Život : Potrošači

Objavljeno: 16.2.2013. u 0:04
Prikaza: 5482
|
Autor: SBplus

Obavijest, a ne ultimatum

Od 1. srpnja Brod-plin zavrće ventile

Slavonski Brod : Od 1. srpnja Brod-plin zavrće ventile

Zgradama u kojima ima makar jedan stanar koji ne želi potpisati ugovor o kupnji toplinske energije niti plaćati minimalnu obveznu naknadu, Brod-plin namjerava prestati isporučivati toplinsku energiju.

SLAVONSKI BROD - Od 7. veljače brodska gradska tvrtka Brod-plin, putem oglasnih ploča i 'Kućnih savjeta', obavještava korisnike svojih usluga (i) u Naselju Andrija Hebrang kako 14. veljače namjerava početi dijeliti nove ugovore o međusobnim odnosima.

Najavljeno su počeli činiti danas sa 174 stanara, ali nije išlo glatko „unatoč najozbiljnijim pripremama, velikoj korespondenciji i dogovorima s predsjednicom Mjesnog odbora, Slavicom Nikšić", kazao nam je jedan od direktora Brod-plina, Pero Vidaković.

Zakonodavac je predvidio da se ovakvi ugovori mogu sklapati s predstavnicima Mjesnog odbora, predstavnicima stanara ili sa svakim stanarom pojedinačno. Kako je velik broj stanara MO Hebrang odlučilo osobno sklopiti ugovor s Brod-plinom, njegovi djelatnici su danas krenuli u akciju.

Budući da smo saznali kako neki stanari ne žele potpisati ugovor o kupnji toplinske energije od Brod-plina, upitali smo direktora Vidakovića - što će učiniti?

- Zakonodavac je propisao pravila igre i mi ga se moramo pridržavati. Ako samo jedan stanar ne potpiše ugovor, prisiljeni smo cijeloj zgradi prestati isporučivati toplinsku energiju. Zbog toga molimo sve naše kupce neka se, ako je potrebno, dodatno informiraju u našoj tvrtki ili Mjesnom odboru, konzultiraju sa susjedima i odluče - žele li imati našu toplinsku energiju ili ne. Mi ćemo proces potpisivanja ugovora okončati prije ovogodišnjeg ljeta. Očekujem kako će to svagdje biti uspješno kao u ulici Tome Bakača, kazao nam je Vidaković, uvjeravajući nas kako rok od 1. srpnja neće probit.

Od tad, zgradama u kojima ima makar jedan stanar koji ne želi potpisati ugovor o kupnji toplinske energije niti plaćati minimalnu obveznu naknadu, namjeravaju prestati isporučivati toplinsku energiju.

Brod-plin.pdf

PDF Dokument(.pdf)

213 kb

Broj komentara: 38

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mile1944

mile1944

Komentirano: 4.2.2014. | 18:47

1

Zajedničko grijanje bi logički trebalo biti jeftinije nego u pojedinačnim stambenim objektima zbog niza faktora , znači nemoguće bi bilo da stan od 60m2 ima veće račune za toplinsko grijanje nego samostalni objekt (kuća) od 160 m2 , a upravo u tome i je problem , razni pravilnici , nelogični troškovi , ne sustavno planiranje , itd . doveli su do toga da mi neplaćamo samo toplinsku energiju nego more skrivenih troškova kao što su , porez na zagađenje , pa na CO2 , pa na zrakarinu pa na mlaćenje prazne slame , itd itd.. Nadalje nije samo stvar u cijeni toplinske energije , nego i u tome da su stanovi sa zajedničkim režijama izgubili i do 20% vrijednosti , da je dobar dio stanova podjeljen Đurinim radnicima ( sada umirovljenicima ) , a ne mali broj i socijalnim slučajevima , možemo očekivati ponovo metre drva ispred zgrada , cijepanje slaganje u podrum i električne bojlere jer ovi ljudi više nemaju što dati. Ovo zastrašivanje me podsjeća na glasanje nekada davno kada su se gumene kuglice ubacivale u drvene kutije .... Prostora za smanjenje cijene grijanja ima u sustavnom planiranju , kogeneracijama , novim tehnologijama koje za nas građane treba osiguratu Grad kao i njegova komunalna poduzeća... a ako Brod plin želi biti samo tržišno orijentiran treba demonopolizirati tržište i omogućiti svima stvaran izbor - plin , toplana , drva struja itd.
malipariz

malipariz

Komentirano: 18.2.2013. | 18:39

2

Ako se uspoređuje ukupni iznos u siječnju 2013. s cijenom iz srpnja 2000., razlika je drastiĆna. Nije bitna ukupna cijena, relevantna je samo cijena m3 plina, navedena na računu. Temperatura i doba godine su u tom slučaju nevažni. Budući da sad obračunavaju potrošnju u kWh, za novije račune treba ukupnu cijenu podijeliti s brojem utrošenih m3. Za godine koje sam naveo (2002. i 2013.) jedinična cijena je točna.
2025god

2025god

Komentirano: 18.2.2013. | 15:46

3

Baš me intrigiraju današnja tehnička i komercijalna rješenja rekonstrukcije grijanja i tople vode za osam od devet stanova (dva dvosobna i jedan trosobni stan po katu) na nekom od ulaza u Bloku V na Hebrangu? Što napraviti ako vlasnik jednog trosobnog stana, npr., na drugom katu se ne želi izdvojiti (ili ne može financijski podnijeti) iz dosadašnjeg sustava grijanja i tople vode. Kako organizirati grijanje i toplu vodu bez novih instalacija u stanovima koji su za novi sustav grijanja? Što raditi sa starim instalacijama i čije su one vlasništvo? Sami govorite da bi ima ostavili toplanu a što ako ju oni ne žele ili ju ne mogu ekonomično koristiti? Koliko bi poskupjelo grijanje tog jednog stana preko toplana koji se nije mogao izdvojiti iz starog sustava grijanja i tople vode i tko bi ubuduće pokrivao taj trošak? Vi koji ste se izdvojili ili on sam koji nije mogao ići u novi sustav? Da li je to normalno, ljudski, pravedno? Vjerujem da je u tom kontekstu "nemoguće" pronaći rješenje a ne u tehničkom smislu. Tehnički ga je jednostavno pronaći ali da financijski zadovolji sve korisnike, biti će jako teško i upitno je koliko isplativo. Mene je u kući prelazaka s krutog goriva na plin za grijanje i toplu vodu koštao tada 7,5 K DEM-a. Vjerovatno imate nekakve svoje prijedloge rješenja i kalkulacije ili ponude po ulazima, pa bi ih bilo mudro objaviti, da ih prokomentiramo. Mene je najviše frustrirala spoznaja da se nisam mogao "neopaženo izvući" iz takvog sustava grijanja i tople vode a da drugim korisnicima koji su ostali u sustavu ne napravim štetu. A sam sam se uvalio u takvu situaciju ne znajući što kupujem kada sam kupovao stan s takvim grijanjem. Na moju sreću, to sam spoznao dok su se stanovi još mogli povoljno prodavati i kuće kupovati. Vama danas nije lagano s takvim grijanjem i toplom vodom.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 18.2.2013. | 15:04

4

@malipariz - Ma, odokativno sam rekao, jer znam da su mi računi bili 1998. oko 300 kuna (mislim da je 450 bio najveći) a sada su oko 2000 kuna (za kuću). Statistike nisam gledao.Ima nešto i u temperaturi i slično... Ali i tu si u pravu, samo si i malo podbacio: samo od 2005. je poskupio 80% (http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2012/13-01-01_08_2012.htm)
plavisafir

plavisafir

Komentirano: 18.2.2013. | 14:28

5

Nitko od nas nije Brodoplinomrzac.....želimo se dogovoriti....nismo tikve bez srca i mozga nismo glupi ni slijepi ...Neka nas vlasti ne tjeraju da glumimo telad koja na sve pristaje ........nek nas ne stavljaju pred gotov čin....ako ne želite nemorate , bez alternative da od istog dobavljača dobijete povoljniju uslugu....Ne zovemo mi na neposluh kako je navedeno, ne tražimo bojkot računa nikako, ni u kom slučaju.....želimo samo učiniti to da imamo mogućnost izbora,da se dogovorimo ,da ono što je dostupno gotovo cijeloj državi bude dostupno i nama.
plavisafir

plavisafir

Komentirano: 18.2.2013. | 14:20

6

.........Brod plin je taj koji ne dozvoljava priključke na naselju.Kažu nemože se...ne vjerujem da je to nemoguće ,ako čovjek može na mjesec može i plinska mreža na Hebrang... čak i sa cijenom kakva je danas mi bi imali manje račune da imamo zasebno grijanje...To je moj stav kad je u pitanju zasebni priključak!!!!.... Jednostavno nije ali je moguće ,kao i postići dogovor sa stanarima, pričuvama,gradom i državom za pronaći riješenje za one koji si ga ne bi mogli platiti..ostaviti im toplanu ili.....da se mreža uračuna u ratu grijanja ( pod uvjetom da je zaseban priključak)vjerujem da bi ta rata opet bila manja ili ista ....ali za par godina bi se isplatilo...npr(okvirno laički,za one koji nemogu dati novac odjednom).... ).1700 kn rata(koja sada uz toplanu iznosi toliko ....od toga bi odlazilo oko 800kn na grijanje , ostalo na priključak dok se ne isplati(za one koji nemogu dati novac odjednom)....Ostala bi mi rata ista ali bi bar znala šta plaćam.....Znam da nije jednostavno ali nitko ne može reći da je nemoguče i da se ne bi sa malo razmišljenja dogovaranja i istraživanja pronašlo riješenje za sve .....
plavisafir

plavisafir

Komentirano: 18.2.2013. | 14:06

7

Iz članka drugod oglašivaća;"U Zagrebačkom slučaju, sud je također presudio u korist građanina koji se odvojio iz sustava centralnog grijanja bez suglasnosti ostalih stanara – suvlasnika zgrade u kojoj živi. U bitnome, Općinski sud u Zagrebu navodi kako je pravo vlasništva, kao i zaštita tog prava, jedno od temeljnih ustavnih načela te posebno ističe kako je odredbom članka 66. st. 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određeno da je tuženi gospodin, kao vlasnik stana, ovlašten da upravljajući svojim posebnim dijelom nekretnine (stanom) izvršava sve vlasničke ovlasti, da s njime čini što ga je volje te da svakog drugog iz toga isključi. Najveći problem je neinformiranost građana, budući nema graanske inicijative koja bi se bavila ovom problematikom. Treba izvršavati svoje obveze, ali treba znati i svoja prava. "
2025god

2025god

Komentirano: 18.2.2013. | 14:02

8

Korisnik sam usluga Brod plina kao i većina komentatora članka. U ovoj današnjoj besparici i s ovakvim ovršnim zakonima jednako strijepim nad svakim računom kao i svaki komentator koji je to javno rekao ili nije rekao. Svojim prethodnim komentarom sam jasno napisao zbog čega sam se javio (Petrov link). Jasno sam napisao i da sam bio frustriran grijanjem na Hebrangu prije 17 godina ali nisam objasnio zbog čega. Frustrirala me spoznaja da moram plaćati grijanje u stanu i poslovnom prostoru grijao se ja ili ne grijao (a uz to mi nitko nije jamčio da će grijanja uopće biti, jer jedna cirkulacijska grana u stanu uopće nije grijala). Kupovinom tadašnjeg stana sam automatski kupio i takvo grijanje bez ikakvih alternativa (struja, drva). Jedenako kao i hladnu i toplu vodu. Danas razumjem vašu ljutnju ali pokušavam, na temelju svog iskustva, pripomoći u utvrđivanju prave adrese na koju se treba ljutiti i gdje treba „pritiskati“ da se stvari promjene. Po mojim spoznajama ta adresa nije Uprava Brod plina, to nije Brod plin, to nije Grad ili GV premda oni i mogu vjerovatno utjecati na cijenu grijanja, nego treba "pritiskati" HERA-u, Vladu i Sabor. Ljudi u Brod plinu (Uprava, službenici, radnici) samo provode propise koje su im „ti vanjski“ propisali. Redovito ih kontroliraju zajedno s gradskim revizorima i Linićevim poreznicima, u zadnje vrijeme bez ozbiljnijih primjedbi. Kada god sam nešto reklamirao, tražio objašnjenja ili samo razjašnjenja bez obzira da li s tehničkog, komercijalnog ili financijskog aspekta, uvijek su mi se i iz prijašnje Topline i iz Brod plina korektno odazivali. Mene su na kraju uvjerili da zakonito rade svoj posao! Ne kažem pravedno, normalno ili kako već, nego zakonito! Od Brod plina i njegove Uprave, dok zakonito posluje – meni dovoljno. A da je situacija s grijanjem jednostavna – nije.
plavisafir

plavisafir

Komentirano: 18.2.2013. | 13:57

9

.......Nije drek neg je g.....
malipariz

malipariz

Komentirano: 18.2.2013. | 13:51

10

Petre, nešto ti ne štima u računanju. Potrošač plina sam od 2002. Onda je cijena bila 1,9 kn po m3, ukupno s PDV-om. Sada je 3,80 kn/m3 uključujući i fiksnu naknadu od 16,5 kn po priključku.To je dvostruko, a nikako desetostruko povećanje cijene.

Broj komentara: 38

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod Plin pitali smo zašto su Brođanima računi tako visoki

Građani tvrde - cijene grijanja divljaju

Brod Plin pitali smo zašto su Brođanima računi tako visoki

28.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Pošta ispuniti obećanje dano Brođanima?

Tako je već mjesec dana - tvrde građani

Može li Pošta ispuniti obećanje dano Brođanima?

7.2.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

Bogata ponuda

Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

25.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

'Zelena špica'

Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

18.1.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

Muči ih što i druge

Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

13.1.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

Kao i ranijih godina

Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

9.1.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

Donosimo savjete i prijedloge

Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

26.12.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

Predblagdanska kupovina preko Save

Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

23.12.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

Pravo je vrijeme za izbor božićnog drvca

Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

21.12.2019. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

I druge kriptovalute

Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

15.12.2019. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

Sve je teže 'prezimiti'

Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

13.12.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

Suhomesnata delikatesa

'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

7.12.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

Kako ne bi došlo do zapaljenja

Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

28.11.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plastika istjerala ružmarin iz svatova

Zašto robujemo lošim novotarijama?

Plastika istjerala ružmarin iz svatova

23.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerite isplativost promjene opskrbljivača

Kako do nižih računa?

Provjerite isplativost promjene opskrbljivača

19.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?

Građani pitaju komu se obratiti

Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?

16.11.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korice bilježnica za novu školsku godinu izazvale skandal

Odgovara li tržište na zahtjeve kupaca?

Korice bilježnica za novu školsku godinu izazvale skandal

22.8.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :