Život : Okoliš

Objavljeno: 10.2.2020. u 13:00
Prikaza: 4639
|
Autor: A. Primorac

Zasluga 'nerada' Rafinerije

Brođani će ponovno udisati zrak prve kategorije?

AP/SBplus/arhiva
Foto: AP/SBplus/arhivaOnečišćenje zraka sumporovodikom bilo je veće dok je Rafinerija radila
 • AP/SBplus/arhiva
 • AP/SBplus/arhiva

Pred nama su parlamentarni i lokalni izbori pa treba osluškivati tko će nuditi rješavanje ovoga problema pred našim vratima, a to, uz ostalo, znači i svrstavanje Slavonskog Broda u posebnu kategoriju u kojoj bi Brođanima obnova fasada i zamjena ložišta na kruta goriva plinskim, bila sufinancirana iz europskih fondova s iznosom od 85 do 100 posto ukupnih izdataka.

SLAVONSKI BROD - Je li, službeni prestanak rada susjedne Rafinerije, do kojeg je došlo zbog rekonstrukcije, doveo do smanjenja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, te jesu li ti omjeri toliki da bi mogli govoriti o tome da sada u Brodu imamo zrak 1. kategorije? Odgovore na ta pitanja potražili smo u razgovoru s dr. Antom Cvitkovićem, ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

SBplus: Što govore podatci za proteklu godinu kada je u pitanju onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, posebice kada su u pitanju lebdeće čestice odnosno sumporovodik kojeg izravno 'vežemo' uz Rafineriju u susjednom bosanskom Brodu?

dr. Ante Cvitković:  Prema, još uvijek nevalidiranim, podatcima u prošloj 2019. godini prosječna dnevna vrijednost lebdećih čestica je bila 22,7 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna satna vrijednost je iznosila 257 mikrograma po kubnom metru. Ovi podatci se moraju validirati drugim riječima potvrditi, ovjeriti i tek nakon toga znat ćemo u kojoj smo kategoriji, odnosno jesmo li prva ili druga kategorija kad je riječ o lebdećim česticama promjera 2,5. Ako govorimo o satnim vrijednostima sumporovodiku mi smo prošle godine imali svega nekoliko prekoračenja, za razliku od 2018. godine kada je broj satnih prekoračenja na mjernoj postaji 1 i 2 zabilježen 22 odnosno 29 puta. Kada je riječ o lebdećim česticama promjera deset prosječna vrijednost je negdje 24,5 u prošloj 2019., a u 2018. je ona bila veća. Maksimalna satna vrijednost bila je 159 mikrograma po kubnom metru. Vrijednosti u 2018. godini prosječno su bile veće u odnosu na prošlogodišnjih 27 puta, koliko su puta zabilježene pređene dopuštene vrijednosti lebdećih čestica. Ono što uvijek treba govoriti je da lebdeće čestice, prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, imaju utjecaja na kardiovaskularni morbiditet i mortalitet, i da je potrebno učiniti sve što je moguće, u okviru realnoga, da se te vrijednosti smanje.

SBplus: Obzirom da Rafinerija već skoro godinu dana službeno ne radi što nam zapravo ti podatci govore?

dr. Ante Cvitković:  Govori nam to da pojedini onečeišćivači, a  u ovom konkretnom slučaju vi ste rekli o kome je riječ, daju određeni doprinos onečišćenju zraka. Kada je riječ o sumporovodiku taj je doprinos izrazitiji i zbog toga su vrijednosti, ukoliko je stvarno riječ o tome da Rafinerija ne radi, bile niže u 2019. nego u 2018. godini. Doduše i vrijednosti lebdećih čestica, kada se napravi nekakav prosjek, bile su u 2019. niže nego li u 2018. Ponavljam ovdje je riječ o nevalidiranim podatcima, a čiju bi potvrdu odnosno kompletan izvještaj trebali imati negdje početkom travnja ove godine. Tada bismo trebali dobiti i podatak o tome jesmo li još uvijek druga kategorija za sumporovodik. Kako sada stvari stoje ne bismo trebali biti, ali valja pričekati konačne rezultate. Kada su u pitanju lebdeće čestice tu je situacija nešto neizvjesnija, jer su one negdje na samoj granici.

SBplus: Ove zime dio gradova je dizao alarm zbog onečišćenja zraka, kritično je bilo i u Slavonskom Brodu, no možemo li, nakon ovih podataka, tvrditi, da ako Rafinerija ne radi, ostaje samo onečišćenje lebdećim česticama?

dr. Ante Cvitković: U zimskim mjesecima povišene vrijednosti lebdećih čestica bilježimo zbog niza razloga. Jedan od razloga mogu biti pojedini onečišćivači kakav je Rafinerija, ali mogu biti i od prometa, od kućnih ložišta,…i ovisno o vremenskim uvjetima te vrijednosti mogu biti veće ili manje. Valja napomenuti i da osim tog onečišćenja postoji nešto što se zove bazično onečišćenje. Dakle da se ovog trenutka pogase svi industrijski pogoni, da stane promet opet bi bilo nekog onečišćenja koje dolazi vjetrom s drugih lokacija.

Ono što također treba kazati je da prema zakonu postoji obveza kada se diže prag upozorenja i obavješćivanja. To je situacija kada dolazi do prekoračenja za sumpordioksid, za dušikove okside i za ozon i tada je zakonski propisano što treba raditi. Kada su u pitanju lebdeće čestice kratkotrajna izloženost nije opasna, no dugotrajna izloženost lebdećim česticama dovodi do povećanog kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta. Ono što želim naglasiti je da kad se daju takve obavijesti treba voditi računa hoćete li vi zapravo takvim postupanjima dovesti do stvaranja panike i uzbuna, a koje zapravo ne rješavaju problem niti se što može konkretno napraviti. 

Iz svega ovoga što je kazao dr. Cvitković, jasno je kako ćemo odgovor na pitanje: je li nam zrak dovoljno čist, kad je u pitanju koncentracija sumporovodika, te hoćemo li ove godine ući u prvu kategoriju? - morati čekati još nekih mjesec i pol dana. Po svemu sudeći, kada su u pitanju lebdeće čestice, ostat ćemo u drugoj kategoriji. A tu, na popravljanju slike, dosta možemo učiniti i sami. Pred nama su parlamentarni i lokalni izbori pa u kampanjama koje polako kreću treba osluškivati tko će nuditi rješavanje ovoga problema pred našim vratima. To, uz ostalo, znači i svrstavanje Slavonskog Broda u posebnu kategoriju u kojoj bi Brođanima obnova fasada i zamjena ložišta na kruta goriva plinskim, bila sufinancirana iz europskih fondova s iznosom od 85 do 100 posto ukupnih izdataka. Imajući u vidu činjenicu da su ložišta na drva najznačajniji lokalni izvor onečišćenja zraka u sezoni grijanja, ova mjera izravno bi pridonijela smanjenju zagađenja u gradu. Pa uz praćenje statusa obnove i plinofikacije rafinerije valja obratiti pažnju i na ono što za naše dobro kane raditi ljudi koji će uskoro tražiti naše glasove. Problem zagađenja prometom, s druge strane, trebao bi nam, barem o određenoj mjeri, donijeti završetak mosta na Svilaju, a kasnije i onoga kod Gradiške. 

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 10.2.2020. | 13:51

  1

  Validacija je provjera da li je nešto zasnovano na istini, činjenicama ili zakonu. Ako smo svakodnevno registrirali zagađenje zraka na prostoru Slavonskog Brod i šire, čemu treba toliko vremena za validaciju? Ako su pak instrumenti za mjerenje na mjernim stanicama bili neispravni, validacija neće ništa reći...Ili će reći, instrumenti za mjerenje su goli ku*rac! Sve je to slično onome: "sjetila se prelja kudelje uoči nedjelje". MatoArt će biti zadovoljan što sam spomenuo da validacija, po naški, znači provjeru prije potvrde!

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ozelenjavanje novog dijela brodske šetnice

  Trebalo je napuniti ogromne žardinjere

  Ozelenjavanje novog dijela brodske šetnice

  15.4.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvoz glomaznog otpada počinje u Malom Parizu

  Podsjetnik na sutrašnji početak akcije

  Odvoz glomaznog otpada počinje u Malom Parizu

  5.4.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz tratinčice, livade se zabijelile i od leda

  U Slavonskom Brodu

  Uz tratinčice, livade se zabijelile i od leda

  4.4.2021. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza glomaznog otpada

  Akcija 'Volim svoj grad'

  Donosimo raspored odvoza glomaznog otpada

  31.3.2021. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pola godine kasnije - lokacija ponovno pretvorena u deponiju

  Jedni dovoze, drugi odvoze

  Pola godine kasnije - lokacija ponovno pretvorena u deponiju

  29.3.2021. | 8:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto vatrogasci u ovom slučaju nisu mogli reagirati?

  Tragom pitanja čitatelja istražili smo:

  Zašto vatrogasci u ovom slučaju nisu mogli reagirati?

  27.3.2021. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Onečišćeni zrak značajno dolazi iz samog Slavonskog Broda?

  Rafinerija nije isključivi krivac

  Onečišćeni zrak značajno dolazi iz samog Slavonskog Broda?

  17.3.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti i profesori zajedno su sadili voćke

  Tjedan sadnje stabala u Hrvatskoj

  Studenti i profesori zajedno su sadili voćke

  6.3.2021. | 9:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što su lebdeće čestice i kako nastaju?

  Puno pričamo o zraku, a malo znamo

  Znate li što su lebdeće čestice i kako nastaju?

  27.2.2021. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tvrdnje ekoloških udruga su ispolitizirane pred izbore'

  Iz susjednog Broda poručuju:

  'Tvrdnje ekoloških udruga su ispolitizirane pred izbore'

  10.2.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : A tko će s ulica maknuti 'ljudsko smeće' koje uništava grad?

  Komunalčevi radnici uklonili sav otpad

  A tko će s ulica maknuti 'ljudsko smeće' koje uništava grad?

  13.1.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'S gađenjem prolazim kraj tog mjesta'

  Stanarka ulice koja je postala deponija:

  'S gađenjem prolazim kraj tog mjesta'

  10.1.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ste zadnji put prošetali mostom? Ruši se i pun je smeća!

  Čitatelj nas pita, mi odgovaramo

  Kad ste zadnji put prošetali mostom? Ruši se i pun je smeća!

  19.12.2020. | 17:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smeće iskrcali ispred tuđih kuća. Nisu računali na kamere.

  Noćne aktivnosti Brođana

  Smeće iskrcali ispred tuđih kuća. Nisu računali na kamere.

  26.11.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ojačavaju i moderniziraju kritične točke brodskog nasipa

  Kako se ne bi ponovila 2014. godina

  Ojačavaju i moderniziraju kritične točke brodskog nasipa

  24.11.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prizor koji ne ide uz ploču dobrodošlice

  'Ovdje završi roba koju donirate!'

  Prizor koji ne ide uz ploču dobrodošlice

  19.11.2020. | 21:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nabujale Save, Poloj posebno lijep

  Jesenska čarolija

  Zbog nabujale Save, Poloj posebno lijep

  25.10.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :