Život : Ostalo

Objavljeno: 9.11.2021. u 16:00
Prikaza: 4232
|
Autor: JZ/SBplus

Novinarsko vijeće časti

Novinaru i uredniku Jerku Zovku izreklo težu opomenu

Slavonski Brod : Novinaru i uredniku Jerku Zovku izreklo težu opomenu

Zahtjev Ivane Smolčić Jerković protiv Jerka Zovaka zbog teksta "U politici su goli obrazi puno vrjedniji od golih sisa" objavljenog 1. 6. 2021. na portalu SBplus.

Mada nisam obvezan objaviti Zaključak Novinarskog vijeća časti, koje je jednoglasno zaključilo da mi izriče težu opomenu zbog OVOG ČLANKA, držim korektnim (i) svoje čitatelje informirati o toj činjenici. Zbog toga, Zaključak prenosim u njegovu izvornom obliku uz tek jedan mali ispravak. Naime, na "uvodnoj fotografiji lokalne oporbene političarke" nisu bile u "neformalnom" nego u vrlo formalnom "izdanju" jer je lizanje sladoleda bilo u funkciji predizborne kampanje.     

SMOLČIĆ JERKOVIĆ VS ZOVAK

Zahtjev Ivane Smolčić Jerković protiv Jerka Zovaka zbog teksta "U politici su goli obrazi puno vrjedniji od golih sisa" objavljenog 1. 6. 2021. na portalu SBplus.

Drago Hedl se izuzeo iz rasprave i glasanja. 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo (glasali su Đurđica Klancir, Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Damir Pijaca, Jurica Pavičić, Ante Pavić i Slađana Bukovac) da se novinaru i uredniku Jerku Zovaku izriče teža opomena

Obrazloženje: Novinaru i uredniku Jerku Zovaku izriče se opomena zbog komentara u kojem izrazito uvredljivo i seksistički tretira žene, a s obzirom na fotografiju uz komentar, iako u tekstu nigdje ne imenuje osobu, evidentno je da seksistički i mizogino "oslikava" konkretnu osobu s političke scene u Slavonskom Brodu. Iako su kolumne i komentari novinarska forma u kojoj se respektira autorska sloboda, cinizam i stilske figure koje mogu biti i šokantne, stil koji je u svojoj kolumni koristio novinar i urednik Zovak čisti je primjer neprofesionalnog postupanja, neugodnog i uznemirujućeg seksizma i mizoginije. Zovak je prekršio opća načela Kodeksa časti novinara Hrvatske te članak 13. i članak 25.

Prijaviteljica je upozorila Novinarsko vijeće časti na tekst objavljen na portalu Sbplus, koji smatra podložnim utjecaju gradonačelnika Slavonskog Broda, te smatra kako je "razina seksizma, mizoginije, diskriminacije na temelju spola do sada nezapamćena od ovog urednika i portala". Iako se u tekstu, komentaru, urednika i novinara Jerka Zovaka ne otkriva ime osobe kojoj je tekst posvećen, s obzirom na uvodnu fotografiju lokalne oporbene političarke u neformalnom izdanju – evidentno je o kome autor piše, a on to i ne poriče u svom očitovanju.

Novinarsko vijeće časti je u potpunosti suglasno s ocjenom prijaviteljice da tekst Jerka Zovaka vrvi seksizmom i mizoginijom, a iz njegova je očitovanja, na žalost, očito da ne razumije suštinu problema. Pohvalno je što izražava žaljenje, ali s obzirom na to da je napomenuo "ako sam pogriješio", po svemu sudeći i dalje smatra da nije pogriješio. Jerko Zovak je cijelu kolumnu gradio na metaforičkim slikama o svrakama te na neugodno isforsiranim, prigodno interpretiranim vicevima o "malom Ivici" u kojima je učiteljica oslikana vulgarno i seksistički.

Autor se bavi ženkama svrakama "koje se glasaju češće od mužjaka i imaju veću frekvenciju raspona glasa", govori o "vrlo ambicioznoj seoskoj učiteljici, poznatoj po navadi da na svakom mjestu i u svakoj prigodi osobnu seksipilnost agresivno ističe kao dodanu vrijednost", o „oblikovanim bokovima", "bujnim prsima", načinom na koji žene ližu sladoled... te nepovratno tone u tragičan stil jeftinih porno-uradaka u kojima je u pravilu žena – objekt, a muškarac nadmoćan promatrač ili akter koji ima pravo suditi i donositi neupitne zaključke.

Ovdje, međutim, nije riječ tek o tragično neuspjeloj šund-fantaziji isfrustriranog muškarca koji osjeća gotovo bijes u tretiranju mlađe ženske osobe, nego o tekstu koji se predstavlja kao novinarska kolumna, a Zovak zapravo piše o konkretnoj osobi i konkretnim i još pritom političkim događajima u lokalnoj sredini. Urednik i novinar Jerko Zovak nije smogao hrabrosti napisati tekst u kojem pod imenom i prezimenom analizira politički rad oporbene lokalne političarke, nego se s pozicije novinara i urednika medija odlučio za formu u kojoj se obrušio na izgled političarke, želeći je poniziti prije svega kao ženu.

U svom očitovanju autor smatra da je riječ o "šaljivom sadržaju", "o satiričnom prikazu sadržaja političkih poruka" koje je gospođa kojom se bavi u svom tekstu "nudila biračkom tijelu". No, ničeg od toga nema u Zovakovoj kolumni. Niti je šaljiva niti se bavi njezinim političkim porukama na suvisao način. On rečenicu u kojoj opisuje da je riječ o "ambicioznoj seoskoj učiteljici, poznatoj po navadi da na svakom mjestu i u svakoj prigodi osobnu seksipilnost agresivno ističe kao dodanu vrijednost" – ne smatra seksizmom nego istinitim prikazom ponašanja, čime pokazuje da uopće ne razumije suštinu seksizma ili mizoginije. Pregledom objava portala SBplus.hr nije zabilježeno da je portal, ili spomenuti autor, na sličan način pisao o bilo kojem muškom političaru, promatrao njegovu eventualnu eksplikaciju seksipila, te je jasno da urednik Zovak ne razumije kako je njegov način promatranja ponašanja političarke duboko pogrešan i diskriminatoran. Prema svemu sudeći, on smatra da je prihvatljivo ženskim političarkama komentirati izgled, da je dopušteno mjeriti njihov "seksipil", baviti se njihovim noktima ili obrvama ili dekolteom – odnosno, da on želi poručiti s pozicije medija, te tako utjecati na čitatelje i širu javnost, kako je poželjno da političarke ne pokazuju nikakvu ženstvenost ili "seksipil" koji on smatra nepoželjnim i neprimjerenim. On ne razumije da žene i muškarce treba tretirati na jednak način. Jerko Zovak se u obrazloženju svoje tvrdnje da "nema bolesnu mržnju prema ženama" poziva na svoj dugogodišnji brak i obiteljski život s četvero djece, no Novinarsko vijeće časti se ne bavi njegovim privatnim životom, nego njegovim profesionalnim radom. A objavom komentara "U politici su goli obrazi puno vredniji od golih sisa", prekršio je opća načelna Kodeksa časti u kojima striktno naglašeno da su novinari dužni "braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti…" te je prekršio i članak 13., a s obzirom na to da je urednik, također i članak 25. Kodeksa časti.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
citizen

citizen

Komentirano: 9.11.2021. | 22:16

1

Psovke i uvrede su sramota novinarstva.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 9.11.2021. | 20:42

2

Zovak ostao bez j**a.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovakve lokacije u gradu trebaju biti bolje uređene

Mjesta na kojima Brođani često zastanu

Ovakve lokacije u gradu trebaju biti bolje uređene

24.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski heroji koji su spasili djevojku iz gorućeg auta

Borna, Mario i Anto iz Slavonskog Broda

Brodski heroji koji su spasili djevojku iz gorućeg auta

16.5.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski kolodvor i dalje (pre)opasno mjesto

Uz čekaonicu koja to nije

Brodski kolodvor i dalje (pre)opasno mjesto

4.5.2022. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa sa psima koji nekoga ugrizu?

Nakon slučaja koji je šokirao Slav. Brod

Što se događa sa psima koji nekoga ugrizu?

2.5.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centar za mlade u Marijinom domu spreman primiti izbjeglice

Nakon poziva nadbiskupa Hranića

Centar za mlade u Marijinom domu spreman primiti izbjeglice

14.4.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preminuo novinar Ivan Prkačin

In memoriam

Preminuo novinar Ivan Prkačin

29.3.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti nam i veći broj srčanih te moždanih udara

Ovaj vikend manje sna

Prijeti nam i veći broj srčanih te moždanih udara

26.3.2022. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poruke misterioznog autora osvanule i na brodskim ulicama

Još nije jasno o čemu se radi?

Poruke misterioznog autora osvanule i na brodskim ulicama

24.3.2022. | 16:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li zašto ovi držači nisu dobri za bicikle?

Mnogi bi se mogli okrenuti pedaliranju

Znate li zašto ovi držači nisu dobri za bicikle?

22.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni trebaju našu pomoć

Evo na koji način to možemo učiniti

Oni trebaju našu pomoć

22.3.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio pristiglih ukrajinskih izbjeglica smješten u karanteni

Iz Ukrajine u Brod došlo 50-ak osoba

Dio pristiglih ukrajinskih izbjeglica smješten u karanteni

22.3.2022. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je pravo čudo. Prelijepo nam je ovdje.'

Deveteročlana ukrajinska obitelj u Brodu

'Ovo je pravo čudo. Prelijepo nam je ovdje.'

21.3.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto na ekranima, danas smo ih gledali u drugoj ulozi

Skupili 23 tisuće kuna za dječaka

Umjesto na ekranima, danas smo ih gledali u drugoj ulozi

19.3.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I dalje je moguće od države zakupiti ovaj poslovni prostor

Neatraktivan na atraktivnoj lokaciji?

I dalje je moguće od države zakupiti ovaj poslovni prostor

14.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto ove subote točno u podne nećemo čuti sirenu?

Prekinuta tradicija 1. subote u mjesecu

Zašto ove subote točno u podne nećemo čuti sirenu?

2.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :