Život : Udruge građana

Objavljeno: 22.6.2019. u 8:30
Prikaza: 2049
|
Autor: SBplus

78 godina od početka otpora u Hrvatskoj

Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana

Slavonski Brod : Brodski antifašisti podsjetili na pozitivnu ulogu partizana Ilustracija(Foto: FB UABA Sl. Brod)

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško–domobranske i četničkih postrojbi.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, povijesno pravo hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost se očitovalo i u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.). U povodu Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slavonski Brod objavila je na svom facebook profilu tekst koji prenosimo u cijelosti:


Dan antifašističke borbe proglašen je 22. lipnja jer se tada u šumi Brezovica formirao prvi sisački partizanski odred i time je počeo otpor okupatoru na području RH. To je dan kada bismo se trebali objektivno podsjetiti na značaj NOB-a u našoj novijoj povijesti.

Da bismo to mogli moramo se vratiti još malo u povijest, sve do 1915. godine kada je u Londonu 26.4.1915. donesen Londonski tajni ugovor između Velike Britanije, Francuske i Rusije s jedne strane i Italije s druge strane. Članice Antante ustupile su Italiji, u namjeri da je privuku u rat protiv Njemačke i Austro-Ugarske Monarhije područja naseljena uglavnom Hrvatima, Srbima, Grcima, Turcima i Arapima. Italija je dobila Trentino, južni Tirol, Goricu, Gradišku, dio Koruške, Trst, jugozapadnu Kranjsku, Istru, otoke Cres, Lošinj, veliki dio Dalmacije, da ne nabrajam dalje južnije od naših granica, bilo bi preopširno za ovaj tekst.

Rapallskim ugovorom 12.11.1920. (na osnovi Londonskog ugovora) između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, Italiji su pripojeni Trst, Gorica, Gradiška, dio Kranjske, Istra (osim Kastva), Zadar, otoci Cres, Lošinj, Lastovo, Palagruža i stvorena je slobodna država Rijeka.

Proglašenjem NDH komadanje Hrvatske se nastavlja. Rimskim ugovorom 18.4.1941. koji potpisuju Benito Mussolini i Ante Pavelić Italiji pripadaju: dijelovi Hrvatskog Primorja, Gorskog Kotara, Sušak, Kastav, Čabar, dio Delničkog Kotara, Bakar, otoci Krk, Rab, zadarski arhipelag, obala od Novigradskog mora do istočno od Splita, sa zaleđem od rijeke Zrmanje do Drniša te svi srednjodalmatinski otoci osim Brača i Hvara, te Korčula, Mljet i Boka Kotorska.

Partizani su se samo na području RH borili protiv četiri vojske, njemačke vojske, talijanske, ustaško – dobranske i četničkih postrojbi. Već u kasno proljeće i rano ljeto 1943. godine brojne britanske vojne misije uvjerile su se da se na području Jugoslavije jedino partizani bore protiv okupatora, a ne četnici (prema njihovim ranijim informacijama). Unatoč tim saznanjima Velika Britanija je zahtijevala da u novu vladu Jugoslavije uđu kralj Petar II. i vrhovni četnički vojvoda Draža Mihajlović čiji je politički cilj bio stvaranje velike Srbije sa zapadnom granicom Virovitica, Karlovac, Karlobag.

Paralelno s uspješnom obranom zemlje Tito i najbliži suradnici donosili su političke odluke koje su im pred međunarodnom javnošću davale legitimitet, a politički autoritet su ostvarili uspješnom obranom zemlje, ušavši tako u klub zemalja pobjednica u II. svjetskom ratu.

Zahvaljujući partizanima i NOB-u mi smo vratili Istru, Rijeku, dijelove Hrvatskog primorja s otocima, Dalmaciju s otocima i Međimurje.

Neka im je vječna slava i hvala im!

Predsjednica UABA grada Slav. Broda Zvjezdana Grčević Ćurković

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Drug

Drug

Komentirano: 11.10.2019. | 18:17

1

Drugovi i Drugarice smrt fašizmu, https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/americkom-donacijom-obnovljen-mjesni-dom-u-srbu-spomen-dom-boraca-nob-a-foto-20191011
Taubek

Taubek

Komentirano: 24.6.2019. | 9:00

2

@MENTALIST ovaj komentar o @dara ti je odlican.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 15:40

3

VILSONE,,kažeš da je došla demokracija, gdje je ti vidiš ,zbog krvlju stečene domovine je trebala doči ali sa ljudima iz tri kamenita zaseoka umjesto nje je stigao ortački kapitalizam koji je duboko ušao u sve sfere društva Htv je postalo javno glasilo tih ljudi ,znaš ti dobro koji su likovi u pitanju,Lijepo mi odgov , gdje ti vidiš demokraciju , ja vidim jednoumlje kao i onom prošlom sistemu
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.6.2019. | 13:50

4

TAUBEK taj dara je debela budala a sa budalama je lako a priče njegove bake u drugom svijetskom ratu i priče o domuljublju 1990. 1995 koje je proveo u podrumu ii sad je obolio od ptsp od podrumaškog rata i fobije od parcova ,lamata bez veze
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 23.6.2019. | 10:42

5

Vilsone, a ti to znaš iz prve ruke ili ti je to pričala Mara koja je to čula od Franje jer je njegov pajdo čuo to od nekoga?! Manite se filozofiranja i nacionalizma, ustaštva i ostalih mržnji i svijet će biti puno lijepše mjesto!
Vilson

Vilson

Komentirano: 23.6.2019. | 9:57

6

"Puna hrvatska suverenost zajamčena ZAVNOH-om"...kakva šarena laž za vrijeme boljševičke revolucije, a ne oslobodilačkog rata, kako bi se privuklo što više lakovjernih u svoje redove. A nakon 1945-te, ne "oslobođenja", nego preokreta (kako naš pametni narod oduvijek ispravno govori), kada je jedan totalitarizam samo zamijenjen drugim - još gorim i genocidnijim, osjetili smo na svojim leđima dobro kakav "suverenizam" i "demokracija" je to bila. Tom boljševičkom pokretu se je sve poklopilo, tj. našli su se igrom slučaja na antiosovinskoj strani u tom svjetskom obračunu velikih sila, pa sada kroz rusku kovanicu "antifašizam" anakrono nastoje rehabilitirati komunizam. Pravo oslobođenje i prava demokracija došla je u Hrvatsku tek 1990. - 1995. godine. Nakon toga je radi turlog političkog taktiziranja i još trulijih kompromisa izbjegnuto iznošenje cjelovite istine o svemu tome. To treba učiniti sada, nije još kasno reći: "Car je gol..." i prekinkuti sa obilježavanjima i veličanjima čistog boljševizma kroz pojam "antifašizma", koji u medijima poprima tako odiozan značaj. Veles, nakon što se to dogodi, ostaviti ćemo povjest (bez koje niti jedno normalno društvo ne može funkcionirati) povjesničarima, učenicima i studentima, kao što je tako u svim drugim europskim zemljama. A onaj tko tako ogorčeno govori protiv istinite povijesti, taj je očiti zarobljenik boljševičkih "istina" i treba ga kroz pravu istinu prosvijetliti i otrijezniti.
Taubek

Taubek

Komentirano: 22.6.2019. | 19:57

7

Admin se moli sa intervenira na prijetece komentare od @dara. Hvala!
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 22.6.2019. | 19:45

8

@dara čovjek je u pravu a pripaziti se trebaš ti. Ovo što si napisao se tretira kao prijetnja što je zabranjeno.
dara

dara

Komentirano: 22.6.2019. | 16:55

9

veles.pazi se ti onog starog brke bivšeg nog.suca.U formi je on.U Jaraću se je lagano ušuljati.Budi ti na oprezu.Mani se partizana i domobrana.Svaki tvoj komentar prepoznam.
veles

veles

Komentirano: 22.6.2019. | 16:01

10

Dosadni ste više s tim avetim prošlosti...partizanima, ustašama, antifašistima, fašistima, Udbašima, Kosovcima...četnicima, čerkezima....itd.... Kosturima koji truju ovaj narod...kad i kako odgovara političarima... Gonite se u prošlost i tamo ostanite... Da samo trunku vremena, truda, i energije ovi tupani iz svih naših političkih stranaka posvete napretku i budućnosti zemlje, umjesto da rovare po prošlosti i zasipaju nas ovim glupostima, svima bi nam bilo bolje... Ali, ne..ne.... Mi se i dalje bavimo duhovima prošlosti.. jeb... nas oni.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Znamo puno više nego što smo prije znali'

O poremećajima šireg autističnog spektra

'Znamo puno više nego što smo prije znali'

12.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski ronioci podučavali druge HGSS-ovce

Kao prvi ERDI instruktori u Hrvatskoj

Brodski ronioci podučavali druge HGSS-ovce

10.12.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod dobio je Obiteljski centar na novoj lokaciji

Nakon 15 godina rada u Malom Parizu

Slavonski Brod dobio je Obiteljski centar na novoj lokaciji

9.12.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Đuru je i vjeroučitelj koji se proslavio srčanim govorom

Snimio reportažu u Slavonskom Brodu

Uz Đuru je i vjeroučitelj koji se proslavio srčanim govorom

8.12.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I studenti žele pomoći djelatnicima Đure Đakovića

Sudjelovati mogu svi

I studenti žele pomoći djelatnicima Đure Đakovića

5.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra je cijeli Slavonski Brod opet uz 'Đurince'

Najavljeno veliko okupljanje

Sutra je cijeli Slavonski Brod opet uz 'Đurince'

1.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi smatraju kako nasilje treba ostati unutar četiri zida

Ne budimo 'gluho i slijepo' društvo

Mnogi smatraju kako nasilje treba ostati unutar četiri zida

27.11.2019. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najbolje smo mrtve'

Brođani progovorili o nasilju

'Najbolje smo mrtve'

25.11.2019. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

Julio o teškoj ovisnosti:

'Na alkohol ćemo misliti do kraja života'

16.11.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

Žurne službe slavonskih županija

Mislite li da vam u ovakvoj situaciji ima tko pomoći?

11.11.2019. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

Odradili ga 'svjetski'

Na Tetris Challenge odgovorio još jedan DVD iz Županije

5.11.2019. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U školskim će dvorištima niknuti i banane

Županija bogatija za više od 800 stabala

U školskim će dvorištima niknuti i banane

4.11.2019. | 22:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

Maketarski kup u tijeku

Brođani u Tvrđavi danas mogu zaviriti u minijaturni svijet

26.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

Današnji dan pamtit će mnogi Brođani

Povijesna sadnja više od dvjesto stabala na Poloju

25.10.2019. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

Sutra će tu niknuti 200 novih stabala

'Neću doživjeti hlad tog drveća, ali činim to za sve mlade'

24.10.2019. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako se odgajaju generacije

Brodski planinari posebna su sorta

Tako se odgajaju generacije

23.10.2019. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

Oni mogu trčati i skakati i veseliti se

'Mene ne treba žaliti, ja nisam bolesna, ja sam hrabra'

23.10.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

Svjetski dan pješačenja

Odmalena uče da je svatko 'različit, a jednak'

20.10.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

Susjede joj u pomoć pozvale volontere

'Kada sam ih ugledala u dvorištu, preplavile su me emocije'

20.10.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :