Život : Ostalo

Objavljeno: 18.2.2019. u 9:15
Prikaza: 1267
|
Autor: Aleksandra Primorac

Ispunjavanje pravilnika samo 'pro forme'

Nedostaje li im natpis 'osobe s invaliditetom su nepoželjne'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusNa Korzu osobe s invaliditetom ni u jedan lokal ne mogu, tvrde, ući komotno (Ilustracija)
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Kako biste se osjećali u nekoj od ovih situacija. Bili biste, sigurni smo, nezadovoljni i frustrirani, osjećali biste se neprihvaćeno i odbačeno, bili biste u situaciji da razmišljate kako vas netko svrstava u beznačajnu kategoriju jer o vama i o vašim potrebama ne razmišlja. No srećom po Vas, Vi ste većina i Vama se ovakve situacije neće dogoditi. No, njih stotinjak, ako ne i više, u ovom gradu su manjina i događa im se upravo to.

SLAVONSKI BROD - Zamislite da dođete pred vrata trgovine koja su toliko uska da ne možete ući unutra. Ili recimo zamislite situaciju da ste došli kod liječnika, ali ordinacije je tako uska da se ne možete niti okrenuti, a kamoli prirediti za pregled. Možda da pokušate zamisliti sliku na kojoj stojite pred ulazom u, primjerice, toalet u nekoj javnoj ustanovi ali zbog uskog prostora tamo ne možete 'primirisati' a kamoli obaviti ono što vam je sila. Pokušajte si predočiti i situaciju da morate s jedne na drugu stranu kroz pothodnik, ali prisiljeni ste stajati s jedne i maštati o drugoj strani jer proći ne možete zato što je prolaz uzak s obzirom da netko nije računao da biste i vi možda trebali tim putem ići.

 - Evo ovdje na Korzu ja ne znam ima li i jedan lokal u koji bismo mogli ući bez problema - pita se Mišković, izražavajući svoju i ogorčenost članova udruge takozvanom djelomičnom prilagođenošću.

Kako biste se osjećali u nekoj od ovih situacija. Bili biste, sigurni smo, nezadovoljni i frustrirani, osjećali biste se neprihvaćeno i odbačeno, bili biste u situaciji da razmišljate kako vas netko svrstava u beznačajnu kategoriju jer o vama i o vašim potrebama ne razmišlja. No srećom po Vas, Vi ste većina i Vama se ovakve situacije neće dogoditi. No, njih stotinjak, ako ne i više, u ovom gradu su manjina i događa im se upravo to. I kada imaju volju, i kada im želja da snage, kada pobjede sebe i krenu izaći iz svoja četiri zida nalete na situacije u kojima se s pravom osjećaju manje vrijednima, jer takvu im poruku nažalost šaljemo svi skupa. I to samo zato jer ih je manje i jer za njihove potrebe ne marimo. Ili marimo vrlo malo.

- Teško mi je reći bilo što. Možda bi trebali biti zadovoljni, jer određeni se pomaci vide, ali sve je to daleko od onoga kako bi trebalo biti. Nismo zadovoljni jer se i danas događa kod gradnje novih objekata i cesta, kao i objekata od javnog značaja da nitko ne vodi računa o njihovoj prilagođenosti za osobe s invaliditetom - kaže Gordana Mišković, dodajući kako u ovom trenutku nema točnih podataka o tome koliko je osoba s invaliditetom na području Brodsko-posavske županije. Poznato je samo kako njihova udruga Loco moto broji 340 članova od kojih se njih 60-ak kreće uz pomoć invalidskih kolica, a još toliko s nekim od drugih vrsta pomagala zbog čega je i njima potrebna prilagodba.

No, nažalost nje nema niti tamo gdje bi je u prvom redu trebalo biti, kaže Mišković. - Primjerice Dom zdravlja sada ima lift, ali ambulante obiteljske medicine i stomatološke ordinacije u većini slučajeva nisu prilagođene. Zatim Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je u zgradi koja apsolutno nije prilagođena osobama s invaliditetom, baš kao ni zgrada Milovićke u kojoj se nalaze policijski uredi za izdavanje dokumenata. Odlazak u zgradu Županije i Gradske uprave za nas je gotovo nemoguć jer niti jedna od njih nije prilagođena našim potrebama. U Županiji navodno imaju projekt za izgradnju lifta ali kada će do toga doći nitko ne zna, a u Gradu nam kažu kako je prilagodba nemoguća jer je riječ o građevini od povijesnog značaja, što nije istina jer ima na tisuće primjera u svijetu i Europi gdje ima puno značajnijih građevina koje su prilagođene - pojašnjava Mišković trenutnu situaciju u Slavonskom Brodu, dodajući da, uz ove zgrade u koje ih 'potreba tjera' teško mogu ostvariti i svoj društveni život. Naime, dok ljeti mogu u lokalima sjediti vani, zimi imaju problema. - Evo ovdje na Korzu ja ne znam ima li i jedan lokal u koji bismo mogli ući bez problema - pita se Mišković, izražavajući svoju i ogorčenost članova udruge takozvanom djelomičnom prilagođenošću.

- Dosta je mjesta na kojima je prilagodba provedena samo na način da bi se zadovoljila neka forma, a danas se to zaista ne bi trebalo događati. Uzmimo na primjer Općinski sud koji ima rampu i vi s tom rampom možete doći do vrata, ući unutra i stajati na metar od ulaznih vrata jer dalje ništa u to Općinskom sudu nije ništa prilagođeno - navodi jedan od primjera Mišković.

I dok je najavljenom energetskom obnovom zgrade Općinskog suda u Slavonskom Brodu predviđena i ugradnja lifta, koji će, vjerujemo biti prilagođen osobama s invaliditetom, ovaj problem barem u slučaju Suda mogao bi biti riješen, još je građevina u Slavonskom Brodu gdje se prilagodba obavlja, usudili bismo se reći, samo pro forme. "Zakon ili pravilnik od mene traži pristupnu rampu za osobe s invaliditetom, ok riskirat ću toliko, napraviti ju, a za dalje me nije briga. Bitno da neću platiti kaznu" - sistem je po kojem razmišljaju mnogi ne uzimajući u obzir činjenicu kako nije bitno što su bezveze potrošili novac za takvu rampu, da nije bitna ni kazna koju bi platili da je nemaju, bitno je da su na takav način osobama u kolicima poručili ne primjećujemo vas, ne radimo to zbog vas, radimo to zbog sebe da ne platimo kaznu. Nisu li takvi komotno mogli na vrata svojih objekata staviti natpis " 'osobe s invaliditetom ovdje su nepoželjne'? Nama se čini kako bi se takav njihov odnos prema prilagodbi mogao protumačiti upravo na ovaj način.

- Nisu tu u pitanju samo građevine. Mi ovih dana krećemo s kampanjom kontrole parkirališnih mjesta gdje smo izrazito nezadovoljni velikim nepoštivanjem znaka pristupačnosti, ali i samim označavanjem parkirališnih mjesta i prostorom na koji su ona postavljena. U tu kampanju krećemo s PU brodsko-posavskom i nadamo se kako ćemo na taj način uspjeti podizati svijest građana korak po korak, a onda će valjda doći i rezultati - najavila je Mišković. Jedna od osoba koja 'provjerava'  pristupačnost u Slavonskom Brodu, u sklopu ove akcije, je i Kristina Terihaj. - Posjetili smo već neka mjesta. Moglo bi sve to biti puno bolje - kratko je prokomentirala nedavno.

No, i ona i Gordana Mišković ističu kako i nije sve tako crno te je kao pozitivan primjer prilagođenosti u gradu Slavonskom Brodu navela uređene pješačke staze i spuštanje prilaza pješačkim prijelazima.

Oni su zadovoljni i malim pomacima, ali mora se puno više. Jer njih jeste manje, ali su oni ravnopravni građani ovoga grada koji imaju iste potrebe kao i mi i nemamo pravo to im uskraćivati. Jer kada imaju volju, i kada im želja da snage, kada pobjede sebe i krenu izaći iz svoja četiri zida tko smo mi da ih fizičkim barijerama, koje su posljedice naše mentalne ograničenosti, dovodimo u situacije u kojima se s pravom osjećaju manje važnima. A  takvu im poruku nažalost šaljemo svi skupa. I to samo zato jer za njihove potrebe ne marimo. Kada bi, nedaj Bože, sutra možda i mi postali dio te manjine vjerojatno bismo lakše shvatili sve ovo. Ali ne treba čekati taj trenutak. Treba maknuti pravilnike sa strane, a uključiti srce i razum, pozvati se na ljudskost i drugačijima od sebe omogućiti ono što i sami imamo. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćete li i Vi biti među onima koji će 'spojiti' blagdane?

  Tko će na mini odmor?

  Hoćete li i Vi biti među onima koji će 'spojiti' blagdane?

  18.6.2019. | 13:30
  Tijelovo je u četvrtak, 20. lipnja. dan antifašističke borne 'pada' u subotu, nedjelja je ionako za većinu neradni dan, a Dan državnosti je 25. lipnja. Ostaju petak i ponedjeljak kao radni dani. Hoćete li 'spojiti' ove blagdane?
  Tijelovo je u četvrtak, 20. lipnja. dan antifašističke borne 'pada' u subotu, nedjelja je ionako za većinu neradni dan, a Dan državnosti je 25. lipnja. Ostaju petak i ponedjeljak kao radni dani. Hoćete li 'spojiti' ove blagdane?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatrogasci dobili tri nova vozila

  Dobra vijest

  Vatrogasci dobili tri nova vozila

  14.6.2019. | 14:30
  Ovim neće prestati opremanje dragovoljnih vatrogasnih društava koja su bitan čimbenik obrane od požara. Tako je već sada najavljeno kako se do kraja godine očekuje nabava još dva nova kombi vozila za vatrogasce iz Brodsko-posavske županije.
  Ovim neće prestati opremanje dragovoljnih vatrogasnih društava koja su bitan čimbenik obrane od požara. Tako je već sada najavljeno kako se do kraja godine očekuje nabava još dva nova kombi vozila za vatrogasce iz Brodsko-posavske županije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S autobusa na brodskom Kolodvoru 'skinuli' 4 migranta

  Nelegalno ušli u Hrvatsku

  S autobusa na brodskom Kolodvoru 'skinuli' 4 migranta

  5.6.2019. | 8:00
  Policija potvrdila kako su na slavonskobrodksom Autobusnom kolodvoru pronašli četiri osobe koje su nelegalno ušle u Hrvatsku.
  Policija potvrdila kako su na slavonskobrodksom Autobusnom kolodvoru pronašli četiri osobe koje su nelegalno ušle u Hrvatsku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o brodskom uličnom sviraču 'prešla' granice zemlje

  Susjedi svojataju Stanoja

  Priča o brodskom uličnom sviraču 'prešla' granice zemlje

  22.5.2019. | 13:40
  Među komentatorima ima i Brođana koji su, onima koji ga svojataju, poručili tek kako je Stanoje iz Romskog Naselja - legenda Slavonskog Broda.
  Među komentatorima ima i Brođana koji su, onima koji ga svojataju, poručili tek kako je Stanoje iz Romskog Naselja - legenda Slavonskog Broda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija najavila pojačane ophodnje zbog maturanata

  Potukli se srednjoškolci

  Policija najavila pojačane ophodnje zbog maturanata

  21.5.2019. | 11:00
  - Policija je zaprimila dojavu o sukobu maturanata. Izašli smo na mjesto događaja no utvrđeno je kako je sve završilo bez značajnijih posljedica. Za sada niti iz bolnice nije stigla nikakva prijava, a mi se nadamo kako će maturanti i ove godine, kao i prethodnih, norijadu proslav
  - Policija je zaprimila dojavu o sukobu maturanata. Izašli smo na mjesto događaja no utvrđeno je kako je sve završilo bez značajnijih posljedica. Za sada niti iz bolnice nije stigla nikakva prijava, a mi se nadamo kako će maturanti i ove godine, kao i prethodnih, norijadu proslav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važno je promicati zdrav način života

  Ivanu Salantiću, javno priznanje

  Važno je promicati zdrav način života

  16.5.2019. | 16:30
  Sa sedamdeset godina, trčanje je njegova životna strast, a nakon 15 polumaratona i tri maratona, uskoro će na Plitvicama trčati maraton po četvrti puta. Drži ga izazov i neopisiva ljepota okoliša, pa mu nije bitan rezultat nego sam dolazak do cilja čime pobjeđuje sam sebe, svoje
  Sa sedamdeset godina, trčanje je njegova životna strast, a nakon 15 polumaratona i tri maratona, uskoro će na Plitvicama trčati maraton po četvrti puta. Drži ga izazov i neopisiva ljepota okoliša, pa mu nije bitan rezultat nego sam dolazak do cilja čime pobjeđuje sam sebe, svoje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "U Brodu je teško biti gej"

  Brođanin Damir poručio

  "U Brodu je teško biti gej"

  16.5.2019. | 16:30
  Damir kaže i kako u Slavonskom Brodu nema sigurnih mjesta i okupljališta za LGBT osobe, pa on izlazi na "regularna" mjesta na kojima ne skriva da je gej. Ipak, iako s vlastitim identitetom i samoprihvaćanjem nema problema, još uvijek ih imaju neki drugi. Tako je, izlaskom u javno
  Damir kaže i kako u Slavonskom Brodu nema sigurnih mjesta i okupljališta za LGBT osobe, pa on izlazi na "regularna" mjesta na kojima ne skriva da je gej. Ipak, iako s vlastitim identitetom i samoprihvaćanjem nema problema, još uvijek ih imaju neki drugi. Tako je, izlaskom u javno
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi na yogu!

  Kako možemo postići uravnotežen život?

  Svi na yogu!

  14.5.2019. | 18:15
  „U mojoj glavi još uvijek je jedna snažna želja da svima oko sebe pokažem koliko je yoga divna disciplina i koliko je mnoštvo prednosti u vježbi samo s vlastitim tijelom i dahom. Nadam se da ću uspjeti za života tu snagu podijeliti sa što većim brojem ljudi. Mislim da je to smisa
  „U mojoj glavi još uvijek je jedna snažna želja da svima oko sebe pokažem koliko je yoga divna disciplina i koliko je mnoštvo prednosti u vježbi samo s vlastitim tijelom i dahom. Nadam se da ću uspjeti za života tu snagu podijeliti sa što većim brojem ljudi. Mislim da je to smisa
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam upecao ribu, ali sam zato 'upecao' odličnu fotku'

  Fotografija F. Lepana među 21 najboljom

  'Nisam upecao ribu, ali sam zato 'upecao' odličnu fotku'

  9.5.2019. | 8:00
  Fotografija Franje Lepana predstavlja Brodsko-posavsku županiju u putujućoj izložbi nastaloj kao rezultat foto natječaja "Volim svoju županiju" u sklopu kojeg je prijavljeno ukupno 3667 fotografija.
  Fotografija Franje Lepana predstavlja Brodsko-posavsku županiju u putujućoj izložbi nastaloj kao rezultat foto natječaja "Volim svoju županiju" u sklopu kojeg je prijavljeno ukupno 3667 fotografija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radovi na hotelu Park napreduju

  Fotogalerija

  Radovi na hotelu Park napreduju

  4.5.2019. | 16:00
  Kako napreduju radovi na izgradnji hotela u središtu Slavonskog Broda možete vidjeti u priloženoj foto galeriji.
  Kako napreduju radovi na izgradnji hotela u središtu Slavonskog Broda možete vidjeti u priloženoj foto galeriji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će vam na uvid dati najzanimljivije krivotvorine

  Zanimljiv poziv

  Policija će vam na uvid dati najzanimljivije krivotvorine

  2.5.2019. | 17:59
  Brođani će imati priliku vidjeti krivotvorine koje je policija zaplijenila u svojim akcijama. Prilika je to i da se upoznaju s bezobzirnošću crnog tržišta te na što posebno trebaju obratiti pozornost kako ne bi sutra postali vlasnici 'ljepote lažnog sjaja'.
  Brođani će imati priliku vidjeti krivotvorine koje je policija zaplijenila u svojim akcijama. Prilika je to i da se upoznaju s bezobzirnošću crnog tržišta te na što posebno trebaju obratiti pozornost kako ne bi sutra postali vlasnici 'ljepote lažnog sjaja'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važno je gdje, što i pod kojim uvjetima radimo!

  Ovdje ili u Engleskoj?

  Važno je gdje, što i pod kojim uvjetima radimo!

  1.5.2019. | 8:00
  Nisu ih u taj novi svijet odveli samo ekonomski razlozi. Mučila ih je, kažu, općenito situacija u domovini koja je puna nepravde, korupcije, nepotizma, priča o ustašama i partizanima, a bez vjere da će u budućnosti biti bolje, što žele priuštiti svojoj djeci.
  Nisu ih u taj novi svijet odveli samo ekonomski razlozi. Mučila ih je, kažu, općenito situacija u domovini koja je puna nepravde, korupcije, nepotizma, priča o ustašama i partizanima, a bez vjere da će u budućnosti biti bolje, što žele priuštiti svojoj djeci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što znači uspjeti u životu?

  80 mu je godina tek!

  Što znači uspjeti u životu?

  28.4.2019. | 22:40
  Nije važno ima li netko podeblji bankovni račun, kuće na moru, političku karijeru…uspješan je zasigurno onaj kojega sa 80 godina mladi i stari, obitelj, prijatelji, kolege… rado prihvaćaju i vole.
  Nije važno ima li netko podeblji bankovni račun, kuće na moru, političku karijeru…uspješan je zasigurno onaj kojega sa 80 godina mladi i stari, obitelj, prijatelji, kolege… rado prihvaćaju i vole.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : One su izabrale flautu

  Svijet glazbe

  One su izabrale flautu

  23.4.2019. | 12:00
  "Nisam u početku uopće bila oduševljena time da sviram flautu, ali presudnu ulogu odigrala je kolegica iz škole koja me stalno nagovarala na taj instrument. Odlučila sam ju poslušati i kada sam krenula zavoljela sam ju i nastavila se školovati nakon osnovne u srednjoj školi a pot
  "Nisam u početku uopće bila oduševljena time da sviram flautu, ali presudnu ulogu odigrala je kolegica iz škole koja me stalno nagovarala na taj instrument. Odlučila sam ju poslušati i kada sam krenula zavoljela sam ju i nastavila se školovati nakon osnovne u srednjoj školi a pot
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zalogaj sa suzom u oku

  Nije svima Uskrs isti

  Zalogaj sa suzom u oku

  22.4.2019. | 19:00
  "Nemojte me ništa pitati. Dovoljno mi je teško što se ovako hranim. U početku sam odbijao sve to, no na kraju nisam imao izbora. Glad je presudila, a hrana je ovdje dobra i hvala im na svemu."
  "Nemojte me ništa pitati. Dovoljno mi je teško što se ovako hranim. U početku sam odbijao sve to, no na kraju nisam imao izbora. Glad je presudila, a hrana je ovdje dobra i hvala im na svemu."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Milan je primjer i nama, a ne samo njima

  Pozitivna priča

  Milan je primjer i nama, a ne samo njima

  21.4.2019. | 21:30
  - Primjer je moj sin mnogim Romima kako mogu raditi na sebi - ponosno je kazao Neđeljko. A mi bismo rekli Milan Mitrović svojim je primjerom, svojim radom na sebi, svojom upornošću primjer i nama, a ne samo njima, kako se u životu može uspjeti u svemu što se dovoljno jako želi i
  - Primjer je moj sin mnogim Romima kako mogu raditi na sebi - ponosno je kazao Neđeljko. A mi bismo rekli Milan Mitrović svojim je primjerom, svojim radom na sebi, svojom upornošću primjer i nama, a ne samo njima, kako se u životu može uspjeti u svemu što se dovoljno jako želi i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani su na tržnici prošli nešto skuplje nego u trgovinama

  Na Veliku subotu

  Građani su na tržnici prošli nešto skuplje nego u trgovinama

  20.4.2019. | 13:00
  U trgovinama su cijene mladog luka i rotkvice uistinu smanjene do krajnosti pa se tako vezica mladog luka može naći čak po cijeni do dvije kune, a rotkvice do svega tri kune. Međutim, izgleda kako žitelji Slavonskog Broda ipak biraju domaće proizvode po nešto većim cijenama gdje
  U trgovinama su cijene mladog luka i rotkvice uistinu smanjene do krajnosti pa se tako vezica mladog luka može naći čak po cijeni do dvije kune, a rotkvice do svega tri kune. Međutim, izgleda kako žitelji Slavonskog Broda ipak biraju domaće proizvode po nešto većim cijenama gdje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Ivana Brlić Mažuranić bila planinarka?

  Planinari i danas aktivni

  Je li Ivana Brlić Mažuranić bila planinarka?

  14.4.2019. | 16:05
  "Organiziramo sve ovo kako bismo popularizirali planinarenje, ali i zdrav život, kretanje, boravak u prirodi. Ivana je rođena u planinarskom gradu Ogulinu, ovdje u brodskom brdu je, nakon udaje, rado provodila vrijeme i očito je voljela prirodu i boravak u njoj."
  "Organiziramo sve ovo kako bismo popularizirali planinarenje, ali i zdrav život, kretanje, boravak u prirodi. Ivana je rođena u planinarskom gradu Ogulinu, ovdje u brodskom brdu je, nakon udaje, rado provodila vrijeme i očito je voljela prirodu i boravak u njoj."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kakav nas Uskrs očekuje

  Kad je u pitanju vrijeme

  Evo kakav nas Uskrs očekuje

  10.4.2019. | 10:30
  Koliko je tko dobro prognozirao i što se sve do Uskrsa može promijeniti vidjet ćemo idući vikend. Ali jedno je sigurno. Bez obzira na vrijeme dani su to koje će velika većina onih koji ih slave obojiti zajedništvom, ljubavlju i smijehom svojih najmilijih. Veće topline od one koju
  Koliko je tko dobro prognozirao i što se sve do Uskrsa može promijeniti vidjet ćemo idući vikend. Ali jedno je sigurno. Bez obzira na vrijeme dani su to koje će velika većina onih koji ih slave obojiti zajedništvom, ljubavlju i smijehom svojih najmilijih. Veće topline od one koju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozivamo građane da ostanu mirni'

  Centar 112:

  'Pozivamo građane da ostanu mirni'

  6.4.2019. | 9:05
  Centar 112 izdao priopćenje za stanovnike Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Prenosimo ga u cijelosti.
  Centar 112 izdao priopćenje za stanovnike Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Prenosimo ga u cijelosti.