Život : Gastronomija

Objavljeno: 2.8.2013. u 10:45
Prikaza: 3731
|
Autor: Marija Radošević

Bez konzervansa

Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinkeMilini džemovi spremni su za smočnicu(Foto: M.Radošević )

Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.

SLAVONSKI BROD - Nema ljepšeg mirisa od mirisa kuhanja voćnih džemova, marmelada, pekmeza, koji se širi kuhinjom, kućom i cijelim dvorištem. Prva ukuhavanja počinju već od proljeća (jagode, višnje) do kasne jeseni i skupljanja zadnjih plodova šipka u prirodi.

Unatoč trudu, sve se to isplati, jer je, kaže Mila, nemjerljiva kvaliteta s kupovnim.

A ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh. Naravno, prednost je kada se voće koristi iz vlastitog vrta, neprskano i, koliko je to u današnjim uvjetima moguće, zdravo.

Ipak klasično kuhanje zimnice danas relativno rijetko rade mlade generacije, jer najčešće nemaju vremena, navika, a i sve se, kažu, može kupiti u trgovačkim centrima. Starije gospođe (uz izuzetke onih koje također misle da je prošlo vrijeme stajanja uz štednjake), misle da su kupovni pekmez, marmelada i džem neusporedivi okusom i kvalitetom pa svake godine od prvih plodova kreću s kuhanjem. I sve je zadovoljstvo, od samog branja (ako imamo vlastito voće), ili kupovine od poznatih, vađenja koštica, čišćenja, rezanja i usput kušanja, stavljanja na štednjak i prvih mirisa... do punjenja bočica, stavljanja ukrasnih krpica i spremanja u smočnice...

Istina, u gradu se više ne kuha na starinskim štednjacima na drva, ali u selima to je dodatni razlog zbog kojega pekmezi kuhani tiho i lagano imaju i poseban okus. Tako se radi i u obitelji Kljajić iz Starog Slatinika, što je potpuno razumljivo i uobičajeno.

A ove godine voće je rodilo kao nikada, kažu. Bilo je vrtnih jagoda, višanja... sada su na redu kajsije, šljive, jabuke, kruške... koje doista vise poput grozdova. Sve je ekološki uzgojeno, bez prskanja i bez pesticida, a ima ga dovoljno i za obitelj. Među njima je i rođaka Mila Stanić, koja također godinama ukuhava marmelade i džemove klasično, bez konzervansa.

- Ako je voće slatko kao ove kajsije, na kilogram je potrebno manje od pola kilograma šećera. Navečer ih očistim od koštica i oštećenih dijelova, izrežem i ostavim sa šećerom preko noći. Ujutro kuham lagano uz skidanje pjene, bez ikakvog konzervansa i želina. Gotovi džem spremam u dobro oprane i zagrijane teglice i još malo zapečem u pećnici - godinama iskušani recept povjerava nam domaćica.

Osim obitelji, posebice supruga Slobodana koji ga najviše voli namazanog na kruh dok je svjež, slasni domaći džem, u staklenkama pokriven ukrasnim krpicama, nerijetko je izvrstan dar za prijatelje i one koji se ne upuštaju u kuhanje zimnice.

Osim voća, Mila ukuhava povrće, krastavce, rajčice, papriku, sprema turšiju, ajvar, ciklu, kiseli kupus... Unatoč trudu, sve se to isplati, pa čak i kada se voće kupuje (od poznatog proizvođača), jer je, kaže, nemjerljiva kvaliteta s kupovnim.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

Ona promovira Slavoniju malo drugačije

'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

5.11.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :