Život

Objavljeno: 13.12.2019. u 17:30
Prikaza: 1821
|
Autor: Ina Cirkveni

Započela akcija "Mir i dobro"

Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestima

Slavonski Brod : Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestimaKata Nujić i Branko Perković na današnjoj novinarskoj konferenciji.(Foto: I.C./SBplus)

- Za vrijeme trajanja prošlogodišnje akcije na području Policijske uprave brodsko-posavske nisu evidentirana stradavanja osoba, što je dobro i nadamo se da će tako ostati i ove godine. - kazala je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske. Iz tog će razloga policija za vrijeme trajanja ovogodišnje akcije provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti.

SLAVONSKI BROD - Dolazak blagdana, Božića i Nove godine, svaki puta nažalost znači i pojavu pirotehničkih sredstava. Iako je posljednjih godina ta 'bučna' i nimalo bezazlena zabava sve manje zastupljena, djelatnici policije i ove će, kao i prethodnih godina, provoditi tradicionalnu akciju naziva "Mir i dobro". Operativna akcija započela je danas, 13. prosinca, a trajat će do 8. siječnja 2020. godine.

Prvenstveni cilj ove akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, ali i sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

- Roditelji ponekad nisu niti svjesni što se sve može dogoditi puštajući djecu da oni sami to aktiviraju i bez nadzora izvode. Opasnost postoji ako se neka od tih sredstava aktiviraju i u zatvorenim prostorima, iako nekima piše na deklaraciji da je aktivacija moguća unutar objekata. Osobito, ako se aktivacija radi bez nadzora u blizini zavjesa, stolnjaka i drugih lako zapaljivih materijala. - kazao je Branko Perković, inspektor zaštite od požara, eksploziva i oružja u Odjelu inspekcije Službe civilne zaštite Slavonski Brod, na današnjoj novinarskoj konferenciji, upozorivši pritom na moguće posljedice ozljeda, kao i novčanih kazni.

Na aktivnosti i događanja tijekom prošlogodišnje akcije osvrnula se glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.

- Policijski službenici su protiv četiri osobe podnijeli kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok su protiv tri osobe prekršajne prijave zbog povrede Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Za vrijeme trajanja prošlogodišnje akcije na području Policijske uprave brodsko-posavske nisu evidentirana stradavanja osoba, što je dobro i nadamo se da će tako ostati i ove godine. - kazala je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske. Iz tog će razloga policija za vrijeme trajanja ovogodišnje akcije provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti.

Bit će prisutniji na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, općinama i drugim mjestima na području policijske uprave. Uz povećane mjere sigurnosti s ciljem sprječavanja narušavanja javnog reda i mira provodit će kontrolu i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Također, policijski službenici će obilaziti i vjerske objekte prilikom misnih slavlja i drugih vjerskih okupljanja građana.

Unatoč uvriježenom mišljenju kako je pirotehnika F1 kategorije dječja pirotehnika, nju nipošto ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, dok navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina. Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina. Važno je naglasiti kako roditelji i skrbnici djece, koja upotrijebe pirotehnička sredstva i u tome budu uhvaćena, mogu zakonski odgovarati.

No ono što je bitno naglasiti je kako novčane kazne ne trebaju biti glavni razlog izbjegavanja upotrebe pirotehničkih sredstava. Razlog za takvu odluku trebala bi biti sigurnost i zdravlje djece jer u slučaju tragedije, bit će prekasno. A one se događaju. I to ne nužno uvijek drugima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja godine će građanima pružati besplatnu pravnu pomoć

Prilika za Brođane i Požežane

Do kraja godine će građanima pružati besplatnu pravnu pomoć

26.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto smo propali?

Postoji jednostavan odgovor na pitanje:

Zašto smo propali?

1.6.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Herojskim činom zaslužio prijem kod Predsjednika

Zaslužena proslava njihovog dana

Herojskim činom zaslužio prijem kod Predsjednika

13.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovogodišnjim porukama veličaju rad i sjećaju se Bljeska

Tradicionalne čestitke za Praznik rada

Ovogodišnjim porukama veličaju rad i sjećaju se Bljeska

1.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulicama vreva, u samostanu mir

Slavonski Brod subotom

Na ulicama vreva, u samostanu mir

29.2.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanin za poseban Muzej ispričao osobnu priču

Vječni trag njihova postojanja

I Brođanin za poseban Muzej ispričao osobnu priču

23.2.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

Izgleda kako nemamo pravo reći:

'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

12.1.2020. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

Zimska atrakcija u centru grada

U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

7.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

Brođanima nije smetala niti kiša

Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

23.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

Sretna obitelj Bobovečki

Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

15.12.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :