Život : Koronavirus

Objavljeno: 21.3.2020. u 21:00
Prikaza: 3361
|
Autor: JZ/SBplus

Klub vijećnika u Gradskom vijeću

HDZ predlaže smanjenje prireza u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod : HDZ predlaže smanjenje prireza u Slavonskom BroduAnita Holub, Mirko Duspara(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Pored toga što podržavaju mjere za pomoć gospodrstvu - koje je gradonačelnik Mirko Duspara već uveo ili predložio Gradskom vijeću - Klub vijećniak HDZ-a dodaje i financijsko rasterećenje svih Brođanki i Brođana na način da Grad smanji sadašnju stopu prireza.

Priopćenje za javnost Kluba vijećnika HDZ-a
SVJETSKA pandemija virusa Covid-19 osim zdravstvenih posljedica na ljudski život ima utjecaj i na cjelokupno svjetsko gospodarstvo pa tako i na gospodarstvo Republike Hrvatske. Zbog njegova brzog širenja i nužnosti samoizolacije ljudi, virus dovodi do smanjenja gospodarskih aktivnosti, a posljedice osjećamo kao društvo i kao pojedinci.
Svjedoci smo kako - od početka ove izazovne situacije - Vlada Republike Hrvatske i Stožer za civilnu zaštitu čine sve kako bi maksimalno umanjili štetne posljedice u zdravstvu i u gospodarstvu. Hrvatska Vlada je 17. ožujka 2020. donijela paket mjera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja građana i gospodarstva naše države.
Na razini grada Slavonskog Broda donesene su četiri mjere kojima se nastoje ublažiti negativne posljedice na gospodarstvo. Podržavamo svaku inicijativu za dobrobit naših poduzetnika i smatramo da su predložene mjere dobre.
No, s obzirom na trenutno stanje gdje ne možemo znati u kojoj i kakvoj mjeri će se to odraziti na lokalno gospodarstvo u cjelini, predlažemo neka se za sve naše lokalne poduzetnike i obrtnike koji obavljaju različite djelatnosti smanji komunalna naknada bez obzira što te djelatnosti nisu primorane prekinuti obavljanje posla sukladno Odluci stožera civilne zaštite.
Trenutnim stanjem zahvaćeni su, između ostalog, poduzetnici i obrtnici u vodećoj djelatnost u gradu Slavonskom Brodu,  prerađivačkoj industriji, te u poljoprivredi, građevini, kao i putničke agencije, prijevoz i skladištenje, umjetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i malo, i drugo.
Sva poduzeća imaju poteškoće s već dogovorenim poslovima, sklapanjem novih poslova te smanjenom potražnjom na domaćem i inozemnom tržištu.
Također, predlažemo i smanjenje stope prireza čime bi se rasteretili svi građani. Na isto smo ukazivali i na sjednicama Gradskog vijeća, a obzirom na trenutno stanje, vrijeme je da se isto i realizira.
U ovim trenucima svaka su dodatna financijska rasterećenja dobrodošla, a Gradska uprava mora pomoći koliko zaista može i upotrijebiti sve dostupne mehanizme stabilizacije gospodarstva te olakšati građanima da prebrode ovu tešku situaciju.

Dakle, pored toga što podržavaju mjere za pomoć gospodrstvu -  koje je gradonačelnik Mirko Duspara predložio Gradskom vijećuKlub vijećnika HDZ-a, na čijem je čelu Anita Holub, dodaje i financijsko rasterećenje svih Brođanki i Brođana na način da Grad smanji sadašnju stopu prireza. Gradsku upravu zamolili smo neka se referira o tom prijedlogu.

Referirala se Gradska uprava
"Pozdravljamo Priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a i zahvaljujemo na podrški mjerama koje je Gradonačelnik već uveo ili Gradskom vijeću predložio njihovo donošenje, kako bismo svi zajedno, u granicama vlastitih mogućnosti, pomogli našim gospodarstvenicima da lakše prebrode predstojeću krizu.
Prijedlog za smanjenje prireza, koji je već duže vrijeme na stolu, potpuno je legitiman, ali operativno nedovoljno efikasan jer nije kvantificiran. Naime, stopom prireza od 12 posto, u 2019. godini, Grad je prihodovao 12,9 milijuna kuna, što je činilo 7,6 posto izvornih prihoda proračuna. Bilo bi dobro da Klub vijećnika HDZ-a predloži novu stopu prireza, a politički ozbiljno da, u iznosu smanjenog prihoda po tom osnovu, predloži koje od planiranih projekata želi da izbacimo iz plana za 2020. godinu.
Međutim, čudi nas kako Klub vijećnika HDZ-a, hvaleći hrvatsku Vladu jer je „17. ožujka 2020. donijela paket mjera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja građana i gospodarstva naše države", nije primjetio da se ona kiti (i) tuđim perjem. Naime, Vlada je odgodila, odnosno obveznike oslobodila plaćanja poreza na dohodak koji je izvorni prihod lokalne samouprave, a ne države. Grad Slavonski Brod je, po tom osnovu, u 2019. godini, prihodovao 121 milijun kuna, što je činilo 71,5 posto posto izvornih prihoda proračuna koji je iznosio 169 milijuna kuna.
Da je Vlada zahvatila u svoj, a ne u lokalne proračune, lako bismo prihvatili smanjenje stope prireza." rekoše nam iz Gradske uprave tijekom referiranja o prijedlogu Kluba vijećnika HDZ-a, a zatim su poentirali: "U slučaju da nam Vlada ne nadomjesti taj gubitak, ne samo u Slavonskom Brodu nego hrvatska lokalna samouprava u cijelosti - kolabirat će".

Doznali smo što o odgodi - ili ukidanju - plaćanja poreza na dohodak misle Dusparine kolege: Darko Puljašić (HDZ) gradonačelnik Požege i Vinko Grgić (SDP) gradonačelnik Nove Gradiške. 

Darko Puljašić, gradonačelnik Požege
"U slučaju da Grad ostane bez prihoda od poreza na dohodak, koji je u prošloj godinu iznosio 52 milijuna kuna, odnosno 85 posto izvornih prihoda proračuna, Grad Požega bit će u velikim poteškoćama, a nakon tri mjeseca nećemo moći funkcionirati. Međutim, ja sam uvjeren da će hrvatska Vlada pronaći način izravnanja tako nastalog nedostatka prihoda te da lokalnu samoupravu neće ostaviti na cjedilu."

 Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške
"Porez na dohodak čini 80 posto izvornih prihoda Grada. Ako Vladina najava - da će odgoditi ili ukinuti naplatu tih prihoda - bude ostvarena bez nadoknade izgubljenog prihoda lokalnim samoupravama, svi ćemo moći staviti ključ u bravu. Naprosto nećemo moći funkcionirati. Naime, niti sredstva iz EU fondova nećemo moći povlačiti jer nećemo imati obvezno vlastito učešće na koje smo se obvezali. Bio bi to kolaps lokalne samouprave. Ipak, vjerujem kako će Vlada okrenuti se drugim izvorima sredstava - kojima će pomoći gospodarstvu i građanima da prebrode stanje u koje ulazimo. Naprosto ne vjerujem da je itko spremna ugasiti lokalnu samoupravu, jer to nije učinjeno ni u ratu."

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.3.2020. | 10:59

1

Gledam jučer podrške iz regiona ZA ZAGREB, SARAJEVA , TUZLE , ZENICE, BEOGRADA, LUBLJANA , A IZ nama BLISKOG MOSTARA NIŠTA ILI možda griješim ,ako griješim izvinite
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.3.2020. | 10:55

2

MatoArt@ . . institucije rade svoj posao. Nesuradnja sa županijskim stožerom nije preporučljiva, kako za pojedince, tako i za jedinice lokalne samouprave...Misliš li ti da grad solira? Ako misliš, onda si ti ispao egotrip. Pokušavaš ovo stanje prebaciti na politiku...ZNAŠ ti koju! Srami se. Nisi prozivao županijske čelnike u vrijeme krize s vodom, one koji su bili odgovorni za pucanje produktovoda kao i one koju su u to vrijeme otišli na golf! Župan u to vrijeme, iako je prolazio kraj mjesta pucanja produktovoda, idući na posao i s posla, nije našao potrebim tamo svratiti da vidi kako to izgleda...Slušaj televiziju i ponašaj se prema uputama. Ne politiziraj! Samo...OSTANI DOMA!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.3.2020. | 10:32

3

malo o samoodgovornosti i odgovornosti https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sisacko-moslavacki-zupan-sa-sinom-nacelnikom-stozera-civilne-zastite-okupio-drustvo-na-vecernjoj-zabavi-u-zavicajnom-klubu-intervenirala-policija-1011031
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.3.2020. | 9:22

4

Je li gradska uprava u suradnji s policijom, civilnom zaštitom i drugim službama organizirala nadzor ulazaka u grad s obzirom na odluku o nenapuštanju mjesta prebivališta ili se to njih ne tiče? Imamo li pri gradu uopće kakav krizni stožer, organiziranu civilnu zaštitu, bilo kakvu akciju vezanu uz pandemiju? Postoji li kakva suradnja s županijskim tijelima u ovoj složenoj situaciji ili i dalje mjerodavni županije i grada soliraju i egotripiraju?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.3.2020. | 17:15

5

Nunc, kriv sam što netko razmišlja na način kako i ja razmišljam?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.3.2020. | 17:10

6

Petar Bašić@ mislio sam da si bolje informiram. Nažalost bio sam u krivu...Sada pušeš u HDZ-ov rog i govoriš nesuvislo! Objektivnost ti je na zadnjem mjestu. Brođani zato već godinama u gradu biraju objektivnost, realnost. Ne živi se u nerealnim snovima. Jadan si i promašen lik!
Lukab

Lukab

Komentirano: 22.3.2020. | 14:24

7

@Petre Bašiću, smeće jedno lažljivo! Nije 20 milijuna, nego 121 milijun! Neprestano lažeš i podmećeš!
Zzx3

Zzx3

Komentirano: 22.3.2020. | 11:50

8

Smanji plaće sebi i svojim ugljenima u gradu. Prodati Škoda Superb od vulete i da vidiš novaca
Gondola

Gondola

Komentirano: 22.3.2020. | 11:39

9

I ja isto podržavam ovo što zahtjeva naš HDZ Podrška za to
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 22.3.2020. | 11:19

10

Čudno, @marketing tvrdi da je hdz krao u najmanju ruku pola proračuna kad je bio na vlasti? Pa kako je onda 2005. kad je gradonačelnik postao gradonačelnik, proračun od 85 milijuna kuna (od čega je pola kao pokradeno) bio dovoljan da nemamo "raspad sustava i smeće po ulicama" a danas je proračun 385 milijuna kuna i sad ćemo, ako se smanji 20tak milijuna prireza, kao propasti!?

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proučili smo drastično smanjenje broja putnika i vozila

U vrijeme epidemije koronavirusa

Proučili smo drastično smanjenje broja putnika i vozila

25.5.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigli su nalazi testiranih radnika ĐĐ Montaže

Broj zaraženih koronavirusom raste

Stigli su nalazi testiranih radnika ĐĐ Montaže

22.5.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Montažini radnici iz Švedske stigli su u Hrvatsku

Odgovorno ponašanje i dalje je nužno

Montažini radnici iz Švedske stigli su u Hrvatsku

21.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veći broj učenika moguć je samo uz blaže epidemiološke mjere

Iz brodskih škola poručili:

Veći broj učenika moguć je samo uz blaže epidemiološke mjere

20.5.2020. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Nova četiri slučaja zaraženih koronavirusom

Izvanredna vijest:

Nova četiri slučaja zaraženih koronavirusom

19.5.2020. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pivac o zdravstvenom stanju radnika koji ostaju u Švedskoj

Đuro Đaković Montaža se oglasila

Pivac o zdravstvenom stanju radnika koji ostaju u Švedskoj

19.5.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije uvijek sve samo na drugima, nešto je i do nas

Jutarnje gužve pred Domom zdravlja

Nije uvijek sve samo na drugima, nešto je i do nas

19.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jedva smo dočekali da ju ponovno vidimo'

Danas najemotivnije mjesto u gradu

'Jedva smo dočekali da ju ponovno vidimo'

18.5.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na 'izdavanju dokumenata' pune ruke posla

Brođani pohrlili u Mažuranićevu

Na 'izdavanju dokumenata' pune ruke posla

13.5.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici iz inozemstva će, po povratku, ići u karantenu

Nakon što im je devetero kolega zaraženo

Radnici iz inozemstva će, po povratku, ići u karantenu

12.5.2020. | 14:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše putnika iz Sl. Broda krenulo prema Zagrebu i Osijeku

Na brodski kolodvor vratio se život

Najviše putnika iz Sl. Broda krenulo prema Zagrebu i Osijeku

11.5.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U većini brodskih razreda jutros tek jedno do dvoje učenika

Nastavak školske godine 'uživo'

U većini brodskih razreda jutros tek jedno do dvoje učenika

11.5.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodsko vjenčanje pod posebnim mjerama

Poseban dan obilježila im epidemija

Slavonskobrodsko vjenčanje pod posebnim mjerama

11.5.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jeste li nas to došli pregledati?'

U njihovim domovima sa zaštitnom opremom

'Jeste li nas to došli pregledati?'

10.5.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : S brodskih kolodvora od ponedjeljka kreću autobusi i vlakovi

Prema drugim županijama i gradovima

S brodskih kolodvora od ponedjeljka kreću autobusi i vlakovi

9.5.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :