Život : Gastronomija

Objavljeno: 10.6.2014. u 22:50
Prikaza: 6218
|
Autor: Emil Cipar

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'Staklenke treba držati nekoliko tjedana na svijetlom mjestu(Foto: Emil Cipar)
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu, dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.

VIŠNJA je zahvalna i izdašna voćka naših krajeva. Ne zahtijeva puno njege i uglavnom donosi obilan plod. U bartolovačkom brdu je sada najzrelija. Nažalost ...samo jedan mali dio bit će ubran i iskorišten. Ostalo će ostati na drveću, nešto će pojesti ptice, a većina će struniti. Puno je više neobrađenih voćnjaka nego obrađenih, ali o tome ne kanim sada pisati.

Prije par godina dobio sam recept za izvrstan liker od višanja. Liker je provjerenog ukusa i kvalitete, pa ga mogu mirne duše preporučiti svima.

Na dva kilograma dobro zrelih višanja kilogram i pol kandiranog šećera, litra rakije (ja koristim jabukovaču sa 45% alkohola, ali može svaka druga dobra voćna rakija), litra crnog vina i pola litre ruma. Šećer i višnje se poslažu red po red u veću staklenku, zaliju rakijom, vinom i rumom, boca se pokrije i ...to je to. Sve skupa treba to stajati više tjedana na svijetlom mjestu ...što duže, to bolje.

Nakon toga se liker procijedi i prelije u manje boce. Vrlo lijepe boce mogu se kupiti kod „Kožula". Ako kod pripremanja likera stavite u zamrzivač nekoliko višanja, možete ih sada po nekoliko staviti u bocu. Time ste uštedili pisanje od čega je liker, a i izgleda lijepo.

Višnje koje su bile u alkoholu možete upotrijebiti za pravljenje kolača. Koštice od višanja mogu poslužiti za izradu „suhog termofora" za hladna vremena kada ponestane likera. Stave se u lanenu vrećicu, po potrebi ugriju u mikovalnoj peći ili u pećnici štednjaka i zima može doći. Koštice duže akumuliraju toplinu nego voda u klasičnim termoforima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

Ona promovira Slavoniju malo drugačije

'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

5.11.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :