Reagiranja

Objavljeno: 27.7.2013. u 15:57
Prikaza: 4225
|
Autor: sbplus

Reagiranje iz Gradske uprave

Je li, nakon Klaićevog priopćenja, išta jasnije?

Slavonski Brod : Je li, nakon Klaićevog priopćenja, išta jasnije?

Nakon objave članka „Vrući krumpir u Dusparinim rukama", autora Borislava Stipića, dopisom su reagirali iz Gradske uprave Grada Slavonskoga Broda. Tekst, koji potpisuje pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda, Damir Klaić, dipl.ing.građ., prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Dana 26. srpnja 2013., na portalu sblpus.hr, objavljen je članka pod naslovom: „Vrući krumpir u Dusparinim rukama", a na temu odlaganja građevinskog otpada na deponiji Vijuš. S obzirom da se u spomenutom čanku navodi niz netočnih konstatacija i informacija moramo istaknuti slijedeće;

Informacija da se na gradskoj deponiji Vijuš ne može odlagati građevinski otpad u potpunosti je netočna. Jedina gradska deponija u gradu Slavonskom Brodu nalazi se na kč.br. 4865/2 k.o. Brod i veličine je cca 16 ha. Jugozapadni dio navedene čestice namijenjen je za odlaganje građevinskog otpada.

U praksi to znači slijedeće; ukoliko građani nakon obavljenih radova imaju građevinskog otpada moraju ga prije svega dovesti na gradsku deponiju i predati radnicima TD Komunalac na samom ulazu. Naime, upravo su radnici TD Komunalac zaduženi za transport i zbrinjavanje građevinskog otpada na dijelu deponije koji je za to predviđen.

Ulaz na gradsku deponiju nikada nije bio dopušten za građanstvo, što je istovremeno bilo teško kontrolirati zbog tehničkih uvjeta odnosno nepostojanja ograde oko deponije. Kao što znate Grad Slavonski Brod postavio je ogradu oko dijela deponije Vijuš u sklopu pripremne faze projekta sanacije deponije Vijuš, a sami radovi na projektu sanacije deponije započet će već ove godine.

U članku se nadalje tvrdi kako su odlaganje građevinskog otpada na deponiji Vijuš zabranili inspektori Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te citiramo „ne samo rekli, nego i naredili pa je, sukladno tome, već odloženi otpad, mulj iz „crnog potoka" koji je nedavno saniran, morao biti uklonjen i privremeno premješten u krug Slavonije DI."

Informacija da su odlaganje građevinskog otpada na deponiji Vijuš zabranili inspektori Ministarstva zaštite okoliša netočna je, jednako kao i tvrdnja da je mulj iz „crnog kanala" građevinski otpad. Naime, autor spomenutog članka morao bi znati da je u pitanju iznimno onečišćen otpad, s obzirom da je spomenuti mulj uklonjen iz kanala kojim je godinama prolazila industrijska, otpadna voda iz pogona Slavonije DI.

Kako se u trenutku čišćenja kanala nije znao njegov točan sastav mulj je poslan na analizu i klasifikaciju otpada. S obzirom da se na rezultate klasifikacije otpada mora čekati mulj je svakako morao zbrinuti izvođač radova na čišćenju „crnog kanala. Izvođač radova to je prvo učinio neovlašteno odlaganjem mulja na granicu parcela kč.br. 4845,4847 i 4848/1 ko.Brod.

Zbog jakih neugodnih mirisa i činjenice da je u pitanju potencijalno vrlo onečišćen materijal stanari obližnjih kuća sasvim logično su se pobunili na odlaganje takvog materijala u blizini njihovih domova. Na cijeli slučaj reagirala je inspekcija Ministarstva i naložila izmještanje spornog mulja u dvorište Slavonije DI do objave rezultata klasifikacije. Prema informacijama kojima raspolaže Upravni odjel graditeljstvo Grada Slavonskog Broda rezultati još uvijek nisu stigli.

Autor članka nadalje ističe „ Članak 5. Pravilnika o gospodarenju građevnim otpadom (Narodne novine broj 38 iz 2008.) izričito zabranjuje odložiti građevni otpad na mjestu nastanka kao i na lokacijama koje nisu za to predviđene. Ali isti taj pravilnik ovlaštenim za zakonito zbrinjavanje otpada smatra svaku „pravnu i fizičku osobu-obrtniku koja, temeljem Zakona o otpadu, posjeduje dozvolu za gospodarenje građevnim otpadom i ovlaštenik je koncesije za gospodarenje građevnim otpadom.... Ovdje je potrebno naglasiti kako je lokalna zajednica, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, odavno trebao raspisati natječaj za dodjelu koncesije, ali to nikada nije učinio. Kada će – ne zna se".

Svakako moramo istaknuti da se pitanje velikih količina otpada ne mora nužno rješavati koncesijama. Naime, građevinski otpad ne predstavlja kostantan priliv otpada poput komunalnog otpada. U tom smislu nije iste veličine kao komunalni otpad.

Naime, postojeći pravilnici i zakoni omogućuju uporabu građevinskog materijala / otpada i na samim gradilištima, naravno od strane ovlaštene i registrirane osobe. Upravo na taj način zbrinjava se najveći dio građevinskog otada čime se istovremeno znatno smanjuje količina građevinskog otpada koja se odvozi i odlaže na gradsku deponiju.

S poštovanjem,

Damir Klaić, dipl.ing.građ. pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 29.7.2013. | 0:33

1

čini se da je SBi i inicijator ove priče jer su o tome pisali puno prije sbplusa
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 28.7.2013. | 17:18

2

Na temelju članka 10. stavak 2. Zakona o otpadu («Narodne novine» br. 178/04, 111/06,k 110/07 i 60/08) Županijska skupština je na 27. sjednici, održanoj 6. listopada 2008. godine, donijela Plan gospodarenja otpadom Brodsko-posavske županije za razdoblje 2008. – 2015. godine ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ... ... ...Molim autora članka o brodskom otpadu neka ispita što je napravljeno u županiji nakon donešenog Plana gospodarenja otpadom. Taj plan može naći na internetu (word format). ....Pitanje otpada je kompleksno pitanje, a sve je vezano za novac....kojega nemamo...
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 28.7.2013. | 16:58

3

maestro@ Zanimljivo je kako autor članka završava članak:..." Ali nije do Žanka. Gradonačelnik Mirko Duspara i koalicijska vlast imaju vrući krumpir u svojim rukama".... Znači, svi dosadašnji gradonačelnici nisu riješili problem otpada i, eto, to sada treba riješiti Duspara... Pa valjda će ga riješiti... A što je sa županijskim deponijem? ...u kojem nadležnost, analogijom, ima župan i HDZ, na čelu s Perom Ćosićem? Usput, dolje možete vidjeti što piše "Komunalac" o riješavanju nastalog otpada:..................................................................................................................................................................................... Redoviti odvoz otpada RJ «Higijena» u sastavu Komunalac d.o.o. provodi na području grada organizirano sakupljanje i zbrinjavanje: Komunalnog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje sličnog komunalnom otpadu; Zelenog otpada nastalog košnjom trave, obrezivanjem drveća, uređivanjem vrtova, čišćenjem groblja, tržnice, itd.; Uličnog otpada nastalog čišćenjem ulica (djelatnošću RJ «Zelenilo i čistoća»). Glomazni otpad prikuplja se organizirano dva puta godišnje (proljeće i jesen) u akciji «Volim svoj grad», ali se i izdvaja iz komunalnog otpada i privremeno pohranjuje na odlagalištu gdje ga preša i odvozi poduzeće «Reciklaža Vukovar». Građevinski otpad dovozi se na odlagalište gdje se upotrebljava za prekrivanje deponiranog otpada. Redovitim odvozom otpada obuhvaćeno je 17.287 kućanstava površine 1.436.302m2 te 1584 pravnih osoba površine 455.875m2. Temeljem Odluke o komunalnom redu otpad se odvozi jedan puta tjedno. Odvoz otpada vrši se kamionima autosmećarima i to na način da je grad podijeljen na 20 približno jednakih terena. Prikupljeni otpad deponira se na gradskom odlagalištu Vijuš-jug u iskopanu kazetu i prekriva inertnim materijalom. Ulazak na odlagalište je kontroliran, svaki se evidentira, vizualno pregleda dovezeni otpad i usmjerava na mjesto predviđeno za istovar. Radno vrijeme odlagališta: Zimsko:listopad-ožujak 6h i 30 min-17,00 h ponedjeljak- 6h i 30 min - 12,00 h subota Ljetno: travanj-listopad 6h i 30 min-20,00 h ponedjeljak- 6h i 30 min - 12,00 h subota Za radnog vremena odlagališta, građani mogu vlastitim prijevozom dovesti i deponirati otpad. Manju količinu mogu odložiti u kontejnere koji se nalaze na samom ulazu, a veću količinu izravno na deponiju. Na ulazu u odlagalište moraju predočiti osobnu iskaznicu i otpad deponirati na mjesto na koje ih uputi dežurni radnik. Za građane Slavonskog Broda deponiranje je besplatno. Ako netko doživi nešto suprotno od onoga što gore piše u dopisu Komunalca i ne može riješiti svoj problem, može izvjestiti odgovorne u gradskom poglavarstvu kako bi se ispitale okolnosti konkretnog slučaja... Gore je opisano kako se riješava građevinski otpad.... Valja posebno naglasiti kako za riješavanje otpada, bez obzira na vrstu, treba puno love, koju, nadam se, ima maestro...
maestro

maestro

Komentirano: 28.7.2013. | 11:35

4

Ne ljutite se na @Kahfrate njegov je partijski zadatak da štiti likove i djela iz udruge Pravaš, i on to jadan čini koliko zna i umije. To što pri tome ne koristi argumente i zdrav razum , ne treba vas čuditi, takvo je pravilo ponašanja u toj interesnoj skupini.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 28.7.2013. | 0:34

5

nije profesionalno komentirati reagiranje ovoga tipa na objavljeni članak i zato neću raspravljati. Samo poručujem da, u dobroj vjeri, još jednom (ili možda prvi puta) pročitaš i moj članak i ovo reagiranje. Pročitaj i komentare ispod mojega članka, mislim da ima i potpisanih imenom i prezimenom. Svako dobro, vojniče partije. Tako se napreduje.
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 27.7.2013. | 23:27

6

Koliko sam shvatio, većinu, ili skoro sve navode tekstopisca, Klaić, odgovorna osoba, opovrgava. Sada se postavlja pitanje, koja je bila stvarna namjera postavljanja toga teksta na ovaj portal. "Novinar" prethodno nije utvrdio stvarno stanje na terenu...Riječi ne bih rekao da je "novinar" bio u pravu, osobno bih ga i podržao. Ovdje se pojedinci služe onim sistemom: popni se na neboder, baci vreću perja i... Besposleni novinar je primorao odgovornog čovjeka, Klaića, na trošenje dragocjenog mu vremena, koje mi građani plaćamo... . Sačuvaj nas Bože takvih novinara...

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

Izgrađeno ih je pet, očekuju se još tri

"Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

3.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

Reagiranje Croatia airlinesa:

Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

29.7.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

Posebno strogi prema 'ponavljačima'

Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

14.9.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

Reakcija brodskog tate:

"Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

17.4.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovu raspravu smatramo završenom

Reagiranje 3

Ovu raspravu smatramo završenom

9.11.2017. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

Reagiranje novinara HRT-a

'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

7.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

Zakašnjela polemika

Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

31.8.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

Reagiranje Igora Đakovića:

'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

16.2.2017. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pitaju se zašto odlazimo, a ne pružaju nam ništa'

Karolina Hiler klupu je djelila s Ivanom

'Pitaju se zašto odlazimo, a ne pružaju nam ništa'

16.2.2017. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriv je jer nije dovoljno ljudi - zaposlio

Najveća zamjerka:

Kriv je jer nije dovoljno ljudi - zaposlio

15.2.2017. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moje nevolje s tuđim ženama (2)

Dr. Šabić još otvorenije

Moje nevolje s tuđim ženama (2)

8.2.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moje nevolje s tuđim ženama

Dr. Marijan Šabić otvoreno

Moje nevolje s tuđim ženama

5.2.2017. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gladite ih po jajima jer bolje ne zaslužujemo, ako smo govna

Kad u Brod stigne ekipica iz Vlade

Gladite ih po jajima jer bolje ne zaslužujemo, ako smo govna

14.12.2016. | 23:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoreno pismo profesora brodske Gimnazije

Povodom karikaturalnog podaništva

Otvoreno pismo profesora brodske Gimnazije

26.10.2016. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pod nadzorom građana rade bolje, brže i jeftinije

Ne podcijenjujte vašu moć

Pod nadzorom građana rade bolje, brže i jeftinije

2.10.2016. | 21:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nogometni sudac ozbiljno optužuje policiju

Svaki tjedan manje jedan

Nogometni sudac ozbiljno optužuje policiju

27.9.2016. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Originalna poruka brodskoj gradskoj upravi

Pukovnik Miroslav Mičević

Originalna poruka brodskoj gradskoj upravi

28.6.2016. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : City Colosseum reagirao na članak SBplus-a

Ozbiljan incident a neozbiljna reakcija

City Colosseum reagirao na članak SBplus-a

3.6.2016. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Nisam glasovala protiv amandmana Tihomira Jakovine''

Demanti Ljubice Maksimčuk:

''Nisam glasovala protiv amandmana Tihomira Jakovine''

22.3.2016. | 18:36
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :