Život : Ostalo

Objavljeno: 11.3.2020. u 21:00
Prikaza: 3316
|
Autor: Željka Gavranović

Nema prave integracije Roma u društvo

Kako se uklopiti u društvo iz kojeg vas isključuju i u školi

Slavonski Brod : Kako se uklopiti u društvo iz kojeg vas isključuju i u školiDjeca iz Područne škole Jelas u Slavonskom Brodu(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Slavonskobrodski Romi-osnovnoškolci ne mogu se integrirati u društvo jer u školskim klupama sjede sa svojim prijateljima iz Naselja. S druge strane, roditelji iz većinskog stanovništva svoju djecu upisuju u matičnu školu na Plavom polju. Postoji li izlaz iz ovog začaranog kruga?

SLAVONSKI BROD - Slavonski Brod dom je jedne od najbrojnijih romskih zajednica u Lijepoj Našoj. Mada je posljednji popis stanovništva (2011.) zabilježio 1142 slavonskobrodska Roma, neslužbeni podatci kazuju kako ih danas čak 1900 živi u gradu uz Savu i to uglavnom u Romskom naselju „Josip Rimac". Iako su mnogima 'puna usta' integracije osoba romske nacionalnosti, sugovornike za ovu temu teško je pronaći, a puno je toga za raspravu.

Naime, s obzirom na to da većina Roma u Slavonskom Brodu živi na istom gradskom području, njihova djeca pohađaju istu Osnovnu školu Hugo Badalić - Područnu školu Jelas, gdje su u pojedinim razredima sada većina jer su brojčano nadjačali, kako ih oni zovu, neRome. Prave integracije, dakle, nema već od osnovne škole koju romska djeca, uglavnom, pohađaju s učenicima iz svog Naselja koji su također pripadnici romske nacionalne manjine. S druge, pak, strane, većinsko stanovništvo više svoju djecu ne želi slati u takve razrede u kojima će oni biti manjinci pa ih silom, čak i ako žive na upisnom području te škole, radije upisuju u matičnu Osnovnu školu „Hugo Badalić" na Plavom polju.

U sociologiji se integracija definira kao obostrana prilagodba pojedinca ili etničke zajednice s drugačijim sociološkim okolnostima. Pojam je to usko povezan s asimilacijom (proces kojim se novi sadržaj i elementi prilagođuju i pridružuju starijem ili zatečenom sadržaju) i adaptacijom (promjena ponašanja na način da se zadovolje potrebe koje postavlja okolina, što obično uključuje promjenu poriva, emocija ili stavova).

Seciramo li te definicije, sasvim je jasno kako za pravu integraciju u Slavonskom Brodu izostaju pojedini elementi. Jedno od mogućih rješenja koje bi, dakako, Grad Slavonski Brod, puno više koštalo je i to da romska djeca pohađaju različite gradske osnovne škole u kojima će biti okružena uglavnom većinskim stanovništvom. Njihova disperzija po drugim osnovnim školama, značila bi i skidanje velikog tereta i nemoguće misije kompletne integracije koja je trenutno isključivo na leđima nastavnog osoblja i ravnateljice Osnovne škole Hugo Badalić. Stoga smo Gradskoj upravi postavili tri pitanja čiji odgovori pokazuju kompleksnost situacije.

SBplus: Zašto se integracija slavonskobrodske romske djece provodi samo u Osnovnoj školi Hugo Badalić, a ne i u drugim gradskim školama, kada je poznato da su djeca iz manjinske populacije sada u tamošnjim razredima u većini pa samim time ne možemo ni govoriti o pravoj integraciji u društvo?

Grad Slavonski Brod: Člankom 16. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi definirano je da je upisno područje za osnovne škole prostorno područje s kojeg se učenici upisuju u određenu osnovnu školu na temelju prebivališta, odnosno, prijavljenog boravišta, a određuje se sukladno Državnom pedagoškom standardu. Također, člankom 18. navedenog Zakona određeno je da se učenik može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u osnovnoj školi u koju se upisuje.

Učenici romske nacionalne manjine koji imaju prebivalište na području Naselja Josip Rimac, prema upisnom području pripadaju Osnovnoj školi Hugo Badalić. Ostali učenici romske nacionalne manjine koji žive u ostalim područjima grada Slavonskog Broda pripadaju onoj školi koja im je određena prema mjestu prebivališta.

Iz tog razloga, najveća zastupljenost učenika romske nacionalne manjine je upravo u Osnovnoj školi Hugo Badalić, dok je u ostalim osnovnim školama zastupljenost manja. Učenici romske nacionalne manjine integrirani su u sve osnovne škole na području grada, ali njihova zastupljenost ovisi o ukupnom broju učenika romske nacionalne manjine na tom području.

SBplus: Koliko djece s pripadajućeg područja Područne škole Jelas upisuje matičnu školu na Plavom polju kako bi izbjegli pohađanje razreda s većim brojem romske djece?

Grad Slavonski Brod: U protekle četiri školske godine matičnu školu na Plavom polju upisalo je 15-ak učenika koji prema upisnom području pripadaju područnoj školi na Jelasu. Broj odobrenih zahtjeva usklađuje se s odredbama Zakona prema kojima se učenici ne mogu upisati izvan upisnog područja ako to izaziva povećanja broja razrednih odjela, o čemu roditelje uputi i Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu u Brodsko-posavskoj županiji.

SBplus: Ima li Grad konkretan plan za rješavanje tog problema ili će situacija i dalje ostati nepromijenjena?

Grad Slavonski Brod: Grad Slavonski Brod, u suradnji s predstavnicima Romske nacionalne manjine, osigurao je prijevoz svih učenika romske nacionalne manjine od prvog do osmog razreda, iako je to prema zakonu dužan samo za učenike razredne nastave jer je najveća udaljenost od kuće do škole četiri kilometra. Na taj je način osnivač znatno povećao prisutnost djece na nastavi koja nije bila zadovoljavajuća prije toga. Grad je takvim poticajem uspio uključiti svu djecu romske populacije u osnovnoškolsko obrazovanje te u integraciju s učenicima neromske populacije koji također prema prebivalištu pripadaju Osnovnoj školi Huge Badalića.

Komentar: Zakonske regulative, dakle, zasad ograničavaju Grad da romskoj djeci 'naredi 'pohađanje nastave u drugim dijelovima grada, jednako koliko im onemogućavaju da prisilno zadrže djecu većinskog stanovništva u Područnoj školi na Jelasu (barem to ne mogu ostvariti u cijelosti). No, činjenica je da i jedni i drugi zaslužuju ono na što imaju pravo - kvalitetno obrazovanje te svu potrebnu institucionalnu skrb i brigu koja će dovesti do toga da jednog dana budu ravnopravni članovi ovog društva, bez obzira na nacionalnost, spol, vjeru ili bilo koje drugo razlikovno obilježje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponose li se Brođani plasmanom na sramotnoj ljestvici?

Grafite lako brišemo, mržnju puno teže

Ponose li se Brođani plasmanom na sramotnoj ljestvici?

23.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

Kasno ljetno spremanje

Kraj ovogodišnje sezone kupanja na Poloju

10.9.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

Traže više od 35 novih radnika

Veliki broj otvorenih radnih mjesta u bolnicama BPŽ

9.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

Udomimo brodske (ne)sretne šapice

Ne dopustimo da ostanu s druge strane ograde!

26.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

'Govorili su da sam previše ušminkana'

Mlada Brođanka za volanom borbenog vozila

25.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

Neobična akcija brodskih HGSS-ovaca

Stranac odlutao s odmorišta na autocesti

21.8.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jedna minuta (auto) terora'

Iz 'pisma' čitatelja

'Jedna minuta (auto) terora'

18.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

Bit će ih 'puno nebo'

Večeras uživajte u 'zvijezdama padalicama'

12.8.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

Mlade Brođanke zasukale rukave

One ne čekaju druge da obave posao umjesto njih

10.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

In Memoriam

Vinko Kuzmić izgubio je bitku s bolešću

6.8.2020. | 13:34
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

Neizmjerno smo zahvalni vatrogascima

"Bako, a gdje ćemo mi živjeti ako nam kuća izgori?"

6.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

Dovoljan je trenutak nesmotrenosti

Pazite kako i gdje ostavljate svoja vozila

3.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhvatio zmiju u automobilu

Video

Uhvatio zmiju u automobilu

3.8.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

U Brodsko-posavskoj županiji

Oni su 'prvaci' po broju rođenih beba i sklopljenih brakova

2.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

Važna oprema za brodske vatrogasce

Bespilotne letjelice za rano otkrivanje požara

26.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

Policija apelira i predlaže:

Jednostavnim 'trikom' do zaštite od provalnika

24.7.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

Odlučila je ostati i uspjeti

Upoznajte Brođanku koja je Stankoviću 'nabila' rogove

19.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kakvom je stanju brodski pothodnik danas

Godinu dana kasnije u obilasku

Provjerili smo u kakvom je stanju brodski pothodnik danas

14.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zanimljiva videopromocija Slavonskog Broda

Sport i turizam

Zanimljiva videopromocija Slavonskog Broda

7.7.2020. | 19:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :