Život

Objavljeno: 31.1.2019. u 21:00
Prikaza: 4459
|
Autor: Željka Gavranović

Donosimo drugu stranu medalje

'Dok se izborite za pravdu, ulica vas već osudi'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Tešku osobnu, ali i profesionalnu priču, SBplus-u ispričala je slavonskobrodska liječnica Marija Škare koja se prije nekoliko godina našla u središtu skandala koji su, nakon sukoba s medicinskom sestrom koja je tada predstavljena kao žrtva, prenijeli svi mediji u Hrvatskoj. Priča je, u međuvremenu, sudskim presudama u korist liječnice, dobila i drugu stranu medalje, ali to sada više nikomu nije interesantno.

SLAVONSKI BROD - U posljednjih se šest godina privatni, a posebice profesionalni, život slavonskobrodske liječnice Marije Škare, inače rođene Vukovarčanke, iz temelja promijenio. Tada 59-godišnja ugledna liječnica obiteljske medicine, na stranice je hrvatskih medija dospjela zbog sukoba s medicinskom sestrom Katarinom Ergotić koja je u to vrijeme bila zaposlena u njezinoj privatnoj ordinaciji. Međusobne razmirice jednog su dana eskalirale te završile pozivanjem policije s obje strane i, naposljetku, privođenjem doktorice. I dok je, s jedne strane, identitet liječnice široj javnosti u cijelosti bio poznat, medicinsku su sestru novinari uglavnom potpisivali inicijalima ili samo osobnim imenom, što pokazuje i arhiva Jutarnjeg lista. Tragovi na internetu teško nestaju.

- Policija se tog dana prema meni ponijela krajnje neprofesionalno. Cijelu su me pretresli i pretražili muški policajci, a takav strah nisam osjetila ni kada mi je tijekom rata Šešelj bio pacijent. Bila sam ponižena i osuđena bez ikakvih dokaza, a vjerovalo se isključivo jednoj strani. - počinje priču doktorica Škare.

Bitno je naglasiti kako je kulminaciji sukoba prethodila činjenica da liječnica spomenutu medicinsku sestru koja joj je, kako tvrdi, otpočetka nametnuta kao djelatnica, nije željela primiti u stalni radni odnos, na što su je, neobično, 'upućivali' čak i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, upozoravajući je da u suprotnom njezina ordinacija neće nastaviti s radom.

- Pozivamo Vas ovim dopisom da nam odmah dostavite ugovor o radu na neodređeno vrijeme za medicinsku sestru koja radi u timu s Vama. Ugovor koji imamo zaključen s medicinskom sestrom Katarinom Ergotić je na određeno vrijeme. Ista ne može na osnovu tog ugovora raditi odnosno ne možemo s Vama sklopiti ugovor za 2012. godinu ukoliko ugovor (medicinske sestre, op.a.) nije na neodređeno vrijeme. - stoji u dopisu koji potpisuje rukovoditeljica Područnog ureda HZZO-a, što također, kako nam kazuje doktorica Škare, u njoj budi sumnju da je navedena sestra imala snažno zaleđe, a ona joj se našla na putu do ostvarenja cilja.

- Od mog dolaska u Slavonski Brod gdje sam premještena Dekretom 1993. godine, kroz moju se karijeru konstantno provlače ista imena. Želimir Novaković čija me žena mijenjala u ordinaciji tijekom mog odsustva, ujedno je provodio nadzor, ali i bio u jako dobrim odnosima s mojom tadašnjom medicinskom sestrom. Njegov potpis, stoga, stoji na liječničkoj dokumentaciji na kojoj je kao šifra izabranog doktora ona njegove žene, s mojim pečatom i krivotvorenim potpisom te medicinske sestre. Njegov je potpis i na papiru iz 1990. godine, odnosno, na Odluci kojom ja nisam izabrana na jednom od natječaja. - kazala je Škare, pokazavši nam dokumentaciju koju također objavljujemo.

Medicinska je sestra, osim policiji, slučaj prijavila i Ministarstvu zdravlja, stručnoj kontroli HZZO-a, inspekciji rada, Poreznoj upravi, knjigovodstvenoj kontroli i etičkom povjerenstvu Hrvatske liječničke komore. Sve institucije presudile su u korist prijavljene liječnice, a nakon što je najprije 2014. odnosno 2015. osuđena na slavonskobrodskom Općinskom i Županijskom sudu, Vrhovni je sud 2016. godine srušio te presude i donio odluku u korist Marije Škare.

- Budući da mi Katarina Ergotić, prema presudi Vrhovnog suda, nije vratila iznos koji je primila, vodila sam protiv nje sudski postupak radi isplate zbog stjecanja bez osnove. Taj je postupak također pravomoćno okončan i odbijena je njezina žalba. Naloženo joj je da isplati iznos veći od 114 tisuća kuna, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje i dalje teku, kao i naknadu meni za troškove parničnog postupka u iznosu od 13 tisuća kuna. Osim toga i sud časti Liječničke komore, kaznio je novčano Katarinu Ergotić koja trenutno radi u Irskoj i od koje i dalje nisam dobila niti lipe, mada sam ja nakon prvih presuda sudova odmah postupila prema njihovim odlukama i uplatila novac u njezinu korist. - kazala je dr. Škare, naglasivši kako su očigledno određeni ljudi mislili da će ona pristati biti igračkom u svom privatnom prostoru dok oni odlučuju o svemu kao da se radi o njihovu vlasništvu.

Vrhovni sud zaključio je 11. studenog 2016. godine kako nižestupanjski sudovi nisu pravilno odlučili jer je liječnica imala razlog za izvanredni otkaz medicinske sestre s obzirom na to da je potonja „teško povrijedila obvezu iz radnog odnosa time što je potpisala tuženicu (Marije Škare, op. a.) bez njezinog ovlaštenja i stavila pečat tuženice u knjigu evidencija o liječničkim receptima izdanim za lijekove koji sadrže opojne droge i psihotropne tvari".

Liječnica s dugogodišnjim iskustvom, bez mrlje u liječenju pacijenata, osoba koja tečno govori četiri svjetska jezika i cijeli život se usavršava u svom zvanju na svjetskim institucijama, na kojima je stekla brojne prijatelje, lako bi ostatak svog života mogla provesti radeći na nekoj udaljenoj klinici. No, doktorica Škare kazala nam je kako ne namjerava bježati, nego će 'istjerati' pravdu do kraja.

- Javni linč protiv liječnika, provodi se bezobzirno, bez objektivnog sagledavanja činjenica, demonizira nas se, stvaraju se afere. Prema akterima se, pritom, ne postupa jednako, nego su liječnici uvijek krivi. Taj medijski linč na liječnike u Hrvatskoj, posljednjih je godina neizdrživ i rezultirat će njihovih bijegom u druge zemlje u kojima će imati bolje radne uvjete, puno veće plaće i pošteniji odnos. Nevjerojatno je da se, prije nego što su institucije rekle svoje, u medije izlazi s punim imenom i prezimenom liječnika kojeg potom svi kolektivno osuđuju bez ikakvih dokaza. To uništava obitelji, izolira iz društva te pojedince koji su se godinama obrazovali, život dali za svoju struku. Pravda je dostižna, ali izrazito spora. Dok se izborite za pravdu, ulica vas već osudi. Ipak, ja ne namjeravam odustati i planiram se boriti do kraja. I znam da ću uspjeti jer sam, uz puno truda i muke, uspjela srušiti sve što mi se stavljalo na teret. Ne želim da ovo bude priča samo o meni, nego o svim liječnicima kojima se dogodilo ili se događa isto. Kolege stoje po strani i ne žele se miješati, ne znajući da i oni mogu biti 'sljedeći'. Moramo se ujediniti i držati zajedno jer tu smo za naše pacijente čiji životi ovise o našim odlukama. - kazala je za kraj doktorica Škare.

Doktorica Škare, naglasila je prilikom razgovora, kako su joj ugled, čast i pošten obraz oduvijek bili na prvom mjestu te kako i od drugih očekuje da budu legalisti poput nje i poštuju odluke institucija.

Sudske postupke koji su u tijeku nije željela komentirati do njihovog završetka, ali kako je dosad sve procese dobila u svoju korist, nada se da će tako biti i s ostalima. Odustati, poručila je pozitivno, nikad neće te dodala kako još ima veliku volju za rad s ljudima i dobru komunikaciju s pacijentima.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Katusicamost

  Katusicamost

  Komentirano: 14.11.2019. | 8:31

  1

  DR. MARIJA je stručna liječnica, sa zavidnim znanjem, koja svog pacijenta cijeni i uvijek mu pružiti najbolje što može od terapija, uputnica, lijekova. Jedva čekam da ponovo počne raditi.
  12345

  12345

  Komentirano: 31.1.2019. | 22:26

  2

  ...mislim da medicinska u Irskoj zarađuje više nego doktorica ovdje....bez obzira kakav oblik ugovora ima...obje su jednako antipatične...sreća za pcijente da njih dvije nisu tim...

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

  Izgleda kako nemamo pravo reći:

  'U ovom gradu nikad se ništa ne događa'

  12.1.2020. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

  Zimska atrakcija u centru grada

  U zubatom suncu su danas, osim Brođana, uživali i labudovi

  7.1.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

  Brođanima nije smetala niti kiša

  Adventske kućice na Korzu sinoć nisu zjapile prazne

  23.12.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

  Sretna obitelj Bobovečki

  Majka se s pravom raduje kćerinom uspjehu

  15.12.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestima

  Započela akcija "Mir i dobro"

  Policijski službenici bit će prisutniji na javnim mjestima

  13.12.2019. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali prilog o velikom Adventu u Slavonskom Brodu

  Gradom vlada blagdanska čarolija

  Mali prilog o velikom Adventu u Slavonskom Brodu

  7.12.2019. | 8:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponuda je bila pristojna, a domaćini..

  Na bajkovitom brodskom Adventu

  Ponuda je bila pristojna, a domaćini..

  6.12.2019. | 21:12
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malo 'većinaca' zna kako žive slavonskobrodski Romi

  O dvije tisuće Brođana je riječ

  Malo 'većinaca' zna kako žive slavonskobrodski Romi

  11.11.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Štitite li se od trudnoće 'udnom tuljicom' ili nečim drugim?

  Taj divni hrvatski jezik

  Štitite li se od trudnoće 'udnom tuljicom' ili nečim drugim?

  9.11.2019. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što nam govore različite boje i vrste?

  Cvijeće preplavilo brodske ulice

  Što nam govore različite boje i vrste?

  1.11.2019. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :