Život : Gastronomija

Objavljeno: 18.1.2019. u 14:58
Prikaza: 1129
|
Autor: Marija Radošević

VINKOVO U BRODSKOM KRAJU

Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdrži

Slavonski Brod : Fešte započinju već sutra pa do utorka tko izdržiIlustracija(Foto: Varaždinske vijesti)

Nekada se početak vinogradarske godine – kako se prisjećaju stariji vinogradari - obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. «Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi bili barem toliko veliki. Počastili bi se sa kobasicom, makovnjačom i išlo se dalje..kod drugih vinara..»

SLAVONSKI BROD - Već tradicionalno blagdan Sv. Vinka što se naveliko obilježava u utorak 22.siječnja,  i u brodskom kraju započet će ponegdje i dan dva ranije.

Osim u Gradu, kada uglavnom turistička zajednica počasti sugrađane toplim vinom i ponekom slasnom slavonskom delicijom, za proslavu Vinkova, Vincekova ili Vincekuše - kako ga na raznim stranama nazivaju - naročito se spremaju vlasnici vinograda kojima u goste dolaze ne samo prijatelji i ljubitelji ove rado konzumirajuće kapljice nego i poslovni partneri.

Nekada se isti blagdan  –  početka vinogradarske godine – kako se prisjećaju  stariji vinogradari, obilježavao u manjem društvu prijatelja vinara. "Orezivali smo prvu lozu, zalijevali starim vinom, objesili kobasice i kulin u koji smo pucali iz kubure ne bi li grozdovi  bili barem toliko  veliki. Počastili bi se s kobasicom, makovnjačom i išlo se dalje..kod drugih vinara.."

I danas je fešta slična. Sv. Vinko kao zaštitnik vinogradara i vinara se kroz prigodne tradicijske, zabavne i kulturno-umjetničke programe obilježava, kako najavljuje brodska Turistička zajednica, na više gradskih lokacija, među  kojima treba istaći Mjesne domove u Brodskom vinogorju i Podvinju te Planinarski dom u Popovićevoj šumici.

Tu se uz planinare svake godine skupe brojni ljubitelji dobre kapljice, slanine i kobasice na štapu, ali i vesele svirke uz nekada neizostavne Jokse, no sada možda uz mlađu ekipu ili glazbu s popularnih nosača zvuka. 

Općina Brodski Stupnik je među onima koji započinju sa slavljem već sutra 19. siječnja, na prostoru ispred Hotela Stupnički dvori, kada je od 11 sati planirano okupljanje posjetitelja koji će se uputiti na laganu, sat i pol vremena dugu šetnju kroz vinogorje preko tri punkta (Dida Ilija-Pera, vinogradarske kuće na Karakašu te Kapelice) na kojima će biti organizirana okrjepa kuhanim vinom, a na kraju hodače čeka gastronomska punuda uz neizostavno stupničko vino i sve začinjeno svirkom tamburaša. 

Oko 14 sati priključit će im se i gosti "Vinobusa", koji se u organizaciji Radio Slavonije održava po 13.put, te blagoslov i posveta vinograda što će obaviti župnik Župe Sv.Ilije, velečasni Antun Prpić. Vinobus već godinama obilazi sve vinogradarske općine Brodsko posavske županije, s ciljem promocije slavonskih vinara i vinogradara, kontinentalnog turizma  sa svim gastronomskim vrijednostima koje nude.

Kako najavljuje glavni kondukter, Mario Jurković, "Vinobus" sutra kreće iz Garčina, s Ranč Marina, u 8.sati, a 45 minuta kasnije svraća u svečanu salu Bukovlje pa sat kasnije u Bećarsku kuću Podvinje, te u podne posjećuju sibinjsku obitelj Peh. Slijedi vožnja do Oriovca i Udruge vinara, pa do Stupničkih dvora, te u Stare Perkovce u 16.30 sati, dok vožnju planiraju završiti sat kasnije u Mjesnom domu u Klokočeviku uz MPS Brđani.

Proslava Sv. Vinka u stupničkoj općini bit će nastavljena i u nedjelju 20.siječnja u prostoru Lovačke kuće, gdje udruge Zavičajno društvo Stari Slatinik i Lovačko društvo - za sve svoje članove, mještane Starog Slatinika i Općine te goste i posjetitelje - organiziraju zajedničko druženje uz neizostavna i prepoznatljiva odlična vina. Cilj je među ostalim mlađi naraštaj poučiti  kulturi pijenja vina, uživanju u domaćem vinu i  povijesti vinarstva u Slavoniji. 

Sveti je Vinko  vinogradarski blagdan uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Tako se i u slučaju dubokog snijega, ciče zime ili pak  kiše, mora  doći do trsa, gdje gazda ritualno odreže nekoliko, uglavnom tri, grančice s tri pupa koje  potom stavi negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

Orezani se trs potom obredno "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom te kušanjem starog i mladog vina i slasnim zalogajima pečene slanine, kobasice....te svirkom do duboko u noć.

Vinkovo na neki način najavljuje razdoblje kad počinje novi ciklus poljoprivrednih radova, kad kreće vegetacija, kao što je Martinje drevna proslava završetka te godine. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Poliop

Poliop

Komentirano: 18.1.2019. | 16:58

1

Vino vino sve je ono krivo

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

1.5.2019. | 11:00
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

Turistička zajednica županije

Okusima graničarskog kraja do prepoznatljivosti

23.4.2019. | 10:30
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
Cilj im je unapređenje ponude tradicijskih jela i pića, ali i izgradnja tržišne prepoznatljivosti i postizanje izvrsnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

Bez konzervansa

Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

2.8.2013. | 10:45
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za pal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Željko Jelavić.
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Želj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se kuha u brodskoj kazan'ci

Ne propustite kušati

Što se kuha u brodskoj kazan'ci

5.7.2013. | 9:40
Izvjesno jest kako će ekipa SBplusa u petak 5. srpnja između stadiona i Save, na tradicionalnoj fišijadi ponuditi dobar fiš. Pozivamo čitatelje da dođu …negdje oko 17 sati pa nadalje i da nam komentare i mišljenja kažu u brk.
Što se kuha u brodskoj kazan'ci