Život : Koronavirus

Objavljeno: 19.3.2020. u 21:00
Prikaza: 37356
|
Autor: Aleksandra Primorac

U životnu opasnost dovode sebe i druge

Evo kako Brođani ne poštuju razumne zapovijedi Države

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Dobrom dijelu građana, nažalost, zdravlje i solidarnost čini se manje važnim od kolica napunjenih brašnom, kvascem, toalet papirom... za idućih mjesec dana. Kao da oni koji si ne mogu priuštiti jednomjesečne zalihe, nemaju potrebe.

SLAVONSKI BROD - Odlukom Ravnateljstva civilne zaštite, u ponoć je stupila na snagu mjera zabrane rada za većinu ustanova i trgovina. Oni koji rade, prehrambene trgovine, dobile su naputak na koji način moraju osigurati sigurnost, kako uposlenika tako i svojih kupaca. Obvezni su svih narednih 30 dana, strogo, pridržavati se protuepidemijskih mjera i onih socijalnog distanciranja. 

Prodavaonice i objekti, koji nastavljaju s radom, dužni su kod ulaska u njihov prostor osigurati ne stvaranje gužve, o čemu jasne upute moraju staviti na ulazna vrata i sva prodajna mjesta. Uz redovito provjetravanje prostora i pojačano čišćenje te dezinfekciju, dužni su osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike, uz kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti te organizirati rad tako da osiguraju potreban razmak između osoba.

U holu prije ulaska u prostor trgovine, stoji stup s dezinfekcijskim sredstvom no kupci su pored njega prolazili kao da ne postoji. U samu trgovinu nismo uspjeli ući i fotografirati, jer smo zamoljeni da to ne činimo u privatnom prostoru iako smo objasnili kako samo želimo vidjeti na koji se način, i oni i njihovi kupci, pridržavaju propisanih mjera.

Prije ulaska u Plodine ruke morate dati na 'špricanje'

Pridržavaju li se trgovci, ali i kupci, navedenih mjera, odlučili smo provjeriti na nekoliko mjesta u Slavonskom Brodu.

Na ulazu u trgovački centar SuperNova nalazi se jasna uputa o tome kako je Shoping centar zatvoren, dok rade oni njegovi dijelovi koji to po odluci Vlade smiju. S desne strane ulaza nalazi se obavijest i aparat s dezinfekcijskim sredstvom, ali onoliko koliko smo se mi tamo zadržali, nitko ga nije upotrijebio. U samom prostoru nešto je drugačije. Naime, na samom ulasku u prostor trgovine prehrambenim proizvodima dočekala nas je mlada djevojka koja je u rukama, na kojima su bile zaštitne rukavice, držala dezinfekcijsko sredstvo.

Iako je i potpisnica ovog priloga ušla s maskom na licu i rukavicama na rukama, djevojka se nije dala zbuniti.

- Imam rukavice, a i koristila sam dezinfekcijsko sredstvo na ulazu u Centar - kazala sam.

- Nema veze. Neće škoditi da pošpricamo i dezinficiramo još jedan puta - spremno je odgovorila, a na naš upit: ima li problema s kupcima, protive li se ili pristaju na dezinfekciju, kazala je kako su ljudi, iz minute u minutu, svjesniji potrebe pridržavanja danih uputa.

Da je tomu tako svjedoči i podatak da su kupci, onda kada smo mi bili u trgovini, pridržavali se traka kojima su u Plodinama i SuperNovoj označili potreban razmak između osoba.

U Lidlu trgovci imaju i maske s filterom, a kupcima dijele jednokratne rukavice

U Lidlu se strogo pridržavaju propisanih pravila. Već na ulazu dočekuje vas djelatnik koji obavlja dezinfekciju ruku te kupcima daje jednokratne rukavice bez kojih u ovu trgovinu ne možete ući. Njihovi djelatnici, uz zaštitne rukavice, imaju i zaštitne maske s filterima, a osiguran je i označen razmak kojeg se kupci trebaju pridržavati.

- Sada su već svi, čini se, shvatili kako je ovo ozbiljna situacija te da je potrebno činiti sve ono što je rečeno i odlučeno, tako da problema nema - kazali su u Lidlu, dok i njihov uposlenik ispred trgovine kaže kako ljudi bez problema prihvaćaju dezinfekciju i rukavice. "Sukladno novim mjerama opreza, od danas u naše trgovine postavljamo zaštitne pleksi ograde kao barijere na blagajnama koje će omogućiti dodatnu zaštitu u interakciji naših zaposlenika i kupaca. Neke trgovine već imaju navedene pregrade, a u ostalima će sukcesivno biti postavljene u sljedećih 5 dana.S obzirom na to da vlada generalna nestašica zaštitnih maski, u procesu smo nabavke istih u što kraćem mogućem roku za sve naše zaposlenike. Također, želimo naglasiti da u svojim skladištima vršimo temeljitu dezinfekciju pri ulasku i zaprimanju robe. Situaciju s koronavirusom u Lidlu pažljivo pratimo svjesni njezine ozbiljnosti te smo spremni i na potencijalne nove mjere", istaknuli su u Trgovačkom lancu Lidl Hrvatska.

U Kauflandu kupci prolaze pokraj dezinfekcijskih maramica

Najveća gužva na parkiralištu, u vrijeme kada smo obilazili trgovačke centre, bila je ispred Kauflanda. U holu prije ulaska u prostor trgovine, stoji stup s dezinfekcijskim sredstvom, no kupci su pored njega prolazili kao da ne postoji. U samu trgovinu nismo uspjeli ući i fotografirati, jer smo zamoljeni da to ne činimo u privatnom prostoru iako smo objasnili kako samo želimo vidjeti na koji se način, i oni i njihovi kupci, pridržavaju propisanih mjera.

- Sve je jasno, ali tu ćete dozvolu morati tražiti od centrale u Zagrebu - rečeno nam je u Kauflandu u kojem smo, doduše kao kupci, bili tijekom prijepodneva. Dezinfekcijske maramice, koje su osigurane, slabo je tko koristio, a nismo primijetili da je, u trenutku kada smo prolazili, na tom mjestu bila osoba koja bi kupce na to i upozorila. U samoj trgovini nitko od kupaca se nije pridržavao razmaka, niti ih je itko upozoravao na to.

U Intersparu stigle nove upute

Kao što dozvolu za fotografiranje nismo dobili u Kauflandu, isto se dogodilo i u Intersparu.

- Šefica je rekla da ne možete fotografirati - kazala je radnica na Infopunktu koja je imala zaštitne rukavice, ali ne i masku.

Ono što se u kratkom vremenu dalo uočiti je da se na samom ulazu u prodajni prostor Interspara nalazi natpis o držanju potrebnog razmaka, koji je, doduše, tu bio čim je počeo problem s koronavirusom. Kod blagajnica smo uočili da je samo jedna imala masku na licu, a na označavanje 'linije radzvajanja' između kupaca, njihov djelatnik koji je također imao masku, tek se pripremao.

- Stigle nove upute. Moramo sada trakom označiti razmak između kupaca na blagajni - kratko je dobacio poznaniku. Inače, na prostoru pokraj Interspara, u slavonskobrodskoj Osječkoj ulici, sukladno odluci koja je noćas stupila na snagu, radili su još samo DM i trgovina s hranom za kućne ljubimce dok su ostali bili zatvoreni.

Pevex osigurao beskontaktni izložbeni prostor

Na ulazu u parking prostor Pevexa dočekuju Vas radnici s rukavicama i maskama, koji vas na sigurnoj udaljenosti zamole da stanete, otvorite prozor vozila te vas pitaju za razlog dolaska.

Zbog fotografiranja, rečeno nam je, mi bismo trebali doći sutra, budući da odgovornih koji nam to mogu dozvoliti trenutno nema. "PEVEX će određeni dio prostora preoblikovati u beskontaktni izložbeni prostor građevinskog asortimana radi omogućavanja narudžbi za izdavanje građevinskog asortimana koje su predmetnom odlukom izričito izuzete od zabrane. Budući da nam je zdravlje djelatnika i kupaca na prvome mjestu slijedimo sve upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ, primjenjujući mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora koji se koriste, strogo se poštuju mjere socijalnog distanciranja, prostori se redovito provjetravaju i osigurani su punktovi s dezinfekcijskim sredstvima.", piše u priopćenju kojeg je potpisala  Mira Raič, asistentica za odnose s javnošću Pevexa.

A, je li sve tako ili ne, novinari portala SBplus nisu se mogli uvjeriti no, sasvim sigurno, to će moći oni službenici koji će od sutra krenuti u kontrolu poštivanja vladine odluke. 

Kontrola kreće sutra

U ovom slučaju to je Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda koji je danas, na tu temu, održao i telefonsku sjednicu na temu: Mjera ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

"Budući da su za provedbu i nadzor Odluke zadužene jedinice lokalne samouprave, Stožer Grada Slavonskog Broda podigao je postrojbe opće namjene s ciljem vršenja terenskog nadzora pridržavanja Odluke. Stožer civilne zaštite upozorava sve trgovačke centre i poslovne subjekte neka se pridržavaju svih higijenskih mjera i mjera socijalnog distanciranja. Svako ne pridržavanje Odluke bit će prijavljeno Državnom inspektoratu ili MUP-u.", piše u priopćenju za javnost Stožera Civilne zaštite Slavonskog Broda. 

Kako sada stvari stoje, oni koji budu radili na kontroli, imat će pune ruke posla. Ne toliko zbog trgovaca, koji su uglavnom osigurali potrebna sredstva zaštite, nego više zbog građana koji, ukoliko nema nekoga da to učini za njih, sami od sebe ne poštuju propisane mjere.

Unatoč stalnom ponavljaju odgovornih neka se u trgovine ide po potrebi, neka se koriste zaštitne rukavice, neka se ruke dezinficiraju, neka se drži potreban razmak... Dobrom dijelu građana, nažalost, to se čini manje važnim od kolica napunjenih brašnom, kvascem, toalet papirom... za idućih mjesec dana. Kao da oni koji si ne mogu priuštiti jednomjesečne zalihe, nemaju potrebe.  

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Bare

Bare

Komentirano: 21.3.2020. | 14:46

1

Pa i poslodavci ne poštuju državne odluke. Kojekakvi vulkanizeri rade, cvjećare rade, auto servisi rade, auto saloni rade, kojekakve trgovine koje nisu toliko bitne za normalno funkcioniranje rade. Radnici šute i moraju radit. Dok se takvi igraju sa životima zaposlenika i ne poštuju izričitu ZABRANU, ništa čudno nije da se ni građani ne drže samo NAPUTKA.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 21.3.2020. | 12:55

2

Acija slažem se s Vama , međutim ne može se baš sve spriječiti samo je vrlo bitno da u svijest ljudi uđe da što manje grešaka prave , neke stvari se ne mogu dovesti savršenstva.Sinoć sam rekao da je će ovaj vikend porasti broj oboljelih , mnogi ljudi normalno rade tijekom tjedna i danas je dan za nabavku za dva -tri dana i tu se dešavaju greške, Više me smetaju neodgovorni ljudi koji i dalje krše pravila okupljanja i pravila samoizolacije
Acija

Acija

Komentirano: 21.3.2020. | 9:28

3

Bez obzira što pametni ljudi dezinficiraju ruke, drže razmak i sl., prava opasnost vreba na blagajni. Naime, nekulturna marva koja ne slijedi upute, prljavim rukama trpa namirnice u kolica i iste te namirnice stavlja na traku. Zatim svaku tu namirnicu blagajnica uzima u svoje ruke da bi ih provukla kroz skener. Zatim slijedi plaćanje. Blagajnica uzima novac od kupca s prljavim rukama i to je već drugi put da blagajnica može doći u kontakt s Coronom prilikom samo jednog plaćanja raćuna. I onda na blagajnu dolazi netko normalan tko slijedi upute. Ali gle čuda... Blagajnica koja je prije vas imala kontakt s marvom, s istim tim rukama uzima vaše namirnice i vraća vam ostatak novca. I vi lijepo, uvjereni da vam se ništa ne može dogoditi, nosite virus u novčaniku i na pakovanju čokolina svome djetetu. Stoga, koliko god slijedili upute i čuvali sebe i druge, nekulturna marva je ta koja ima zadnju riječ u trgovinama... Stoga, drage trgovine, ne puštajte marvu unutra bez dezinficiranja ruku, maski i sl.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 20.3.2020. | 22:38

4

Još jednom ti i ja ,ovdje se ne govori o shoping centru ,nego u odnosu ljudi prema trenutnom stanju i mjerama koje se krše , kakve veze Zadar ima s time
PodOblokom

PodOblokom

Komentirano: 20.3.2020. | 21:10

5

A jakog shopping centra SuperNova....brodski kraj zadarskog izgleda kao trgovina u nekoj vukojebini.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska Tržnica danas prijepodne

Okom SBplusovog fotoreportera

Brodska Tržnica danas prijepodne

7.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivan i bliski kontakt ranije zaražene osobe

Širenje zaraze u Županiji pod kontrolom

Pozitivan i bliski kontakt ranije zaražene osobe

7.4.2020. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro propusnice samo između županija?

Građani traže izmjene

Uskoro propusnice samo između županija?

7.4.2020. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove projekte i programe Županija prestaje (su)financirati

Važna obavijest UO za gospodarstvo

Ove projekte i programe Županija prestaje (su)financirati

7.4.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Duspara pozvao općine na zajedničko djelovanje

Inicijativa vezana uz propusnice

Gradonačelnik Duspara pozvao općine na zajedničko djelovanje

7.4.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U jednoj brodskoj Župi ipak će svetiti jelo za Uskrs!?

Unatoč mjerama i preporukama nadbiskupa

U jednoj brodskoj Župi ipak će svetiti jelo za Uskrs!?

7.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj oboljelih od COVID-19 u Brodskoj županiji

Stigao novi pozitivni nalaz

Raste broj oboljelih od COVID-19 u Brodskoj županiji

6.4.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin napravio video uradak o koronavirusu

Video koji potiče na razmišljanje

Brođanin napravio video uradak o koronavirusu

6.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedno rade i kad su parkirališta prazna

'Brod Parkingu ni korona ništa ne može'

Vrijedno rade i kad su parkirališta prazna

5.4.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Može li šišanje na crno?'

I žene i muškarci pitaju:

'Može li šišanje na crno?'

5.4.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uživo: Nove oboljele osobe na području Brodske županije

Članovi Stožera obraćaju se javnosti

Uživo: Nove oboljele osobe na području Brodske županije

5.4.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobili smo 5 maski i 1,5 zaštitnu rukavicu po sestri'

'Kućne njege' izrazile nezadovoljstvo:

'Dobili smo 5 maski i 1,5 zaštitnu rukavicu po sestri'

4.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreativnost brodskih odgajateljica

'Vrtić na prozorčiću' za najmlađe

Kreativnost brodskih odgajateljica

4.4.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabranili napuštanje mjesta boravišta do sutra u 18 sati

U borbi s koronavirusom

Zabranili napuštanje mjesta boravišta do sutra u 18 sati

4.4.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čuvajte se prevaranata i ne dajite svoje osobne podatke'

MUP i Stožer upozoravaju

'Čuvajte se prevaranata i ne dajite svoje osobne podatke'

4.4.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stožer će uskoro otvoriti gradsku zelenu tržnicu!?

Zbog pomoći domaćoj proizvodnji

Stožer će uskoro otvoriti gradsku zelenu tržnicu!?

4.4.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će se moći kretati i bez novih propusnica

Novosti u izdavanju e-propusnica

Oni će se moći kretati i bez novih propusnica

4.4.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato radno vrijeme Gradske blagajne

Ponovno će raditi

Poznato radno vrijeme Gradske blagajne

4.4.2020. | 10:49
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova oboljela osoba

Novosti o epidemiji COVID-19

Nova oboljela osoba

4.4.2020. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :