Život : Okoliš

Objavljeno: 8.8.2019. u 22:00
Prikaza: 1157
|
Autor: Marija Radošević

Želite li se aktivno odmarati?

S planinskih vrhova dotaknite nebo

HPD Dilj Gora
Foto: HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora
 • HPD Dilj Gora

Povelika i šarolika ekipa od 25 članova Planinarskog društva Dilj Gora, odlučila je nedavni produženi vikend, od 1. do 5. kolovoza, provesti iznimno aktivno, pohodeći Durmitor, planinski masiv, koji je zbog iznimne ljepote svrstan na UNESCO-vu listu Svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa, s 48 vrhova preko 2000 metara nadmorske visine, s 18 glečerskih jezera na visini iznad 1500 metara nadmorske visine, nazvanih „gorske oči“ te s pet kanjona među kojima je i veličanstveni kanjon Tare.

SLAVONSKI BROD  - Tko se jednom zaljubi u planinu i planinarenje, nikada tu ljubav ne izgubi. Koliko god posjetitelja planina fascinira svojim vrletima, kukovima, vrtačama, pa prekrasnim livadama prekrivenim cvjetnom čarolijom „garniranom" s opojnim mirisima majčine dušice i drugih biljaka, toliko su zanimljivi i susreti s ljudima koji su se srodili s planinskim gorostasom a od kojih se može čuti štošta o povijesti kraja kojim se hodi.

Već gotovo cijelo stoljeće brodski planinari, očarani planinskim ljepotama svakog ljeta pohode hrvatske planine, ali i one u okruženju, poput slovenskog Triglava, a ove godine ponovno odabranog crnogorskog Durmitora, o čemu saznajemo od organizatora puta i vodiča, Gorana Bašića.

Povelika i šarolika ekipa od 25 planinara Planinarskog društva Dilj Gora, odlučila je nedavni produženi vikend i blagdan, od 1. do 5. kolovoza, kako je to predviđeno ovogodišnjim planom Društva, provesti iznimno aktivno, pohodeći Durmitor, planinski masiv, koji je zbog iznimne ljepote svrstan još 1980.-te godine na UNESCO-vu listu Svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa, s 48 vrhova preko 2000 metara nadmorske visine, s 18 glečerskih jezera na visini iznad 1500 metara, nazvanih „gorske oči" među kojima je najatraktivnije Crno jezero te s pet kanjona među kojima veličanstveni kanjon Tare privlači najviše pozornosti, kao najdublji u Europi.

Na zahtjevni pothvat krenuli su prvog kolovoza oko šest sati, preko Bosne. „Išli smo dosta brzo tako da smo nakon prve kave iza Doboja, iznenađujuće brzo prošli i Vranduk i nastavili do Sarajeva, a poslije pauze do Foče. Tu je nekoliko rafting kampova na Drini, gdje smo opet imali kratki odmor nakon čega smo ušli u Crnu Goru na prijelazu Šćepan polje. Potom uz Pivsko jezero do Plužina, odakle se diže nevjerojatno strma i zahtjevna cesta, kroz tunele na durmitorski plato pa preko Trse do Žabljaka… stigli smo za oko 12 sati na odredište. Smjestili smo se u privatni kamp Razvršje u blizini Žabljaka, s apartmanima (ali ima mjesta i za šatore). Svi smo stigli živi i zdravi", naveo je vođa puta.

Zahtjevan uspon prema najvišem vrhu

Zato su već prvoga jutra, nakon što su 12 kilometara prešli vozilima do prijevoja Sedlo, krenuli na zahtjevni uspon, Bobotov kuk, (2523 metra nadmorske visine), što je ujedno i najviši vrh Durmitora.

Goran je dodao kako se dio ekipe vraćao preko Velike Rbatine i ledene pećine u kojoj se snijeg zadržava tijekom cijele godine, a nudi znatiželjnim pogledima impresivne figure od leda, poput šahovskih figura od jednog metra.

„Sam uspon traje oko tri sata. Ide se ispod Uvite grede preko Surutke do Zelenog vira, jezera na najvišoj nadmorskoj visini Durmitora, a odatle kreće uspon uz stijenu koji je djelomično osiguran sajlama. Pod samim vrhom na prijevoju Velika previja, ostala je nekolicina ljudi koja se nije odlučila na uspon do samog vrha pa nas je 19 stiglo gore. Staza je zahtjevna ali može se u uvjetima bez kiše proći i bez posebnih osiguranja sajli, klinova i slično. Bio je to južni, najblaži prilaz vrhu. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, iznimno lijepo a pogled na okolinu prekrasan, na dva Škrčka jezera te na drugu stranu prema Žabljaku i Crnom jezeru" dočarao je ambijent Goran, uvjeren kako sve skupa zapravo nije bilo prezahtjevno.

Turu je, naime, prošao 20-godišnji Krešo, koji se s roditeljima i planinarskom ekipom prvi put na planinarenju kao i 70-godišnji Mile, najstariji član planinarske ekipe te dugogodišnji planinar Marko sa 65 godina, kao i svi ostali.

Goran je dodao kako se dio ekipe vraćao preko Velike Rbatine i ledene pećine u kojoj se snijeg zadržava tijekom cijele godine, a nudi znatiželjnim pogledima impresivne figure od leda, poput šahovskih figura od jednog metra.

Prvi dan bez ikakvih problema

Prvi dan planinarenja protekao je izvrsno bez ikakvih problema za hodače, stoga su prema planu slijedeći odvojili za rafting na Tari, čiji je kanjon jedan od najljepših i najdubljih na svijetu.. Riječ je o najdužoj (150 kilometara) rijeci u Crnoj Gori koju nazivaju „Suza Europe" i kanjonu dubine od 1000 do čak 1300 metara. Osim što je bistra, Rijeka je cijelom svojom dužinom i pitka.

Doista fascinantan odmor, iznimno aktivan, toliko pun ljepote da će u srcima i pamćenju onih koji su ga prošli zasigurno ostati trajno upisan, svjedoči vođa puta, ali i ostali koji su ga proživjeli.

„Bilo bi doista šteta propustiti tu iznimnu atrakciju. U organizaciji domaćina, išli smo preko Đurđevića Tare, gdje se pruža najčudesniji most, jedan od najljepših na svijetu, visok 170 metara …Kad pogledate s mosta rijeku jedva se vidi…doista fascinantno", podijelio je Goran svoje dojmove o ovoj grandioznoj građevini, sagrađenoj već davne 1940 – te godine, a za čiju je gradnju tada napravljena najveća drvena skela čija je izgradnja stajala 40 posto vrijednosti ukupne cijene mosta.

Samo tri se člana ekipe nisu odlučila na ovu adrenalinsku injekciju premda oni koji su je iskusili kažu da nije zahtjevna jer rijeka u ovo doba godine ne obiluje vodom.

Oni kojima nije bilo dosta adrenalina, odlučili su se i za skoro kilometar dug „zip lajn" uz most. „Sve je bilo odlično organizirano i nas 19 je bez problema prošlo i taj dio, a onda je uslijedio ručak i povratak u kamp, pa obilazak malog i velikog Crnog jezera, za što je bilo potrebno oko dva sata. Prelijepo je, u njemu se ogleda sva okolina, šumoviti dio, pa Veliki i Mali Međed, smaragdne je boje a kako nudi mogućnost plivanja (premda je tek 17 stupnjeva) ima i dosta turista", kazao je Goran.

Uslijedio je još jedan uspon na planinski vrh.

„Trećeg dana je prema planu uslijedio uspon na Prutaš, jedan od najslikovitijih vrhova Durmitora, zato što izgleda izgrebano kao da je to napravila neka divovska životinja. Uspon je kretao od prijevoja Todorov dol gdje postoje izvori i pojilišta za stoku. Dosta strmi uspon nije bio lagan a sam vrh je dosta prostran i nudi prekrasne vidike na pašnjake i okolne vrhove.. Drugim putem smo se vraćali prema Škrčkom prijevoju, što je bio duži, ali blaži spust, također s predivnim vidicima prema Šarenim pasovima, koji „ilustriraju" nastanak planinskih masiva. Ukupno je to bilo osam sati hoda bez posebnog forsiranja", naveo je vođa puta podatke koji mogu biti od koristi planinarima koji će se tek odlučiti za istu destinaciju.

„Nitko nije 'grintao'"

Planinarski podvig na Durmitoru, svi su se složili, bio je uspješan, no povratak, zbog iznimno teške dionice kojom su stigli, išao je drugim putem od Žabljaka preko Plijevalja na Čajniče, gdje su ušli u Bosnu. Prolazili su kroz Goražde, Sokolac, Pale, Sarajevo, gdje su usput navratili na Ilidžu i vrelo Bosne, a konačan povratak kući bio je u večernjim satima.

Doista fascinantan odmor, iznimno aktivan, toliko pun ljepote da će u srcima i pamćenju onih koji su ga prošli zasigurno ostati trajno upisan, svjedoči vođa puta, ali i ostali koji su ga proživjeli.

„Imali smo sreće s lijepim vremenom, ali moram pohvaliti sve sudionike ovog pothvata jer nitko nije „grintao", nitko nije imao nikakav problem sa zdravljem. Iako je bilo doista teško, svi su bili opčinjeni ljepotom…", zaključio je Goran svoj doživljaj puta.

Dok prenosim njegove dojmove, nužno se prisjećam sličnih vlastitih uspona na Velebit, Tatre, Alpe… i moram priznati kako osjećam zavist što nisam bila s njima. Hoću li se ili ne uopće više (zbog godina) usuditi na takav pothvat, ne znam, no od srca sugeriram svima koji vole planinu, čistu prirodu, koji su skloni adrenalinu, ali i susretu „sa sobom", koji žele „dodirnuti nebo", da se priključe brodskom Planinarskom društvu čiji pohodi su kroz proteklo skoro stoljeće postojanja, brojnim planinarima ostavili neizbrisiv trag u duši a svako podsjećanje izmami toplinu i osmijeh na licu.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Divlje odlagalište i dalje se širi pokraj kuća Brođana

  Hrpa raste i raste...

  Divlje odlagalište i dalje se širi pokraj kuća Brođana

  3.11.2019. | 16:40
  Prošlo je nekoliko tjedana otkad smo upozorili na nastanak novog ilegalnog odlagališta otpada, tik uz potok Glogovicu i kuće Brođana u Naselju Livada. Smeće polako 'srasta' s okolnom travom, a vjetar i životinje raznose ga uz cijeli nasip.
  Prošlo je nekoliko tjedana otkad smo upozorili na nastanak novog ilegalnog odlagališta otpada, tik uz potok Glogovicu i kuće Brođana u Naselju Livada. Smeće polako 'srasta' s okolnom travom, a vjetar i životinje raznose ga uz cijeli nasip.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gustom maglom opraštamo se od (pre)toplog vremena

  Posljednji vikend visokih temperatura

  Gustom maglom opraštamo se od (pre)toplog vremena

  26.10.2019. | 9:00
  Zbog guste magle koja je jutros potrajala, vozači moraju biti posebno oprezni u prometu jer je vidljivost izrazito smanjena. Osim toga, i na granicama duž Brodsko-posavske županije su od sinoć velike gužve.
  Zbog guste magle koja je jutros potrajala, vozači moraju biti posebno oprezni u prometu jer je vidljivost izrazito smanjena. Osim toga, i na granicama duž Brodsko-posavske županije su od sinoć velike gužve.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako smeće uopće završi ovdje?

  Put kojim se može samo pješke

  Kako smeće uopće završi ovdje?

  9.10.2019. | 20:30
  Brojne prekrasne prirodne oaze nadomak centra grada, nešto su čime se Slavonski Brod može podičiti, no njihovu ljepotu redovito narušavaju ljudi svojim postupcima. Za neke se od takvih lokacija jednostavno pitamo - kako je vreća smeća uopće dospjela tu.
  Brojne prekrasne prirodne oaze nadomak centra grada, nešto su čime se Slavonski Brod može podičiti, no njihovu ljepotu redovito narušavaju ljudi svojim postupcima. Za neke se od takvih lokacija jednostavno pitamo - kako je vreća smeća uopće dospjela tu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do šume iz bajke vodi put posut otpadom

  Umjesto čarobnom prašinom

  Do šume iz bajke vodi put posut otpadom

  1.10.2019. | 9:25
  Put koji vodi u bajkovit kraj, redovito je zatrpan smećem.
  Put koji vodi u bajkovit kraj, redovito je zatrpan smećem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svojim primjerom i odnosom prema prirodi šalju nam poruku

  Brođani čistili podmorje

  Svojim primjerom i odnosom prema prirodi šalju nam poruku

  30.9.2019. | 19:00
  Upravo ovakvim svojim aktivnostima i objavama, ali i akcijama koje organiziraju na svom, domaćem terenu oni sami šalju najjaču poruku svima nama. Jer na pozitivnim primjerima možemo najbolje učiti. Ne budemo li se počeli savjesnije odnositi prema prirodi, sutra nećemo imati gdje
  Upravo ovakvim svojim aktivnostima i objavama, ali i akcijama koje organiziraju na svom, domaćem terenu oni sami šalju najjaču poruku svima nama. Jer na pozitivnim primjerima možemo najbolje učiti. Ne budemo li se počeli savjesnije odnositi prema prirodi, sutra nećemo imati gdje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Superheroja izradi, neka ti eko-svijest proradi!

  Poziv svim osnovnoškolcima

  Superheroja izradi, neka ti eko-svijest proradi!

  28.9.2019. | 17:00
  Učenici trebaju izraditi skulpturu inspiriranu Ozonko i Ozončica Viber stickerima. Skulptura treba biti izrađena od predmeta ili materijala namijenjenih otpadu, a koje su prethodno koristili u nastavi ili svakodnevnom životu.
  Učenici trebaju izraditi skulpturu inspiriranu Ozonko i Ozončica Viber stickerima. Skulptura treba biti izrađena od predmeta ili materijala namijenjenih otpadu, a koje su prethodno koristili u nastavi ili svakodnevnom životu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Poloju će saditi 200 sadnica drveća

  Grad podržao akciju

  Na Poloju će saditi 200 sadnica drveća

  6.9.2019. | 11:20
  Grad je u posljednjih šest godina na području Slavonskog Broda zasadio osam tisuća novih sadnica, a nastavit će to činiti i dalje te će, kako su istaknuli, uvijek podržali akcije tipa ove najavljene za listopad.
  Grad je u posljednjih šest godina na području Slavonskog Broda zasadio osam tisuća novih sadnica, a nastavit će to činiti i dalje te će, kako su istaknuli, uvijek podržali akcije tipa ove najavljene za listopad.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će saditi drveće. Evo kako do sadnica.

  Dok požari 'gutaju' šume

  Brođani će saditi drveće. Evo kako do sadnica.

  3.9.2019. | 9:40
  "Svi mi jako volimo pričati i pisati po društvenim mrežama, ali kada treba djelovati, onda više nismo tako agilni", kazala je ova majka koja je ipak, ako je suditi po podijeli njene inicijative ipak pokrenula dobar dio ljudi na razmišljanje i uključivanje u akciju koja će biti re
  "Svi mi jako volimo pričati i pisati po društvenim mrežama, ali kada treba djelovati, onda više nismo tako agilni", kazala je ova majka koja je ipak, ako je suditi po podijeli njene inicijative ipak pokrenula dobar dio ljudi na razmišljanje i uključivanje u akciju koja će biti re
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon komaraca pojavili su se još dosadniji insekti

  A protiv njih ne postoji rješenje

  Nakon komaraca pojavili su se još dosadniji insekti

  1.9.2019. | 16:15
  Budući da ne može aktivno letjeti na veće udaljenosti, leprša u zraku i na taj način ometaju prolaznike, a spada pod molestante odnosno insekte koji smetaju ljudima poput muha i komaraca.
  Budući da ne može aktivno letjeti na veće udaljenosti, leprša u zraku i na taj način ometaju prolaznike, a spada pod molestante odnosno insekte koji smetaju ljudima poput muha i komaraca.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra praćenje i suzbijanje na čak 23 lokacije u gradu

  Poloj prvi na redu

  Sutra praćenje i suzbijanje na čak 23 lokacije u gradu

  22.8.2019. | 10:00
  Larvicidni tretman kojim se suzbijaju ličinke komaraca daleko je učinkovitiji od adulticidnog, poznatog kao 'zaprašivanje', jer potonji uništava samo odrasle komarce, dok ličinke preživljavaju i nastavljaju se razvijati.
  Larvicidni tretman kojim se suzbijaju ličinke komaraca daleko je učinkovitiji od adulticidnog, poznatog kao 'zaprašivanje', jer potonji uništava samo odrasle komarce, dok ličinke preživljavaju i nastavljaju se razvijati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Posebna Brođanka koja ne proizvodi otpad

  Kad bi svi, ljudi na svijetu...

  Posebna Brođanka koja ne proizvodi otpad

  22.8.2019. | 9:30
  Kada bi svi živjeli kao Anamarija, ovoj planeti koja se sve više guši u otpadu kojeg svake minute proizvodimo, možda bi i bilo spasa.
  Kada bi svi živjeli kao Anamarija, ovoj planeti koja se sve više guši u otpadu kojeg svake minute proizvodimo, možda bi i bilo spasa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je pošteno zatreslo Slavonski Brod

  Građani čuli eksploziju i podrhtavanje

  Nešto je pošteno zatreslo Slavonski Brod

  21.8.2019. | 12:50
  „Na Jelasu se pošteno zatreslo.“, „Uznemirili su se psi u Brodskom Varošu, svi laju.“ - samo su neki od komentara građana koji su odgovore potražili od SBplus-a.
  „Na Jelasu se pošteno zatreslo.“, „Uznemirili su se psi u Brodskom Varošu, svi laju.“ - samo su neki od komentara građana koji su odgovore potražili od SBplus-a.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ništa od sanacije Rafinerije nafte Brod?

  Jedni se raduju, drugi strahuju

  Ništa od sanacije Rafinerije nafte Brod?

  19.8.2019. | 11:00
  Rafinerija nafte proizvodnju je obustavila 9. siječnja 2019. godine, nakon što je tri mjeseca ranije u jednom od postrojenja došlo do eksplozije i velikog požara.
  Rafinerija nafte proizvodnju je obustavila 9. siječnja 2019. godine, nakon što je tri mjeseca ranije u jednom od postrojenja došlo do eksplozije i velikog požara.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kiša koja je pala, zlato je za zemlju'

  Nekima su temperaturne razlike prevelike

  'Kiša koja je pala, zlato je za zemlju'

  15.8.2019. | 11:00
  Nakon toplinskog vala, temperature su u Slavoniji i diljem Lijepe Naše naglo pale. Ponegdje su danas niže i za dvadesetak stupnjeva u odnosu na početak tjedna. Provjerili smo koliko su kiše dobro došle poljoprivrednicima.
  Nakon toplinskog vala, temperature su u Slavoniji i diljem Lijepe Naše naglo pale. Ponegdje su danas niže i za dvadesetak stupnjeva u odnosu na početak tjedna. Provjerili smo koliko su kiše dobro došle poljoprivrednicima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ujutro planina, popodne more i kupanje

  Kad je netko planinar u duši

  Ujutro planina, popodne more i kupanje

  13.8.2019. | 20:15
  Doista, složili bi se mnogi, lijep i raznovrstan a ne preskup godišnji odmor koji bi vrijedilo ponoviti.
  Doista, složili bi se mnogi, lijep i raznovrstan a ne preskup godišnji odmor koji bi vrijedilo ponoviti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Posljednji toplinski val

  Meteorološki kutak

  Posljednji toplinski val

  13.8.2019. | 12:00
  Jučer je u Brodu izmjereno 36,5º C
  Jučer je u Brodu izmjereno 36,5º C
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako nije uništena na vrijeme, alergičarima nema spasa

  Vrhunac cvatnje

  Ako nije uništena na vrijeme, alergičarima nema spasa

  10.8.2019. | 15:40
  Vrhunac je cvatnje ambrozije koja tijekom samo pet sati 'proizvede' čak osam milijuna peludnih zrnaca. S druge strane, alergičarima će probleme stvoriti već 20 do 30 njih u kubnom metru zraka.
  Vrhunac je cvatnje ambrozije koja tijekom samo pet sati 'proizvede' čak osam milijuna peludnih zrnaca. S druge strane, alergičarima će probleme stvoriti već 20 do 30 njih u kubnom metru zraka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Preferiraju izležavanje u debeloj hladovini

  Puno prinova u Ruščici

  Preferiraju izležavanje u debeloj hladovini

  7.8.2019. | 22:00
  Konačni je cilj i svrha Centra da se udomljene i osposobljene životinje, te mladunci, vrate u prirodno stanište. Za to je pak potrebna posebna priprema i duži proces „podivljavanja“
  Konačni je cilj i svrha Centra da se udomljene i osposobljene životinje, te mladunci, vrate u prirodno stanište. Za to je pak potrebna posebna priprema i duži proces „podivljavanja“
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Teški ljetni dani ove godine kulminiraju grmljavinom

  Nova najava nevremena

  Teški ljetni dani ove godine kulminiraju grmljavinom

  2.8.2019. | 15:10
  Ovo ljeto obilježile su glasne i brojne grmljavine i udari gromova koji su obično uslijedili nakon sparnih i, posebice za meteoropate, teških dana.
  Ovo ljeto obilježile su glasne i brojne grmljavine i udari gromova koji su obično uslijedili nakon sparnih i, posebice za meteoropate, teških dana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani se oglušuju na pravila i preporuke

  Policija ponavlja upozorenja

  Građani se oglušuju na pravila i preporuke

  31.7.2019. | 15:30
  Posljednjih dana brojni, uglavnom stariji, građani, na sve strane pale korov i suho granje, ne uzimajući pritom u obzir faktore koji bi mogli dovesti do širenja požara.
  Posljednjih dana brojni, uglavnom stariji, građani, na sve strane pale korov i suho granje, ne uzimajući pritom u obzir faktore koji bi mogli dovesti do širenja požara.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :