Život : Gastronomija

Objavljeno: 13.3.2012. u 0:07
Prikaza: 9447
|
Autor: Emil Cipar

Da se ne zaboravi

Kako Željko Rački vara svoje goste

Slavonski Brod : Kako Željko Rački vara svoje gosteTrganci sa sirom(Foto: Emil Cipar)

"Trganci sa sirom“ kod Račkog nisu samo obično jelo, kako bi se najeo na brzinu. Oni zahtijevaju više pažnje i za njih si treba uzeti vremena. I trebalo bi ih zakonom zaštititi.

SLAVONSKI BROD – Kada sam pisao o otvaranju restorana „Zrinski" u Zrinskoj, vlasnik Željko Rački najavio je u njemu internacionalnu kuhinju sa slavonskim naglaskom. Pojam internacionalna kuhinja nije me se posebno dojmio, a ovo sa slavonskim naglaskom sam već odavno zaboravio.

Ovih dana došao je u posjet šogor iz Zagreba. I u razgovoru kako to često biva …sjećanje na djetinjstvo i na jela koja su u to vrijeme bila često na stolu. Toga više gotovo i nema, ostalo je samo sjećanje.

Kako bi punica u miru mogla gledati svoju omiljenu sapunicu odlučimo otići prošetati, pa negdje na kavu. Put nas odvede do spomenutog restorana, šogor je htio vidjeti što se to izgradilo  na uglu Zrinske i Gajeve.

Nismo imali nakanu zadržavati se, jer u restoranu kod Račkog se ne puši …samo baciti pogled.

Lijepo izgleda, pa sjednemo ipak. Kasnije ćemo do „Onyxa" na kavu.

Nađe se tu i jelovnik. Nismo nešto posebno gladni, ali nađem u jelovniku jelo kojega se dobro sjećam, a i šogor isto tako.

„Trganci sa sirom". Naručimo.

Potrajalo je malo duže. Napokon stiže, ali ne ono što smo naručili. Naručeno je jasno, glasno i pred svjedocima Trganci sa sirom, a ovo što je stiglo bilo je rezano, sječeno …ili što već, ali trgano sigurno nije. Htjeli smo reklamirati, ali nismo mogli odoljeti mirisu, pa se pravimo kao da nismo ni primijetili podvalu.

Prženi crveni luk i slanina, kojim su bili preliveni širili su miris 60-tih i 70-tih. Sve u umaku od vrhnja i sira.

Okus poznat i nikad zaboravljen. Tijesto pripremaju sami u restoranu, zbog toga je malo potrajalo.

Dogodilo se ovo prije par dana. Nisam htio pisati o događaju, jer bi ispalo kao plaćeni oglas, sponzorirani članak, ili nešto slično. Ali budući da mi je jako stalo do čuvanja tradicije i običaja mislim kako to ipak moram učiniti, iako nisam neki kulinarski stručnjak. Mislim kako sve ono što je staro i vrijedno treba sačuvati, pogotovo bogatu slavonsku tradicionalnu kuhinju u ovo vrijeme brze prehrane.

Rezani „Trganci sa sirom", kod Račkog nisu samo obično jelo, kako bi se najeo na brzinu. Oni zahtijevaju više pažnje i za njih si treba uzeti vremena. I trebalo bi ih zakonom zaštititi.

A krivo etiketiranje nismo uzeli za zlo. To je već profesionalna deformacija …pa čovjek je odvjetnik po zanimanju.

 

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Ksantipa

Ksantipa

Komentirano: 18.3.2012. | 18:40

1

Netko se izgleda grebe za besplatnu klopu
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.3.2012. | 23:44

2

Emile@ Slavonija nije samo blato i livada. Jedan od dva hrvatska geološka parka, Papuk (koji je, ujedno, i prvi) govori o kamenom srcu Slavonije (kad sam krenuo poetično, reći ću da joj je "Duša široka, rastegnuta - kao ravnica"). Ljepota se često krije u iznenađenju i akcentira se neočekivanim, uzbudljivimkontrapunktima. To znaju Slavonci koji vole kamenjare i Južnjaci koji kupuju staru slavonsku opeku i stare hrastove grede, Vidjeti na selu stare uporabne predmete (antikvitete) kao što fotoaparat, pisaći stroj i sl. jednako je iznenađujuće kao kad kod mene u stanu na Hebrangu vidiš kućar s ručno diljanim prozorom s početka prošlog stoljeća, drikove od rastočitih kola, staru ciglu i vjenčanice od kuće koja je u Retkovcima srušena prije dvadesetak godina. Tako je i skamenjarima. Tako je i s egzotičnim grmljem i drvećem. Za mene je na ovom jestu dudek@ izrekao dobar zaključak pa zajedno s njim mogu reći - Amen.
dudek

dudek

Komentirano: 13.3.2012. | 19:33

3

Jebo vas kamen više,Gaga je posjekao cijeli Poloj zbog čačkalica,pa ni riječi,umjesto nekada kultne šume gdje su se naše guze bljeskale na mjesečini u glupim pokretima, vi o tisi, i koje čemu.Rezime, nema trganaca i drveča, ali ima dobre advokature.Amen.
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 13.3.2012. | 19:17

4

Boro, slažem se s tobom. Kad bi se mene pitalo posadio bih grabovu živicu umjesto lovorvišnje, ali mene se ne pita i to je bolje tako jer nisam stručnjak. A sa putovanja se donosi svašta, pa su i kamenjari postali autohtoni slavonski ukrasni elementi i kanarinci u kavezu domaće životinje. O tisi nisam rekao ništa, jer pojma nemam da je uopće bila na tome mjestu.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.3.2012. | 18:39

5

Ispravka: da nisu donosili
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.3.2012. | 18:38

6

Emile@ cedar nije obična crnogorica. U Brodu tih svega par starih primjeraka, među kojimaje bio i onaj što ga je Rački, s dozvolom ili bez, posjekao bio je i reprezentant svoje vrste u svakom smislu te riječi a, kao rijetki hortikulturalni ukras grada među svim brodskim drvećem bio je manjina. Ovo posljednje si protumači kako hoćeš. Pitanje: bi li Boka Kotorska i Herceg Novi bili tako lijepi da mornari sa svojih putovanja donosili i sadili te se s pažnjom odnosili prema egzotičnom cvijeću, grmlju i drveću? O zaštićenoj tisi ni riječi nisi prozborio.
slon

slon

Komentirano: 13.3.2012. | 16:42

7

Napadaš HSLS a hvališ Raćkog? Taktično! Sad udri po HKDU i SRPu buntovniče :D
bbbsb

bbbsb

Komentirano: 13.3.2012. | 15:43

8

bomba nalov,a u stvari b esplatna reklema.Vjerojatno si dobio ručak gratis
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 13.3.2012. | 13:43

9

Boro žao mi je, ali ne dijelim tvoju ljubav prema drveću koja su strana našem podneblju. Ukusi su različiti, ali meni čempresi izgledaju lijepo samo u Toskani, tisa u Gorskom kotaru, a cedrovi na Mediteranu. Za drijenke ispred samostana i lipe u Horvatovoj sam spreman ići na barikade. Žao mi je svakog drveta kojeg se sruši, ali moja tuga za crnogoricom u Brodu je ograničena.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.3.2012. | 10:54

10

Ponosni cedar na javnoj površini zamijenila su dva pokljusena, dok ne olista ne znam - ali, čini mi se, duda a zaštićenu tisu visokotiražna lovorvišnja kao buduća živica koja bi, obzirom na karakteristike te biljke, njegovanjem trebala biti poluvisoka ili visoka (živica).

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

Bez konzervansa

Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

2.8.2013. | 10:45
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za pal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Željko Jelavić.
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Želj