Život : Potrošači

Objavljeno: 16.11.2019. u 12:40
Prikaza: 4151
|
Autor: Željka Gavranović

Građani pitaju komu se obratiti

Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?

Slavonski Brod : Do nekih Brođana voda i dalje stiže olovnim cijevima?U svijetu se već desetljećima radi na uklanjanju olovnih cijevi iz internih instalacija(Foto: Bridge Magazine/SBplus)

Poražavajuću činjenicu o tomu da u 21. stoljeću do nekih Brođana voda još uvijek stiže olovnim cijevima - otkrila nam je stanarka slavonskobrodskog Naselja Plavo polje.

SLAVONSKI BROD - „U Naselju Plavo polje i dalje se nalaze olovne vodovodne cijevi. Mislim da to nisu uvjeti dostojni jedne države članice Europske unije. Zanima nas kada će to biti promijenjeno i koliko ćemo još morati čekati obnovu vodovodnog sustava. Smatramo kako europska sredstva i europski natječaji, služe upravo ovakvim projektima te ih što prije treba iskoristiti i u ovu svrhu", za SBplus kazala je stanarka Domobranske ulice u Slavonskom Brodu.

Tragom te informacije, Vodovod Slavonski Brod upitali smo od kojih su materijala cijevi koje čine vodovodnu mrežu u Slavonskom Brodu.

- Vodoopskrbno područje kojim upravlja Vodovod d.o.o. Slavonski Brod, prostire se od Slavonskog Šamca na istoku do Lužana na zapadu. Vodoopskrbni sustav se sastoji od cjevovoda, vodosprema, precrpnih stanica i, naravno, crpilišta. Vodovod d.o.o. upravlja s oko 900 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda izrađenih od različitih materijala - Azbest cement, Ductile, lijevano željezo, čelik, PVC, PEH - od kojih PVC i PEHD čine više od 50 posto. - na upit SBplus-a odgovorio je Stjepan Aščić, direktor slavonskobrodskog Vodovoda.

No, mada olovne cijevi ne čine javni vodoopskrbni sustav, neki su ih građani koristili, odnosno, ugrađivali kao dijelove takozvanih 'internih instalacija'.

- Vodovod d.o.o. nikada nije koristio olovo za izradu cijevi javnog vodovoda niti za unutarnju instalaciju pitke vode, dok su se do sredine sedamdesetih olovne cijevi koristile za izvođenje internih instalacija odvodnje, tako da Vodovod d.o.o. u svom vodoopsrkbnom sustavu nema cijevi od olova. Zamjene cjevovoda prvenstveno su potrebne zbog njegove starosti i dotrajalosti, odnosno, radi smanjenja gubitaka. S tim je ciljem pokrenuta izrada hidrauličkog modela te je izrađeno koncepcijsko rješenje sa studijom izvodljivosti koje je pokazalo kako je najefikasnija mjera za naš sustav uvesti DMA/PMA zone izgradnjom mjerno-regulacijskih okana kako bi se smanjenjem tlakova postiglo i smanjenje gubitaka. - pojasnio je Aščić.

Dakle, na području Plavog polja, gotovo sigurno, i dalje postoje olovne cijevi, međutim, one nisu dio javne mreže koja 'počinje' od vodomjernog okna, nego su dio pojedinačnih sustava o kojima brinu sami upravitelji zgrada, odnosno, korisnici. Drugim riječima, njihovu će zamjenu građani morati platiti sami jer se takve cijevi protežu od vodomjernog okna pa sve do ventila pojedinih zgrada, odnosno, kućanstava.

Vodovod Slavonski Brod za taj dio sustava nije nadležan te u njega, zapravo, ne smije intervenirati. Ipak, Uprava koristi sve otvorene europske natječaje kako bi 'progurala' svoje projekte.

- Godine 2014. IPA projektom zamijenjen je magistralni cjevovod promjera 400mm, dužine 4,5 kilometara i s 50 čvorišta. Potom su 2016. godine, EU projektom EN.2.1.16. Rekonstrukcije, između ostalih, izvedeni radovi na izmjeni vodoopskrbnog cjevovoda, promjera 150mm u Štamparevoj ulici, dužine dva kilometra. A u 2018. i ovoj godini provodili su se radovi rekonstrukcije magistralnog cjevovoda promjera 225mm u Zagrebačkoj ulici u dužini od 1,7 kilometara, kao i zamjena kućnih priključaka. - saznali smo u Vodovodu.

Brođani dugo čekaju i cjelovite rezultate projekta o kojemu se priča već godinama, a to je - Brod 2.

- EU projektom Brod 2 je predviđena rekonstrukcija 18 čvorišta, sanacija vodospremnika kao i poboljšavanje tlaka na Jelasu, zamjenom i sanacijom cjevovoda DN 160 i 225 dužine cca 1,5 kilometara. Ranije spomenuti projekt smanjenja gubitaka u fazi je javne nabave a u sklopu njega će se izvesti 16 mjerno regulacijska i 28 mjernih okana, kontrola rada i ispravnosti opreme i uređaja. Također se očekuje da se, u ugovorenom prijelaznom razdoblju, provodi aktivna kontrole curenja (traženje neprijavljenih curenja) u novoizgrađenim zonama te sanacije mjesta curenja. Poseban naglasak je na uspostavljanju procedura upravljanja sustavom u domeni kontrole gubitaka vode te usvajanje znanja i vještina o istome radnika trgovačkog društva Vodovod d.o.o. U konačnici, provedbom izgradnje okana, puštanja u rad i kasnijim upravljanjem novo uspostavljenih zona, očekuje se smanjenje gubitaka vode i uspješno usvajanje znanja i vještine radnika društva na kontroli gubitke vode. - kazali su nam u Vodovodu.

Inače, vrijednost radova na rekonstrukcijama i sanacijama u vodooopskrbi, putem Projekta Brod 2, je 8,6 milijuna kuna (bez PDV-a), dok se vrijednost Projekta smanjenja gubitaka procjenjuje na 42 milijuna kuna.

Ništa od tih milijuna, nažalost, neće biti utrošeno na poboljšanje životnih uvjeta stanara Plavog polja koji će se za olovne cijevi u svojoj blizini morati pobrinuti sami, odnosno, putem onih kojima plaćaju 'pričuvu'.

Olovne cijevi, ako su čitave, nisu problem jer se na površini vrlo brzo stvori sloj olovnog oksida koji sprečava daljnje otapanje metala. No, ako su cijevi vrlo stare i s velikim naslagama kamenca, mogu se odlomiti djelići koji će završiti u čaši, ako voda nije ispravno filtrirana. Drugi veliki izvor olova je voda iz bojlera, u kojoj se, zbog više temperature, otapa više minerala pa tako i olova.
Štetne posljedice: Kao i drugi teški metali, olovo se teško uklanja iz organizma. Može izazvati niz problema – povećava razinu hormona stresa kortizola, a kako se taloži prvenstveno u nogama, može izazvati i probleme s motorikom te cirkulacijom.
Kako ga izbjeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renoviranje kuće, ne zaboravite na vodovodne cijevi. Nipošto ne koristite vodu iz bojlera za piće.
Izvor: net.hr

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato je kad počinje povrat poreza

Dobra vijest za građane

Poznato je kad počinje povrat poreza

4.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Precizno predviđate prognozu? Sada to možete unovčiti!

Očajne mjere za očajna vremena

Precizno predviđate prognozu? Sada to možete unovčiti!

25.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije vrijeme za kupovinu nekretnina

Čeka nas korekcija cijena

Nije vrijeme za kupovinu nekretnina

19.5.2020. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radi se o čistoj prijevari kupaca i navlakuši'

Akcije četvrtkom

'Radi se o čistoj prijevari kupaca i navlakuši'

23.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isplata mirovina nije upitna, ali će ona nekima kasniti

Problem s inozemnim čekovima

Isplata mirovina nije upitna, ali će ona nekima kasniti

6.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod Plin pitali smo zašto su Brođanima računi tako visoki

Građani tvrde - cijene grijanja divljaju

Brod Plin pitali smo zašto su Brođanima računi tako visoki

28.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Pošta ispuniti obećanje dano Brođanima?

Tako je već mjesec dana - tvrde građani

Može li Pošta ispuniti obećanje dano Brođanima?

7.2.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

Bogata ponuda

Brođani ne mogu zamisliti subotu bez Tržnice

25.1.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

'Zelena špica'

Provjerili smo zimsku ponudu na Tržnici

18.1.2020. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

Muči ih što i druge

Pobunili se stanari zgrade 2 Slavonije II

13.1.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

Kao i ranijih godina

Građani do kraja veljače mogu tražiti posebna prava

9.1.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

Donosimo savjete i prijedloge

Kako bacati manje hrane i biti sigurniji tijekom blagdana?

26.12.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

Predblagdanska kupovina preko Save

Još uvijek „Eldorado“ za Slavonce

23.12.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

Pravo je vrijeme za izbor božićnog drvca

Ove je godine ponuda puno kvalitetnija, ali i nešto skuplja

21.12.2019. | 14:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

I druge kriptovalute

Po novom, u Pošti je moguće zamijeniti Bitcoin u kune

15.12.2019. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

Sve je teže 'prezimiti'

Grad pomaže, ali cijene skaču u nebo

13.12.2019. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

Suhomesnata delikatesa

'Pošto' kilogram čvaraka na brodskoj Tržnici?

7.12.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

Kako ne bi došlo do zapaljenja

Jeste li očistili dimnjak prije sezone loženja?

28.11.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plastika istjerala ružmarin iz svatova

Zašto robujemo lošim novotarijama?

Plastika istjerala ružmarin iz svatova

23.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :