosti očuvanja jedine planete koja nam jest i može biti dom, snimio je još prije nekoliko desetljeća poznati atrofizičar Carl Sagan. U njemu je o Zemlji, zapravo, rekao sve što građanima diljem Hrvatske nastoje poručiti Zelene knjižnice.
Jedan od najljepših govora o nužnosti očuvanja jedine planete koja nam jest i može biti dom, snimio je još prije nekoliko desetljeća poznati atrofizičar Carl Sagan. U njemu je o Zemlji, zapravo, rekao sve što građanima diljem Hrvatske nastoje poručiti Zelene knjižnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su prijatelj, cigareta i malo sreće pomogli Mariju

'U zoru mi se nikako nije ustajalo'

Kako su prijatelj, cigareta i malo sreće pomogli Mariju

11.5.2019. | 10:35
Nestvarnu ljepotu Motovuna koji se u rano proljeće 'diže' iz magle, u fotografiju je uspio zarobiti Brođanin i tako pobijediti u natječaju u kojemu je sudjelovalo 135 drugih fotografa sa 190 pristiglih fotografija. No, jednako lijepa kao i pobjednička fotka je i priča koja stoji
Nestvarnu ljepotu Motovuna koji se u rano proljeće 'diže' iz magle, u fotografiju je uspio zarobiti Brođanin i tako pobijediti u natječaju u kojemu je sudjelovalo 135 drugih fotografa sa 190 pristiglih fotografija. No, jednako lijepa kao i pobjednička fotka je i priča koja stoji
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski ronioci obučavaju nove i postojeće članove

Završni dio održan u Brodarici

Slavonskobrodski ronioci obučavaju nove i postojeće članove

2.5.2019. | 11:50
Završnim ronjenjem u moru početne kategorije R1 i završnim praktičnim vježbama za R2 ronioce, Klub je postao bogatijim za osam novih članova te četiri ronioca s dvije zvijezde. S obzirom na povećani interes zainteresiranih klub će ove godine organizirati još jedan termin tečaja z
Završnim ronjenjem u moru početne kategorije R1 i završnim praktičnim vježbama za R2 ronioce, Klub je postao bogatijim za osam novih članova te četiri ronioca s dvije zvijezde. S obzirom na povećani interes zainteresiranih klub će ove godine organizirati još jedan termin tečaja z
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za počasnu predsjednicu izabrana Zdenka Topolovac

ZUL Vrilo mudrosti

Za počasnu predsjednicu izabrana Zdenka Topolovac

28.4.2019. | 21:35
Doktorica Zdenka Topolovac izabrana je za počasnu predsjednicu udruge. Podsjetimo, da je ona punih 18 godina uspješno obavljala dužnost predsjednice ZUL Vrilo mudrosti, do isteka mandata u prošloj godini.
Doktorica Zdenka Topolovac izabrana je za počasnu predsjednicu udruge. Podsjetimo, da je ona punih 18 godina uspješno obavljala dužnost predsjednice ZUL Vrilo mudrosti, do isteka mandata u prošloj godini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ponedjeljka Tvrđava ugošćuje spomenik "Kunama"

U spomen ratnicima

Od ponedjeljka Tvrđava ugošćuje spomenik "Kunama"

28.4.2019. | 11:00
U Udruzi očekuju dolazak oko 400 pripadnika brigade iz cijele Slavonije, a svoj dolazak na skup najavili su brojni politički i vojni predstavnici.
U Udruzi očekuju dolazak oko 400 pripadnika brigade iz cijele Slavonije, a svoj dolazak na skup najavili su brojni politički i vojni predstavnici.