Slavonski kulen(Foto: F.M.)
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SLAVONSKI BROD - Nakon što
su prije blagdana završene posljednje svinjokolje u slavonskim dvorištima, od
siječnja je bilo za očekivati da bude pogodan za nastavak sušenja mesa.
Međutim, vrijeme se još jednom odlučilo poigrati s ljudima, ali i biljkama, tako da su svi pomislili kako je stiglo proljeće.
Dva dana prvog novogodišnjeg vikenda prošla su s temperaturama iznad 15 stupnjeva Celzijevih.
Klizalište na korzu teško je izdržalo, a ljudi su u obližnjim kafićima sjedili i u kratkim rukavima.
No, dok su oni uživali u lijepom vremenu, meso u njihovim pušnicama dosegnulo je kritičnu temperaturu.
Naime, temperatura viša od 15
stupnjeva može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha. Kod mesa koje je, pak, već dosta osušeno može doprinijeti da se naglo presuši.
Suhomesnati
proizvodi koji su pri kraju sušenja mogu kratko opstati i na 18 do 20 stupnjeva
Celzijevih, ali u Slavoniji većina kobasica, kulena i šunki još nije došla do tog stupnja osušenosti.
Ako se u sljedećih nekoliko dana vrijeme ne unormali te ako nas zima dobro ne stegne, ukusni bi slavonski specijaliteti mogli završiti u smeću.