Život

Objavljeno: 8.6.2019. u 9:40
Prikaza: 1728
|
Autor: Željka Gavranović

Neobičan, ali hvalevrijedan potez

Grad reagirao na objavu lokalnog portala

Slavonski Brod : Grad reagirao na objavu lokalnog portalaZgrada slavonskobrodske Gradske uprave(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

- Potaknut neprimjerenim medijskim napisima kojima se grubo krše prava djece, Grad Slavonski Brod najoštrije osuđuje bilo kakvo iskorištavanje djece i mladih u senzacionalističke svrhe te izražava duboku zabrinutost takvom praksom. - stoji u osvrtu Gradske uprave na ovotjednu objavu jednog lokalnog portala.

SLAVONSKI BROD - Gradska uprava Grada Slavonskog Broda odlučila se osvrnuti na neobičn potez jednog slavonskobrodskog lokalnog medija koji je objavio tekstualne poruke maloljetne djevojčice njezinoj prijateljici. Navodno ih je, upravo zbog njihove neprimjerenosti, majka te druge proslijedila portalu, mada je sasvim jasno kako je adresa njezina obraćanja trebala biti drugačija - najprije roditelji ili skrbnici djevojčice koja je autorica, a, ovisno o kontekstu cijele situacije, možda i Centar za socijalnu skrb koji bi dalje zasigurno znao kako stručno postupiti.

Ipak, kako i novinari snose odgovornost za ono što je objavljeno pod njihovim imenom, iz Gradske su uprave pokušali utjecati upravo na savjest i profesionalne obaveze onih koji svojim člancima uistinu mogu utjecati na javno mnijenje.

- Potaknut neprimjerenim medijskim napisima kojima se grubo krše prava djece, Grad Slavonski Brod najoštrije osuđuje bilo kakvo iskorištavanje djece i mladih u senzacionalističke svrhe te izražava duboku zabrinutost takvom praksom. Uzimajući u obzir činjenicu da na djecu i mlade, uz obitelj, školu i vršnjake, tijekom odrastanja najviše utječu i mediji, što potvrđuju i mnogobrojna istraživanja, posebnu pozornost prije svega treba posvetiti zaštiti njihove privatnosti i dostojanstva, budući da je riječ o najosjetljivijoj skupini društva koja treba našu najjaču zaštitu. Posljedice neetičkog ponašanja koje u središte zbivanja stavlja upravo maloljetnike, često su vrlo ozbiljne i trajne pa je dužnost cjelokupne zajednice, uključujući medije i ostale kreatore javnog mnijenja, sigurnost i dobrobit djece staviti na prvo mjesto. Ovaj sve izraženiji problem prepoznala je i Agencija za elektroničke medije, koja je izdala priručnik sa smjernicama i preporukama o izvještavanju o djeci i mladima, dostupan na linku. - poručili su iz Gradske uprave.

U priručniku „Kako izvještavati (o) djeci i mladima" stoji kako „Moderne tehnologije povećavaju broj faktora koji utječu na djecu i mlade prilikom njihova odrastanja. Suvremeni trendovi donose nove načine i oblike dolazaka do informacija, provođenja slobodnog vremena i ostvarivanja kontakata i komunikacije s drugima. Tako uz obitelj, školu i vršnjake, na djecu i mlade tijekom odrastanja utječu i masovni mediji te internet, koji su sveprisutni u životu djece i mladih".

Osim toga, naglašeno je i, za konkretan slučaj važno, pravo na privatnost. Naime, članak 16. Konvencije o pravima djeteta navodi kako niti jedno dijete ne smije biti podvrgnuto proizvoljnom ili nezakonitom miješanju u njegovu privatnost, obitelj, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled. Upravo dio s prepiskom grubo je prekršen objavom ranije spomenutog članka, a s obzirom na to da živimo u relativno maloj sredini gdje 'svatko zna svakoga', vrlo je vjerojatno kako je komentiranjem i međusobnom razmjenom informacija među građanima, otkriven i identitet djevojčice, mada ona u članku ni u jednom trenutku imenovana.

Je li i na koji način tom objavom ugrožena njezina privatnost i sigurnost te jesu li narušena njezina osnovna ljudska, a ne samo dječja, prava, vjerojatno će prosuditi 'nadležna tijela'.

Nadamo se kako, ipak, cijeli događaj neće negativno utjecati na njegove sudionice, a svim pripadnicima sedme sile to bi trebala biti opomena i upozorenje.

Mada neočekivana, reakcija Grada u svakom je slučaju pohvalna jer bi svima cilj u takvim situacijama trebao biti isti - zaštita tuđih prava i pravovremena prijava na, kako smo već spomenuli, pravu adresu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto smo propali?

Postoji jednostavan odgovor na pitanje:

Zašto smo propali?

1.6.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Herojskim činom zaslužio prijem kod Predsjednika

Zaslužena proslava njihovog dana

Herojskim činom zaslužio prijem kod Predsjednika

13.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovogodišnjim porukama veličaju rad i sjećaju se Bljeska

Tradicionalne čestitke za Praznik rada

Ovogodišnjim porukama veličaju rad i sjećaju se Bljeska

1.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulicama vreva, u samostanu mir

Slavonski Brod subotom

Na ulicama vreva, u samostanu mir

29.2.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanin za poseban Muzej ispričao osobnu priču

Vječni trag njihova postojanja

I Brođanin za poseban Muzej ispričao osobnu priču

23.2.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

Izgleda kako nemamo pravo reći:

'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

12.1.2020. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

Zimska atrakcija u centru grada

U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

7.1.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

Brođanima nije smetala niti kiša

Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

23.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

Sretna obitelj Bobovečki

Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

15.12.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestima

Započela akcija "Mir i dobro"

Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestima

13.12.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali prilog o velikom Adventu u Slavonskom Brodu

Gradom vlada blagdanska čarolija

Mali prilog o velikom Adventu u Slavonskom Brodu

7.12.2019. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :