Sport : Rukomet

Objavljeno: 2.8.2021. u 14:15
Prikaza: 2787
|
Autor: Paulina Mirković

Razgovor s Darkom Celnerom

Velika priča o tri desetljeća u ulozi trenera

Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva

Rečenica koja se stalno provlači i koju mi provlačimo kad razgovaramo i odgovaramo na ovo pitanje: „Zašto Dejan Krtolica?" je: „Dejan je bio premlad da bi igrao u seniorskoj ekipi, a dovoljno star da odjene uniformu!" To je sve što govori o Dejanu.

SLAVONSKI BROD - Iako je Slavonski Brod tek sedmi grad po veličini u Hrvatskoj, može se pohvaliti popriličnim brojem sportskih organizacija, udruga i klubova čiji članovi već dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate.

Jedan od popularnijih sportova među mladim generacijama Brođana zasigurno je rukomet. Svake se godine povećava broj polaznika Škole rukometa „Dejan Krtolica", a 2018. godine osnovana je i Rukometna akademija „Dejan Krtolica" koja je prošle godine utemeljila i sekciju rukometa na pijesku.

Osnivanje i rad Rukometne akademije „Dejan Krtolica"

Škola rukometa „Dejan Krtolica" osnovana je 2008. godine, a njezinu je tradiciju od 2018. godine nastavila Rukometna akademija „Dejan Krtolica". Kao što nam je i predsjednik Rukometne akademije „Dejan Krtolica" – Darko Celner rekao, Akademija je nastavak i nadogradnja dobre priče.

SBplus: Zašto Škola rukometa i Rukometna akademija nose naziv baš po Dejanu Krtolici?

Darko Celner: Dejan je bio momak koji je trenirao i silno volio rukomet. Sa svojih sedamnaest, osamnaest godina nije uspio odigrati nijednu seniorsku utakmicu. Rečenica koja se stalno provlači i koju mi provlačimo kad razgovaramo i odgovaramo na ovo pitanje: „Zašto Dejan Krtolica?" je: „Dejan je bio premlad da bi igrao u seniorskoj ekipi, a dovoljno star da odjene uniformu!" To je sve što govori o Dejanu.  

SBplus: Jeste li se susreli s kakvim poteškoćama u samim počecima rada Rukometne akademije „Dejan Krtolica"?

Darko Celner: U svakom poslu i radu bilo kakve organizacije postoje razne poteškoće i uvjeti koje je potrebno ispuniti. Primjerice, potrebno je osigurati prostor za rad i prikupiti dovoljan broj polaznika. Sve sportske škole u Slavonskom Brodu imaju iste probleme, ali kako bi opstale te probleme rješavaju od sezone do sezone.

Rukometna akademija „Dejan Krtolica" trenutno u svojim redovima broji 62 polaznika te tri trenerice i dva trenera. Darko Celner naglašava da zainteresiranost mladih zaljubljenika u rukomet i onih koji to žele postati raste iz godine u godinu. Najbrojnija kategorija je ona koja obuhvaća generacije 2010., 2011. i 2012. godišta.

SBplus: Koliko su mladi u Slavonskom Brodu zainteresirani za bavljenje rukometom?

Darko Celner: Bez obzira na to što u Slavonskom Brodu nema ni muški ni ženski rukometni prvoligaški klub, postoji puno djece koja se žele baviti ovim sportom. Zainteresiranost se posebno povećava od Svjetskog prvenstva do Svjetskog prvenstva ili od Europskog prvenstva do Europskog prvenstva i naravno, povećava se ovisno o uspjehu reprezentacije, bila ona muška ili ženska. Na svakom tom prvenstvu ili tijekom trajanja tog prvenstva mi imamo navalu na upis i u muškim i u ženskim kategorijama. Inače, upis u svaku sportsku udrugu ovisi i o drugim čimbenicima. Primjerice, ovisi o obitelji i tome kojem sportu se mama i tata priklanjaju i imaju li uopće afinitet za bilo kakav sport. S druge se strane pojavljuje i utjecaj socijalne okoline kao što je utjecaj razreda. Ako svi iz razreda treniraju rukomet, onda će vjerojatno i to dijete trenirati rukomet. Ima strašno puno djece koja cirkuliraju od sporta do sporta pa tijekom jedne godine promjene i po dva ili tri, ali dobra je strana što se uopće bave sportom.

SBplus: Koliko često se održavaju upisi i postoje li neki kriteriji prilikom upisa?

Darko Celner: Upisi traju stalno i zainteresirani se mogu upisati u bilo koje doba godine. Imamo pravilo da početnike ne upisujemo prvih mjesec dana njihovog rada jer je to period prilagodbe kada oni imaju mogućnost probati i odlučiti sviđa li im se ili ipak ne žele nastaviti s ovom aktivnošću. Tijekom tih mjesec dana velika većina dječaka i djevojčica ipak odluči ostati i nastaviti trenirati s nama. Ja vjerujem da ne postoji nikakav kriterij za upis u bilo kakvu sportsku aktivnost. Naši najmlađi imaju šest i sedam godina i oni su naš vrtić. To su djeca koja još uvijek nemaju razvijenu kompletnu motoriku, ali s njima se može raditi. Prije otprilike šest godina radili smo u Osnovnoj školi „Milan Amruš" s djecom s posebnim potrebama. Održavali smo treninge jednom tjedno i ta djeca su nakon mjesec ili mjesec i pol dana bez problema pratila treninge i igrala rukomet.

Kako i sam predsjednik Darko Celner ističe, primarni je cilj stvarati prave igrače i potencijalne hrvatske rukometne reprezentativce. Izniman uspjeh koji neprestano ostvaruju vidljiv je i u tome što su njihovi polaznici 2004. godišta već dvije ili tri godine u vrhu hrvatskog rukometa.

SBplus: Možete li izdvojiti neku utakmicu i po čemu je posebna?

Darko Celner: Ja sam trener 30 godina. Igrali smo jako puno utakmica i svaka je bila stres za sebe. Ima jedna zanimljiva utakmica koju su igrali dječaci 2002. godišta. Igrali smo u Smederevu, točnije na jednom velikom turniru u Smederevu na kojemu je sudjelovalo preko sto ekipa. Igrali smo protiv Smedereva u Smederevu, odnosno na njihovom trgu pred gotovo tisuću ljudi. Pobijedili smo i to je bila utakmica za pamćenje i definitivno utakmica puna adrenalina i meni kao treneru koji sam vodio grupu dječaka i njima samima. 

Rukomet na pijesku

Zbog epidemioloških su uvjeta morali trenirati vani, a prošle su godine osnovali posebnu sekciju na pijesku, točnije Beach Handball Club DK koji se trenutno natječe samo u ženskoj konkurenciji. Međutim, uskoro planiraju i osnivanje muške natjecateljske kategorije rukometa na pijesku.

SBplus: Tko je došao na ideju osnivanja sekcije na pijesku?

Darko Celner: Ja sam došao na ideju osnivanja sekcije na pijesku. Već smo tijekom priprema zadnjih desetak godina igrali rukomet na pijesku, ali prošle smo godine odlučili napraviti ekipu koja će se natjecati na turnirima pa smo krenuli trenirati na Poloju. Nismo imali teren, već smo crtali igralište sa štapovima, a golovi su nam bile dvije grane. Igrali smo i djeca su to zavoljela. Gospođica Sandra Čičić, inače Brođanka, jedna je od voditeljica i igračica Beach Handball Cluba „Zagreb" koji je najtrofejniji Beach Handball Club u Hrvatskoj i nekoliko puta je bio prvak Europe. Oni su se oduševili idejom da se pojavi još jedan takav klub u Hrvatskoj. Došli su, održali su nam pokazni trening i odradili smo jedan turnir. Ove smo godine krenuli maksimalno ozbiljno.

SBplus: Gdje se održavaju treninzi i pripreme sekcije rukometa na pijesku?

Darko Celner: Rukomet na pijesku radimo na Poloju, ali ne radimo više svaki dan. Sad u osmom mjesecu ćemo raditi ujutro na pijesku, a poslijepodne normalni rukomet zato što nam se približava nova sezona. Ne odlazimo u dvoranu jer je u dvorani dosta vruće pa onda pripreme odrađujemo u Tvrđavi na vanjskim terenima što nam je super jer smo tamo odvojeni i nitko nas ne smeta. 

SBplus: Jeste li očekivali pobjedu na Europskom turniru u rukometu na pijesku u Gaeti u Italiji?

Darko Celner: Prošle godine smo s tom generacijom otišli na jedan turnir u Zagrebu i to je bio prvi turnir mlađih dobnih skupina. 2004. godište je samo igralo, a mi smo jedini bili iz Slavonskog Broda i tamo smo osvojili prvo mjesto. Ove smo godine odlučili probati otići korak dalje. U Gaeti u Italiji je bilo izvrsno jer smo napravili iznenađujuć rezultat ne samo za nas, već i za naše protivnike. Bilo je to neočekivano jer kad smo kretali, rekli smo da se idemo učiti. Put je bio dalek, ali mi smo išli učiti, a osvojeno srebro je bio samo dodatak našeg učenja i školovanja.

Turnir „Sjećanje na Dejana"

U razdoblju od 9. rujna do 12. rujna ove godine održat će se Turnir „Sjećanje na Dejana" koji je za ovu regiju od izuzetnog sportskog i turističkog značaja. Darko Celner nam je otkrio da bi na Turniru trebale sudjelovati otprilike 64 ekipe podijeljene u 4 godišta u muškoj konkurenciji i 4 godišta u ženskoj konkurenciji. Također će se u subotu, 11. rujna, održati utakmice mini rukometa u kojima će sudjelovati od 10 do 12 ekipa.

SBplus: Možete li nam otkriti nešto više o samoj organizaciji Turnira „Sjećanje na Dejana"?

Darko Celner: Već u ovom trenutku imamo prijavljene ekipe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Mađarske. Također pregovaramo s ekipama iz Bugarske i Ukrajine. Ja se nadam da ćemo imati sve te zemlje zastupljene na ovogodišnjem Turniru „Sjećanje na Dejana". Hoće li i koliko će biti djece to se još uvijek ne zna. Nositelj kompletnog programa i organizacije Turnira je Ženski rukometni klub „Brod" tako da će kompletan pogon seniorki učestvovati u ulogama zapisničara ili mjeritelja vremena. Za ekipe iz stranih zemalja pronašli smo već prevoditelje. Sve je organizirano na način da svi ti ljudi koji dođu jedanput u Slavonski Brod, sljedeće godine požele ponovno doći!

SBplus: Kako će Turnir biti organiziran s obzirom na epidemiološke uvjete?

Darko Celner: Svaka ekipa mora nam prilikom dolaska pokazati testove, odnosno potvrdu liječnika da su svi testirani i zdravi. Postoji COVID-protokol kojeg ćemo se mi i naši gosti pridržavati. Ja se nadam će situacija tada u Hrvatskoj biti normalna, barem kakva je sada i da nećemo imati puno više problema. Sada kad smo išli u Italiju, svi smo se morali testirati prije polaska i testove smo morali uslikati, a naš liječnik je, naravno, potvrdio da smo svi zdravi. Kad smo došli tamo predali smo taj covid protokol za svakog pojedinca. Mjerili su nam temperaturu prilikom ulaska i izlaska u kompleks terena i takva će situacija biti i kod nas.

„Tvoj krajnji rezultat je rezultat tvog rada"

Brođanin Darko Celner rukometni je trener s više od 25 godina iskustva. Svoju je igračku karijeru, baš kao i onu trenersku započeo u Slavonskom Brodu, a rukometom se krenuo baviti još 1979. godine. Nakon igračke karijere odlučio je ostati u svijetu sporta, točnije u ulozi rukometnog trenera. Prve je godine bio i trener i igrač, a upravo se ta godina zbog njegovog uvođenja ekipe iz druge lige u prvu b ligu, pokazala vrlo uspješnom.

SBplus: Kako izgleda jedan dan u životu rukometnog trenera?

Darko Celner: Moj dan je u potpunosti ispunjen, pogotovo kad je sezona u pitanju jer tada imamo jako puno treninga. Poslije posla odlazim kući i već sam u pet sati poslijepodne u dvorani. Prvi termin treninga imamo primjerice utorkom ili srijedom od pet do pola sedam ili od pola šest do sedam sati poslijepodne, a onda je drugi trening od sedam sati do pola devet navečer i poslije toga idem kući. Kad su pripreme, onda ujutro imamo treninge od osam do pola deset pa kad se vratim s posla ponovno poslijepodne odlazim na treninge. Cijeli dan je obuhvaćen radom. Ako želiš bilo kakav uspjeh, moraš tako raditi!

SBplus: Tko Vam je trenerski uzor, a tko igrački uzor?

Darko Celner: Nije tu pitanje trenerskog uzora, već je tu pitanje škole rukometa. Svaki trener je jedinka koja razmišlja svojom glavom i radi sa ekipama onako kako želi da te ekipe igraju. Postoje rukometne škole kao što je primjerice skandinavska rukometna škola koja se usredotočuje na maksimalnu brzinu što je pokazalo rezultate pa su skandinavske reprezentacije u posljednje vrijeme na vrhu i Europe i svijeta. S druge strane, postoje rukometne škole kao što je hrvatska rukometna škola koja više „njeguje mozak". Meni se najviše sviđa ta kombinacija brzine i mozga. Što se tiče igračkog uzora, kad sam bio klinac uzori su mi bili igrači seniorske ekipe Rukometnog kluba „Slavonija DI". Tada rukometa nije bilo na televiziji u tolikoj mjeri kao danas, a nije bilo ni interneta, već smo gledali samo utakmice seniorske ekipe. Prije je bilo jako teško doći iz juniorskih u seniorske momčadi. Tada da bi igrao u seniorskoj ekipi, morao si biti izuzetne kvalitete ili si morao pričekati do 20. ili 25. godine. Ti ljudi koji su igrali imali su 25, 30 godina, radili su i imali svoje obitelji.

SBplus: Biste li izdvojili neki trenutak iz svoje karijere rukometnog trenera i po čemu je poseban?

Darko Celner: Prije desetak godina sam izabran za najboljeg trenera u Novoj Gradišci. Tamo sam bio otprilike pet godina trener i te godine smo zaista odigrali odlično, ali nisam to očekivao. Iznenadilo me pogotovo zato što sam bio „stranac", tj. nisam bio iz Nove Gradiške, a tamo je sport dosta dobar.

Darko Celner trener je ženske seniorske ekipe u Ženskom rukometnom klubu „Brod" i predsjednik Rukometne akademije „Dejan Krtolica" još od njezinog osnivanja, a ističe da je to rukometna priča koja se širi i koja će se nastaviti širiti i izvan granica Slavonskog Broda. Naglašava da se svi zainteresirani upišu u rad Akademije i u Ženski rukometni klub „Brod".

SBplus: Imate li kakve planove za budućnost Rukometne akademije „Dejan Krtolica"?

Darko Celner: Naši planovi su da osnujemo na još nekoliko mjesta ogranke Akademije i ja se nadam da ćemo to uspjeti već od jeseni. S druge strane, Akademija će još više raditi s Beach Handballom jer nam je cilj da već za dvije godine dovedemo europske turnire u Slavonski Brod ukoliko uspijemo napraviti terene. To ne bi bilo samo unapređenje sporta, već i unapređenje turizma. Kad razgovarate s nekim o putovanju, Slavonski Brod je prolazna točka, a ja želim da Slavonski Brod u rukometnom smislu bude cilj. Ako se financijski bude dobro stajalo, naš cilj je da se u dogledno vrijeme u Slavonskom Brodu ponovno igra prvoligaški rukomet. Mi smo prošle godine bili sedmi u drugoj ligi, a ove godine nam je cilj biti između trećeg i petog mjesta. Za dvije ili tri godine bi se sa svojim kadrom mogli boriti za vrh.

SBplus: Imate li poruku ili nekakav savjet za mlade sportašice i sportaše?

Darko Celner: Osnovni sportski savjet je da daš svoj maksimum jer tvoj krajnji rezultat je rezultat tvog rada. I naravno, dođite na rukomet!

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Josip Sarić donio pobjedu izravno s devet metara

  2. Hrvatska rukometna liga-istok

  Josip Sarić donio pobjedu izravno s devet metara

  11.10.2020. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sastala se najuspješnija brodska generacija iz sedamdesetih

  Uz poznatog trenera Gipsa

  Sastala se najuspješnija brodska generacija iz sedamdesetih

  5.1.2020. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donacijske rukometne utakmice

  Uživajte i pomozite

  Donacijske rukometne utakmice

  12.9.2019. | 11:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održan Memorijalni turnir u rukometu

  U sjećanje na Dejana Krtolicu

  Održan Memorijalni turnir u rukometu

  22.6.2019. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanke osigurale završnicu

  Nakon neizvjesne sezone

  Brođanke osigurale završnicu

  18.4.2019. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požežani potvrdili svoju kvalitetu

  2. Hrvatska rukometna liga-istok

  Požežani potvrdili svoju kvalitetu

  3.3.2019. | 20:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neočekivani obrat u utakmici RK Brod-RK Županja

  Bogat rukometni vikend

  Neočekivani obrat u utakmici RK Brod-RK Županja

  25.2.2019. | 9:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako igraju mlade brodske rukometne snage

  Okitile se zlatnom medaljom

  Ovako igraju mlade brodske rukometne snage

  15.1.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobjede Brođana na domaćem terenu

  1. krug 1. HMKRL Istok

  Pobjede Brođana na domaćem terenu

  24.9.2018. | 11:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi uspjeh slavonskobrodskog sporta

  Nakon kajakaša

  Novi uspjeh slavonskobrodskog sporta

  3.9.2018. | 16:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođani na najvećem turniru za mlade u Švedskoj

  Nove rukometne snage iz Slav. Broda

  I Brođani na najvećem turniru za mlade u Švedskoj

  7.7.2018. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Okupljanjem na turniru čuvaju uspomenu na Dejana

  Memorijalni turnir "Dejan Krtolica"

  Okupljanjem na turniru čuvaju uspomenu na Dejana

  24.6.2018. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi i uspješni brodski rukometaši trebaju pomoć sponzora

  I oni Brodu donose profit

  Mladi i uspješni brodski rukometaši trebaju pomoć sponzora

  13.6.2018. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Loš vikend brodskih rukometaša

  Novi porazi

  Loš vikend brodskih rukometaša

  26.3.2018. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gosti u drugom dijelu utakmice dokazali svoju vrijednost

  2. Hrvatska rukometna liga-istok

  Gosti u drugom dijelu utakmice dokazali svoju vrijednost

  17.3.2018. | 21:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požežani boljom igrom zasluženo odnijeli bodove

  2. Hrvatska rukometna liga-istok

  Požežani boljom igrom zasluženo odnijeli bodove

  3.3.2018. | 22:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspješnu subotu začinili s četiri pobjede

  Rukometni klub Brod

  Uspješnu subotu začinili s četiri pobjede

  25.2.2018. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :