Život : Gastronomija

Objavljeno: 21.1.2015. u 15:36
Prikaza: 4866
|
Autor: Tanja Božić

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.

SLAVONSKI BROD - Nema preporuke ni prodaje sve dok ne stanete pred kupca, pružite mu ruku i ponudite mu da proba ono, za što kao gazda i proizvođač, jamčite. Čovjek je, uvjerio sam se, ključ uspjeha. Upravo zbog toga sam promoviram svoje proizvode i to mi je, uvjerio sam se, otvorilo vrata zapadnog tržišta – ističe Tomislav Galović, koji je prvi, među hrvatskim proizvođačima autohtone hrane, izvezao svoje proizvode na tržište Europske unije, piše Večernji list.

– Bio sam spreman, imao sam i proizvod i dokumentaciju te sam čim je Hrvatska zakoračila u EU krenuo na zapad – kaže naš najveći proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda. Već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona otišlo je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.

Kvaliteta na cijeni

– Otočani cijene kvalitetu, izvornost i posebnost, a ja sam svoj kulin zaštitio kao autohtoni hrvatski proizvod – ponosan je Galović.

Nije mu, kaže, bilo teško odjenuti nošnju i stati pred trgovinu Anamarije Volarić, inače Zagrepčanke, i Christa Stewarta koja nosi simboličan naziv "Taste of Croatia" na Borough Marketu i predstavljati slavonske delikatese pa čak i upoznati zadovoljne kupce koji se vraćaju po još čvaraka, kobasica i kulina.

– Ono što je Dolac u Zagrebu, to je Borough Market u Londonu. Mjesto na koje dolaze ljudi kojima je gastronomija strast i hobi, koji znaju cijeniti dobru hranu. U Velikoj Britaniji nema cjenkanja, cijena je tu da se poštuje, a ako se pokaže široka ruka ili "dobra vaga" to je onda najbolja preporuka – veli Galović koji je prvi put na Borough Market otišao u jesen kada se ondje predstavljala Hrvatska na jednom od turističkih sajmova.

– Dogodilo se tada da se i sam ministar turizma Darko Lorencin zaputio do "Taste of Croatia", a kada je vidio pomamu za kulinom i kobasicama bio je iznenađen – objašnjava Galović.

Od Bruxellesa do Sicilije

Ljubav, opće je poznato, ulazi kroz želudac, a zalogaj slavonske kobasice, kulina ili čvaraka dovoljan je gastro-flert da turiste s Otoka namami da u Hrvatskoj posjete i nešto više od obale i mora. Tomislav Galović neće stati na Velikoj Britaniji te planira osvojiti i švedsko tržište, ali i Nizozemsku i Belgiju

– Test is the best – smijući se kaže Galović, koji će već polovicom veljače ponovno put Londona i u nošnji će opet stati pred "Taste of Croatia", ali ovaj put s tovarom čvaraka.

– Nosim fine, tanke, stisnute čvarke. Kao pravi Slavonac, više volim one masnije, rumene čvarke, no britansko tržište traži stisnute tanke, slankaste čvarke, popularni svinjski čips. Veliki je interes za njih, pogotovo u pubovima gdje bi ih servirali kao grickalice uz pivo, pakirane po tri do pet dekagrama. Njegovi se čvarci traže i na Siciliji te i za tamošnje tržište priprema pošiljku.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mata516

mata516

Komentirano: 22.1.2015. | 1:21

1

lomas Galović je mutan tip.Skupa smo radili u ĐĐ.Kad je odselio u ZG postao stručnjak za kulinove.Svašta danas ljudi rade da prežive a raja sve p...
lomas

lomas

Komentirano: 22.1.2015. | 0:32

2

@mata516 A zapad strana naše županije ne zna po tvome praviti kulin??? Pa nije isto praviti 5kulina ili 100. Bolje kupiti i od Galovića, nego one umjetne po trgovinama što se prodaju... Pa i nije neka cijena ipak koliko košta transport do Londona, mada ima i kod nas ljudi koji ne znaju koliko bi tražili za svoj kulin, cijene idu od 150kn/kg, pa sve do 300kn/kg.
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 21.1.2015. | 23:58

3

I svaka baba zna napraviti bolji hamburger od Mc DonaldsaDakle skužio si .Ali opet ništa ne znaš.Nemaš pojma što je tržište.
mata516

mata516

Komentirano: 21.1.2015. | 19:18

4

Kušao sam Galovićev kulin.To je k.... a ne slavonski kulin.Svaki šolja na istoku županije pravi bolje i kvalitetnije.Samo Galović ulaže u marketing i novinare
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 21.1.2015. | 15:52

5

Težak je to put,ali salamu još nitko nije tako skupo prodavao.A opet ako ne kažeš da je salama ne znaju što je.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

Ona promovira Slavoniju malo drugačije

'Po danu sam poduzetnica i voditeljica, popodne blogerica'

5.11.2019. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

18.1.2019. | 14:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :