SUVREMENA kuhinja jednostavno nije potpuna bez mikrovalne pećnice. Jednostavna je, brza i štedi energiju, stoga nije niti čudo kako mnogi bez nje ne mogu zamisliti svoj život.
Današnji modeli tog popularnog pomagala za pripremu hrane raznoliki su, a, osim podgrijavanja, omogućuju i pripremu jela kao s roštilja, odmrzavanje, pečenje i brojne druge funkcije. Dok su manje-više svima poznate opasnosti koje mogu uzrokovati stavljanjem metala, plastike ili aluminijske folije unutar mikrovalne pećnice, korisnici često nisu svjesni rizika koji preuzimaju podgrijavanjem određene hrane.
Budući da mikrovalna pećnica, prije svega, termički ravnomjerno ne obrađuje hranu, u čestim slučajevima na podgrijanoj hrani zadržavaju se bakterije. Osim toga, postoji i problem mikrovalnih eksplozija koje izravno utječu na razvoj kancerogenih toksina.
Kako bi korisnici smanjili rizike koje nosi priprema hrane u mikrovalnoj pećnici, potrebno je izbjegavati kuhati ili podgrijavati sljedećih deset namirnica:
1. Tvrdo kuhano jaje
2. Majčino mlijeko
3. Mesne prerađevine
4. Riža
5. Piletina
6. Lisnato povrće
7. Cikla i repa
8. Ljute papričice
9. Voće
10. Krompir.
Objašnjenja zašto gore navedeni popis namirnica ne treba podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, moguće je pročitati OVDJE.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -