Reagiranja

Objavljeno: 23.1.2022. u 20:00
Prikaza: 3836
|
Autor: Mijo Kokanović

Komentar Mije Kokanovića:

'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'

Slavonski Brod : 'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'Zgrada Općinskog suda u Slavonskom Brodu(Foto: I.C./SBplus/Arhiva)

Očito je kako je tužitelj Ilija Matasović gubitnik i žrtva nepotizma, korupcije i kriminala koje hrvatsko pravosuđe svesrdno podržava.

GUNDINCI - Devet je godina trebalo Općinskom sudu u Slavonskom Brodu da donese sramotnu presudu o kojoj danas pišem.

Krenimo ispočetka. Općina Gundinci, 9. je rujna 2011. godine objavila natječaj u tjedniku Posavska Hrvatska za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta u k. o. Gundinci. Ponudu za pljoprivredno zemljište za prodaju k.č.br. 2763 podnijelo je 12 ponuditelja, a za k.č.br. 2765 njih 11. Jedan od njih bio je i Ilija Matasović iz Gundinaca.

Općinsko vijeće Općine Gundinci, na 24. sjednici, održanoj 19.prosinca 2011., sa osam glasova „za" i dva glasa „protiv", donijelo je Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za navedene čestice. Najpovoljniji ponuditelj bio je „Autoprijevoznik Marijančev", vlasnika Josipa Kadića iz Gundinaca. Nezadovoljan takvom Odlukom te smatrajući kako je drastično oštećen i diskriminiran, Ilija Matasović podnio je tužbu pred slavonskobrodskim Općinskim sudom.

Tuženici su u tom postupku bili Republika Hrvatska koju je zastupala Ljerka Rošić, zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu te Općina Gundinci koju su zastupali odvjetnik Mijo Kladarić, odvjetnica Terezija Rečić i pokojni odvjetnik Mirko Tomac.

Tužitelj, Ilija Matasović, sporne je čestice u zakupu imao od 1998. godine i za njih je plaćao zakupninu te ih je uredno obrađivao.

Razumljivosti radi, u nastavku ćemo slučaj izložiti prema najbitnijim točkama.

I. Tužitelj je 1998. godine stupio u posjed navedenih čestica. Prije tužitelja u posjedu je bio Josip Kadić koji je bio dužnik za zakup te je pisanim putem u Općini Gundinci izjavio kako odustaje od zakupa, a taj dug je uplatio tužitelj. Tadašnji voditelj pravno-imovinskih odnosa u Brodsko-posavskoj županiji, Gabrijel Zovak, potvrdio je kako je, stoga, pravno ispravno da u posjed uđe Ilija Matasović.

II. Matasović je s Općinom Gundinci sklopio Ugovor o zakupu br. 02/2001 od 20.travnja 2001. na tri godine.

III. Općinsko vijeće općine Gundinci početkom 2004. godine raspisalo je natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, ali predmetne čestice koje je tužitelj imao u zakupu nisu stavljene u natječaj. Razlog njihova izuzimanja do današnjeg dana ostao je nepoznat. Tužitelj tada i dalje ostaje u posjedu i uredno obrađuje zemlju te plaća zakup.

IV. Godine 2008., Općina Gundinci raspisala je natječaj za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta, a sporne čestice su bile na natječaju za zakup jer tabla nije bila snimljena tijekom pripreme natječaja, a sačinjavalo ju je više čestica. Tužitelj se javio s urednom dokumentacijom na natječaj za čestice koje su bile navedene u natječaju i koje su sačinjavale tablu prije snimanja (nakon snimanja nastale su dvije čestice - k.č.br. 2763 i k. č. br. 2765). Tužitelj je u svojem OPG-u imao 50 muznih krava , nekoliko svinja, ovaca, par konja, peradi i poljoprivredne strojeve (traktore s priključcima i kombajn).

Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva i ruralnog razvoja, dana 12. lipnja 2008. izdalo je suglasnost na Odluku o raspisivanju javnog natječaja u Općini Gundinci te je, nakon provedenog natječaja, 11.studenog 2008., izdalo suglasnost na Odluku o izboru povoljnih ponuda. Ilija Matasović (tužitelj) dobio je prednost zakupa čestice za koje se natjecao. Kada je trebao potpisati Ugovor o zakupu broj 09/09, tajnica općine Gundinci, Ružica Kriko, obavijestila ga je kako ŽDO u Slavonskom Brodu, to jest gospođa Vesna Lazarić, nije dala suglasnost za potpis Ugovora - bez ikakvog objašnjenja i pisane dostave. Jedino mu je rekla kako zemljište i dalje može slobodno obrađivati.

Tužitelj je ostao u posjedu bez Ugovora, za što je uredno plaćao zakupninu. Dopisom od 19. kolovoza 2021. Općini Gundinci, tužitelj je tražio neka mu dostave Očitovanje ŽDO iz Slavonskog Broda gospođe Vesne Lazarić i Ugovor o zakupu (koji nije potpisan). Dana 14. rujna 2021., Općina Gundinci dostavila je tužitelju traženo Obrazloženje i nepotpisani ugovor. U tom Obrazloženju, gospođa Vesna Lazarić navodi kako je provedena nova izmjera čestica kroz katastarski operat 19. svibnja 2008.godine. Navodim citat: „Dakle, u trenutku raspisivanja javnoga natječaja čestice koje su bile predmetom javnog natječaja nisu više postojale već nove izmjere k.č.br.2763 i k. č. br. 2765 koje se razlikuju po površini i kulturi od čestica za koje je javni natječaj raspisan". I pored toga što je Ured za katastar dostavio identifikaciju čestica za aneks ugovora o zakupu, Općina Gundinci i ŽDO, odnosno, gospođa Vesna Lazarić, nisu sklopili, odnosno, dali pozitivno mišljenje na sklapanje aneksa ugovora o zakupu, što su bili obavezni učiniti.

Volio bih znati koji je bio motiv i po kojem se zakonu vodila Vesna Lazarić u tom 'ne-davanju' suglasnosti.

Jesu li posrijedi neznanje, nepotizam, korupcija i kriminal? Zna li Vesna Lazarić uopće koliko je vremena potrebno za pripremu natječaja?

Je li provjerila kad je Općina Gundinci pripremila dokumentaciju za raspisivanje natječaj? A to je sigurno mjesec dana prije 19. svibnja 2008. i kada je Ured katastra službeno dostavio novu izmjeru Općini Gundinci. Napomenut ću da sam, kao pročelnik, svu dokumentacije pripremao sam, nisu mi pomagali odvjetnici.

Također me zanima tko je tajnici Ružici Kriko naredio da ne dostavi pisano Obrazloženje ŽDO-a i da tužitelju priopći kako slobodno može i dalje biti u posjedu te obrađivati zemlju bez ugovora. Ovdje nije posrijedi neznanje tajnice, nego je morala izvršiti zlobu i jal pojedinih članova poglavarstva prema tužitelju, a to su odradili u suradnji s Vesnom Lazarić.

U životu postoje pisani zakoni koji se ne poštuju i nepisani zakoni koji se - isto tako - poštuju. Ovdje su se upotrijebili ti nepisani zakoni.

U tijeku pripreme dokumentacije, pojedini članovi poglavarstva su me u Općini fizički napali iako sam im transparentno sve predočio, ali oni nisu bili zadovoljni jer nisam prihvaćao njihove mućke. Dokumentaciju sam priveo kraju i 28. svibnja 2008. napustio Općinu. Potom je, dana 11. lipnja 2008., iznenada preminuo načelnik Općine, Josip Mihić, koji nije mogao izdržati teror i kriminal pojedinih članova poglavarstva.

Nezakonito je za načelnika postavljen Mato Kokanović iz Gundinaca jer on nije bio član Vijeća, a u to se vrijeme, prema zakonu, načelnik birao iz Vijeća. Mada je izabrani prosvjetni djelatnik, ima sve kvalitete za mućke i kriminal.

V. Dakle, lija Matasović, (tužitelj) nije prošao sa svojom ponudom za sporne čestice na natječaj koji je bio objavljen 9. rujna 2011. godine u tjedniku Posavska Hrvatska za prodaju poljoprivrednog zemljišta u Općini Gundinci, gdje je drastično oštećen i diskriminiran, jer je u zakupu spornih čestica bio od 1998. godine do raspisivanja natječaja. Općina Gundinci je za pripremu natječaja angažirala korumpiranog odvjetnika Mirka Tomca (pokojni) koji je pripremio nakaradni natječaj i odabir najpovoljnijih ponuditelja, sa čime sam pisanim dopisom 11. siječnja 2012. upoznao ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, a pisao sam i u tjedniku Posavska Hrvatska.

Općinsko vijeće je Iliju Matasović , to jest njegovu ponudu, odbilo, jer je teško obolio negdje 2010. godine, a 2011. godine operiran je u bolnici na Jordanovcu u Zagrebu gdje ustanovljeno da ga je zahvatio treći stadij karcinoma. Povjerenstvo je bilo uvjerenja da će Ilija Matasović sigurno umrijeti i da mu nije potrebno dati prednost kupnje navedenih čestica. Pa da im se želja i ispunila, ostali bi iza njega supruga, kći, zet i tri unuka. Tužitelj je evo još i danas živ, a odvjetnik Mirko Tomac je pokojnik.

Predsjednik Općinskoga Vijeća, Mato Mihić iz Gundinaca, bratić je Josipa Kadića, kojemu su, kao autoprijevozniku, u Općini omogućili prednost kupnje navedenih čestica.

Navedeni djelatnici služili su se nepotizmom, korupcijom i kriminalnim radnjama, što sam opisao u članku objavljenom u tjedniku Posavska Hrvatska, 25. svibnja2012. godine.

VI. Općinski sud u Slavonskom, po sucu Pavi Gariću, kao sucu pojedincu u parničkom postupku P-1279/2012-32, 29.prosinca2021. je presudio da se tužbeni zahtjev odbija.

Za spor koji je vođen devet godina, žalosno je i sramotno donijeti ovakvu presudu, tim više što je glavna rasprava održana na katolički Božić, a sudac Garić nije ni čitao presudu.

Sudac Pavo Garić na predzadnjoj je javnoj raspravi, održanoj 11. listopada 2021., prekinuo raspravu jer je „ugledni" odvjetnik drugotuženika, Mijo Kladarić, na raspravu došao bez punomoći . Kakav je to ugledni odvjetnik koji ne zna da je, pri prvoj radnji u postupku, dužan ponijeti punomoć? Sudac Pavo Garić pravi cirkus od Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Ništa od navoda tužitelja nije prihvatio i sve je negirao. Negira nepotizam, korupciju i kriminal. Je li provjerio tko su bili ostali ponuditelji za sporne čestice?

Ako Ilija Matasović nije imao prednost, zar nitko nije vidio ponuditelja Mirka Vuksanovića iz Gundinaca koji je čisti OPG-ovac s 30 muzni krava? Umjesto njima, prednost je dana autoprijevozniku - bratiću predsjednika Općinskog Vijeća.

Zamjenica u ODO Ljerka Rošić zastupa prvog tuženika pa je jasno da se ponaša oportunistički. Dakako da ona neće priznati kako je Vesna Lazarić napravila veliki propust - iz neznanja ili zato što je korumpirana.

Osjećao sam se dužnim i moralnom obvezom iznijeti istinite podatke u vezi sudskog spora P-1279/2012 i sramotne presude koju je nakon devet godina donio sudac Pavo Garić. Tim više što sam na mjestu načelnika Općine Gundinci bio od 1993. do 2001., a dužnost pročelnika obnašao sam od 1.5.2004. do 28.5.2008.

Prema svemu navedenom, očito je kako je tužitelj Ilija Matasović gubitnik i žrtva nepotizma, korupcije i kriminala koje hrvatsko pravosuđe svesrdno podržava.

U pravu je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, kada je na javnoj televiziji pravosuđe i sve koji ga čine takvim nazvao „bitangama".

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
malica

malica

Komentirano: 25.1.2022. | 19:21

1

a gdje je nestao vaš "baća", ugledni hdz-ovac, i alfa i omega gundinaca godinama?!
tfranjo79

tfranjo79

Komentirano: 25.1.2022. | 18:25

2

Mijo, za vrijeme tvog mandata najvise se muljalo drzavnim zemljistem i dobro je poznato svim Gundincanima kome si namjestao drzavnu zemlju,a sad ti nesto ideš komentirati hahaha
jesteliznalii

jesteliznalii

Komentirano: 25.1.2022. | 10:14

3

Dementni komentatore zaboravio si spomenuti bitnu stvar. Javno je poznato da taj isti autoprijevoznik posjeduje farmu kapaciteta oko 1 500 komada svinja koju je napravio 2008.god. podigavši kredit oko 5,5 milijuna kuna koji pretpostavljam i dan danas vraća s obzirom na cijenu svinjetine i cijelu situaciju oko stočarstva u Lijepoj našoj. Kad iznosiš laži onda laži okruglo, da ima neku logiku.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 25.1.2022. | 8:12

4

Znaci Ilija i nije bas akvo nevinašce kakvim se priazuje....miljator malo žešći.
Anto55

Anto55

Komentirano: 24.1.2022. | 23:29

5

Takvog savjetnika bolje je izgubiti nego naći jer je ta žrtva morala prepisati kuću i zemlju na ženu da mu država ne zapljeni zbog pola milijuna vraćanja poticaja.
tfranjo79

tfranjo79

Komentirano: 24.1.2022. | 23:17

6

Savjetniče pogubni, koliko mi je poznato taj Ilija je jedino tvoja žrtva jer ga ti tako načitan savjetuješ od 98.god. i na kraju će završiti u zatvoru jer je tu istu tablu davao u podzakup od 2011.god. Po tvojem savjetovanju da mu nitko ništa ne može i da tuži državu i općinu kako bi ju zadržao nakon natječaja.
tomislav_v

tomislav_v

Komentirano: 24.1.2022. | 22:11

7

Koliko ja znam žrtva je ista ona žrtva koja mora vratiti pola miliona kuna državi zbog davanja zemlje u podzakup i ubiranja državnih poticaja za tu istu zemlju.
ivana93

ivana93

Komentirano: 24.1.2022. | 21:35

8

Osobno poznavajući darežljivost toga “autoprijevoznika” uvjerena sam da gospoda u pravosuđu od njega nisu dobili ni čokoladu.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

Povodom teksta SBplus-a

Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

26.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

Ivan Džepina o brodskoj liječnici:

Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

10.3.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

Reakcija razočaranog učitelja:

'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

2.3.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

Reagirao Ante Cvitković:

'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

13.1.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sud časti proveo je montirane postupke'

Luka Krijan i drugi tvrde:

'Sud časti proveo je montirane postupke'

15.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

Kroz osam točaka odgovorili na pitanje:

Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

11.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

Nakon jučerašnjeg članka SBplus-a

Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

30.3.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

Maras o 'Sumrak sagi Đure Đakovića'

'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

17.7.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

Izgrađeno ih je pet, očekuju se još tri

"Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

3.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

Reagiranje Croatia airlinesa:

Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

29.7.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

Posebno strogi prema 'ponavljačima'

Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

14.9.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

Reakcija brodskog tate:

"Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

17.4.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovu raspravu smatramo završenom

Reagiranje 3

Ovu raspravu smatramo završenom

9.11.2017. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

Reagiranje novinara HRT-a

'Ozbiljan autor morao bi se služiti točnim citatima'

7.11.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

Zakašnjela polemika

Branimir Pešut oštro odgovorio Ivanu Šeremetu

31.8.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

Reagiranje Igora Đakovića:

'Nikoga ne krivite osim mene. Ja sam napravio propust'

16.2.2017. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pitaju se zašto odlazimo, a ne pružaju nam ništa'

Karolina Hiler klupu je djelila s Ivanom

'Pitaju se zašto odlazimo, a ne pružaju nam ništa'

16.2.2017. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriv je jer nije dovoljno ljudi - zaposlio

Najveća zamjerka:

Kriv je jer nije dovoljno ljudi - zaposlio

15.2.2017. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :