Život : Koronavirus

Objavljeno: 7.4.2020. u 8:00
Prikaza: 13502
|
Autor: A. Primorac

Unatoč mjerama i preporukama nadbiskupa

U jednoj brodskoj Župi ipak će svetiti jelo za Uskrs!?

Print Screen
Foto: Print Screen
 • Print Screen
 • Print Screen
 • Print Screen

„Namjera župnika je vjerujem u dobroj vjeri, ali u ovim okolnostima je neprihvatljiva. Ona je također i u suprotnosti s pismom nadbiskupa Đure Hranića o slavlju Velikog tjedna i vazmenoga trodnevlja od 02. travnja 2020. godine."

SLAVONSKI BROD – U vrijeme zabrane javnih okupljanja s ciljem smanjenja širenja epidemije koronavirusa mnogi vjernici teška srca dočekuju blagdan Uskrsa kojeg će dočekati bez blagoslova jela u crkvama. Ipak, društvenim mrežama jučer se proširila vijest kako je u Župi sv. Dominika Savia na Koloniji najavljena posveta jela.

"Kada košare prikupimo ja ću moliti molitve blagoslova i blagosloviti ono što ste donijeli. Od 16,15 do 17,00 možete doći po svoje košare i odnijeti ih kući. Tako ćemo blagosloviti jelo, a ne prekršiti odredbe o okupljanju."

I uistinu na Internet stranici ove župe, u Župnim obavijestima objavljenim 4. travnja, piše:

Blagoslov uskrsnih jelaBudući da je zabranjeno svako veće okupljanje nismo u mogućnosti blagoslivljati jelo kao do sada. Stoga da ne kršimo odredbe Kriznog stožera, ove godine jelo ćemo blagosloviti ovako. Tko želi može donijeti svoju košaru u crkveno dvorište i na vanjski oltar od 14,00 do 16,00 sati i tu ju ostaviti. Obavezno gore na košaru stavite ime i prezime i adresu, da se košare ne pomiješaju. Netko od suradnika biti će prisutan i primati košare i na njih paziti. Kada ostavite košaru otiđite kući. Kada se košare prikupe ja ću moliti molitve blagoslova i blagosloviti ono što ste donijeli. Od 16,15 do 17,00 možete doći po svoje košare i odnijeti ih kući. Tako ćemo blagosloviti jelo, a ne prekršiti odredbe o okupljanju. Na usluzi biti će vam župni suradnici i slušajte njihove upute da sve protekne u miru i redu."

Kako je riječ, vjerojatno o jednoj od rijetkih, ako ne i jedinoj župi, na području Slavonskog Broda koja je objavila obavijest o svetenju jela, ne treba ni sumnjati da će se na poziv odazvati veliki broj vjernika. Pitanje je na koji način u ovoj župi vjeruju da mogu organizirati donos košara s jelom na posvetu, a da pri tome poštuju sve mjere i odluke Stožera Civilne zaštite.

Cijelu ovu novonastalu situaciju za SBplus prokomentirao je i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković.

„Namjera župnika je vjerujem u dobroj vjeri, ali u ovim okolnostima je neprihvatljiva. Ona je također i u suprotnosti s pismom nadbiskupa Đure Hranića o slavlju Velikog tjedna i vazmenoga trodnevlja od 02. travnja 2020. godine. U pismu su dane jasne preporuke svećenicima i vjernicima o načinima slavljenja svih događanja kao i ustaljenih običaja tijekom Velikog tjedna i blagdana Uskrsa. Također je jasno naznačeno kako i na koji je način potrebno obaviti blagoslov jela u točki 4. pisma nadbiskupa Hranića (podnaslov "Uskrsno obiteljsko molitveno slavlje i blagoslov jela").

"Jasno je naznačeno da se jelo ne može na tradicionalni način nositi na blagoslov te da se blagoslov jela obavi u krugu obitelji. Smatram da se svi svećenici, kao i vjernici, u ovim okolnostima trebaju držati preporuka i savjeta biskupa i nadbiskupa."

Jasno je naznačeno da se jelo ne može na tradicionalni način nositi na blagoslov te da se blagoslov jela obavi u krugu obitelji. Smatram da se svi svećenici, kao i vjernici, u ovim okolnostima trebaju držati preporuka i savjeta biskupa i nadbiskupa, a koje su, kao i u ovom slučaju, na tragu preporuka i mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.", za SBplus poručio je načelnik Bošnjaković.

Ostaje nejasno zbog čega su se u župi Sveti Dominik Savio ovakvom obavijesti oglušili ne samo o oduke i mjere civilne vlasti u borbi protiv koronavirusa, nego i o riječi i preporuke svog crkvenog poglavara čije je pismo objavljeno, neposredno prije župnih obavijesti na službenoj župnoj internet stranici.

Ostaje vjerovati kako će se u ovoj brodskoj župi ipak povući i odustati od organiziranog svetenja jela, a ako to ne učine za nadati se kako će vjernici biti pametniji te poslušati nadbiskupa Đuru Hranića i jelo posvetiti u krugu svojih obitelji, kao i da će nadležni protiv onih koji krše mjere i odredbe koje bi trebale vrijediti za sve u zemlji, bez obzira na status, položaj ili zanimanje, poduzeti propisane korake.

DODATAK ČLANKU:
Danas nešto iza 14 sati SBplus dobio je informaciju kako je župnik Župe sv. Dominik Savio odustao od prethodno najavljenog blagoslova jela. Provjerom na web stranici Župe i sami smo se uvjerili u to. Blagoslova jela ipak neće biti, a župnik je, sukladno preporukama nadbiskupa, vjernicima poručio neka jelo blagoslove u krugu obitelji. 
Pismo nadbiskupa Đure Hranića o slavlju Vazmenog tjedna
Uskrsno obiteljsko molitveno slavlje i blagoslov jela. 
Na temelju krsnog sjedinjenja s raspetim i uskrslim Kristom, svaki je kršćanin po krsnoj milosti postao istodobno i dionik njegove 'svećeničke, proročke i kraljevske službe'. U obiteljima to na osobit način, i po sakramentu ženidbe, pripada supružnicima i roditeljima.
U euharistijskom predslovlju ispovijedamo i molimo „rod smo izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk" Budući da smo ove smo godine lišeni sudjelovanja u uskrsnom euharistijskom slavlju te uskrsne sv. pričesti, tim veću ulogu u ovogodišnjem slavlju Uskrsa imaju naše obitelji, koje su male kućne Crkve, te krsni svećenici i „kućna liturgija", odnosno obiteljsko molitveno zajedništvo i s Kristom uskrslim. A u našem je narodu, kao svojevrsni nastavak euharistijskog zajedništva s uskrslim Gospodinom, veoma snažna tradicija uskrsnog blagoslova jela u crkvi i svojevrsne „obiteljske liturgije", koja se sastoji u zajedničkoj obiteljskoj molitvi i blagovanju blagoslovljene hrane. Budući da ove godine nećemo moći jela za blagoslov nositi, kako je to uobičajeno, u crkve da ih ondje blagoslove naši svećenici, pozivam i potičem sve obitelji da se na svetkovinu Uskrsa okupe oko obiteljskoga uskrsnoga stola. Kod prvoga, jutarnjeg blagovanja, neka svi zazovu blagoslov na hranu koju o Uskrsu uobičajeno nose na blagoslov, povezujući u molitvi posebno s članovima svoje župne zajednice. Vrijedno je da to u obiteljima učine supružnici, odnosno roditelji. Neka i ta „kućna liturgija" bude izričaj uskrsne radosti i zajedništva s Kristom uskrslim i međusobno, te izraz želje za sakramentalnim sjedinjenjem s njime u sv. pričesti. Uz pročitani tekst uskrsnoga evanđelja i Molitvu Gospodnju, te, ako je moguće uskrsnu pjesmu, izreknu molitvu:
Gospodine Isuse Kriste, ti svojom smrću i uskrsnućem obnavljaš sav svijet. Uskrsnuvši od mrtvih, ukazao si se učenicima u lomljenju kruha, Molimo te, blagoslovi hranu što smo je pripravili i daruj nam zahvalna srca. Nauči nas da tebe kao gosta primamo u svojoj braći i sestrama. Primi nas jednoć kao sustolnike u svome kraljevstvu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.", piše u uputama nadbiskupa Đure Hranića.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 7.4.2020. | 17:19

  1

  Vidi nadbiskupa ,naredio , jaći je od države i policije, nisam znao da imamo uporednu vlast
  realansb

  realansb

  Komentirano: 7.4.2020. | 16:38

  2

  Hahahahaha, ovo je vrh, a na izlasku skrabica....hahahahha. Neznam jesu popovi pisali da im drzava isplati minimalac, oni su drasticno pogodeni....
  pajser

  pajser

  Komentirano: 7.4.2020. | 13:57

  3

  Gledaju samo na sebe. Nemaju ni malo osjećaja za svoje bližnje.
  pajser

  pajser

  Komentirano: 7.4.2020. | 13:54

  4

  U ovih 5 komentara je sve rečeno
  leteci_holandez

  leteci_holandez

  Komentirano: 7.4.2020. | 13:44

  5

  Nema naputaka o tome gdje će se lova ostavljati? Ispod korpe, pored korpe ili...?
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 7.4.2020. | 12:18

  6

  Jaći su sumo borci i od države a kamoli od zakona i policije.Narod nek im puni škrabice i milodare da bi oni financirali svoje jurilice , ljubavnice, to više nema veze sa vjerom.Bozanić nosi milone eura u Vatikan umjesto da sagradi stanove za obitelji koji bi ostali a ne bjezali trbuhom za kruhom po cijeloj EU. Gdje je sad Vatikan da im pomogne obnoviti srušene crkve u potresu , opet ćemo mi iz proračuna .Uostalom kod nas sumo borci samo uzimaju a ništa ne daju a i vidjelica je zbrisala u poštenije krajeve. Kod nas su vjera i crkva dva različita pojma. Još kad netko izjavi da sumo borac sa oltara vrijedi kao pet liječnika onda nije ni čudo gdje smo po razvijenosti
  Winters

  Winters

  Komentirano: 7.4.2020. | 10:57

  7

  https://www.google.com/amp/s/m.24sata.hr/amp/news/svecenik-u-splitu-zvao-na-misu-pa-vrijedao-policiju-prijavili-ga-685650
  Marec

  Marec

  Komentirano: 7.4.2020. | 10:40

  8

  Katastrofa šta drugo reći
  korupcija1

  korupcija1

  Komentirano: 7.4.2020. | 9:33

  9

  U Hrvatskoj se stvarno mogao snimiti film "Glup, gluplji" bez ikakvih glumaca. Još nije kasno za novo izdanje, materijala koliko hoćeš.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novih osam osoba zaraženih koronavirusom

  Na području Brodsko-posavske županije

  Novih osam osoba zaraženih koronavirusom

  7.8.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna je osoba preminula od zaraze koronavirusom

  S područja Brodsko-posavske županije

  Jedna je osoba preminula od zaraze koronavirusom

  6.8.2020. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bila sam pozitivna, a sada me šalju raditi bez testiranja'

  Nepovjerenje u brodske epidemiologe?

  'Bila sam pozitivna, a sada me šalju raditi bez testiranja'

  22.7.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj oboljelih, ali i hospitaliziranih pacijenata

  Epidemija koronavirusa

  Raste broj oboljelih, ali i hospitaliziranih pacijenata

  16.7.2020. | 12:29
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani ozbiljno shvatili upozorenja i počeli nositi maske

  'Ples' s koronavirusom

  Brođani ozbiljno shvatili upozorenja i počeli nositi maske

  13.7.2020. | 12:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Porast broja oboljelih u odnosu na prethodna 24 sata

  Epidemija koronavirusa

  Porast broja oboljelih u odnosu na prethodna 24 sata

  11.7.2020. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Načelnik stožera Civilne zaštite u samoizolaciji

  Epidemija koronavirusa u BPŽ

  Načelnik stožera Civilne zaštite u samoizolaciji

  10.7.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodskoj županiji do sada najviše zaraženih u 24 sata

  Maske postaju obvezne?

  U Brodskoj županiji do sada najviše zaraženih u 24 sata

  9.7.2020. | 14:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tjerali me u samoizolaciju, a sad kažu sredio sam si odmor'

  Stigmatizacija zaraženih i kontakata

  'Tjerali me u samoizolaciju, a sad kažu sredio sam si odmor'

  8.7.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno uspostavljaju rad COVID ambulanti

  Zbog pogoršane epidemiološke slike

  Ponovno uspostavljaju rad COVID ambulanti

  6.7.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove zaražene osobe na području Brodske županije

  Najnoviji podatci

  Nove zaražene osobe na području Brodske županije

  5.7.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zovu i mole da ih ne navedem kao bliske kontakte'

  Brođanin u samoizolaciji o pritisku:

  'Zovu i mole da ih ne navedem kao bliske kontakte'

  4.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pojavljuju se slučajevi za koje ne znamo izvor oboljenja'

  Pogoršanje situacije u Brodsko-posavskoj

  'Pojavljuju se slučajevi za koje ne znamo izvor oboljenja'

  4.7.2020. | 9:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao nalaz Brođanke testirane na Hvaru

  Buran dan u gradskom Odmaralištu

  Stigao nalaz Brođanke testirane na Hvaru

  1.7.2020. | 19:34
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog moguće zaraze koronavirusom djeca se vraćaju s Hvara?

  Imamo veliki broj kontakata oboljelih

  Zbog moguće zaraze koronavirusom djeca se vraćaju s Hvara?

  1.7.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ide dezinfekcija škole, kontrola barova, odgođene krizme...

  S novim slučajevima zaraze

  Ide dezinfekcija škole, kontrola barova, odgođene krizme...

  29.6.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Susjedi će jednakim mjerama 'uzvratiti udarac'?

  Ne riješi li se mogućnost tranzita

  Susjedi će jednakim mjerama 'uzvratiti udarac'?

  28.6.2020. | 16:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno bez posjeta u bolnicama i domovima umirovljenika

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije

  Ponovno bez posjeta u bolnicama i domovima umirovljenika

  25.6.2020. | 14:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani, prije samoizolacije, požurili po duhan u Bosnu

  Uvedena 14-dnevna samoizolacija

  Brođani, prije samoizolacije, požurili po duhan u Bosnu

  24.6.2020. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :