Život : Ostalo

Objavljeno: 11.3.2020. u 21:00
Prikaza: 3156
|
Autor: Željka Gavranović

Nema prave integracije Roma u društvo

Kako se uklopiti u društvo iz kojeg vas isključuju i u školi

Slavonski Brod : Kako se uklopiti u društvo iz kojeg vas isključuju i u školiDjeca iz Područne škole Jelas u Slavonskom Brodu(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Slavonskobrodski Romi-osnovnoškolci ne mogu se integrirati u društvo jer u školskim klupama sjede sa svojim prijateljima iz Naselja. S druge strane, roditelji iz većinskog stanovništva svoju djecu upisuju u matičnu školu na Plavom polju. Postoji li izlaz iz ovog začaranog kruga?

SLAVONSKI BROD - Slavonski Brod dom je jedne od najbrojnijih romskih zajednica u Lijepoj Našoj. Mada je posljednji popis stanovništva (2011.) zabilježio 1142 slavonskobrodska Roma, neslužbeni podatci kazuju kako ih danas čak 1900 živi u gradu uz Savu i to uglavnom u Romskom naselju „Josip Rimac". Iako su mnogima 'puna usta' integracije osoba romske nacionalnosti, sugovornike za ovu temu teško je pronaći, a puno je toga za raspravu.

Naime, s obzirom na to da većina Roma u Slavonskom Brodu živi na istom gradskom području, njihova djeca pohađaju istu Osnovnu školu Hugo Badalić - Područnu školu Jelas, gdje su u pojedinim razredima sada većina jer su brojčano nadjačali, kako ih oni zovu, neRome. Prave integracije, dakle, nema već od osnovne škole koju romska djeca, uglavnom, pohađaju s učenicima iz svog Naselja koji su također pripadnici romske nacionalne manjine. S druge, pak, strane, većinsko stanovništvo više svoju djecu ne želi slati u takve razrede u kojima će oni biti manjinci pa ih silom, čak i ako žive na upisnom području te škole, radije upisuju u matičnu Osnovnu školu „Hugo Badalić" na Plavom polju.

U sociologiji se integracija definira kao obostrana prilagodba pojedinca ili etničke zajednice s drugačijim sociološkim okolnostima. Pojam je to usko povezan s asimilacijom (proces kojim se novi sadržaj i elementi prilagođuju i pridružuju starijem ili zatečenom sadržaju) i adaptacijom (promjena ponašanja na način da se zadovolje potrebe koje postavlja okolina, što obično uključuje promjenu poriva, emocija ili stavova).

Seciramo li te definicije, sasvim je jasno kako za pravu integraciju u Slavonskom Brodu izostaju pojedini elementi. Jedno od mogućih rješenja koje bi, dakako, Grad Slavonski Brod, puno više koštalo je i to da romska djeca pohađaju različite gradske osnovne škole u kojima će biti okružena uglavnom većinskim stanovništvom. Njihova disperzija po drugim osnovnim školama, značila bi i skidanje velikog tereta i nemoguće misije kompletne integracije koja je trenutno isključivo na leđima nastavnog osoblja i ravnateljice Osnovne škole Hugo Badalić. Stoga smo Gradskoj upravi postavili tri pitanja čiji odgovori pokazuju kompleksnost situacije.

SBplus: Zašto se integracija slavonskobrodske romske djece provodi samo u Osnovnoj školi Hugo Badalić, a ne i u drugim gradskim školama, kada je poznato da su djeca iz manjinske populacije sada u tamošnjim razredima u većini pa samim time ne možemo ni govoriti o pravoj integraciji u društvo?

Grad Slavonski Brod: Člankom 16. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi definirano je da je upisno područje za osnovne škole prostorno područje s kojeg se učenici upisuju u određenu osnovnu školu na temelju prebivališta, odnosno, prijavljenog boravišta, a određuje se sukladno Državnom pedagoškom standardu. Također, člankom 18. navedenog Zakona određeno je da se učenik može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u osnovnoj školi u koju se upisuje.

Učenici romske nacionalne manjine koji imaju prebivalište na području Naselja Josip Rimac, prema upisnom području pripadaju Osnovnoj školi Hugo Badalić. Ostali učenici romske nacionalne manjine koji žive u ostalim područjima grada Slavonskog Broda pripadaju onoj školi koja im je određena prema mjestu prebivališta.

Iz tog razloga, najveća zastupljenost učenika romske nacionalne manjine je upravo u Osnovnoj školi Hugo Badalić, dok je u ostalim osnovnim školama zastupljenost manja. Učenici romske nacionalne manjine integrirani su u sve osnovne škole na području grada, ali njihova zastupljenost ovisi o ukupnom broju učenika romske nacionalne manjine na tom području.

SBplus: Koliko djece s pripadajućeg područja Područne škole Jelas upisuje matičnu školu na Plavom polju kako bi izbjegli pohađanje razreda s većim brojem romske djece?

Grad Slavonski Brod: U protekle četiri školske godine matičnu školu na Plavom polju upisalo je 15-ak učenika koji prema upisnom području pripadaju područnoj školi na Jelasu. Broj odobrenih zahtjeva usklađuje se s odredbama Zakona prema kojima se učenici ne mogu upisati izvan upisnog područja ako to izaziva povećanja broja razrednih odjela, o čemu roditelje uputi i Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu u Brodsko-posavskoj županiji.

SBplus: Ima li Grad konkretan plan za rješavanje tog problema ili će situacija i dalje ostati nepromijenjena?

Grad Slavonski Brod: Grad Slavonski Brod, u suradnji s predstavnicima Romske nacionalne manjine, osigurao je prijevoz svih učenika romske nacionalne manjine od prvog do osmog razreda, iako je to prema zakonu dužan samo za učenike razredne nastave jer je najveća udaljenost od kuće do škole četiri kilometra. Na taj je način osnivač znatno povećao prisutnost djece na nastavi koja nije bila zadovoljavajuća prije toga. Grad je takvim poticajem uspio uključiti svu djecu romske populacije u osnovnoškolsko obrazovanje te u integraciju s učenicima neromske populacije koji također prema prebivalištu pripadaju Osnovnoj školi Huge Badalića.

Komentar: Zakonske regulative, dakle, zasad ograničavaju Grad da romskoj djeci 'naredi 'pohađanje nastave u drugim dijelovima grada, jednako koliko im onemogućavaju da prisilno zadrže djecu većinskog stanovništva u Područnoj školi na Jelasu (barem to ne mogu ostvariti u cijelosti). No, činjenica je da i jedni i drugi zaslužuju ono na što imaju pravo - kvalitetno obrazovanje te svu potrebnu institucionalnu skrb i brigu koja će dovesti do toga da jednog dana budu ravnopravni članovi ovog društva, bez obzira na nacionalnost, spol, vjeru ili bilo koje drugo razlikovno obilježje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada donijela zaključak o izgradnji helidroma u Brodu

Novi iskorak brodske Bolnice

Vlada donijela zaključak o izgradnji helidroma u Brodu

30.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maturante predvodili policija i gradonačelnik

Ipak održali Norijadu

Maturante predvodili policija i gradonačelnik

29.5.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Ne ide nam u prilog što mladi, koje smo odgojili, odlaze."

Dragovoljno darivanje krvi:

"Ne ide nam u prilog što mladi, koje smo odgojili, odlaze."

28.5.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući knjigama koje nisam trebala naučila sam lekciju

Nju neće više lako prevariti

Zahvaljujući knjigama koje nisam trebala naučila sam lekciju

14.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U borbi protiv vatre i koronavirusa, imaju svog saveznika

Na prvom je mjestu spašavanje života

U borbi protiv vatre i koronavirusa, imaju svog saveznika

4.5.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki brat sve vidi

Iz Antunova pera:

Veliki brat sve vidi

2.5.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo kakvo je danas stanje na burzi rada

Poslovi u Brodsko-posavskoj županiji

Provjerili smo kakvo je danas stanje na burzi rada

28.4.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neće biti naplate zakasnina

I Gradska knjižnica počinje s radom

Neće biti naplate zakasnina

26.4.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koronavirus nas je 'odvukao' u prirodu

Velika fotogalerija Antuna Lukšića

Koronavirus nas je 'odvukao' u prirodu

20.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provala u Gradske vrtove

Pod okriljem noći

Provala u Gradske vrtove

17.4.2020. | 7:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo nisu sanacija i konzervacija, nego potpuno nova ograda'

Jesu li u pravu - otkrivaju fotografije

'Ovo nisu sanacija i konzervacija, nego potpuno nova ograda'

8.4.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na poznatog 'stanara' Gradske tržnice

Brođani ne zaboravljaju

Sjećanje na poznatog 'stanara' Gradske tržnice

1.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte da Vas 'prevare' lijepo vrijeme i dulji dani

Prešli smo na ljetno računanje vremena

Nemojte da Vas 'prevare' lijepo vrijeme i dulji dani

29.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna od starijih gradskih kuća danas ostakljena višekatnica

Vrijeme mijenja izgled urbane jezgre

Jedna od starijih gradskih kuća danas ostakljena višekatnica

8.3.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada Brođanka koja je pokrenula lavinu dobrih djela

'Prije 9 godina, bila sam jedna od njih'

Mlada Brođanka koja je pokrenula lavinu dobrih djela

5.3.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan požar na obiteljskoj kući

Početkom godine aktivne JVP

Još jedan požar na obiteljskoj kući

1.3.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad županov suradnik, Planet Dread - sklada i svira

Evo kako to zvuči

Kad županov suradnik, Planet Dread - sklada i svira

22.2.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj brodski zid inauguraciju će dočekati čist

Zasad se tako čini

Ovaj brodski zid inauguraciju će dočekati čist

15.2.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve veći broj nasilja nad ženama i kroz medijske napise

Svaka treća žena je zlostavljana

Sve veći broj nasilja nad ženama i kroz medijske napise

14.2.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :