Život : Koronavirus

Objavljeno: 26.3.2020. u 22:52
Prikaza: 1763
|
Autor: D.Z.

Stožer uvažio dio prijedloga Udruge

Otvaraju se specijalizirane trgovine na gradskim tržnicama

Slavonski Brod : Otvaraju se specijalizirane trgovine na gradskim tržnicamaGradska tržnica u Slavonskom Brodu i ministar Božinović(Foto: SBplus/arhiva/FAH/POOL)

Udruga hrvatskih tržnica danas je predložila ponovno otvaranje gradskih tržnica, a vrlo brzo je tijekom dana iz Stožera civilne zaštite RH najavljeno kako će neke od trgovina ipak biti otvorene. Dobar je to primjer komunikacije strukovnih udruga i Nacionalnog stožera civilne zaštite u nastojanju da se zaštiti zdravlje građana od epidemije koronavirusa, ali i umanje negativni gospodarski efekti, koliko je god to moguće.

ZAGREB, SLAVONSKI BROD - Danas je Udruga hrvatskih tržnica uputila prijedlog Ministarstvu unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvu civilne zaštite za ponovno otvaranje svih tržnica u Hrvatskoj. Kao aktivni član Udruge, navedenom prijedlogu se pridružio i slavonskobrodski Komunalac, zastupajući interese svoje Radne jedinice Tržnica.

U dopisu kojega potpisuje Božo Granić, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, moli se razmatranje mogućnosti da tržnice koje mogu osigurati propisane uvijete za rad prehrambenog dijela ostanu raditi i dalje jer većina njih nije poput npr. Dolca koji je potpuno otvoren i gdje nije moguće kontrolirati dolazak kupaca. To znači kako je moguće fizički zatvoriti pristupe tržničkoj plohi te kontrolirano puštati manji broj kupaca u nju, a na njima mogu se bez problema osigurati dezinfekcijski punktovi uz nadzor djelatnika tržnica.

Tržnice na malo su komunalna uslužna djelatnost i u funkciji su opskrbe stanovništva hranom prije svega iz domaćeg uzgoja.

U Udruzi navode kako je moguće prorijediti broj klupa s kojih se prodaje tako da ostaje više od tri metra razmaka između njih. Svim prodavačima je već i bila osigurana stalna dezinfekcija ruku i prodajnog prostora te su im osigurane maske i zaštitne rukavice. Predlažu da one tržnice koje mogu ispuniti propisane uvjete pregledaju gradski stožeri civilne zaštite i daju im odobrenje za rad.

Trgovine u sklopu tržnica isto tako mogu osigurati propisane uvjete i u Udruzi hrvatskih tržnica ne vide razlog da su zatvorene i tako stavljene u nepovoljan položaj u odnosu na iste takve trgovine po gradovima koje rade sukladno propisanim uvjetima. Ukazuju na  apsurdnu situaciju da ista trgovina koja se nalazi na tržnici i na prostoru izvan tržnice, i to blizu nje, može raditi, a ona na tržnici ne može. Svakodnevno imaju pozive kako proizvođača hrane tako i građana u vezi ovog problema, posebno jer se radi o kvarljivim proizvodima koji će se na kraju baciti, a u isto vrijeme se pojačano uvozi roba iz zemalja koje su isto tako pogođene koronavirusom.

- Postavlja se pitanje što će se dogoditi u trenutku kada te zemlje potroše svoje zalihe, a mi smo svoje proizvode uništili. Ideja kako će se on-line trgovinama i dostavama moći opskrbiti stanovništvo je samo djelomično provediva i to u 10 posto slučajeva, i to se počelo raditi po tržnicama, ali na taj način nećemo niti opskrbiti potrošače niti spasiti domaću hranu. Tržnice na malo su komunalna uslužna djelatnost i u funkciji su opskrbe stanovništva hranom prije svega iz domaćeg uzgoja. Naglašavamo kako su tržnice uvijek bile i biti će provoditelji zakonskih odredbi i odluka zakonodavnih tijela te kako poštivanje i ove odluke nije upitno, međutim želimo ovim prijedlogom dati doprinos izlasku iz krize. Ponavljamo još jednom da se ovo odnosi samo na one koji mogu u potpunosti primijeniti propisane uvjete kao što je to u slučaju trgovačkih lanaca. Traže se samo ista mjerila za sve koji proizvode i trguju hranom s naglaskom da se ovdje primarno radi o domaćim proizvođačima, navodi se u današnjem prijedlogu Udruge hrvatskih tržnica.

Ministar Božinović: "Procijenili smo nakon zatvaranja svih objekata na tržnicama da možemo otvoriti specijalizirane dućane koji prodaju mlijeko, meso, ribarnice, one koje prodaju jaja, dakle sve ono što je bitno da pomognemo i hrvatskoj poljoprivredi."

Tijekom poslijepodneva je Stožer civilne zaštite RH najavio otvaranje specijaliziranih trgovina unutar gradskih tržnica čime je zapravo usvojen dio prijedloga Udruge hrvatskih tržnica. Dobar je to primjer komunikacije strukovnih udruga i Nacionalnog stožera civilne zaštite u nastojanju da se zaštiti zdravlje građana od epidemije koronavirusa, ali i umanje negativni gospodarski efekti, koliko je god to moguće.

- Procijenili smo nakon zatvaranja svih objekata na tržnicama da možemo otvoriti specijalizirane dućane koji prodaju mlijeko, meso, ribarnice, one koje prodaju jaja, dakle sve ono što je bitno da pomognemo i hrvatskoj poljoprivredi. Međutim, tu u kontaktu s udrugama gradova i općina, a naravno s lokalnim Stožerima civilne zaštite želimo uspostaviti strog i striktan režim kako to ne bi postalo mjesto okupljanja, uz ograničen broj ljudi koji mogu u jednom trenutku ući u te prostore, obaviti kupovinu, otići i ostaviti mjesto za druge. S jedne strane ekonomski mislim da je to opravdana mjera, epidemiološki to može biti stanovit rizik i ovisit će kako tko poštuje tu mjeru koliko će biti na snazi. Sutra tijekom dana ćemo objaviti kada stupa na snagu, ali ponavljam, za nju su potrebne ozbiljne protuepidemijske pripreme - kazao je ministar Davor Božinović večeras za N1 televiziju.

Danas je Grad Slavonski Brod objavio popis 246 OPG-ova koji na brodskoj tržnici vrše prodaju svojih proizvoda, kako bi povezao proizvođače i kupce te olakšao narudžbe i dostavu proizvoda u periodu zabrane rada tržnica zbog širenja koronavirusa. Hoće li biti ubrzo i daljnjih smanjenja ograničenja rada gradskih tržnica ili pak još oštrijih mjera zbog nepridržavanja građana uputa nadležnih službi, pokazati će vrijeme.

Udruga hrvatskih tržnica je osnovana 15. svibnja 2000. godine. Udrugu čini ukupno 36 tvrtki koje upravljaju tržnicama na malo. Otprilike jedna polovina članica Udruge (uglavnom u manjim gradovima) su mješovita komunalna poduzeća u kojima tržnica funkcionira kao samostalna radna jedinica. U tim slučajevima, u pravilu se radi samo o tržnicama koje funkcioniraju kao klasične otvorene ili natkrivene zelene tržnice i sajmišta. U većim gradovima organizatori tržnica su samostalna trgovačka društva, a tržnice su organizirane uglavnom kao kompleksniji tržni centri (trgovački centri otvorenog tipa s tržnicom kao dominirajućim sadržajem) što podrazumijeva da u sklopu tržnica postoji i veći broj prodavaonica svih vrsta i namjena, razni uslužni sadržaji (ugostiteljske radnje, brijači, frizeri, cvjećarnice itd.).

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li neki izuzeti od Odluke o radnom vremenu od 8 do 17h?

Glupost, želja za zaradom ili...

Jesu li neki izuzeti od Odluke o radnom vremenu od 8 do 17h?

29.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze u domove građana i traže novac

Neki ovu situaciju koriste za prijevare

Dolaze u domove građana i traže novac

28.3.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani 'poludjeli' za online-knjigama

Dobar potez Gradske knjižnice

Brođani 'poludjeli' za online-knjigama

28.3.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U šatorima kraj granice rezultate testiranja čeka 55 osoba

Kakvo je stanje u susjednom Brodu?

U šatorima kraj granice rezultate testiranja čeka 55 osoba

28.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradske i općinske uprave ovih dana pod velikim pritiskom

Zbog (ne)izdavanja propusnica

Gradske i općinske uprave ovih dana pod velikim pritiskom

28.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trgovine u sklopu brodske tržnice počinju s radom u subotu

Uz strogo poštivanje naloženih uputa

Trgovine u sklopu brodske tržnice počinju s radom u subotu

27.3.2020. | 20:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko vlada informacijom, vlada društvom

Gospodari lutaka

Tko vlada informacijom, vlada društvom

27.3.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo broj oboljelih prema županijama

I dalje rast broja zaraženih

Donosimo broj oboljelih prema županijama

27.3.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Boravak na otvorenom je dobar, ali je zabranjen u grupama'

Ravnatelj Zavoda pojasnio:

'Boravak na otvorenom je dobar, ali je zabranjen u grupama'

27.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani napadaju policijske službenike koji rade svoj posao

Kaos zbog ograničenog kretanja

Građani napadaju policijske službenike koji rade svoj posao

27.3.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitanja je puno, a odgovora malo

Sport u doba korone

Pitanja je puno, a odgovora malo

27.3.2020. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Situacija je ozbiljna. Budimo razboriti.'

dr. Josip Samardžić poručio:

'Situacija je ozbiljna. Budimo razboriti.'

27.3.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvanredna tiskovna konferencija Stožera Civilne zaštite

(Samo)izolirat će 55 osoba

Izvanredna tiskovna konferencija Stožera Civilne zaštite

27.3.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu preminula pozitivna na koronavirus

Treća žrtva COVID-19

U Slavonskom Brodu preminula pozitivna na koronavirus

26.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo popis 246 OPG-ova sa slavonskobrodske tržnice

Na jednom mjestu brojevi telefona

Donosimo popis 246 OPG-ova sa slavonskobrodske tržnice

26.3.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Božinović najavio 'liberalizaciju postupaka'

Manje novooboljelih nego prethodnih dana

Ministar Božinović najavio 'liberalizaciju postupaka'

26.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako poljoprivrednici mogu do svojih propusnica

Zabrane napuštanja svojih mjesta

Evo kako poljoprivrednici mogu do svojih propusnica

26.3.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko treba nositi maske, a što činiti s voćem i povrćem

Doznali smo u razgovoru s epidemiologom

Tko treba nositi maske, a što činiti s voćem i povrćem

26.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :