Život : Okoliš

Objavljeno: 26.10.2018. u 22:10
Prikaza: 1355
|
Autor: Željka Gavranović

Pratimo kontaminirano područje

Za pražnjenje 'praznog' produktovoda koriste dvije cisterne

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Unatoč najavama, da ne kažemo dezinformacijama, kako radovi ovaj tjedan neće početi, danas u 15.30 sati radnici su na obje lokacije smještene iznad slavonskobrodskog produktovoda pokrenuli njegovo testiranje odnosno 'pražnjenje eventualno zaostalih ugljikovodika'. Da je 'zaostaloga' u cjevovodu itekako bilo, dokaz su i dvije cisterne koje su u smjeru Zagreba odvezle 'sadržaj'.

SLAVONSKI BROD - Nakon što su u utorak, 23. listopada, u Slobodnici započeli pripremni radovi na mjestu gdje je krajem ožujka došlo do curenja naftnih derivata iz cjevovoda koji je Crodux trebao prenamijeniti u produktovod u sklopu projekta plinofikacije Rafinerije u bosanskom Brodu, svaki dan obilazili smo objekt očekujući početak radova na pražnjenju 'prazne' cijevi. Osim toga, svakodnevno smo do informacija o početku radova pokušali doći preko Plinacrova zagrebačkog Ureda za odnose s javnošću.

U utorak smo na Plinacrovu adresu poslali upit u kojemu smo zatražili odgovor na pitanje tko je ove jeseni investitor u procesu svih mjera, postupaka i radnji u poslovima prenamjene produktovoda u plinovod na lokaciji u Slavonskom Brodu, odnosno, Slobodnici.

Najavljeno ''pražnjenje produktovoda od eventualno zaostalih ugljikovodika'' prošlo je, očigledno, uspješno jer, dok su radnici na lokaciji uz viseći most pod tlakom tiskali ''eventualno zaostalu tekućinu'', oni u Slobodnici su stvarnu skupljali u dvije cisterne parkirane na mjestu proljetnog akcidenta

- Plinacro d.o.o. i Crodux Plin d.o.o. su u rujnu 2017. potpisali Ugovor o procjeni stanja produktovoda Opatovac - Bosanski Brod. Navedenim dokumentom (Ugovorom) su regulirana međusobna prava i obveze isključivo vezano uz provedbu postupka ispitivanja odnosno utvrđivanja trenutačnog stanja produktovoda te određeni daljnji koraci u cilju njegove moguće podobnosti za prenamjenu u izravni plinovod. Spomenuto ispitivanje produktovoda provodilo se kako bi se utvrdile mogućnosti realizacije projekta opskrbe Rafinerije nafte Brod prirodnim plinom putem izravnog plinovoda i to priključenjem na hrvatski transportni sustav, a sukladno odredbama Zakona o tržištu plina, smjernicama Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kao i Protokola o suradnji na realizaciji Projekta, potpisanog od strane ministra zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Pri tome napominjemo da je odlukom HERA-e o davanju suglasnosti za izgradnju i pogon izravnog plinovoda (iz travnja 2018.)  energetski subjekt Crodux Plin d.o.o., kao registrirani opskrbljivač plinom u RH, dobio suglasnost za izgradnju i pogon izravnog plinovoda MRS Slobodnica - granica BiH.  S tim u vezi, investitor izravnog plinovoda bit će opskrbljivač krajnjega kupca, Rafinerije nafte Brod, a sve u skladu s pozitivnim  zakonskim propisima i uz suglasnost HERA-e. - glasio je odgovor Plinacra

Kada smo jutros obišli mjesta radova dobili smo informaciju kako izvođači zasad još uvijek ne mogu započeti s poslovima pražnjenja produktovoda.

- Radnici i dalje rade na pripremnim radovima, a kada krene posao pražnjenja obavijestit ćemo vas mailom. -  za SBplus jutros je u telefonskom razgovoru kazala Branka Belamarić, Voditeljica odnosa s javnošću tvrtke Plinacro.

Razlog odgađanja radova, kažu, jeste činjenica da Plinacro od Grada Slavonskog Broda nije dobio odobrenje za preregulaciju prometa na mjestima održavanja radova (primarno se to odobrenje odnosi na prometovanje cestom na nasipu uz rijeku Savu od Slavonskog Broda prema Migalovcima).

Usprkos ranijem uvjeravanju kako radovi danas neće započeti, iz Plinacra su nas putem maila, baš kako su i obećali, u 15.30 sati obavijestili da je „nakon obavljenih pripremnih radova, Plinacro danas započeo s radovima čišćenja produktovoda Slobodnica-Brod, odnosno njegova pražnjenja od eventualno zaostalih ugljikovodika". Radove su, naime, ipak odlučili započeti bez odobrenja Grada za privremenu regulaciju prometa.

Priopćenjem je naglašeno kako je Plinacro još 10. listopada, na zahtjev inspektorice zaštite okoliša, a radi obavljanja gore spomenutih radova, Gradu Slavonskom Brodu dostavio zahtjev za ishođenje odobrenja za privremenu regulaciju prometa.

- Grad je 17. listopada od Plinacra zatražio izradu prometnog elaborata te je navedeni dokument, već 19. listopada, predan. Iako su odonda prošla već gotovo dva tjedna, Plinacru od strane Grada još nije izdano odobrenje za privremenu regulaciju prometa. Iz navedenih razloga, a s obzirom na predviđeno pogoršanje vremenskih prilika, Plinacro nije više bio u mogućnosti čekati ranije spomenuto odobrenje te je započeo s radovima čišćenja tehnološki prilagođenima situaciji. Pri tome, bitno je naglasiti kako navedeno rješenje nije samo tehnološki i praktično zahtjevnije, već i vremenski produžuje izvođenje radova te je, zbog očekivanog pogoršanja vremenskih prilika, u ovom trenutku teško predvidjeti do kojeg točno roka će radovi biti završeni. - stoji u Plinacrovu odgovoru SBplusu.

Budući da u svakom odgovoru na naše pitanje Plinacro u prvi plan ističe što je uzrok njihovoj dinamici u postupanju, očito, drže kako SBplus i njegovi čitatelji ne znaju da su „Zahtjev za ishođenje odobrenja za privremenu regulaciju prometa" Gradskoj upravi u Slavonskom Brodu mogli dostaviti u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu 2018. godine, a ne tek 17. listopada. Na taj bi način nadležnima omogućili da proces kontrole 'Elaborata' obave sukladno struci, a ne uz javni pritisak jedne državne tvrtke pa bio to i, ovdje vrlo popularan, Plinacro.

Po primitku 'dojave' o početku pražnjenja cjevovoda danas smo, po drugi put, obišli obje lokacije na kojima su najavljeni radovi - onu kod visećeg mosta uz Savu, nasuprot rafineriji koja se nalazi s druge strane rijeke te, isto tako, mjesto u Slobodnici prekoputa Plinacrova slavonskobrodskog sjedišta, gdje je posljednje testiranje 'praznog' cjevovoda izazvalo ekološki akcident i curenje tisuća litara nafte.

S obzirom na to da nitko od prisutnih nije smio davati izjave za medije (za što je ovlašten samo zagrebački Ured za odnose s javnošću tvrtke Plinacro), možemo samo opisati ono što smo na tim 'adresama' vidjeli i čuli.

Najavljeno ''pražnjenje produktovoda od eventualno zaostalih ugljikovodika'' prošlo je, očigledno, uspješno jer, dok su radnici na lokaciji uz viseći most pod tlakom tiskali ''eventualno zaostalu tekućinu'', oni u Slobodnici su stvarnu skupljali u dvije cisterne parkirane na mjestu proljetnog akcidenta (prema Hrvatskom jezičnom portalu definiranom kao 'nezgoda, nesreća, havarija prouzrokovana nepažnjom').

Na objema su lokacijama i danas bili prisutni našički vatrogasci, Plinacrovi radnici, tvrtka Aeks iz Ivanić Grada (koja je i nakon proljetnog ekološkog akcidenta zbrinula 'tekućinu' iz produktovoda), tvrtka Monter - Strojarske montaže,...

Drugim riječima, malo tko iz Slavonskog Broda uključen je u akciju čišćenja 'praznog' produktovoda.

Zagrebačke su registracije, pak, najčešće koje kruže oko mjesta radova, a primijetili smo i kako više rade mobiteli, nego lopate.

Kao što činimo od 15. listopada, prvog dana kada je najavljen novi početak radova na testiranju produktovoda, nastavit ćemo pratiti i istraživati sva događanja vezana za ovaj slučaj. Makar bili jedini u Hrvatskoj, ustrajat ćemo u rasvjetljavanju događaja od kojih sve institucije žele dignuti ruke i zaboraviti ih (ekološka katastrofa s kontaminacijom tla zasad neutvrđenog obujma, zabrana korištenja slavonskobrodske pitke vode iz gradskog vodovoda, 'sanacija' tla nakon akcidenta, međusobni odnos između privatne tvrtke Crodux i državne Plinacro, ulogu državnih ustanova i institucija u zataškavanju i prikrivanju materijalnih činjenica i tako dalje i tomu slično). 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ovo gledaju već dva dana

Zbog nemara svojih susjeda

Brođani ovo gledaju već dva dana

14.7.2019. | 17:20
Usprkos opetovanim uputama Komunalca o tomu kako postupati s glomaznim otpadom poput madraca prikazanog na fotografiji, Brođani i dalje 'rade po svom'. Sam centar grada, Mesićevu ulicu uz 'Malu crkvu' već dva dana, stoga, krasi taj prizor. Sutra će sve, dakako, riješiti Komunalče
Usprkos opetovanim uputama Komunalca o tomu kako postupati s glomaznim otpadom poput madraca prikazanog na fotografiji, Brođani i dalje 'rade po svom'. Sam centar grada, Mesićevu ulicu uz 'Malu crkvu' već dva dana, stoga, krasi taj prizor. Sutra će sve, dakako, riješiti Komunalče
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući Slavoncu, Velebit pristupačan svim hodačima

Priznanja brodskim planinarima

Zahvaljujući Slavoncu, Velebit pristupačan svim hodačima

8.7.2019. | 20:15
Dionica Premužićke pripala je za održavanje i brodskim planinarima koji svake godine „naoružani“ s motorkama, mačetama, raznim alatom, bojom, kistovima…obnavljaju markacije, režu i miču s puta srušena stabla, čiste put od makije… I ove godine su iskoristili nedavna dva blagdana,
Dionica Premužićke pripala je za održavanje i brodskim planinarima koji svake godine „naoružani“ s motorkama, mačetama, raznim alatom, bojom, kistovima…obnavljaju markacije, režu i miču s puta srušena stabla, čiste put od makije… I ove godine su iskoristili nedavna dva blagdana,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li se Brođani bojati budućih onečišćenja ozonom?

DHMZ za SBplus informira građane

Trebaju li se Brođani bojati budućih onečišćenja ozonom?

5.7.2019. | 22:00
Državni hidrometeorološki zavod za SBplus otkriva što se zapravo dogodilo s kvalitetom zraka tijekom prošlotjednog upozorenja o prekoračenim vrijednostima koje je stiglo iz Gradske uprave te trebaju li se Brođani u budućnosti plašiti takvih situacija.
Državni hidrometeorološki zavod za SBplus otkriva što se zapravo dogodilo s kvalitetom zraka tijekom prošlotjednog upozorenja o prekoračenim vrijednostima koje je stiglo iz Gradske uprave te trebaju li se Brođani u budućnosti plašiti takvih situacija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Poloju u sat vremena i do 140 uboda komaraca

Stanje neizdrživo

Na Poloju u sat vremena i do 140 uboda komaraca

27.6.2019. | 18:00
Monitoringom je utvrđeno kako je broj uboda komaraca na Poloju iznad dopuštenog zbog čega će večeras tamo biti proveden korektivni adulticidni tretman.
Monitoringom je utvrđeno kako je broj uboda komaraca na Poloju iznad dopuštenog zbog čega će večeras tamo biti proveden korektivni adulticidni tretman.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo pravila ponašanja tijekom grmljavinskih nevremena

Sl. Brod ovih dana osvijetljen munjama

Donosimo pravila ponašanja tijekom grmljavinskih nevremena

23.6.2019. | 11:40
Računa se da udari groma u Hrvatskoj ozlijede desetak osoba godišnje, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi. Temperatura munje doseže 30.000 stupnjeva Celzijevih što je peterostruko viša temperatura od one na površini sunca, a brzina kojom udaraju je oko 1000 km u sekundi.
Računa se da udari groma u Hrvatskoj ozlijede desetak osoba godišnje, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi. Temperatura munje doseže 30.000 stupnjeva Celzijevih što je peterostruko viša temperatura od one na površini sunca, a brzina kojom udaraju je oko 1000 km u sekundi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon sparine, opet grmljavine i pljuskovi

Vrijeme luduje

Nakon sparine, opet grmljavine i pljuskovi

22.6.2019. | 19:45
Nakon izrazito kišnog svibnja, Slavonci su se taman uljuljali u prve ljetne trenutne, a potom su se opet vratile oborine. Jučerašnja šteta od tuče još se zbraja, a danas je opet u samo nekoliko minuta pala ogromna količina kiše.
Nakon izrazito kišnog svibnja, Slavonci su se taman uljuljali u prve ljetne trenutne, a potom su se opet vratile oborine. Jučerašnja šteta od tuče još se zbraja, a danas je opet u samo nekoliko minuta pala ogromna količina kiše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Opet nas truje Rafinerija? Smrdi po spaljenoj plastici'

Građani pitaju, mi saznajemo

'Opet nas truje Rafinerija? Smrdi po spaljenoj plastici'

22.6.2019. | 12:00
„Kakav je ono dim u Bosni iz smjera Doboja? Vjetar ga nosi barem deset kilometara u smjeru sjeveroistoka. Opet užasno smrdi po spaljenoj plastici.“
„Kakav je ono dim u Bosni iz smjera Doboja? Vjetar ga nosi barem deset kilometara u smjeru sjeveroistoka. Opet užasno smrdi po spaljenoj plastici.“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dijelove grada pogodila tuča

Nevrijeme u Slavonskom Brodu

Dijelove grada pogodila tuča

21.6.2019. | 13:00
Nakon izrazito sparnih i vrućih dana, tijekom kojih se temperatura u Slavonskom Brodu penjala i do 35 'Celzijevaca', danas je pojedine dijelove grada zahvatila tuča. S obzirom na to da se pojavila lokalno, po prolasku nevremena bit će poznati je li uzrokovala štetu na usjevima i
Nakon izrazito sparnih i vrućih dana, tijekom kojih se temperatura u Slavonskom Brodu penjala i do 35 'Celzijevaca', danas je pojedine dijelove grada zahvatila tuča. S obzirom na to da se pojavila lokalno, po prolasku nevremena bit će poznati je li uzrokovala štetu na usjevima i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tretmani protiv komaraca na području grada urodili plodom

'Pale dosadne krvopije'

Tretmani protiv komaraca na području grada urodili plodom

16.6.2019. | 16:15
Izrazito kišoviti svibanj iza sebe je ostao brojne lokve i nakupine vode idealne za stvaranje legla komaraca. I dok su neka mjesta i općine zbog nedostatnih financijskih sredstava svoje stanovnike ostavili na milost i nemilost dosadnim krvopijama, pravovremenom su reakcijom Broša
Izrazito kišoviti svibanj iza sebe je ostao brojne lokve i nakupine vode idealne za stvaranje legla komaraca. I dok su neka mjesta i općine zbog nedostatnih financijskih sredstava svoje stanovnike ostavili na milost i nemilost dosadnim krvopijama, pravovremenom su reakcijom Broša
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primili nagradu za prikupljenih gotovo 13 tona papira

Mali ekolozi spasili 9.000 stabala

Primili nagradu za prikupljenih gotovo 13 tona papira

12.6.2019. | 18:30
Svojim sudjelovanjem i aktivnostima u sklopu akcije Zeleni korak, brodsko-posavski osnovci, uz svoje kolege iz drugih dijelova Hrvatske, pokazali su kako mali koraci pojedinaca mogu utjecati na dobrobit cijele zajednice.
Svojim sudjelovanjem i aktivnostima u sklopu akcije Zeleni korak, brodsko-posavski osnovci, uz svoje kolege iz drugih dijelova Hrvatske, pokazali su kako mali koraci pojedinaca mogu utjecati na dobrobit cijele zajednice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tužan podsjetnik na planetu koja se guši u plastici

Brođani protiv plastike

Tužan podsjetnik na planetu koja se guši u plastici

11.6.2019. | 10:30
Simbolično, pokraj plastike igraju se djeca čija je budućnost izravno ugrožena neodgovornim ponašanjem i odnosom ranijih generacija prema prirodi.
Simbolično, pokraj plastike igraju se djeca čija je budućnost izravno ugrožena neodgovornim ponašanjem i odnosom ranijih generacija prema prirodi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I slavonskobrodski ronioci sudjelovali u čišćenju

Očistili više od 50 km2 Savudrijske vale

I slavonskobrodski ronioci sudjelovali u čišćenju

10.6.2019. | 17:15
Izlovljeni su, među ostalim, kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta.
Izlovljeni su, među ostalim, kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se smije a što ne smije bacati u odvodni sustav?

Zaštitimo okoliš!

Što se smije a što ne smije bacati u odvodni sustav?

30.5.2019. | 12:45
Umjesto u kanalizaciju, sljedeće navedeni otpad bacite u kantu za smeće gdje i pripada.
Umjesto u kanalizaciju, sljedeće navedeni otpad bacite u kantu za smeće gdje i pripada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako srijedom ujutro izgleda središnja brodska ulica

Nakon noćnog kopanja po smeću

Ovako srijedom ujutro izgleda središnja brodska ulica

29.5.2019. | 11:00
Potreba i nužda su jedno, a razbacivanje tuđeg smeća svuda uokolo i stvaranje dodatnog posla djelatnicima Komunalca nešto sasvim drugo - smatra čitatelj SBplus-a koji je odlučio progovoriti o jednoj osjetljivoj temi koja muči današnje društvo.
Potreba i nužda su jedno, a razbacivanje tuđeg smeća svuda uokolo i stvaranje dodatnog posla djelatnicima Komunalca nešto sasvim drugo - smatra čitatelj SBplus-a koji je odlučio progovoriti o jednoj osjetljivoj temi koja muči današnje društvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji kritiziraju i prigovaraju, vesele se promjenama

Brođani mijenjaju svoj grad

Oni koji kritiziraju i prigovaraju, vesele se promjenama

25.5.2019. | 10:00
Očiste li svojim kritiziranjem i prigovaranjem barem jedno ovakvo parkiralište, učinili su za svoje sugrađane uistinu mnogo.
Očiste li svojim kritiziranjem i prigovaranjem barem jedno ovakvo parkiralište, učinili su za svoje sugrađane uistinu mnogo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Postavljene su plutajuće brane koje sprječavaju širenje'

Državni inspektorat o onečišćenju:

'Postavljene su plutajuće brane koje sprječavaju širenje'

25.5.2019. | 8:15
Vodopravni inspektor pregledao je navedenu dionicu kanala te Hrvatskim autocestama rješenjem naložio sanaciju onečišćenja putem ovlaštene pravne osobe, a Hrvatskim vodama praćenje provođenja te iste sanacije.
Vodopravni inspektor pregledao je navedenu dionicu kanala te Hrvatskim autocestama rješenjem naložio sanaciju onečišćenja putem ovlaštene pravne osobe, a Hrvatskim vodama praćenje provođenja te iste sanacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovor će dati Vodopravna inspekcija

Onečišćenje i dalje aktualno

Odgovor će dati Vodopravna inspekcija

23.5.2019. | 17:30
Zagađenje na kanalu u Brodskom Varošu i dalje je aktualno, Inspekcija zaštite okoliša pokreće istragu, a zabrinuti građani nagađaju o čemu bi mogla biti riječ. Nadajmo se kako velike količine nafte ili njoj slične tvari neće ugroziti bogati životinjski svijet koji se čuje i na na
Zagađenje na kanalu u Brodskom Varošu i dalje je aktualno, Inspekcija zaštite okoliša pokreće istragu, a zabrinuti građani nagađaju o čemu bi mogla biti riječ. Nadajmo se kako velike količine nafte ili njoj slične tvari neće ugroziti bogati životinjski svijet koji se čuje i na na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski kajakaši danas veslaju uz kej

Iako stagnira, Sava i dalje visoka

Brodski kajakaši danas veslaju uz kej

17.5.2019. | 9:20
Vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije uglavnom je u stagnaciji ili u opadanju. Tek je na krajnjem zapadu županije u posljednjih sat vremena narastao za 1 cm.
Vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije uglavnom je u stagnaciji ili u opadanju. Tek je na krajnjem zapadu županije u posljednjih sat vremena narastao za 1 cm.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

Podatci Hrvatskih voda

Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

13.5.2019. | 17:30
Tijekom dana Sava je na području Brodsko-posavske županije rasla u prosjeku tri cm po satu.
Tijekom dana Sava je na području Brodsko-posavske županije rasla u prosjeku tri cm po satu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li gradonačelnik Duspara prihvatiti prijedlog građana?

Inicijativa pčelara

Hoće li gradonačelnik Duspara prihvatiti prijedlog građana?

12.5.2019. | 10:15
Slavonski Brod mogao bi se uključiti u svjetsku inicijativu prihvati li gradonačelnik Slavonskog Broda ideju koja dolazi od dijela građana. Evo o čemu je riječ.
Slavonski Brod mogao bi se uključiti u svjetsku inicijativu prihvati li gradonačelnik Slavonskog Broda ideju koja dolazi od dijela građana. Evo o čemu je riječ.