Život : Gastronomija

Objavljeno: 14.7.2016. u 9:45
Prikaza: 1821
|
Autor: Marija Radošević

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snaguDetalj iz predstavljene zbirke starovinskih recepata(Foto: Marija Radošević)

- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.

SLAVONSKI BROD - Cjelovita kuharica starovirskih jela izašla iz pera, široj javnosti poznatog skupljača starih slavonskih običaja i igara, pučkog pripovjedača Mate Baboselca Mišinog iz Donje Bebrine, predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja, unatoč vreloj večeri privukla je brojne znatiželjnike, piše Glas Slavonije.

Baboselac se nada da će recepte u ponudu uvrstiti voditelji restorana, a zabilježio je recepte za nakitite pogače, pržene puževe, zdropite pite, smatane torte, Lurd šnjite.

Knjiga "Bilo vam u slast!” s podnaslovom "Starovirska jela, kolači i pila”, zbirka je starih recepata na 200-tinjak stranica, među kojima se može naći standardnih jela slavonske kuhinje, ali i nekih već gotovo sasvim zaboravljenih, od najobičnijeg masnog kruva i proje, preko nakitite pogače i prženih puževa do grušavnjače, breskvica, buti, poderanih gaća, kolača oko rupe, lemuna, zdropite pite, smatane torte, mjeseca s koricema, pite upolak sir, toga više nema, ljubavnog pisma, Lurd šnjita, bile pite, šapa, praca.., raznih ljepina, rezanaca... Uz pune tacne kolača i dobrog raspoloženja u atriju Muzeja, ležerno, i uz glazbenu podlogu obiteljske družine Matković (samičarka Ivona, Irena i Ivan), etnolog Zvonimir Toldi, lektorica Dubravka Pletikapić i Dunja Vanić predstavili su prvu Matinu kuharicu, a zanimljive je recepte čitala Sunčica Kaurić.

Poznati zaljubljenik u slavonsku tradiciju kaže kako mu je ideja sinula na priredbi "Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu.

- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.

Recepti su originalni, dolaze od kazivača, a većina bi vjerojatno bila zaboravljena da nema znatiželjnika poput Baboselca.

- Pa baš zato što je današnja kuhinja i kod nas orijentalna, američka i raznorazna, a naša se potire i zaboravlja - pojašnjava autor svoju motivaciju, uvjeren kako će dobre i provjerene recepte prepoznati vlasnici i voditelji restorana pa krenuti s ponudom i tradicijskih jela.

- A i nije ih teško pripremati: šoljica mlika, kajmaka, na vr' noža soli, žličica voga, noga, isici malo slanine, šunke, sve je to jako jednostavno... - govori skupljač.

Nagodinu i druga kuharica
Među brojnim receptima, autoru je najdraži kolač oko rupe, koji se, kaže, peče na poklade, kad djeca obilaze na mastibrk, a od jela, kaže, "najvolim kuvani dublek ili bundevu, a može bit i malo mesa unutra.” Kako je ostalo još dosta prikupljenih a neobjavljenih recepata, Mata dogodine planira izdati i drugu knjigu.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

Bez konzervansa

Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

2.8.2013. | 10:45
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za pal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Željko Jelavić.
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Želj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se kuha u brodskoj kazan'ci

Ne propustite kušati

Što se kuha u brodskoj kazan'ci

5.7.2013. | 9:40
Izvjesno jest kako će ekipa SBplusa u petak 5. srpnja između stadiona i Save, na tradicionalnoj fišijadi ponuditi dobar fiš. Pozivamo čitatelje da dođu …negdje oko 17 sati pa nadalje i da nam komentare i mišljenja kažu u brk.
Što se kuha u brodskoj kazan'ci