Život : Gastronomija

Objavljeno: 1.5.2019. u 11:00
Prikaza: 431
|
Autor: I.C.

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Domagoj Doko
Foto: Domagoj Doko
  • Domagoj Doko
  • Domagoj Doko
  • Domagoj Doko
  • Domagoj Doko
  • Domagoj Doko
  • Domagoj Doko

Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.

SLAVONSKI BROD - Ukoliko već niste, 1. svibanj sigurno je jedan od idealnih dana za otvoriti sezonu roštiljanja. Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali 'baciti' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra. Baš zato, donosimo vam nekoliko tajni uz koje ćete biti pravi prvomajski chef.

Sve to otkriva nam Mario Vešligaj, chef zagrebačkog restorana Brewbites koji je pravi maher kada je u pitanju meso s roštilja. Za početak otkrivamo kako prepoznati dobro meso.

- Meso mora odgovarati organoleptičkim svojstvima što kontrolirate vidom, njuhom i opipom. Osnovni pojam svježine je boja mesa, od ružičastih do jarko crvenih nijansi, ovisno o vrsti mesa. Za napraviti dobar roštilj i odabrati dobre komade mesa, trebat će vam malo iskustva koje ćete stjecati pokušajima ali kod odabira dobrog komada mesa možemo reći; birajte masnije komade, nikako samo krto meso. U današnje vrijeme velikog uvoza mesa, prvotni izbor bi trebao biti vaš lokalni mesar kojeg već poznajete, a ako ne i volite meso, poradite na tome da 'imate' svog mesara. - otkrio je Vešligaj te otkriva treba li koristiti ulje i mast za roštilj, ali i što ako nam meso zagori.

- Kod roštilja većina ljudi će koristiti ulje jer su u njemu već marinirali meso. Malo tko će u masti marinirati išta i osobno tako mislim. Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Tu se može koristiti mast s ružmarinom ili ostalim začinskim biljem. Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili tako da nema generalnog pravila. Pazite na "redoslijed” slaganja mesa po rešetki. Prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu pa tek onda pileće odreske ili kakve kobasice. Meso koje je izgorjelo je nažalost uništeno. Jedino što možete je da taj dio malo sastružete ili obrežete. No, ima ljudi koji neke komade mesa vole extra crispy, ponudite njima iako je bolje izgorjelo baciti. Ne pokušavajte izgorjele dijelove sakriti umacima tipa BBQ jer osjeti se razlika bez obzira koliko je kamuflažni umak pun dima ili ljutine. – rekao je Mario koji je objasnio i kakva vatra mora biti te koje začine koristiti.

- Nužno je povezati par pitanja, za koliko osoba radimo roštilj i koje smo sve vrste mesa odredili ili planirali peći. O ovome pitanju bi vam majstori roštilja knjige napisali samo kad bi imali vremena jer to je istinski važan detalj jednako kao i dobra marinada te će zajedno sigurno voditi do savršenog obroka. Zlatna sredina je umjerena vatra na kojoj pečemo možda malo dulje i sporije uz spomenuto premazivanje mesa. Gledajte da vam čim manje ulja kaplje po vatri koje brzo gori, podiže vam naglo temperature te stvara višak dima. Pričamo o grillu na ugljen. Što se tiče začine, osnova su sol i papar, češnjak i luk, kiseline od vina i octa u marinadama, pivo. Začinsko bilje kao ružmarin, majčina dušica, origano, peršin, bosiljak, menta, kadulju. Nadalje med, pa šećer ako ćete raditi nešto sa suhim pacom ili engleski (rub). Kod grilanja nema zakona da nešto ne smijemo, pojavljuju se razni fusion oblici grilla gdje ljudi kombiniraju naše marinade, a na finalnim detaljima završavaju s azijskim začinima i ispadne jaaako fino. Znači igrajte se, kombinirajte svaki put kad pečete za prijatelje ili obitelj, odvojite malu količinu pa iskušajte nešto novo, jedino to što ste eksperimentirali ne nudite javno dok ne usavršite. - kazao je chef restorana Brewbites.

Svakako morate znati i kako je pravilo broj jedan da ne stavljate meso na rešetku direktno iz hladnjaka. Ostavite meso van hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Uz to su osnovna četiri postulata; kvalitetno meso i marinada ili pac, srednja vatra, premazivanje te vrijeme i ljubav prema toj kulinarskoj tehnici. Naravno, da bi roštilj bio uspješan tu su i dobri prilozi.

- Krumpiri su zakon. Dovoljno je pogledati po svijetu tko (od ajvara do ananasa) što servira uz grill i opet će vas sve vratiti na krumpir i razna povrća s grilla. Meni u zadnje vrijeme odgovara kus kus s feta sirom, chilijem, mladim lukom, starim bijelim octom i to jedem umjesto krumpira. Najbolje je i tu biti raznovrstan. Ponudite uvijek klasike od umaka tipa majoneza, ketchup, BBQ, razni umaci od jogurta s vlascem te prženi krumpir, lepinje ili kruh s grilla. Od salata rajčica s acetom, rotkvice, pečene paprike, mladi luk ili luk pa do grčke salate s feta sirom. - kazao je Mario nakon čijih savjeta morate zablistati na prvomajskom roštilju.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

    Turistička zajednica županije

    Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

    23.4.2019. | 10:30
    Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
    Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

    VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

    Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

    18.1.2019. | 14:58
    Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
    Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

    Lijepo priznanje

    Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

    26.11.2018. | 20:00
    Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
    Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

    Molite za niže temperature

    Propast će kuleni i kobasice

    7.1.2018. | 21:30
    Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
    Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

    Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

    Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

    1.1.2018. | 18:15
    „Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
    „Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

    Starovinski recepti

    Jela, kolači i pila za mušku snagu

    14.7.2016. | 9:45
    - Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
    - Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

    Prijedlog

    Za uživanje uz nogomet

    3.7.2016. | 13:55
    Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
    Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

    Ivan Sever obranio titulu

    Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

    1.7.2016. | 23:00
    I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
    I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

    Ljetne vrućine

    Osvježenje na plus 30

    26.6.2016. | 11:30
    Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
    Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

    Iskustva sezonskog radnika

    Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

    10.3.2016. | 23:00
    Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
    Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

    Jubilej sajma

    Novost u svijetu piva

    18.11.2015. | 12:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

    Slavonskobrodska Tržnica

    Zadovoljni i kupci i prodavači

    26.10.2015. | 11:58
    Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
    Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

    Fišijada 2015.

    Proglašeni najbolji fiš-majstori

    4.7.2015. | 0:48
    Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
    Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

    Hrvatski kuharski kup

    Uspjeh brodskih kuhara

    19.4.2015. | 9:16
    U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
    U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

    Nakon kulina

    Galović u Londonu s čvarcima

    21.1.2015. | 15:36
    Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
    Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

    Čuvarica tradicijske kuhinje

    Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

    25.12.2014. | 8:55
    Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
    Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

    S povodom

    Podsjećamo na 'Liker od višanja'

    10.6.2014. | 22:50
    Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
    Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

    Bez konzervansa

    Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

    2.8.2013. | 10:45
    Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.
    Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za pal
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

    GALERIJA: 101 fotografija

    Brodska 'Fišijada 2013.'

    6.7.2013. | 9:45
    U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Željko Jelavić.
    U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Želj
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se kuha u brodskoj kazan'ci

    Ne propustite kušati

    Što se kuha u brodskoj kazan'ci

    5.7.2013. | 9:40
    Izvjesno jest kako će ekipa SBplusa u petak 5. srpnja između stadiona i Save, na tradicionalnoj fišijadi ponuditi dobar fiš. Pozivamo čitatelje da dođu …negdje oko 17 sati pa nadalje i da nam komentare i mišljenja kažu u brk.
    Što se kuha u brodskoj kazan'ci