Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 17.7.2019. u 17:00
Prikaza: 1279
|
Autor: Ina Cirkveni

Načelnici iznijeli i svoju stranu priče:

'Zemljišta su, bez našeg znanja, postala javno vodno dobro'

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus

Određeni broj načelnika potužio se kako su Hrvatske vode neka područja stavile u svoju ingerenciju, a vrlo često znalo se dogoditi i to da su raspisivali natječaje, a da općine o tome nisu imale nikakva saznanja.

SLAVONSKI BROD - Danas je održana sjednica 'Koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom' na kojoj se predviđeni dnevni red odnosio na probleme dezinsekcije i suzbijanja komaraca na području Brodsko-posavske županije, provedbu Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske te provedbu Zakona o zaštiti životinja na području županije.

Otvarajući sjednicu Koordinacije, župan Danijel Marušić svim je okupljenim načelnicima, zamjenicima načelnika i gradonačelnika zahvalio na dosadašnjoj suradnji, izrazivši nadu kako će se uzajamni partnerski odnosi nastaviti i ubuduće.

Kako je na prostoru Brodsko-posavske županije oko sedam tisuća hektara pod vodenim površinama, a razvoju su komaraca pogodovale i klimatske promjene, 'borba' protiv istih izazvala je veliku pozornost i kod stanovnika općina te gradova. Većina je općina provodila propisane mjere, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i dalje kontinuirano provode monitoring te, sukladno potrebama, predlažu provedbu daljnjih mjera.

Županija je u svom Proračunu za 2019. godinu osigurala dio sredstava za potrebe provođenja dezinsekcije na čitavom svom području, a ostatak je sredstava osiguran iz općinskih i gradskih proračuna. Zbog ovogodišnje ogromne najezde komaraca predviđena su sredstva već premašena, a kao zaključak nametnuo se stav Koordinacije za traženjem sredstava iz Državnog proračuna te inicijativa da već počnu planirati DDR mjere za sljedeću godinu.

Koordinaciji su nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede - Igor Miodrag, iz Uprave za poljoprivredno zemljište, ali i Branka Šošić, iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, s kojima su svi okupljeni imali prilike razmijeniti mišljenja te iznijeti probleme s kojima se načelnici općina susreću u vezi poljoprivrednih zemljišta te zaštiti životinja.

Nezadovoljstvo donošenjem programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima u općinama Županije koje je iskazao na nedavnoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća pročelnik nadležnog odjela izrazio je i danas.

- Generalno, s 16 mjeseci provedbe Zakona raspolaganja državnih poljoprivrednih zemljišta na prostoru Brodsko-posavske županije, osobno nisam zadovoljan. To nezadovoljstvo izazvano je konkretnim pokazateljima - svega osam jedinica lokalne samouprave donijelo je program i dobilo je suglasnost Ministarstva poljoprivrede, što znači da praktički mogu u raspis javnog natječaja, no jedino je Općina Garčin iskoračila te sljedeći tjedan raspisuje prvi natječaj. Moja je želja da njihov primjer isprovocira preostale općine koje su u fazi spremnosti da mogu u natječaj. Sedamnaest općina - dakle, predugačak je popis - praktički su na doradi. One rade one dopune koje je tražilo Ministarstvo. Uvjetno, oni su u 'drugom čitanju'. Tri općine još nisu niti došle do završetka izrade progama, nisu zatražile suglasnost od Županije niti su došle do zahtjeva prema Ministarstvu. U primjeru Garčina može se iščitati kako je to zahtjevan posao, posao koji traži pun angažman, ali se može doći do natječaja... što je upravo odgovor svima; kako je tko radio, prema tome su rezultati manji ili veći. - kazao je odlučno Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Poljoprivredni proizvođači zbog toga su jako nezadovoljni. Petogodišnji moratorij istekao je 1. srpnja 2019. godina, a Hrvatska će, kao članica Europske unije, zatražiti novi dodatni trogodišnji moratorij prema Europskoj direktivi.

- Posvetimo se aktivno poslu kako bismo hrvatsku zemlju slobodno rasporedili hrvatskim farmerima, naravno, ovisno o bonitetu prema natječaju koji će polučiti. - poručio je Burazović na sjednici Koordinacije gradonačelnika i načelnika općina sa županom.

Drugi su također današnju prigodu iskoristili za slanje poruke općinama.

- Mislim da su ovakvi susreti dobra prilika da se obrazlože i definiraju one poteškoće koje, eventualno, pojedine općine imaju u provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prvenstveno u dijelu donošenja raspolaganja. Budući da je od 28 jedinica lokalne samouprave, samo osam poslalo programe, molio bih i druge jedinice da što brže donesu programe kako bi poljoprivrednici konačno uspjeli dobiti ugovore koje će im omogućiti i osigurati duže korištenje. U konačnici i privlačenje sredstava iz fondova za ruralni razvoj. - poručio je Igor Miodrag, načelnik sektora za poljoprivredno zemljište.

Načelnici su iznijeli i svoju stranu priče.

- Mi smo dobili za doradu Program raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta. Moram reći kako je novi Zakon došao žestoko prema nama, da moramo vrlo brzo donijeti odluke. Mislim kako se vi, kao institucija odnosno kao Ministarstvo, niste usuglasili s drugim institucijama koje su nam trebale pomoći u definiranju zemljišta. Kada smo dobili potvrdu o čestici poljoprivrednog zemljišta, ostali smo zatečeni kako je riječ o zemljištu koje je postalo javno vodno dobro. Također smo fascinirani činjenicom kako u našoj općini imamo četiri i pol tisuće hektara javnog vodnog dobra. Smatram kako ste vi na razini Ministarstva trebali razriješiti tu problematiku i ne dovesti nas u ovakvu nepovoljnu situaciju te donijeti zaključke jer je, isto tako, nevjerojatno kako je tabla od 52 hektara, formirana s postojećim kanalom oko sebe, a da Hrvatske vode ispišu kako je to 52 hektara javnog vodnog dobra. - objasnio je Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari.

Na višim su instancama, čini se, s tim problemom dobro upoznati.

- Određeni broj načelnika izrazio je kako su Hrvatske vode određena područja stavili u svoju ingerenciju, a vrlo često se znalo dogoditi da su raspisivali natječaje a da općine nemaju saznanja o tome. Na jednom od sastanaka predstavnika Hrvatskih voda pokušao sam u neslužbenoj komunikaciji ukazati na navedeni problem gdje je rečeno da, ako imate takve situacije, u tom se slučaju potrebno obratiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Upravi za vodno gospodarstvo i zaštitu mora. - odgovorio mu je Miodrag.

Dok stari problemi još nisu riješeni, novi se gomilaju. Tako Pravilnik o načinu revalorizacije zakupnine za državna poljoprivredna zemljišta koji je ovog tjedna stupio na snagu, propisuje da su jedinice lokalne samouprave dužne u roku od četiri mjeseca dostaviti Ministarstvu poljoprivrede podatke. To znači kako svi aktivni ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, sklopljeni na području Brodsko-posavske županije, idu u novu procjenu kako poljoprivrednici ne bi plaćali različite cijene zakupnina u jedinicama lokalne uprave.

Kako bi ispunili zadani rok, odnosno kako bi u okviru četiri mjeseca uspješno dostavili sve podatke koji podrazumijevaju osnovne ugovore, eventualne anekse i ostalu dokumentaciju propisanu Pravilnikom, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je aplikaciju koja će biti dostupna već od danas.

Možda uz nju načelnici i gradonačelnici ipak uspiju na vrijeme obaviti novu domaću zadaću koju im je zadalo Ministarstvo.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

  Proučili smo zanimljiv slučaj

  Nakon 11 godina staža u Gradu - stavljen 'na raspolaganje'

  17.8.2019. | 19:00
  Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
  Za dva mjeseca i dva tjedna koje će dosadašnji zaposlenik slavonskobrodske Gradske uprave provesti kod kuće, 'na raspolaganju', uredno će primiti plaću i ostvarivati sva prava koja mu uz to pripadaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

  Konačno jedna sretna priča iz Sl. Broda

  Snimili smo udomljenje u slavonskobrodskom Azilu

  16.8.2019. | 14:00
  Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
  Do jučer beskućnik, Čoki je već danas na sigurnom u svom 'zauvijek-domu', nakon što su ga prije mjesec dana vlasnici bezdušno, preko ograde, prebacili u slavonskobrodski Azil za napuštene životinje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

  Mjera koja ima veliki odjek

  Slavonskobrodskim bebama i danas je stizala oprema

  16.8.2019. | 13:00
  Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
  Kvalitetna oprema vrijedna pet tisuća kuna, uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode za djecu - sve potrebno za bezbrižan 'start' u skrbi i njezi beba, a u domove roditelja stiže oko mjesec dana prije očekivanog termina poroda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

  I ove dvije zgrade čekaju veliki radovi

  Bolji uvjeti (i) za policijske službenike te stanare Doma

  14.8.2019. | 9:15
  Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
  Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a rezultat je prosječna ušteda energije koja prelazi 60 posto. Donosimo koje sve slavonskobrodske zgrade idu u obnovu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

  Pristigao novi namještaj

  Uslijedili unutrašnji radovi na 'Palači pravde'

  11.8.2019. | 12:30
  Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
  Kako je osim pristiglog novog namještaja predviđeno ličenje zidova te brušenje i lakiranje uredskih parketa, najveći je dio tih radova rezerviran u periodu godišnjih odmora. Također, zgrada stara gotovo pola stoljeća će napokon dobiti i klimatizacijske uređaje - njih čak 84, što
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

  Za učenike s teškoćama

  Brodske škole trebaju 50 pomoćnih djelatnika

  9.8.2019. | 14:00
  Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
  Pripreme za nadolazeću 2019./2020. školsku godinu već su počele. Danas je Grad Slavonski Brod raspisao natječaje za 48 pomoćnika u nastavi te dva komunikacijska posrednika koji će pomagati djeci s teškoćama u slavonskobrodskim osnovnim školama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

  Tretmana nikad dosta

  Koliko je Grad platio ovogodišnju borbu protiv komaraca?

  8.8.2019. | 8:00
  Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
  Provjerili smo koliki se dio gradskih proračunskih sredstava otopio u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca te je li država priskočila u pomoć.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

  Jesu li zlobni ili, tek, u pravu?

  Građanima je sumnjivo novo zapošljavanje u Gradskoj upravi

  7.8.2019. | 8:00
  Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
  Provjerili smo postoji li povezanost dvoje prezimenjaka koja bi mogla ukazati na protuzakonito postupanje pri zapošljavanju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

  Potpisani novi ugovori

  'Nadam se da ćemo do Božića 2021. biti u svom toplom domu'

  2.8.2019. | 14:00
  - Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
  - Ako nas posluži zdravlje i sve bude išlo svojim tijekom vjerujem kako ćemo za Božić 2021. godine biti u svom toplom domu - ne krijući zadovoljstvo kazala je ova mlada žena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

  Što sve ulazi u 'transparentnost'

  Iz čega su neki gradovi i općine, zapravo, dobili 'petice'?

  1.8.2019. | 17:45
  Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
  Tijekom srpnja, neka su se mjesta Brodsko-posavske županije hvalila peticom iz 'proračunske transparentnosti'. No, koliko bi građana uopće znalo objasniti o čemu se tu zapravo radi i što je pritom ocjenjivano.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

  Grad se okreće vozilima novog doba

  Uskoro će tu biti parkiran još jedan električni automobil

  1.8.2019. | 16:30
  U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
  U vlasništvu slavonskobrodske Gradske uprave već je nekoliko mjeseci i električni automobil BMW i3.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

  Tijekom vježbe pozvani na intervneciju

  Muškarac, unatoč pruženoj pomoći, nije preživio

  1.8.2019. | 13:00
  HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
  HGSS-ovci su za vrijeme trajanja vježbe dobili poziv za pružanje pomoći unesrećenoj osobi. Nažalost, ovaj puta ishod nije bio sretan.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

  Dodatna dva tjedna Brodskog kampa

  Izuzetno veliko zanimanje roditelja i djece

  31.7.2019. | 15:35
  Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.
  Brodski ljetni kamp održavao se od 17. lipnja do 22. srpnja 2019. godine, a zbog velikog interesa otvorila su se dodatna dva tjedna kampa u kolovozu prvenstveno za djecu koja do sada nisu sudjelovala ili koja su sudjelovala u samo jednom tjednu kampa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primaju 60 osoba, prijave su u tijeku

  Županija raspisala javni poziv

  Primaju 60 osoba, prijave su u tijeku

  31.7.2019. | 11:00
  Zainteresirani prijave podnose preporučeno poštom ili predaju osobno u zatvorenoj omotnici na adresu Brodsko-posavske županije. Rok za njihovo podnošenje je sredina kolovoza, a nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
  Zainteresirani prijave podnose preporučeno poštom ili predaju osobno u zatvorenoj omotnici na adresu Brodsko-posavske županije. Rok za njihovo podnošenje je sredina kolovoza, a nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad nabavio nove bicikle, ali ne da ih građanima

  Prijevozno sredstvo samo za odabrane

  Grad nabavio nove bicikle, ali ne da ih građanima

  30.7.2019. | 22:00
  Građani neće moći koristiti nove električne bicikle namijenjene tek odabranima - djelatnicima Uprave i gradskih ustanova.
  Građani neće moći koristiti nove električne bicikle namijenjene tek odabranima - djelatnicima Uprave i gradskih ustanova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade 361 tisuću kuna vrijednu punionicu električnih vozila

  Dodatno smanjenje emisije štetnih tvari

  Grade 361 tisuću kuna vrijednu punionicu električnih vozila

  30.7.2019. | 13:30
  Slavonski Brod se u svibnju, nakon objave Javnog poziva kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavio sa zahtjevom za sufinanciranje gradnje punionice vozila na električnu energiju 2019. godine. Opravdani troškovi projekta iznose 360.700,00 kuna, a
  Slavonski Brod se u svibnju, nakon objave Javnog poziva kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavio sa zahtjevom za sufinanciranje gradnje punionice vozila na električnu energiju 2019. godine. Opravdani troškovi projekta iznose 360.700,00 kuna, a
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Preventivni sistematski pregledi branitelja

  Poziv braniteljima

  Preventivni sistematski pregledi branitelja

  30.7.2019. | 11:00
  Cilje pregleda je što ranije otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, ali i skretanje pozornosti hrvatskim braniteljima na važnost ranog otkrivanja bolesti odnosno što ranijeg početka liječenja bolesti te motiviranje hrvatskih branitelja da
  Cilje pregleda je što ranije otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, ali i skretanje pozornosti hrvatskim braniteljima na važnost ranog otkrivanja bolesti odnosno što ranijeg početka liječenja bolesti te motiviranje hrvatskih branitelja da
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?

  Na ulicama sve više pasa lutalica

  U županiji uskoro tri azila za napuštene životinje?

  30.7.2019. | 9:20
  Najstarija je inicijativa Grada Slavonskog Broda koji ima objekt u naselju Vijuš čiji je trenutni kapacitet 40 pasa, a za čiji je završetak potrebno oko četiri milijuna kuna
  Najstarija je inicijativa Grada Slavonskog Broda koji ima objekt u naselju Vijuš čiji je trenutni kapacitet 40 pasa, a za čiji je završetak potrebno oko četiri milijuna kuna
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan jurio više od 200 km/h, a drugi vozio s 3,03‰ alkohola

  Policija apelira na vozače

  Jedan jurio više od 200 km/h, a drugi vozio s 3,03‰ alkohola

  29.7.2019. | 17:00
  Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 20 vozača. Rekorder je alkoholizirani 47-godišnjak.
  Prošli tjedan je pod utjecajem alkohola uhvaćeno i sankcionirano 20 vozača. Rekorder je alkoholizirani 47-godišnjak.