Život : Gastronomija

Objavljeno: 10.3.2016. u 23:00
Prikaza: 4593
|
Autor: Vedran Balen/Večernji list

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlakaDavor Petrović(Foto: Ivica Galović)

Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.

SLAVONSKI BROD Brođanin Davor Petrović (50) jedan je od najdugovječnijih se­zonaca. Više od 20 godina ko­nobari na Jadranu, prvo u Crikve­nici, sada na Hvaru. Zarađuje oko osam tisuća kuna mjesečno radeći u elitnom hotelu "Sunčani Hvar" s četiri zvjezdice, u koji zalaze gosti dubljeg džepa, pa je i napojnica na zavidnoj razini. Za stan i hranu odbijaju mu 700 kuna. Plaće ko­nobara u barovima u hotelima s dvije zvjezdice, pak, uglavnom su od 5500 do 6000 kuna. Izvan se­zone Davor Petrović se - odmara.

Mladi konobari dolaze raditi, a zapravo razmišljaju o zabavi pa cijelu plaću spiskaju za jedan dan. Savjeti budućim sezoncima - dobro znati jezike te imati strpljenja i za najzahtjevniji goste

Treba se znati prilagoditi

- Oduvijek radim kao sezonac. Zimi mi znaju "uletjeti" svatovi, prve pričesti ili catering, ali ne trčim previše za tim jer se za šest mjeseci na moru može uštedjeti dovoljno za cijelu godinu. Među­tim, ne smije biti rasipanja - kaže Petrović.

Sezona obično počinje potkraj travnja i traje do početka stu­denog. Dnevno radi sedam do osam sati, jedan dan u tjednu mu je slobodan. Tko želi, može raditi i prekovremeno i sve je plaćeno. Ima dovoljno vremena za kupanje i izlaske, ali u njima ne uživa previše jer je na Hvaru sve skupo. Primjerice, kava stoji 15 kuna, kapučino i Coca- Cola 20, pivo Heineken 50, a kokteli od 60 do 80 kuna.

Kad mladi konobari razmišljaju o zabavi

Problem je, kaže, s mlađim konobarima koji dolaze raditi, a zapravo razmišljaju o za­bavi, pa cijelu plaću "spiskaju" za jedan dan. Nakon završetka rad­nog vremena odlaze u kafiće koji rade cijelu noć. Osim toga, Hvar je poznat po marihuani, koje ondje ima na svakom kantunu, pa onda na posao dolaze pijani i "napušeni" i sve se pretvara u katastrofu - opisuje Petrović.

- Ako želiš donijeti kući nešto novca, sok moraš uzimati iz aparata, a kavu si sam kuhati u sobi i piti je na balkonu. Među­tim, mladi to ne shvaćaju. Jed­nog mladića kojeg sam ja doveo gazda je otjerao jer je pušio tra­vu. Osramotio me je i još sam mu morao posuditi 100 kuna za kartu da se može vratiti kući - nastavlja Petrović.

Budućim sezoncima Slavonac preporučuje da se najprije dobro raspitaju kod koga dolaze raditi jer ima loših iskustava s   privat­nicima. Bitno je znati prilagoditi se jer svaka godina donosi nešto novo. Zatreba li, morat će znati pripremati koktele ili, primjeri­ce, posluživati doručak gostima u pansionu. Savjetuje im da ne dolaze bez dobrog poznavanja engleskog, po mogućnosti i još jednog stranog jezika te da se do­bro naoružaju strpljenjem kako bi ostali ljubazni i pribrani i onda kada im postave najčudnije za­htjeve. Jer, gost je uvijek u pravu, čak i ako ti "digne tlak na 800".

Neobični zahtjevi gostiju

- Gostima ponekad ne možete objasniti da mi ovdje nemamo neke stvari koje oni imaju kod svoje kuće. Preklani je princeza iz Abu Dhabija, koja svake godine dolazi na Hvar, tražila hladnu čo­koladu, ali da bude mlaka. Onda sam joj još morao objašnjavati kako to da nemamo klimu na te­rasi - završio je konobar, koji će i ove godine, kao i tisuće drugih sezonaca iz Slavonije, krenuti put Jadrana.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
gavro

gavro

Komentirano: 11.3.2016. | 10:43

1

otkriti osobu koja ima neobične zahtjeve je zaista profesionalno, a u današnje doba interneta i jako pametno. možda je ipak najvažnije da se zna da sam posluživo princezu. i ode to na plodno seljobersko tlo, ravno u naslov.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

Ona promovira Slavoniju malo drugačije

'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

5.11.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :